Izrael ”osuđen na uništenje” jer Tel Aviv prijeti da će napastiti nuklearne lokacije

Iranska vazdusna odbrana
13 komentara

Nova vlada u Izraelu, izabrana ranije ove godine, počela je da razmišlja o napadima na nuklearna mesta u Iranu u iščekivanju predstojećih pregovora između Teherana i Vašingtona i novog sporazuma o ponovnom uspostavljanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. – potez koji bi vjerovatno rezultirao ukidanjem američkih ekonomskih sankcija Islamskoj republici.

General iranskog vazduhoplovstva Amir Ali Hadžizadeh upozorio je Izrael da je “osuđen na uništenje” ako Islamskoj republici da “izgovor” da ispuni prijetnju nuklearnim napadom. Najviši iranski vojni vrh dao je komentar u svjetlu upozorenja Tel Aviva da bi mogao da napadne postrojenja za obogaćivanje nuklearnog goriva u Iranu.

Hadžizadeh je dalje ismijavao Tel Aviv zbog njegovih prijetnji, sugerišući da Izrael nije u poziciji da izdaje upozorenja dok se pretvara da je to „jedini režim na svijetu koji raspravlja o tome kako da preživi“.

„Izraelski režim koji raspravlja o svom postojanju osuđen je na nestanak i ne može govoriti o uništavanju drugih zemalja“.

General je priznao da je Izrael u stanju da izvrši udare na Iran, ali je napomenuo da bi Teheran pobijedio u oružanom sukobu. Pored toga, on je primijetio da su stalni zahtjevi izraelskih saveznika da Teheran ograniči svoj raketni program jasan dokaz da Iran posjeduje moć da ispuni svoju prijetnju eliminacije Izraela, ako Izrael udari prvi.

„Naši neprijatelji kažu da treba da pregovaramo o projektilima… a naši dronovi su im postali krhotine u očima. Ako insistiraju na ograničavanju mogućnosti naših raketa i dronova, to pokazuje našu snagu. Ne treba da pominjemo našu snagu jer neprijatelj dovoljno govori o iranskim raketama i odbrambenim sposobnostima“.

Ranije je načelnik generalštaba IDF Aviv Kohavi otkrio da je vojska njegove zemlje vršila pripreme za mogući napad na iranska nuklearna mjesta. Tel Aviv godinama tvrdi da Teheran razvija nuklearno oružje, moleći globalne sile da ne obnavljaju iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji se raspao nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa povukla SAD 2018. godine, tvrdeći da bi to moglo da poveća sposobnost Irana da stvoriti nuklearnu bombu.

Iran je dosljedno odbacivao optužbe da je radio na nuklearnom uređaju, insistirajući da je takvo oružje u suprotnosti sa državnom religijom islama. Teheran je odavno istakao da koristi nuklearne tehnologije za proizvodnju energije. Istovremeno, Iran se žalio da međunarodna zajednica potpuno ignoriše činjenicu da Izrael decenijama posjeduje nuklearno oružje, uprkos   međunarodnoj deklaraciji koja tvrdi da zemlja ima nuklearno oružje spremno za upotrebu.

U ovom trenutku, Islamska republika planira da se vrati za pregovarački sto u Beču kako bi postigli sporazum sa SAD i drugim potpisnicama Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA, takođe poznat kao Iranski nuklearni sporazum) za obnavljanje sporazuma i ukidanje sankcija Iranu.

Posljednja runda pregovora završena je bez opipljivih rezultata zbog neuspjeha Teherana i SAD da se dogovore o uslovima povratka na poštovanje JCPOA, kao i zbog predsjedničkih izbora u Iranu koji bi rezultirali promjenom vlasti. Nova runda pregovora trebalo bi da počne kasnije u novembru.

Amir Ali HadžizadehiranIZRAELnuklearne lokacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Ma gle tko se javlja!

Iran je do 2018. godine bio pod izravnom međunarodnom paskom što se tiče nuklearnog naoružanja, znalo se sve, a što je sa Izraelom?

Pa oni službeno nemaju nikakvo nuklearno naoružanje, a nitko da im dođe u posjet provjeriti to:

Međunarodna studija: Izrael ima 90 nuklearnih bojevih glava | Nuklearno oružje Vijesti | Al Jazeera

Ali da, oni su odabrani narod, odavno znamo da za njih međunarodni zakoni ne vrijede.

ףךפםן
2 godine prije

Dobro udaraju captogani ovoga mujazina, šuti jado da te sta ne pogodi u voznji.

Max
2 godine prije

Ako Izrael napadne Iran bit će izložee takvom protuudaru koji će ga zbriisati s planeta . Jaka Iranska PZO i PRO u stanju je odbiti napad a onda bi uslijedio protu udar kakav još nije viđen.

Babbage
2 godine prije

Rat veličaju i zazivaju samo budale koje ga nisu iskusile.

Markagionne
2 godine prije

Iran im se smije, jer mu ne mogu ništa. Misle idioti da oni drže bojeve glave na livadi…hahahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI