Izrael optužuje Iran za „ekološki terorizam“ zbog izlivanja nafte na njegovoj obali, upozorava da krivci „moraju platiti cijenu“

Izlivanje nafte na Iranske novcanice
18 komentara

Izraelska vlada rekla je da Iran stoji iza nedavnog izlivanja nafte na izraelskoj obali koje je prouzrokovalo ogromnu ekološku štetu i opisano je kao jedan od najgorih takvih slučajeva zagađenja u istoriji Izraela.

Izraelska ministarka zaštite životne sredine Gila Gamliel izjavila je u srijedu da su izraelski zvaničnici identifikovali tanker za naftu u libijskom vlasništvu, zvani Emerald, koji navodno prevozi piratski teret, koji je prošlog mjeseca isplovio iz Irana iz Perzijskog zaliva u Suecki kanal.

Govoreći na informativnom brifingu, ministarka je rekla da je brod pod zastavom Paname isključio radio gotovo 24 sata i zagađivao more između 1. i 2. februara.

„Iran provodi terorizam šteteći životnoj sredini, a kada Iran šteti životnoj sredini, to ne šteti samo državi Izrael“, rekla je.

Gamliel je takođe upozorila da odgovorni za brodski put „moraju platiti cijenu“ i da „operater broda ima crnu krv na rukama“.

Ministarka je rekla da postoje „posredni dokazi“ koji potkrepljuju tvrdnje i da su, uprkos nedostatku „forenzičkih dokaza“, isključeni svi drugi izvori izlivanja.

Iran još nije komentarisao navode.

Oko 1.000 tona crnog katrana izlivanjem nafte ispralo se na više od 90 odsto izraelske obale, prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine u zemlji. Nakon incidenta, vlada je upozorila Izraelce „da ne idu na plaže da se kupaju ili bave sportom ili razonodom do daljeg“.

Ranije ove nedelje, izraelski premijer Benjamin Netanyahu okrivio je Iran za eksplozije koje su prošle nedelje pogodile brod u izraelskom vlasništvu u Omanskom zalivu.

iranizlivanje nafteIZRAELNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vinko
3 godine prije

Izrael je van zakona i moze raditi sto god hoce zato jer ima Ameriku pored sebe.
Ili bolje receno zato jer zhidovi upravljaju s Amerikom.

Davor drugi
3 godine prije

Jedan za drugim kao orkestrirani, nižu se “problemi” sa Iranom!
Jeli to u tijeku stvaranje pretpostavki i razloga za sukob, odnosno “opravdani”napad na Iran, podrazumjeva se sa neupitnom i bezuvjetnom potporom amerike kao dosljednog borca protiv svakog svjetskog zla?

dalmata
3 godine prije

Je li došlo vrime,da se Izrael cijepi(iz priloženoga se vidi,da je,kuga,korona,španjola,pičkin dim,u odnosu na ovako bisnilo) protiv cionističkog bisnila?!Ili,još mislu pripišat naciste i Gobelsa?Tek toliko da mogu,čvrsto(sa USrA,EU i NATO,od Firera,(davno priuzet primat,povampirenog nacizma)držat titulu,”Naj zlotvora”,u istoriji (ljudske)civilizacije(ako znaju šta znači”Ljudski”)

Max
3 godine prije

Nastavlja se niz crne Izraelske propagande protiv Irana.

Legendarni Grk
3 godine prije

Međunarodno povezivanje ovih lihvara (Židova) išlo je raznim mrežama po Europi i oni su se nazivali judeosima ili jednostavno lihvarima (na engleskom “usury” označava koristoljublje kao poslovnu aktivnost), što je kasnije na engleskom izvedeno kao skraćenica “juz” i počelo da se izgovara kao “džuz“. I njima je vremenom povijesnim falsifikatima Jezuita pripisan status naroda koji mi nazivamo Židovi. Kao njihov drevni jezik uzet je jedan stari etiopski jezik (tzv. hebrejski), a pripisani su mu i dijelovi etiopske povijesti, koja je većini Europljana potpuno nepoznata. I njima je katolička zmijska crkva još u srednjem vijeku dala to ekskluzivno pravo da se bave tim poslovima – prodajom novca i prikupljanjem zlata od naroda. I to nije bio narod s etničkim porijeklom (navodno iz Palestine), već „narod“ međunarodnih trgovaca koji su radili za interese Vatikana i rovarili i špijunirali po europskim dvorovima. U Izrael su doseljeni obični ljudi hazarskog porijekla, najviše iz Rusije… Čitaj više »

Jack
3 godine prije

Zivjela nam IR IRAN i RUSIJA a izraelcic ne treba da brine njih ce njihovi njemci opametiti .

štrc brc
3 godine prije

koji krivci? Kazarki kamatari?

Boba Lazarević
3 godine prije

Otkako je država Izrael počela lijepiti Nazi (covid) značke svojim vlastitim građanima, više joj baš i nisam toliko sklon kao ranije. Kako ne ljubim baš ni državu Iran, pripremio sam kokice i čekam spektakl, onako neutralno, kao da gledam Eurosong.

Konspirator
3 godine prije

Urednice zasto si obrisao moje komentare jer u njima nema ni rasnih ni nacionalnih elemenata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI