Izmjenjuje li Rusija svoj de facto savez s Izraelom u Siriji

Rusija i Izrael
40 komentara

Prošlomjesečno otkriće predstavnika Oružanih snaga Rusije da je protuzračni sustav s ljudstvom Sirije koji je njegova zemlja poslala u Arapsku Republiku uspješno oborio većinu “izraelskih” projektila tijekom nedavnog udara, sugerira da bi velika sila Euroazije mogla ponovno kalibrirati svoj faktički savez sa samozvanom “židovskom državom”.

Rusija i “Izrael” bili su de facto saveznici u Siriji tijekom posljednjih pola desetljeća, o čemu sam dugo raspravljao, posebno u svoje četiri najbolje analize o toj temi (u kojima se navodi 15 drugih relevantnih).

Ukratko, Rusija je nastojala aktivno “uravnotežiti” iranski utjecaj u Siriji koji smatra regionalno destabilizirajućim zbog svoje prijavljene uloge u organiziranju napada na samozvanu “židovsku državu” s teritorija Arapske Republike. Moskvu je motivirala želja za sveobuhvatnim proširenjem veza s Tel Avivom, za što se također očekivalo da će poboljšati njezino geostrateško pozicioniranje u odnosu na Washington, postupno postajući “izraelski” najznačajniji regionalni sigurnosni partner.

Napredovala je u tom cilju “pasivno olakšavajući” doslovce stotine “izraelskih” udara protiv IRGC-a i Hezbollaha, koje sirijski S-300, isporučen od Rusije, prije nekoliko godina nikada nije spriječio zbog, kako neki vjeruju, odbijanja prijenosa potpune operativne kontrole od strane Kremlja nad tim sustavima na Damask. Misli se da bi, ako bi Sirija uspjela u samoobrani oboriti još neke “izraelske” zrakoplove, Tel Aviv bio potaknut na pokretanje nerazmjernog odgovora na svog susjeda, koji bi mogao potpuno osakatiti njenu vojsku i stoga nenamjerno preokrenuti nedavne protuterorističke uspjehe Rusije u zemlji. Kremlj je izračunao da je bolje “Izraelu” dati slobodu neba nego riskirati taj scenarij.

Čini se da se ova strategija mijenja, što dokazuje predstavnik ruskih oružanih snaga koji je krajem prošlog mjeseca otkrio da su protuzračni sustavi Sirije koje je njegova zemlja poslala u Arapsku Republiku uspješno oborili većinu “izraelskih” projektila tijekom nedavnog napada. To sugerira da bi euroazijska velika sila mogla ponovno kalibrirati svoj de facto savez sa samozvanom “židovskom državom”. Nejasno je točno koji su motivi Moskve, ali neke obrazovane hipoteze mogle bi biti dovoljne da iskrene promatrače usmjere u pravom smjeru. Ovo ukazuje na uklanjanje s vlasti bliskog prijatelja predsjednika Putina Netanyahua; stalni napori da se postigne „novi minus“ sa SAD-om; i vraćanje regionalne geostrateške ravnoteže.

Redom na koji su spomenuti, prvi razvoj događaja mogao je rezultirati dolaskom na vlast utjecajnih snaga koje ne dijele Netanyahuovu viziju de facto rusko-izraelskog saveza. Ti se pojedinci mogu špekulativno opisati kao više proamerički nego pro- „izraelski“, u smislu da bi radije stavili interese svojih tradicionalnih pokrovitelja ispred interesa svojih vlastitih političkih stranaka. Kako bi objasnio, bez obzira na to kako se osjećali prema Netanyahuovoj ostavštini, on je ipak bio vrlo uspješan u sveobuhvatnom poboljšanju odnosa s Rusijom, time što je zauzvrat učinilo “Izrael” manje ovisnim o američkim regionalnim sigurnosnim službama za obranu interesa njegove države. Njegov nasljednik i tim čovjeka mogli bi se osjećati ugodnije vraćajući se pod američku zaštitu.

Druga je točka relevantna utoliko što je sve jasnije da SAD i Rusija pokušavaju pregovarati o nizu “međusobnih kompromisa” u širokom spektru sfera, nakon sastanka na vrhu između Bidena i Putina u Ženevi. Rusija želi ublažiti američki pritisak na svom zapadnom krilu kako bi se više usredotočila na svoj “Ummah Pivot” za smanjenje potencijalno nerazmjerne ovisnosti o Kini u budućnosti, dok SAD žele preusmjeriti glavninu svojih strateških napora na agresivnije “suzbijanje” Kine u “Indo-Pacifiku”. Izrael, koji je važan za oba njihova interesa, mogao bi se tretirati kao nešto više od komada kojim će Rusija trgovati na ovoj “šahovskoj tablici velikih sila” u zamjenu za američke “kompromise” drugdje.

Konačno, to bi jednostavno moglo biti posljedica toga što je Rusija shvatila da je “Izrael” sada previše jak i da se stoga mora “nježno” uravnotežiti povećanom vojnom (a posebno protuzračnom) pomoći Siriji. Uostalom, jedan od primarnih razloga zašto je Rusija uopće de facto u savezu s “Izraelom” je taj što je Iran postajao prejak u regiji i stoga je morao biti uravnotežen prema geostrateškim izračunima Kremlja. Stoga bi bilo prirodno da Rusija privremeno ponovno kalibrira svoju strategiju uravnoteženja u svjetlu uspjeha s prethodnom motivacijom. To sugerira da bi Rusija na kraju mogla oscilirati natrag prema “Izraelu” ako/jednom Iran povrati svoj zamah, i tako dalje i tako dalje u skladu s euroazijskom strategijom uravnoteženja Kremlja.

Iako u ovom trenutku još mnogo toga ostaje nejasno, sve što se može sa sigurnošću znati jest da je Rusija htjela da svijet zna da je vjerodostojno ojačala sposobnosti protuzračne obrane Sirije, što svakako nagovještava da aktivno ponovno kalibrira svoje savezništvo, a dio koji se odnosi na Izrael. Nije poznato koliko će to daleko otići i hoće li ikada prijeći Rubikon koji su mnogi ne ruski i proruski orijentirani (NRPR) praktički molili, u vezi s dopuštanjem Siriji da konačno smije koristiti S-300 za rušenje izraelskih zrakoplova, ali očito je da se nešto promijenilo iako su razlozi ovog zamjetljivog pomaka diskutabilni i čak bi mogli potencijalno biti kombinacija svake od tri prethodno opisane hipoteze.

Autor: Andrew Korybko

IZRAELrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bane Presretac
2 godine prije

5D ili 10D?

Kažun
2 godine prije

Oće,malo sutra,Andrew.

tihobl
2 godine prije

Rusi paze na ravnotezu i zato staju na stranu slabijeg.
Dok je Iran bio u napredovanju i dovlacio tovare raketa dopustali su izraelcima da ih bombarduju izvan sirijskog vazdusnog prostora (ulazak u Siriju su platili sa oborenim F-15). Sad kad je Iran u defanzivi pocinju sa pruzanjem zastite Iranu.

ofvnaesngfvaiuerfgae
2 godine prije

Što ga rese ovaj, inaće preminuo Lazanski u Moskvi, vele srčani udar eh sad……………….nije od sputnjika……………

preseren3
2 godine prije

Rusija je uvijek u vrlo teškoj poziciji sa Izraelom.
Kao sa svima….
Jer, mora igrati saveznika, a ne uči u konflikt.
A kad Izrael pređe granice ljudskog, kolje ljude, kao zečeve, mora barem zucnuti….
Rusija je u stanju srušiti sve, što se kreče u zračnom prostori čak u Izraelu….
Svaki avion, koji se degne iznad Golana…. Spremajuči svoje rakete…
Ali ne smije, ako želi zadržati Izrael pod “kontrolom”….
Hiljade ljudi plačaju tu igro svojim životima… Ali, to je stvarnost….

Bosanac
2 godine prije

Pucala bi Rusija po Izraelu, al boji se da pokoji metak bi mog’o zalutat pa pogodit nekog suvlasnika neke velike Ruske korporacije a to bi se moglo loše odrazit na Rusku ekonomiju.

Mucke
2 godine prije

Ma da ,a ciji bijase onaj avion srusen neki dan kod Alepa iranskim pzo koji izgleda funkcionira.

ledeno doba
2 godine prije

nakon vijesti da je prije 3 tjedna Sberbanka u Moskvi, zajednom sa WEF-om i Schwabom, organizirala vježbu “Cyber Poligon” u kojoj se vježbalo buduće izazivanje prekida lanaca snadbjevanja… ovo je još jedan težak udarac za nepopravljive romantičare gepolitike,. koji još uvijek vjeruju u bajku da je Rusija protivnik kabale i NWO-a

Lucija, prva
2 godine prije

“Iako u ovom trenutku još mnogo toga ostaje nejasno, …”

O, i autoru članka.
Par netočnih i par nejasnih hipoteza…pa vi raspravljate…

2 godine prije

Da li je autor dementan ili je samo zaboravio onaj oboreni ruski transportni avion kao posledica “igranja žmurke” izraelskih aviona?

Situacija je mnogo, mnogo ali MNOGO komplikovanija nego što je ovde prikazano. A plašim se da će nam relativno sporo postati MNOGO jasnija…

Max
2 godine prije

Mislim da je krajnje vrrijeme da Rusija počne ozbiljnije pomagati saveznike Iran i Sirriju jer zbog ove dvostruke igre s Izraelom koji je ubijao Ruske vojnike Rusko vodstvo gubi krediibbilitet..

Krle
2 godine prije

Muka me uhvati od ovakvih “analitičara”. Još kad ih po troje skupe na TV pa ne znaš koji je pametniji. Sva priča stane u: Rusija ništa ne valja Rusija je protivnik Irana Rusija sa Izraelom radi protiv Sirije Još na početku kad je Rusija poslala svoje snage javljali su se analitičari pa je Rusija sarađivala sa ISIS, pa je došla da opljačka naftu, pa se sukobila s Iranom, … Onda je ISIS nestao, pa je ispalo da su u nekim stvarima Rusija i Iran sarađivali, pa su isporučeni pvo sistemi Pancir, pa modernizirani koje je Sirija već imala od prije. Veliki dijelovi teritorija su vraćeni pod sirijsku vlast, bez velikih žrtava i razaranja. Onda je Izrael prešao u napade sa teritorija izvan granica Sirije a i ti napadi postižu sve slabije rezultate. Da li ste očekivali da Rusija zarati s cijelim svijetom? Kakva je Sirija bila prije dolaska ruskih trupa… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI