”Izrael mora poštovati pravila ratovanja”.

Josep Borrell
16 komentara

“Užasan” napad Hamasa na židovsku državu ne opravdava “užas” nametnut civilima u Gazi, rekao je Josep Borrell

Izrael mora poduzeti sve potrebne mjere opreza kako bi izbjegao civilne žrtve dok nastavlja svoje zračne i kopnene napade u Gazi protiv palestinske oružane skupine Hamas, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell. U intervjuu za španjolski dnevnik El Pais u ponedjeljak, Borrell, koji je priznao da je ”pomalo na strani Palestinaca”, ponovio je da, iako osuđuje Hamasov napad na Izrael ”jedan užas ne opravdava drugi užas” misleći na nemilosrdni bombardiranje enklave. Prvi diplomat EU rekao je da je podsjetio izraelske dužnosnike da “rat ima svoja pravila” i da “bombardiranja moraju uzeti u obzir žrtve koje uzrokuju”, rekavši nakon toga da je humanitarna situacija u Gazi užasna. Nakon napada Hamasa, Izrael je najavio “potpunu opsadu” enklave, dok je samo nekolicini kamiona s humanitarnom pomoći dopušteno ući iz Egipta u Gazu.

U međuvremenu, Borrell je izrazio nesigurnost u pogledu izraelskih tvrdnji o tome da su snažni udari na zgrade u Gazi trebali uništiti skrivene podzemne tunele koje je izgradio Hamas. ”Jesu ili nisu, ja osobno ne znam. Oni misle da jesu”, rekao je za list.

Dužnosnici Hamasa su u brojnim prilikama potvrdili da imaju razgranatu mrežu tunela u Gazi, za koju se vjeruje da se proteže sve do Egipta. Osim toga, izjavili su da se mreža podzemnih tunela koristi kao pomoć prilikom suprotstavljanja izraelskoj “okupaciji”. Borrell je također naglasio da se sukob između Izraela i Palestine “ne može riješiti masovnim egzodusom više od dva milijuna” ljudi iz Gaze te da samo političko rješenje ima šanse za uspjeh. “Ako Izrael želi izgraditi mir, onda ne može sijati više mržnje”, dodao je, ističući da ishod sukoba u velikoj mjeri ovisi o tome hoće li dvije strane biti u stanju pregovarati o oslobađanju više od 240 talaca koje drži Hamas.

Od početka neprijateljstava, odnosno od 7. listopada, EU je priznala pravo Izraela na samoobranu i podržala pozive na humanitarnu stanku. Međutim, neke europske zemlje, kao i Sjedinjene Američke Države, koje su glavni podupiratelj Izraela, oklijevale su u pogledu poticanja obje strane na pristanak na prekid vatre, navodeći zabrinutost oko toga hoće li takav sporazum jamčiti sigurnost zemlje u budućnosti.

BorelleuIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

У интервјуу Ал Џазири бизаран разговор са Борељом:

Новинар : јесу ли дејства Израела ратни злочин?

Борељ: Не знам немам правно образовање.

Новинар: Јесу ли дејства ХАМАС-а ратни злочин?

Борељ: Јесу.

Новинар: Управо сте рекли да немате правно образовање на питање о дејству Израела а тврдите да је ХАМАС направио ратни злочин. Јесу ли то двојни стандарди?

Борељ: Не нису.

Max
5 mjeseci prije

ali to ne čini.

tihobl
5 mjeseci prije

Према арапским изворима, руско Министарство одбране ће ускоро створити Афрички корпус за операције у Африци, „како би помогао сувереним афричким земљама да се одупру неоколонијалном утицају Запада, који подрива њихову базу ресурса“.

tihobl
5 mjeseci prije

Финске власти су одлучиле да спроведу познату пропагандну кампању – донесу оштећени руски тенк и изложе га у центру Хелсинкија испред зграде парламента земље.

Али људи су тамо доносили цвеће и свеће. Понавља се ситуација која се догодила током истих догађаја у Берлину, као и у Риги, Талину и Вилњусу: спаљени Т-72 је од 2013. постао спонтано обележје жртвама кијевског режима.

DRD
5 mjeseci prije

Danas je javljeno da je njemacka Polizei upala u stanove / kuce 17 osoba, zapljenila im je telefone i kompjutere. Prema novinama oni su na javnim medijima pisali za Palestince i napadali Izrael. Za vrijeme SFRY su po njemackoj operirale slobodno kojekakve emigratske skupine koje su pozivale na nacionalnu mrznju i nasilno razbijanje SFRJ. Jugoslavenski organi vlasti su kontaktirali njemacke vlasti i ukazali su im da bi trebalo zaustaviti neprijateljsko djelovanje. Nijemci su im odgovorili “Kod nas je sloboda govora”… Sve te emigratske skupine po njemackoj su dobijale potporu od njemacke vlade. Ratni zlocinac iz Ukrajine Bandijera je pobjegao u Munchen i tamo je nastavljao svoje politicko djelovanje uz njemacko financiranje. Ruski / sovjetski atentator ga je ubio. Dakle kad je njemackoj vladi odgovaralo slobodno pisanje onda su podrzavali kao sto je bilo u slucaju Jugoslavije a kad im ne odgovara onda hapsu ljude kao danas u slucaju Palestine /… Čitaj više »

Bruno
5 mjeseci prije

Ko je birao ovu budaletinu u EK. Pomalo mu je žao Palestinaca. “POMALO”. Nisam birao ni njega ni one koji su ga birali. Jadan je ovaj evropski svijet. Kada Ćifuti ubijaju djecu, to je u redu. Od budale je gori samo Plenković. Ako mu je ćaća bio ustaša, to je njegov osobni problem. Nemože u moje ime, odbacivati rezolucije UN- a o prekidu vatre. Stidim se što nam je predsjednik vlade idiot.

Bruno
5 mjeseci prije

Ma bravo genijalac. Čime ćeš ih natjerati da poštuju pravila ratovanja? Daćeš im svoju meku ćunu da ti kroz nju napušu jaja. Još jedno bravo.

Ivan Bgd
5 mjeseci prije

Pravila vaze za male i slabe, za velike sile ne vaze nikakva pravila.

Multinet
5 mjeseci prije

”Izrael mora poštovati pravila ratovanja”Inače što slijdi?
Desetak svežanja sankcij, zamrzavanje imovine i davanje na korištenje Palestincima, zabrana uvoza svih proizvoda, zabrana nastupanja svih sportista i umjetnika, tjeralica za Netanjahua, sankcije svima iz njegovog okruženja, izbacivanje iz svih udruga po svijetu… vjerojatno je spisak mnogo dulji.
Aha. I zašto ne?

nessy
5 mjeseci prije

Najbolje da EU primi 2,5 miljuna palestinaca, po zidovskom programu, tako da Izrael moze prigrabiti i onih 2% teritorija koji im jos nisu oteli. Imam kontra prijedlog, neka Izrael primi 5-10 miljuna crnaca iz crne Afrike i neka ih integrira u svoje drustvo. Inace su poznati kao vjersko i nacionalno tolerantno drustvo. Ako je nakon Reicha postojalo zlocinacko drustvo i drzava, upravo je gledamo. A sve svjetske ‘demokracije’, se prave da nista ne vide, prokleti bili, do treceg koljena. A ti izraelski vojnici koji rade ovo sto vec rade nisu profesionalna vojske nego ogromnom vecinom mobilizirani gradjani. Govori li to dovoljno sa kojim zlotvorima svijet ima posla, i tolerira im djela kojih bi se SS divizije posramile.

Ivan HR
5 mjeseci prije

Ajde reci ti to onoj krmaci Ursuli koja je vec odskakutala po Izraelu?

boro
5 mjeseci prije

Borelj idi popij svoje lijekove…izrael nije židovska zemla nego cionistička….radili oni pun gas protiv židova u suradnji sa hitlerom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI