Istine i laži oko Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Medicinskog fakulteta u Puli

Kronologija Pula

Već smo  pisali 29.07.2021. tekst o progonu politike akademika prof. Krešimira Pavelića, tada dekana Medicinskog fakulteta u Puli.

Akademik prof. dr. sc. Krešimir Pavelić i progon politike

Naš komentator „Debeli đuro“ ima silno nepovjerenje i postavlja, kaže zbog kćerke koja sve zna, pitanja, kao ovo:

„Arna, bez pr.dr.,mr.,sc ,dipl.ing,prof i ostalih prefiksi, ZA IME BOŽJE, provjerite da li postoje studij medicine ili ne, da ljudi imaju dozvolu ministarstva za upis studenata medicine ili samo sestrinstva!! NE MOŽEMO O TOME LICITIRATI  I DISKUTIRATI !!!!“

U posljednje vrijeme u nekim središnjim hrvatskim medijima pojavili su se neki zlonamjerni i lažni komentari u vezi sa Medicinskim fakultetom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli kao i izborom dekana tog fakulteta. Istovjetne vijesti su objavili Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Večernji list, Faktograf, 24 sata, Glas Istre, Indeks HR. Ubrzo nakon toga neki su mediji objavili demanti.

Htjeli smo istražiti porijeklo tih lažnih informacija koje su očito došle iz jednog mjesta i objavljene su bez prethodne provjere. Donosimo vam u vezi s tim relevantno činjenično stanje vezano za Medicinski fakultet u Puli. Ono što smo otkrili na temelju dokumentacije baca jedno ružno svjetlo na dio naših središnjih medija.

Senat kao ovlašteno tijelo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, donio je Odluku o osnivanju studija medicine Medicinskog fakulteta u Puli, a prvi uvjet za dobivanja dopusnice nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, te pokretanje tog studija je njegovo osnivanje kod nadležnog Trgovačkog suda.

Prije podnošenja prijedloga za njegovo osnivanje bilo je neophodno imenovati i dekana tog fakulteta, kao odgovorne osobe ovlaštene za njegovo zastupanje, te je za dekana izabran akademik prof. dr. sc. Krešimir Pavelić.

Za ovaj studij pored već zaposlenih djelatnika na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (za potrebe već postojećih ranije integriranih studijskih programa, koji se pored vođenja nastave studija Sestrinstva bave i znanstvenom djelatnošću), zaposlen je dodatni dio kadra.

Sveučilište u Puli sukladno svojoj obvezi i s ciljem pokretanja osnovanog predmetnog studija je u studenom 2018., uredno i u skladu s redovnim procedurama na snazi u RH, podnijelo zahtjev za pokretanje studija medicine pri Medicinskom fakultetu u Puli, nadležnom Ministarstvu, koje je taj zahtjev proslijedilo svom resornom i nadležnom tijelu – Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Upravo je ova agencija ovlaštena za provođenje postupka davanja akreditacije integriranog studija tj. akreditacije za izvođenje novih studijskih programa, koje predlažu visoka učilišta, u konkretnom slučaju koje je predložilo Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Međunarodna akreditacija je pokrenuta i uspješno okončana s pozitivnim mišljenjem.

Agencija je po provedenom postupku izdavanja predmetne akreditacije integriranog studija utvrdila da su ispunjeni uvjeti za pokretanje predmetnog studija. Sljedeći korak je bio utvrditi da je odobreni studij integriran, a za što je ovlašteno Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

U tom postupku Nacionalno vijeće je prekoračilo svoje ovlasti, te je donijelo Zaključak, kojim neovlašteno uskraćuje odobrenje za izvođenje predmetnog studija, te kako je taj Zaključak nezakonit iz više razloga, Sveučilište u Puli je protiv istog uložio prigovor nadležnom Ministarstvu za ZO i Agenciji za ZO, nazvanog po privatnom tužitelju “Očitovanje”, a temeljem kojeg prigovora je nadležno Ministarstvo pokrenulo postupak preispitivanja nezakonitog/neovlaštenog postupanja Nacionalnog vijeća.

Dokumenti na kojima se temelje iznijete činjenice i navodi:

  1. Rješenja Trgovačkog suda u Pazinu, posl. broj:Tt-19/383-4., od 14.3.2019., o osnivanju Medicinskog fakulteta u Puli
  2. Prigovora Sveučilišta u Puli označenog kao Očitovanje   na Zaključak Nacionalnog vijeća za ZVOTR., od 23.12.2019.
  3. Pisma potpore Istarske Županije, Kabinet Župana, Klasa:602-04/18-01/01.,Ur.broj:2163/1-02/1-18-2., od 26.2.18., o osnivanju studija medicine.,
  4. Preporuke za osnivanje sveučilišta studija medicine pri Sveučilištu Jurja Dobrile, Klasa:053-01/18-01/15., Ur.broj:385-01/01-18-02., od 17.4.18.,
  5. Odluka Sveučilišta u Puli o osnivanju Medicinskog fakulteta kao njegove sastavnice, Klasa:003-08/18-02/63., Ur.broj:380-01-18-1., od 31.10.18.,
  6. Odluka o osnivanju integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicine, Klasa:003-08/18-02/87., Ur.broj:380-01-01-18-1., od   20.12.18.,
  7. Dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja za obavljanje znanstvene djelatnosti u području biomedicine i zdravstva Klasa: UP/I-640-02/18-08/00010., Ur.broj:533-03-19-0004., od 29.4.18.,
  8. Odluka o izvođenju preddiplomskog stručnog studija Sestrinstvo na Medicinskom fakultetu u Puli, Klasa: 003-08/19-02/74., Ur.broj:380-01-19-1., od 30.9.19.,
  9. Dopis kojim Ministarstva znanosti i obrazovanja traži očitovanje od Nacionalnog vijeća, Klasa:602- 04/19-13/00113., Ur.broj:533-04-20-0013., od 17.1.20., (2 str.). o donošenju nezakonitog zaključka.
  10. Dopis kojim Ministarstvo znanosti i obrazovanja traži ponovno očitovanje zbog nepostupanja od Nacionalnog vijeća.

Tko je izvor lažnih vijesti?

Prema našim izvorima iza lažnih informacija čini se da velikim dijelom stoji izvjesni Željko Svedružić protiv kojeg je pokrenuto niz kaznenih postupaka. Razlog iznošenja ovakvih informacija od strane Svedružića seže još iz vremena kad je isti upozoravan da ne ispunjava ugovorne obveze iz Ugovora o dodjeli sredstava za projekt  01 „Modulatori katalitičkog mehanizma gama-sekretaze kao novi potencijalni lijekovi za Alzheimerovu bolest“, a čiji je on bio voditelj.

Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost (dalje: Zaklada), donio je Odluku o prekidu financiranja i raskida tog ugovora broj: I-781-2017., 03. ožujka 2017., a budući da Svedružić nije ni po zahtjevu Zaklade dostavio periodična izvješća označenog projekta, kao ni dokaze o trošenju odobrenih sredstava, Sveučilište u Rijeci bilo je prinuđeno izvršiti povrat odobrenih sredstava Zakladi u iznosu od  328.130,00 kn, jer je Sveučilištu prijetila opasnost obustave uplate za druge projekte, a Željku Svedružiću je odlukom Zaklade zabranjena prijava na bilo kakve druge projekte Zaklade.

Nakon toga je istom dato pisano Upozorenje pred otkaz zbog kršenju obveza u vezi s radom, a što je osnovni motiv sugovornika Željka Svedružića da putem medija, iz očito osobnih razloga animoziteta prema svom bivšem nadređenom, širi netočne informacije uvredljivog i klevetničkog sadržaja o Sveučilištu u Puli koje je osnivač Medicinskog fakulteta u Puli.

Vezano za poveznice na novinske članke novinara, radi se o objavama prije više godina koji su objavljeni na isti način kao i ovi nedavni tekstovi, nastali na temelju iznijetih i prethodno neprovjerenih informacija i činjenica, a što su novinari trebali i mogli provjeriti.

Upravo po dovršetku ovog teksta stigla je i obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja s nalazom poreznog nadzora Medicinskog fakulteta u Puli. Kako u nalazu nisu utvrđene nepravilnosti, dakle sve porezne obveze, doprinosi i davanja državi uredno su podmireni na plaće, vanjsku suradnju  te uredno podnijeta izvješća JOPPD obrascima,  iako spomenuti Svedružić ukazuje na „milijunska oštećenja državnog proračuna“. Lažne optužbe Željka Svedružića nanijele su goleme štete ugledu Sveučilišta.

Postavlja se na kraju pitanje kako to da Sveučilište u Rijeci i sadašnja rektorica Snježana Prijić Samaržija te pročelnica Odjela za biotehnologiju u kojem dotični Svedružić još uvijek radi i predaje studentima,  nisu reagirali na nedozvoljene postupke i govor mržnje svojeg djelatnika.

O ovome ćemo se pozabaviti kad skupimo sve relevantne činjenice.

hrvatskaKrešimir PavelićMedicinski fakultet u PuliPulaSveučilište Jurja Dobrile u Puli
Pretplatiti se
Obavijesti o
227 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

uuuuu….. ovo če biti zanimljivo.. 😎

Puž
2 godine prije

Jeote led, Fat Đuro pokrenuo istragu… lolz

2 godine prije

Da, odličan tekst,međutim šteta je učinjena, stigma je bačena, dezinformatori i lažljivci po nalogu ne snose nikakve posljedica, a cilj ušutkavanja “nevjernika” postignut. Žao mi je što nitko od tzv. renomiranih nije stao u obranu, prvi bi morao stati “prodana duša” Đikić, “renomirani” znanstvenik koji je već godinama otkrio lijek za “rak”, ali nekako nije dovršio posao. I tako, slave se i slušaju NEDOVRŠENI experti a gospodin Pavelić, koji je defakto spasio sa g. Sladoljevim tisuće života ustajući protiv cijepljenja protiv “SVINJSKE GRIPE”, ostaju popljuvani, a birokratski gadovi i kvazi stručnjaci koji tada ni slovo nisu rekli, sada podržavaju narativ i ruše autoritete. Mali jadni ljigavci ljubomorni na znanje i autoritet, pa ga podlo difamiraju. Gadovi i ulizice, poluproizvodi koji mu nisu ni do koljena. Strašno.

Kornel
2 godine prije

Dobro je rasvijetliti situaciju oko postojanja Medicinskig Fakulteta u Puli i medijskog predstavljanja Prof. Dr. Pavelića, ali nije dobro u tom kontekstu, u ovom slučaju spominjanje nekog tko iz dokonosti piśe bezvezarije odnosno trola koji je još nazvan i komentator. Sve bi trebalo nazivati svojim pravim imenom.
Svakom trolu i mrvica poklonjene pažnje je velika količina energije koja trola gura dalje. Argumenti, činjenice, minusi itd, trola joś samo viśe pale.

Kornel
2 godine prije

Ti istine ovdje napisane ne prihvaćaš, pa bi mogla izložiti tebi prihvatljivu istinu o grafen oksidu, a ako neznaś što je istina pričekaj dok je saznaś.
Da li si ti to ljubomorna na “kolegu” o kojem se piše u članku pa bi i ti htjela mrvicu pažnje?

Throne
2 godine prije

Klupko se konacno odmotava. Ono sto sam pisao je istina. Problem priznavanja medicinskog fakulteta odlucivao se na sudu. A dekan i profesori bili su izabrani od senata Sveucilista u Puli da budu na tom mjesto. Ove malverzacije prof Svedruzica tek trebaju otvoriti jos neka pitanja kako u Puli tako i u Rijeci. Vrlo zanimljivo dabeli djuro biti ce u svakom smislu zadovoljan s ovim clankom.

nestabilni egzekutor
2 godine prije

Mene zanima istina oko super masivne crne rupe u središtu naše galaksije ali to, nažalost, nije tema članka pa je slijedom toga potpuno bespredmetno o tome raspravljati na ovom mjestu.

pozitivan pesimista
2 godine prije

debeli ne javljaj se, lomaca ti spremna;)

Dinarosaurus
2 godine prije

DefinitivnO otuširani i svejedno magnetični.
Baš me zanima kakvi su posle 4-5 doze, pa kad krene upravljanje voljom i raspoloženjem,živili borgovi-živila GGGGG!

RENEW
2 godine prije

Če bi se lažnjivi bandi ne šlo samo za denar bi jim ne bilo čudno, da so prebolevniki bolje zaščiteni kot cepljeni. V prebolevniku je bil cel virus izpostavljen imunskemu sistemu že na sluznici in ne bo rabil samo zamenjati svoje konice…
ttps://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/are-recovered-covid-patients-more-protected-than-the-vaccinated/

Emiliano Zapata
2 godine prije

Draga, ma NAJdraza Arna uopce me ne cudi sto gubimo vec drugu godinu od Kabale jer mi s njima sve nesto fino, oprezno da se ne naljute,dopisujemo se ,raspravljamo,argumentirano odgovaramo, sudimo, tuzimo,potpisujemo peticije,dok oni nas gaze, guse, truju i protuzakonito i protuustavno uskracuju sva ljudska prava!
Debilcina Djuro je obicni trol,sluga sistema i nista vi necete promjeniti stavljajuci argumente pred takve,naprotiv samo gubite energiju i vrijeme!
LP i neka vam zivot osim ljepote i pameti podari i mudrosti iz iskustva!

paskoton
2 godine prije

Malo pozitive.

Pobjeda običnog čovjeka na sudu u Kanadi kojemu se sudilo za kršenje tkz. Covid pravila.
Vlasti nisu mogle dostaviti dokaze da je virus Codvid-19 izoliran.

https://rumble.com/vkorz0-freedom-fighter-court-victory-ends-masking-shots-quarantine-in-alberta.html

Mali Ivica
2 godine prije

Izgleda da je dotični Ž. Svedrugić jako osjetljiv ako mu neko dirne u prljavi ego. Mislim da je riješenje da ode koju godinu u institucije u kojima popravljaju ego i ograniče kretanje, tipa Remetinec ili Gospić.

Malomorgen
2 godine prije

pusti.. imaju pamčenje zlatne ribice…. 😂

Malomorgen
2 godine prije

😲😲😲😲😲 pobednički komentar… 😂

BanOvan
2 godine prije

Aaaaaa, Pretilni Gyuro, post’o si medijska zvijezda.Bi’ćeš i na TeVej.

Bosanac
2 godine prije

Nevezano za Pulu, al vezano za medicinu:

Moderna medicina se pretvorila u “kompjuterske nauke” i to uglavnom na poslovnom modelu Billa Gatesa (Izbaci proizvod na tržište pa ga onda popravljaj u hodu, uglavnom vječno), tako da vidimo da su obični ljudi postali uživo pokusni miševi te moderne medicine.

How CRISPR lets us edit our DNA | Jennifer Doudna
h ttps://youtu.be/TdBAHexVYzc

CRISPR Technology | Genetic Engineering | Full Biotechnology Documentary
h ttps://youtu.be/rBQeaj0TkR4

Hack your DNA with CRISPR – VPRO documentary – 2018
h ttps://youtu.be/EH4DmsNiZ3U

Can You Upload Your Mind & Live Forever?
h ttps://youtu.be/4b33NTAuF5E

E sad kad gledate marvelove filmove koji su do ove Covid priče imali neku laganu dominaciju po Kinima, onda se može pretpostavit da su se mladi već podsvijesno pripremali za ovo, u stilu “dođi vamo na kanal i napravit ću od tebe superheroja”.

Puž
2 godine prije

U slućaju da mi ne odobre komentar sa linkom, a koga zanima grafen i nano čestice i ko misli da su to puke izmišljotine:
Sajt se zove odyseeDOTcom
Kanal se zove: @thetruthisstrangerthanfiction:3
Video se zove: Engines of Destruction

Marko
2 godine prije

Koncentrirajte se na bitno i otkačite metastaze. Tko je vidio trolove citirati?

https://off-guardian.org/2021/08/03/repeat-after-me-the-pcr-tests-dont-work/

Pixi
2 godine prije

Medicinski fakultet u Puli ne postoji….postoji škola visokog sestrinstva da, medicinski fakultet ne.

Marko
2 godine prije

Zaista, ako se ne može biti 100% točan svugdje i uvijek, onda je najbolje nikada ništa ne objavljivati igdje i vječito šutjeti, pustiti bezočnim lažovima da kolo vode.

Emiliano Zapata
2 godine prije

S takvim stavom prema zenama ces to ciniti do kraja zivota i usput nabit zuljeve…
Jadan ti takav zivot..
Redakciji zahvaljujem sto nebrisu ovakve pa nek pametni sami zakljuce o kakvim se slugama sistema ovdije radi ili ljudima bez mrve pameti…

diridon
2 godine prije

VRLO BITNO!!!
Ne bacajte vaše račune i potvrde o antigenskom testiranju koje ste obavili u prošlosti, bilo za ulazak na neki koncert, priredbu, sportski događaj ili bilo gdje vam je bio uvjetovan ulaz da morate isti napraviti, odnosno da ćete morati.
Pokrenuta je ustavna tužba i država vam, kako vam je osigurala DOBROVOLJNO BESPLATNO CIJEPLJENJE, isto tako dužna osigurati i DOBROVOLJNO BESPLATNO ANTIGENSKO TESTIRANJE, za one koji se ne žele dobrovoljno cijepiti, a u svrhu suzbijanja diskriminacije i stvaranje eventualnih građana drugog reda.
Zato čuvajte račune o prošlim i eventualno budućim antigenskim testiranjima, jer vam se isti moraju refundirati po pravomoćnosti presude.

Max
2 godine prije

Dr Pawelić je newina zrtwa političkog progona Jet je rekao istinu

Throne
2 godine prije

Onda se kompletno resetiraj i iskljuci.

Suze Roni
2 godine prije

Za tebe je puno glamuroznije da popusis Sorosu, Gatesu, Rockfelleru, Rothschildu, Morganu, Schwabu itd.
To se daleko cuj, a rejting skace ko lud.U tom bi slucaju mogao racunati na visoku poziciju, umjesto sto se ovdje prostituiras sa likovima koji ti nisu dorasli?

Zagor
2 godine prije

Svi vi koji govorite da fax ne postoji, imate pravo.
U isto vrijeme se pravite englezi, pa zanemarujete bitno, čeka se odobrenje za rad.
Da bi se uopće stiglo do te točke, neke stvari kao Dekan i Profesori, porezni broj, naziv fakulteta, moraju već postojati.
Kao kad otvarate firmu, ili osnivate udrugu građana. Uvijek postoje obavezne pred radnje da bi se ostvario neki cilj.

throne
2 godine prije

Još jednom nađite i pročitaje kratak tekst [OBDUKCIJE] Glavni patolog s njemačkog Sveučilišta u Heidelbergu smatra da je 30 do 40 posto umrlih nakon cijepljenja umrlo od cijepljenja, te da se podcjenjuje učestalost smrtonosnih posljedica cijepljenja ….. Čudno u njemačkoj se događa da se savez pataloga digo proti civilnog stožera a na ulicama vidimo kako policija trenira na prosvjednicima u budućnosti neće bit tako već imati naredbu da pucaju na ljude, to se je već mnogo puta dogodilo u povijesti.

throne
2 godine prije

Molim urednika
Da očisti osobe koje zagađuju prostor u komentiranjima, jer ovo stvarno više nema smisla.
I prije je bilo ovakih slučaja ali sada je to prevršilo svaku mjeru ukusa.

Lp.

superhik
2 godine prije

Jebti ja stanujem 50 metara od zgrade medicinskog faksa u Puli;Tamo se mogu orazovat medicinske sestre imedicinski tehničari a ne doktori,Baš ste stučnjaci za lazne vijesti

JTM
2 godine prije

Najpametnije je teško slijediti jer je veliki dio populacije prosječan, ali jedan od takvih najpametnijih je rekao što će svi razumjeti, kako oni pametni, tako i oni prosječni (i ispod prosječni) no hoće li se išta promijeniti:
“Svijet je opasno mjesto za život, ne zbog ljudi koji su zli, već zbog dobrih ljudi koji ništa ne poduzimaju.”Albert Einstein.

Zagorski
2 godine prije

Čini se da je njemačka nacionalna televizija objavila da su svi novi pozitivni (novo oboljeni)u Izraelu dvaput cijepljeni.Zna se i za Britaniju.
Možda se nekaj promjeni,ko zna.
U svakom slučaju,ak ne bude,trebalo bi.

Zagorski
2 godine prije

Sve to lagano ide na ms medije,ne znam koliko dugo može cenzura može trajati.

Puž
2 godine prije

I ja sam x puta to spomenuo. Holistićki doktori nestaju ko snijeg na suncu. Teško da češ dobiti ikakvu potvrdu o njima od ikoga tko je i dalje dio medicinskog establišmenta, nemoguče dapače. Da bi bili pravi holisti ti ljudi moraju svojim radom iči kontra establišmenta sa uspjehom.

superhik
2 godine prije

U Puli je trenutno 100 hiljada goyima koji hodaj uplašeni sa maskama.

Kihot
2 godine prije

…bal vampira…energetskih…u komentarima

GoCro
2 godine prije

Zahvaljujem istinskim novinarima na tekstu i informacijama. Bez vas bi ostali u mraku. Hvala!!
Molim sve koji misle isto da u textu spomenute medije ne kupuju, ne čitaju i ne posjećuju njihove web stranice jer u protivnom ih indirektno podržavamo. Ja evo već, hvala Bogu, iste ne čitam i ne posjećujem preko 5 godina.
To je dragi moji jedini lijek.
FIIM

perica
2 godine prije

Sve je za strašenje mase

122121212543kjlkjlk5
2 godine prije
Hattori Hanzo
2 godine prije

Ne mogu vjerovati da se pise tekst da bi se odgovorilo trolčini Debelom Đuri,pa sta je ovaj portal postao prelo baba koje platu vunene čarape i ispravljeju krivu drinu.
Ljudi uozbiljite se,krajnje je vrijeme.

Karma
2 godine prije

RIJESENJE ZA COVID TEROR PAKAO U KOJEM ZIVIMO.
MEDIE, FARMACO INDUSTRIJU I BANKE U SVAKOJ DRZAVI STAVITI POD DRZAVNU KONTROLU.
DOK TRI KABALA RODJAKA SA MASONCINAMA DRZE OVO GLOBALNO NEMA ZIVOTA NA OVOJ 666 PLANETI.
NOVAC I PATNJA GOJIMA JE HRANA ZVIJERI.
LJUBAV I MIR ZA SVE SLOBODNE I DOBRE LJUDE. MIR I SRECU.

Scorpiorex
2 godine prije

Stara praxa,sve se ima na papiru,u zivotu skoro nista. Onanisanje na prazno. A Djura je jutros u dubokim cizmama,razbacuje good na njivi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI