Izrael će simulirati napad na Iran

Izraelske odbrambene snage
18 komentara

Po prvi put, glavne vježbe izraelskih zračnih snaga (IAF) ”Vatrene kočije” uključivat će vježbe za “napad širokih razmjera u Iranu“, izvijestio je u utorak Times of Israel, pozivajući se na izvore.

Vježbe iznad Sredozemnog mora počeće 29. maja tokom četvrte i posljednje sedmice vježbi koje traju mjesec dana.

U svjetlu rastuće neizvjesnosti u pogledu povratka Irana na nuklearni sporazum iz 2015., usred dugotrajnih pregovora sa Sjedinjenim Državama, Izraelske odbrambene snage su u protekloj godini pojačale svoje napore da pripreme kredibilnu vojnu prijetnju nuklearnim postrojenjima Teherana“ , navode novine.

Prema novinama, potencijalni napad Izraela na Iran predstavlja nekoliko izazova za IAF: mora pronaći načine da granatira iranska nuklearna postrojenja koja se nalaze duboko pod zemljom, da nekako zaobiđe “sve sofisticiraniju” iransku protuzračnu odbranu i da se pripremi za odmazdu Irana i njegovih saveznika.

„ Očekuje se da će se i predstojeća vježba fokusirati na pripremu i odgovor na takvu odmazdu“, navodi se u izvještaju.

Gotovo sve jedinice Izraelskih odbrambenih snaga učestvuju u vježbama ”Vatrena kola”. Kako je u utorak izvijestio izraelski Channel 13, tokom simulacije iranskog napada, američki tankeri će vježbati punjenje gorivom izraelskih borbenih aviona u zraku.

Ranije tog dana, izraelski ministar odbrane Benny Gantz izjavio je da je Iran “samo nekoliko sedmica od akumulacije fisijskog materijala koji će biti dovoljan za prvu bombu”. Naglasio je da Iran nastavlja da “akumulira nepovratno znanje i iskustvo” u svim aspektima vezanim za napredne centrifuge, te da cijena “suočavanja s iranskim izazovom na globalnom ili regionalnom nivou” stalno raste.

Iran je insistirao da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ranije je upozorio Izrael da će vojska njegove zemlje napasti “centar cionističkog režima” ako Tel Aviv napravi “najmanji pokret” protiv Irana.

U međuvremenu, razgovori usmjereni na obnavljanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) iz 2015. godine, poznatog kao iranski nuklearni sporazum, zaustavljeni su. Sporazum koji su potpisali Iran i SAD, Velika Britanija, Rusija, Francuska, Njemačka, Kina i EU, predlaže ukidanje sankcija Iranu u zamjenu za zaustavljanje njegovog nuklearnog programa. Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. godine, tvrdeći da Iran krši svoje obaveze.

Nakon godinu dana pregovora u Beču, u februaru se činilo da je dogovor blizu. Međutim, Iran je tražio garancije od Washingtona da se bilo koji budući američki predsjednik neće povući iz novog sporazuma i tražio je od SAD-a da ukloni Korpus iranske Islamske revolucionarne garde sa svoje liste terorističkih organizacija. SAD nisu odgovorile na ove zahtjeve.

“Ako SAD daju svoj odgovor na neka od rješenja koja su predložena, možemo biti u poziciji da se sve strane vrate u Beč”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

iranIZRAELVatrene kočijeVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Bojim se da Iran neće simulirati odgovor.

Liku
1 godina prije

Sasvim je moguce da ce doci do udara I”D”F po ciljevima u Iranu i to ne zbog navodnog obogacivanja uranija (povod), vec kao novi korak-faza ka realizaciji tzv. Velikog reseta. Taj rat, u koji bi bile uvucene i SAD i Saudijska Arabija, bacio bi potpuno svjetsku ekonomiju na koljenja jer bi doslo do kolapsa usled prekida isporuka ogromnih kolicina nafte sto bi ubrzano doprinjelo izazivanju svjetske gladi, a usled uporabe A bombi pojavile bi se i vise milijunske kolone izbjeglice koje bi bjezale od radijacije, vjerojatno najvise ka Europi. Iran koji ima nekih 80 milijuna stanovnika i relativno jaku vojsku ne moze se savladati uporabom samo konvencionalnog oruzija, vec je realna uporaba nuklearnog oruzija, sve u zavisnosti od toga kako su gospodari ratova i kaosa zamislilu tu novu izreziranu krizu koja im je potrebna za njihove mracne planove porobljavanja sviju gojimskih naroda i stvaranja jedne Svjetske cionisticke nadvlade. Uporaba nuklearnog… Čitaj više »

LZN
1 godina prije

I kad zadnja kap prelije čašu i Iran udari bit će ponovo: Šta jim bi odjedanput???
Kao sa Rusijom…..godinama ruje govore nemojte tako……ništa………pa kad je dosta i opale šamarčinu onda počinje masovna histerija kako su agresivni, svi pod nato kišobran da se zaštitimo od agresivnog Putina koji ima terioteralne tenzije prema cjelom svijetu…..eh.
Ovo sa Rusijom a i Iranom je kao da svaki dan prolaziš pored psa na lancu i čačkaš ga štapom, i tako godinama…..e kad jednog dana lanac pukne i pas ti vrati milo za drago……onda je pas kriv i treba ga uspavati pošto je agresivan.
E pa ameri su naljeteli na tvrdo sa rujama a nadam se da če i ovi sa Iranom.
Pa dosta više bre……kakva bi skika bila da Iran uvježbava napad na Izrael?

Dokurčilomi
1 godina prije

Moram ponoviti što sam već par puta napisao. Prije desetak godina u jednom glasilu izašao je članak CIA-inog alanlitičara za bliski istok. Uglavnom, sažetak na kraju glasi, smatram da će država Izrael prestati postojati do 2025. godine. Pa godina se bliži, živi bili pa vidjeli.

Max
1 godina prije

Iranski odgovor neće biti simuliran nego smrtonosan. Pa bi prvi napad bio i poslijednji.

anik
1 godina prije

Iran može u odmazu samo zatvoriti Hormuz, pa če svjetska ekonomija klecnutu za nešto mjeseci.

nessy
1 godina prije

Izrael odavno nije dobio po usima, i to ih, ocito, svrbi. Izrael nije potpisnik nijednog medjunarodnog sporazuma o nuk. oruzju, a svi znaju da ga ima. Iran danas, nije Iran iz vremena sukoba sa Irakom. U doba danasnje tehnologije i dijeljenja info. ne bi me iznenadilo da Iran vec ima funkcionalnu Bombu. Pocne li razmjena raketa Izrael-Iran, rezultat se nece nikome dopasti, a pogotovo Izraelu, i ‘izraelskim obrambenim snagama’.
Zar im nije palo na ud, da bi i Iran mogao provesti jednu ‘preventivnu obrambenu operaciju’, po izraelskom teritoriju? Nije zanemarivo da Izrael ima cca 9.000.000 u odnosu na 80.000.000 stanovnika Irana, da ne spominjem ogroman teritorij, u odnosu na malu povrsinu Izraela, koju je puno lakse pokriti raketiranjem ili sl. djelovanjem. Nadam se da ce biti dovoljno pameti, pa da ne moramo ove cinjenice utvrditi iz dnevnih vijesti.

Dupla Kamilica
1 godina prije

Mogu i zaprave jer Iranom vladaju Aškenazi.

Antisionista
1 godina prije

Iran može Izrael preorati raketama i da ne upotrebi atomskih bombi.

Praetorian
1 godina prije

Hoce li bit sankcija za Izrael, zna li se sta?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI