Izrael spreman na ‘bilo koji scenario’ sa Iranom

Izrael vs Iran
24 komentara

Izrael je spreman za svaki scenario koji se može razviti u vezi sa njegovim zategnutim odnosima s Iranom, rekao je ministar odbrane Yoav Gallant. Ministarstvo je dalo izjavu nakon što je Gallant u nedjelju održao sastanak o “procjeni operativne situacije” s visokim vojnim i obavještajnim zvaničnicima.

Izrael je ove sedmice stavio svoju vojsku u stanje pripravnosti, suspendovao je odlazak u borbene jedinice i pojačao protuzračnu odbranu u očekivanju mogućeg napada iz Irana nakon što su visoki iranski vojni zapovjednici ubijeni u zračnom napadu u Siriji. Teheran je za napad okrivio ID i obećao odmazdu.

“Odbrambeni sistem je završio pripreme za odgovor na bilo koji scenario koji se može razviti s Iranom”, rekao je Gallant nakon sastanka, a prenosi Jerusalem Post. Više detalja o pripremama nije otkrio.

U smrtonosnom napadu na iranski konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku ranije ove sedmice ubijeno je sedam zvaničnika Kuds snaga Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC), uključujući najvišeg iranskog generala Mohammada Rezu Zahedija. Izrael nije otvoreno priznao da stoji iza napada, ali je Gallant implicirao odgovornost u izjavi u srijedu da Izrael “udara na naše neprijatelje širom Bliskog istoka”.

Iranski lideri opisali su gađanje diplomatske misije kao bez presedana i obećali oštar odgovor. Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je da će Izrael “dobiti šamar”.

U međuvremenu, američki zvaničnici izrazili su zabrinutost ove sedmice da bi se situacija mogla pretvoriti u potpuni rat između Irana i Izraela ako Teheran prođe sa svojim prijetnjama. Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je u četvrtak da se o potencijalnom napadu Teherana razgovaralo tokom telefonskog razgovora između predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Nekoliko novinskih kuća, pozivajući se na američke zvaničnike, objavilo je kasnije ove sedmice da bi Teheran mogao napasti Izrael već sljedeće sedmice.

Izrael je više puta optuživao Iran da podržava Hamas, Hezbolah i druge propalestinske militantne grupe u regionu. Također je optužio Teheran da je organizirao smrtonosni napad 7. oktobra na izraelske građane, koji je odnio živote oko 1.200 Izraelaca i podstakao trenutni sukob u Gazi. Teheran je negirao umiješanost u oktobarski napad, ali je obećao da će nastaviti podržavati Hamas i druge palestinske grupe.

HamasHezbolahiranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
21 dana prije

Spreman je i Iran u to budite sigurni.

Schwarze Hunderte
21 dana prije

Biti će – da niste 😎

Biti-ili-ne-biti
21 dana prije

Izrael će i dalje nastaviti ubijati razne ljude na Bliskom Istoku, jer računaju na to da razumni ljudi iz svih tih država neće eskalirati sukob u veliki rat, što je zapravo ideja Izraela.
Tragedija je da se nitko ne usuđuje tom zlu stati na kraj, jer znaju da bi to mogao biti početak trećeg svjetskog rata koji je najavio Albert Pike, koji je čak pogodio sudionike tog rata – Izrael i Arape, tj. Muslimane.
Oni po njegovom starom planu izazivaju ratni cirkus – tako je to odavno zapisano.

burt
21 dana prije

gledam stari snimak TVZ iz doba Juge iz svibnja 1989 vijesti iz svijeta iranski čelnici poručuju da je Iran spreman na sveti rat protiv Izraela, koliko je godina prošlo odtada a Iran još nije poveo sveti rat protiv Izraela jer nisu ni danas spremni ali retorika im je uvijek ista a u isto vrijeme Izrael kosi bez pardona pripadnike IRGC-a a pogotovo je poniženje za Iran što je Izrael skinuo jednim udarcem tri generala IRGC-

tihobl
20 dana prije

Cesto se pitam kakvi su odnosi Rusa i Iranaca , pa nekako bi bilo logicno da pomazu irancima ali u Siriji se to ne nazire apsolutno.

burt
20 dana prije

dolazi trenutak istine hoće li prvi puta od iranske revolucije iz 1979 Iran izvesti direktan raketni napad na Izrael jer Izrael ih je napadom na konzulat u Damasku više ponizio nego Trumpov napad na Soleimanija

svaus klab
20 dana prije

g.vna us.ana cijeli svijet sa amerikom teroriziraju i dovode nas na rub nuklearnog rata
“odabrani” sinagoga sotonina pa aktivirajte tu usranu samsonovu opciju.

FELIX
20 dana prije

SAMO JOS TO TREBA ISRAELUKOJI NEMA DOSTA PROBLEMA TO JE SLICAN SCENARIO KAO KAD JE SRBIJA ZARATILA SA 29 DRZAVA, IZRAEL NEMA PRIJATELJA IAKO JE TO DRZAVA KOJA BAREM KOCI PRODOR ISLAMISTA U EVROPU KOJA JE OCIGLEDNO NA SPISKU ONIH KOJI ZNAJU DA JE ISLAM JEDINA DOBRA STVAR ZA EVROPU, TAKO VIDITE STA SE DOGADZA I SA SKOTIMA A DA ENGLEZE NI NE SPOMINJEM, ONI SU PONOSNI NA SVOGA VODZU I NA GRADONACELNIKA LONDONA, NA ZALOST ONI NISU USAMLJENI IMAJU DOSTA SLEDBENIKA U EUROPI KOJI RADE NA TOME DA SE SIRI ISLAM U EVROPI PUTEM EMIGRANATA.NJEMACKA JE CAK ODLUCILA DA JIH NAORUZA I DA JIM ZATO AVTOMATSKI DA DRZAVLJANSTVO.LEPO ZAR NE. PO MOME JE TO SAMO JEDAN KORAK VISE U SAMOUNISTAVANJU EUROPE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI