Izrael upozorava Moskvu na ”posljedice” zbog situacije sa Jevrejskom agencijom

Yair Lapid
37 komentara

Očekivano zatvaranje Jevrejske agencije u Rusiji imaće ozbiljan uticaj na rusko-izraelske odnose, upozorio je u nedjelju izraelski premijer Jair Lapid. Kvazivladina organizacija, koja promoviše repatrijaciju Jevreja u Izrael, bila je na meti ruskog ministarstva pravde zbog navodnih kršenja lokalnog zakona.

“Premijer Lapid je na sastanku rekao da su veze sa Rusijom važne za Izrael. Jevrejska zajednica u Rusiji je velika i važna i pojavljuje se u svakoj diplomatskoj raspravi sa administracijom u Moskvi”, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Zatvaranje ureda Jevrejske agencije bio bi težak događaj, koji će imati posljedice na te veze.

Ranije ove sedmice, moskovski sud je saopštio da je primio zvaničan zahtjev Ministarstva pravde za likvidaciju ruskog ogranka agencije.

Iako tačna priroda navoda sa kojima se agencija suočava nije objavljena, izraelski mediji su izvijestili da je organizacija ranije ovog mjeseca dobila upozorenje od ministarstva zbog kršenja zakona koji se odnose na čuvanje i zaštitu podataka. Pripremno ročište o ovom slučaju, koje može rezultirati zabranom rada Agencije, zakazano je za četvrtak.

Odgovarajući na situaciju oko organizacije, Izrael je izrazio spremnost da odmah pošalje diplomatsku delegaciju u Rusiju kako bi “osigurala nastavak” aktivnosti grupe u zemlji. Spremnost za razgovore je ponovljena u nedjelju, a premijerov ured je potvrdio da će delegacija biti spremna da krene u Moskvu čim “dobije rusko odobrenje za pregovore”.

Jevrejska agencija, osnovana krajem 1920. godine, prvo je pomogla u repatrijaciji Jevreja u palestinske zemlje, a kasnije u državu Izrael. U Rusiji, organizacija održava veliku mrežu, sa svojim službenicima i partnerima koji rade u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim većim gradovima širom zemlje.

AgencijaIZRAELrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Za početak, zemite si Zelenskog doma…

CroExit
1 godina prije

Navodno je Žukov poslije rata likvidirao 2 garnizona NKDV-a punih Židova da ne bi bilo opet slično!?

Smurgl
1 godina prije

Ne treba im više u Rusiji organizacija koja promoviše repatrijaciju Jevreja u Izrael. Izgledno je da u budućnosti Jevreji krenu u kontra smjeru pa takva organizacija nema smisla.

Postoji u Rusiji svijest o tome da Hazari imaju veliki uticaj u državi i onda se ovakvim postupcima ili izjavom Lavrova pokušava stvoriti slika kako se vlast bori protiv toga.

Nek’ izbace Habad iz Rusije ako imaju petlje… Staljin je imao…

Max
1 godina prije

Tu će Rusi popustiti.

Sardelino
1 godina prije

Komu briga.

Pravednik
1 godina prije

Cionisti bi uvijek htjeli biti glavni.

Vojni analitičar
1 godina prije

Pa zašto su ih zatvorili, ako im je glavna zadaća bila premještanje ruskih židova u Izrael? Ili je možda to samo paravan za kojekakve druge “aktivnosti” kojma se i inače intenzivno bave brojne židovske organizacije izvan izraela?

tihobl
1 godina prije

Sta bi oni htjeli – maknuli su Bibija, sad ce rusi maknuti njihove iz Moskve.

Lucija, prva
1 godina prije

Samo podsjećam da su dva od onih laboratorija u Ukrajini bili Izraelski.
I da je izraelski premijer letio idući dan u Moskvu.

A i da su neki Rusi rekli nešto, za što su se poslije ispričavali Židovima…a ti Rusi ne govore ništa slučajno…

Gorki
1 godina prije

Kako to da jevreji tj Izrael nista ne pricaju da su im Rusi zapretili zbog bombardovanja Sirije…Lavrov im je dobro rekao da su jevreji finansirali Hitlera i bili u nacistickoj vojsci a cak kao generali..itd…

1 godina prije

Pa šta su mislili da će pustiti mossad , upakovan pod ovu agenciju , da opušteno šetka zemljom…

nekoime
1 godina prije

Naredit će Amerikancima da napadnu Rusiju?

komšija
1 godina prije

Sve hazare što pre proterati iz Rusije i svih okolnih zemalja.Oni su izvor zla u celom svetu.

Josip
1 godina prije

Nije to Hitler tamanio bez razloga..

Siniša
1 godina prije

Hazari i Jevreji u Rusiji i oko Putinu su “nebo/zemlja” razlika. Hazari su u Ukrajini i čine zločine nad Rusima i Ukrajincima, Zelenski je Hazar i svi jevrejski oligarsi u Ukrajini su Hazari.
Jevreji u Rusiji su suverenisti i čuvaju Rusiju, nije Rusiki jezik bez veze drugi jezik u Izraelu i neka Izrael njima zahvali to što Rusija štiti Izrael.

Alp Arslan
1 godina prije

Nadam se kad Rusija ima muda da se obračuna sa amerikom na teritoriju ukrajine da će jednog dana i cionističkoj zmiji stat na vrat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI