Izrael i Saudijska Arabija vode pregovore u uspostavi gospodarskih odnosa

Izrael - Saudijska Arabija
11 komentara

Kako prenosi britanski The Times, pozivajući se na svoje izvore u Washingtonu i arapskim zemljama, Izrael i Saudijska Arabija vode tajne pregovore o uspostavi gospodarskih odnosa.

Izvori britanskog lista su naveli da zemlje u početku namjeravaju uspostaviti lokalnu suradnju na razini poduzeća ili odjela. Primjer takve suradnje je sporazum o međusobnom korištenju zračnog prostora za civilne zrakoplove obiju država.

The Times navodi da će uspostava partnerskih odnosa između Tel Aviva i Rijada biti početak stvaranja saveza neumoljivih neprijatelja Irana, kojeg optužuju da mijenja dinamiku mnogih sukoba i destabilizira Bliski istok.

Formalno, Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose. Međutim, mediji već duže vrijeme navode zakulisne kontakte između njihovih predstavnika. Naime, krajem srpnja 2016. je Izrael posjetilo saudijsko izaslanstvo na čelu s umirovljenom generalom Anwarom Eshkijem, što je potvrdio i Times of Israel. Delegacija se sastojala od poslovnih ljudi i znanstvenika, a tijekom posjeta su obišli Jeruzalem, gdje su primljeni od strane generalnog direktora izraelskog ministarstva vanjskih poslova Dora Golda i koordinatora za aktivnosti židovske države na teritoriju Zapadne obale, generala Yoava Mordechaia.

Članovi saudijske delegacije su se tada također sastali s nekoliko zastupnika izraelske oporbe, dok službenih kontakata s predstavnicima Palestinske samouprave nije bilo.

FOTO – Bivši saudijski general Anwar Eshki i delegacija saudijskog režima s članovima izraelskog Knesseta u Jeruzalemu 22. srpnja 2016.

Bivši general Anwar Eshki

gospodarstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Koliko znam Islam ne zabranjuje trgovinu ni u kom slucaju ,cak i kad se ratuje s nekim.. Cak je i nedopustivo prekidanje trgovine.. Samo jel halal ili haram..
Sklapanje saveza je nesto drugo..

Sinisa
6 godine prije

Ko sa djavolom tikve sadi….eeeeee pa poslije neka recu djava kriv.

Eden
6 godine prije

‘Germany – unlike Russia – is not sovereign, US largely controls its foreign policy

Željko
6 godine prije
Borac2
6 godine prije

KSA je prakcitki financirala zadnji napad izraela na Gazu, nakon sto su celnici Hamasa odbili prihvatiti saudski diktat. Nikakva tajna nije da KSA izrael i Qatar imaju prakticki normalne medunarodne odnose iza kulisa.

subaru
6 godine prije

Krv nije voda.

Jupiter
6 godine prije

Zanimljiva kombinacija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI