Izraelski avioni napali Gazu

Gaza
6 komentara

Dvanaest ljudi je ubijeno u posljednjoj rundi izraelskih zračnih napada na Gazu u utorak, prema regionalnom ministarstvu zdravlja, a izraelska vojska tvrdi da je gađala visoke članove vodeće palestinske militantne grupe.

Udari su se dogodili oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu, a povrijeđeno je najmanje 20 ljudi, pored 12 ubijenih, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Izraelske odbrambene snage (IDF) izdale su rijetko saopštenje potvrđujući svoje operacije u Gazi, tvrdeći da su ubile tri glavna člana militantne grupe Islamski džihad. Među njima su bili Khalil Bahtini, koji je na čelu ogranka grupe u sjevernoj Gazi, Jahad A’Nam, sekretar njenog vojnog vijeća, i Tarek Ezz Al-Din, koji je optužen za planiranje napada na okupiranoj Zapadnoj obali.

Snimak koji kruži društvenim mrežama navodno prikazuje izraelske napade u toku, sa velikom eksplozijom snimljenom u blizini grada Khan Yunis u južnoj Gazi.

Nazvavši svoju operaciju ‘Štit i strijela’, IDF je rekao da je “napadao dodatne terorističke mete” u Gazi nakon svoje prve izjave. Očigledno očekujući odmazdu od palestinskih boraca, vojska je dala instrukcije Izraelcima koji žive u blizini granice s Gazom da ostanu u blizini “zaštićenog područja”, kao što je podrum ili sklonište za bombe.

Rasplamsavanje nasilja dolazi samo nekoliko dana nakon što su Izrael i pripadnici Islamskog džihada razmijenili vatru zbog smrti Khadera Adnana, višeg komandanta militanata koji je poginuo nakon 86-dnevnog štrajka glađu u izraelskom pritvoru. Desetine raketa je navodno ispaljeno prema Izraelu, što je izazvalo uzvratne zračne napade IDF-a, iako je kasnije rečeno da su dvije strane postigle privremeni prekid vatre.

Iako izraelski napadi na Gazu nisu neuobičajeni, smrt najviših vođa Islamskog džihada mogla bi izazvati oštar odgovor. Godine 2019., atentat na još jednog visokog člana, Bahaa Abu el-Atta, pokrenuo je dane teških borbi, s militantima koji su ispalili niz raketa prema izraelskim gradovima, od kojih su neke stigle čak do Tel Aviva. Najmanje 34 osobe su ubijene u kasnijim napadima IDF-a, ali Izrael je insistirao da su 25 njih militanti.

gazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rudar
11 mjeseci prije

Hoće li novi zagrebački gradonačelnik zapovjediti da fontane večeras budu u bojama Palestinske zastve ?
Možda koju večer i Sirijske boje ?
Sigurno ne, draže su mu “dugine” boje.

Max
11 mjeseci prije

Ono što svakako treba istaknuti jest da su uz više zapovijednike ubijeni i njihove supruge i djeca koji su živjeli s njima u pogođenim objektima. Otpor okupirane sirotinje naziva se teorizmom a ubojstva civila koja počine osvajači u vojnim uniformama u skupim američkim avionima svijet naziva vojnom operacijom.

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Izraelci nastavljaju prosvjede protiv Netanyahua…
Bibi je maher za održati se na političkom životu.
A već i u Mrduši Donjoj znaju da je za unutarnje političke probleme i opstanak na vlasti, najbolje imati neku vanjsku prijetnju sigurnosti zemlje. Stvarnu ili stvorenu…
A izbor je širok, Iran, Hezbollah, Sirija, Hamas, Islamski džihad…

P.S.
Nitko u svijetu ne mlati Židove više od izraelskih snaga sigurnosti…
Što bi rekla ona izraelska poslovica:
”Prebili ga kao vola u Tel Avivu”

Uaa političari
11 mjeseci prije

Mislim, neću napisati ništa što nisam već ranije pisao, a sve se to sažme u ovo:
“Političarima pojedinim, želim dug život i tešku bolest.”
Ako Bog da, ti koji su naredili ove TERORISTIČKE napade, biće korisnici gornjeg teksta.
To su ubice.
Ništa drugo nego ubice.
Nemam uopšte lepo mišljenje o “državi” Izrael.
Čak šta više, imam izuzetno loše mišljenje.
Narod, koji je prošao golgotu konc logora sada sam sprovodi istu tu golgotu i sam organizuje te iste konc logore.
Otima ljudima kuće, ljudska prava, sprovodi teror, ubija nedužne.
Stići će ih kazna.
Pre ili kasnije, goreće u ognju pročišćenja a odakle će doći taj oganj, videćemo.
Ima puno onih koji bi hteli da ga potpale!

Ivan
11 mjeseci prije

Hoce li sada ona luda kravetina Ursula uvesti sankcije Izraelu i skakati po pojasu Gaze ko sto skace po Ukrajini i guzi se Zelenskom? Mater joj jebem usranu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI