Izrael zabranjuje palestinske zastave

Palestinske zastave
36 komentara

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir navodno je zabranio vijorenje palestinskih zastava na javnim mjestima, tvrdeći da one “podstiču terorizam”.

“Nezamislivo je da će prekršioci zakona mahati zastavama terorizma, podsticati i ohrabrivati ​​terorizam”, rekao je Ben-Gvir u nedjelju navečer u izjavi koju citira Jerusalem Post. “Izdao sam instrukcije za uklanjanje zastava koje podržavaju terorizam sa javnog prostora i za zaustavljanje huškanja na državu Izrael.”

Nacionalistički zvaničnik, koji je već izazvao kontroverzu ubrzo nakon što je preuzeo dužnost posjetivši kompleks Temple Mount prošle sedmice, odbacio je zabrinutost da bi njegova naredba o zastavi narušila građanske slobode, tvrdeći da se sloboda izražavanja “ne proteže na identifikaciju s teroristom” i koji nastoje da naude izraelskim vojnicima.

“Borićemo se protiv terorizma i podsticanja terorizma svim silama!”, dodao je u tvitu.

Ben-Gvir je naredio komesaru izraelske policije Kobiju Šabtaiju da naredi policajcima da skinu palestinske zastave. Prema izraelskom zakonu, vijorenje palestinskih zastava nije nezakonito, ali vojne i policijske vlasti imaju moć da ih uklone u slučajevima kada se smatraju prijetnjom javnom redu.

Ben-Gvir je dobio posao ministra nacionalne sigurnosti nakon što se njegova stranka Otzma Yehudit, čije ime prevodi kao Jevrejska moć, pridružila koalicionoj vladi novoizabranog premijera Benjamina Netanyahua. Koalicioni sporazum je uključivao politiku uklanjanja palestinskih zastava sa institucija koje finansira država. Čini se da nedjeljna naredba ide korak dalje, zabranjujući zastave na svim javnim mjestima.

Taj potez uslijedio je nakon što su palestinske zastave vijorile na antivladinim protestima u subotu navečer u Tel Avivu. Zabrinutost je također izražena nakon oslobađanja izraelskog palestinskog zatvorenika s najdužim stažom, Karima Younisa, koji je 1983. godine osuđen za otmicu i ubistvo izraelskog vojnika. Younis je mahao palestinskom zastavom dok se vraćao kući na proslavu u selu Ara na sjeveru Izraela.

Netanyahuova vlada je također najavila niz kazni Palestinske uprave (PA) zbog traženja pravnog mišljenja od Međunarodnog suda pravde UN-a o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija. Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki otkrio je u nedjelju da te sankcije očigledno uključuju ukidanje njegove putne propusnice.

Ben-Gvir je odbacio osude PA i arapskih država zbog svoje posjete brdu hrama u utorak. “Hramska gora je otvorena za sve” , rekao je, dodajući da “s onima koji upućuju prijetnje mora se postupati gvozdenom šakom”.

IZRAELPalestinaZastave
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
micika
1 godina prije

Slicna situacija i u rs zabranjuje se bosnjacki jezik pa eto urednici malo to opisite.

Karma
1 godina prije

U tvojoj kuci ti zabrane vlastitu zastavu. Jezivo

Herc
1 godina prije

Svakako zabraniti isticanje zastave neprijateljske terorističke organizacije u izraelskoj državi od onih koji se kote gore od džukela te kad odrastu opasaju se explozivom te se raznesu uz ubistva nevinih civila a oni koji prežive dolaze amo knami zbog deficita inženjera i doktora

Max
1 godina prije

To je nijekanje postojanja i kulturocid.

Dokurčilomi
1 godina prije

Ta priča s agresijom Palestine na Izrael i pokušajem porobljavanja traje predugo. Palestince ne treba proglasiti teroristima, ne treba ih protjerati, ne treba ih izgladniti treba ih riješiti kao izvjesni vođa Izraelce u drugom svjetskom ratu i to do posljednjeg. Nakon toga će biti mir i nitko više neće otimati, naseljavati i zauzimati Izraelsku zemlju.

Beoo
1 godina prije

Neka se cijeli svijet srami zbog podrške ovom sotonskom narodu….
Fuj pljuc

gigi pinna
1 godina prije

Itačmar Ben Zvir

bruegel the elder
1 godina prije

Svakome ko digne naci šestokraku odrezati ruku.

nessy
1 godina prije

Povjesna cinjenica je da su osnivaci moderne zidovske drzave bili teroristi (Ben Gurion, Golda Meir, Jicak Rabin, Ariel Saron, Mose Dayan…), clanovi deklariranih teroristickih organizacija (Irgun i Hagana), koji su, ukratko, koristili teroristicke metode, a znamo sto to podrazumjeva. Dobili su medjunarodni legitimitet, ali nisu puno omeksali odnos prema stanovnistvu kojem su oteli domovinu, na osnovu Biblijskih zapisa. Valjda negdje u psalmima ili Evandjeljima, mozda u Tori, postoje katastarski nacrti, na koje se pozivaju. Jugoslavija ih nije tada priznala, nego je aktivno pomagala PLO i Arafata, kao borce za ispravnu stvar. Kad zidovi nekoga nazivaju teroristom, dodje mi muka.

Perica
1 godina prije

Prije cetiri godine je dokinut arapski kao sluzbeni jezik i jos uvijek se koriste dvojni nazivi, odnosno trojni, ukljucujuci engleski. Ruski jezik nikada nije bio sluzbeni ali zato u svim vecim gradovima imaju cetvrti gdje se koristi iskljucivo ruski.

Klica
1 godina prije

Cuj to..otmes ljudima zemlju, pocinis nad njima etnicko ciscenje i genocid, pa ih na kraju nazoves teroristima. Ma to nitko na ovom svijetu ne bi mogao smisliti podlije nego oni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI