Izaslanici NATO-a održali “hitni sastanak” zbog razgovora Putina i Orbana

Orban i Putin
29 komentara

Ambasadori zemalja NATO-a u Mađarskoj održali su neplanirani sastanak zbog zabrinutosti zbog nedavnog susreta ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana u Pekingu, objavio je američki državni medij Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL) objavljeno u četvrtak.

Putin i Orban sastali su se 17. oktobra u kineskoj prestonici, tokom Foruma Pojas i put. Bio je to prvi susret ruskog predsjednika i mađarskog premijera od izbijanja sukoba u Ukrajini.

U četvrtak je u Budimpešti održano okupljanje ambasadora bloka i izaslanika Švedske, čije članstvo u NATO-u tek treba da ratifikuju Turska i Mađarska. Na sastanku su diplomate razgovarale o “sigurnosnoj zabrinutosti” u vezi sa “produbljivanjem odnosa” između Moskve i članice NATO-a i EU, rekao je za list David Pressman, američki ambasador u Mađarskoj.

Pressman je također napomenuo da Washington očekuje da će mađarska vlada ozbiljno shvatiti ove “legitimne sigurnosne brige” , nazivajući sastanak Putina i Orbana “zabrinjavajućim”.

U utorak, na dan sastanka, Pressman je na X (bivši Tviter) objavio sliku na kojoj se Orban i Putin rukuju, uz natpis da je mađarski premijer izabrao da stane uz Rusiju “sam među našim saveznicima” . Orbanov šef kabineta Gergely Gulyas rekao je u srijedu za kanal ATV da “američki ambasador nije nadležan da određuje mađarsku vanjsku politiku jer je to posao mađarske vlade”.

Tokom proteklih decenija, odnosi između Moskve i Budimpešte su se “gradili isključivo na osnovu uzimanja u obzir interesa jednih drugih”, rekao je Putin tokom sastanka, napominjući da su odnosi Rusije sa mnogim evropskim zemljama  “održani i razvijeni”.

Prošlog septembra Orban je kritizirao sankcije EU Moskvi, tvrdeći da su “građani EU postali siromašniji, a Rusija nije pala na koljena”. On je pozvao na prekid vatre kako bi se okončao sukob u Ukrajini, ističući da ograničenja Rusiji štete ekonomiji EU.

mađarskaNATOOrbanPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pinjur
6 mjeseci prije

Greta i Orban zastranili , bježe iz čopora a to nije dozvoljeno u demokraciji, sad ide kazna

DDT
6 mjeseci prije

Znaju li USranci čaj to suverenitet, oni doista narode bivše Europe tretiraju kao indijanska plemena koja žive u rezervatima kpji se imenuju Rvacka, polska, Česka, Moravska i takoj naprej…
Godine 1102 Hrvatski predstavnici Hrvata (plemenitaši) predali su Narodni suverenitet kroz personalnu uniju Budimu, i tako je započelo 800 godina tutorstva i ugnjetavanja od Budima , pa Beča, ppa Beograda, pa Brisela i sada Buzim ,gdje ambasador reče “ja RH natiho i nasuho guzim”

ime
6 mjeseci prije

negdje bilo još davno da ako bude još jedan brexit(huxit/polxit) raspada se eu.
držimo fige.

nastran
6 mjeseci prije

ma zamisli?

eks
6 mjeseci prije

Gazda NATO = USA . “Direktor” NATO = USA . Komandant NATO = USA . NATO je USA zločinačka teroristička organizacija u kojoj članovi (takozvani “saveznici”) ne odlučuju ništa , nego samo služe kao “ikebana” američkim psihopatama za propagandu NATO “demokratije” .

tihobl
6 mjeseci prije

Madjarsku treba izbaciti iz NATO.
Madjari su nepopravljivi, nastavice glasati za Orbana i zato ih treba kazniti izbacivanjem iz NATO.

albkurti
6 mjeseci prije

Ne radujte se Orbanu židov je to moze na sve strane , jako dobro su madjari pomogli njemcima na ubijanju miliona rusa zato tisu misu.

Max
6 mjeseci prije

Obojicu živo noli mijenjač za taj sastanak.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Izbacite Madžarsku iz NATO 😁 ili Madžarska izbaci NATO 😎

vanja
6 mjeseci prije

Taj Đorđe Paprikaš je rekao prosto i jebitačno.Mađarsku spoljnu politiku ima ko da vodi,a to nije amerika nego mađarska vlada.

Iskren
6 mjeseci prije

Bravo Orban!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI