Izraelski zapovjednik-veteran prisjeća se detalja riskantne protuterorističke akcije koju su zajedno organizirali IDF i Mossad

Vojska
19 komentara

4. srpnja je 44. godišnjica operacije “Entebbe”, koju su izveli izraelski komandosi, kako bi oslobodili članove zrakoplova Air Francea, koji je letio iz Tel Aviva za Pariz, a kojeg je otela skupina arapskih i njemačkih terorista.

Hindustan Times citirao je bivšeg Mossadovog agenta, Avnera Avrahama, i bivšeg izraelskog časnika specijalnih snaga, Ramija Shermana, s ciljem usredotočivanja na detalje protuterorističke operacije, koja je izvedena protiv židovske države početkom srpnja 1976. s ciljem oslobađanja putnika iz zrakoplova koji je letio iz Tel Aviva prema Parizu.

Sherman se, sa svoje strane, posebno usredotočio na razvoj događaja, nakon što su njemački i arapski teroristi oteli zrakoplov s 248 putnika, nakon čega su 27. lipnja 1976. preusmjereni na zračnu luku u Entebbeu u Ugandi. Teroristi su zahtijevali puštanje oko 40 Palestinaca, kao i drugih članova militantnih postrojbi u zamjenu za taoce.

Sherman se osvrnuo i na britansko-izraelsku medicinsku sestru, Patriciju Martel, koju su otmičari pustili nakon što se namjerno porezala, pretvarajući se da ima pobačaj. To se dogodilo nedugo nakon što je zrakoplov bio prizemljen u Bengaziju, u Libiji, kako bi bio napunjen gorivom.

“Odmah je iz Bengazija otišla u London, gdje su je dočekali agenti MI6 i Mossada. Dali su joj tisuće fotografija. Identificirala je teroriste, rekla koliko ih ima i kakvo oružje imaju”, prisjetio se veteran napada na Entebbe i osoba koja je preživjela koncentracijski logor.

Rekao je da ga je vijest o tome da “Nijemci oružjem iz skupine izdvajaju Židove podsjetila na holokaust”. Otmičari su kasnije pustili oko 148 taoca koji nisu bili Židovi.

Osvrćući se na antiterorističku operaciju, Sherman je rekao da je ključno pitanje kako su komandosi Izraelskih obrambenih snaga (IDF) “bili sigurni da će iznenaditi teroriste” te ”kako smo se pobrinuli za to da ćemo mi biti prvi koji će otvoriti vatru”.

Avraham je sa svoje strane izdvojio IFD koji je nabavio Mercedes Benz limuzinu, koja je trebala izgledati poput one koju je koristio tadašnji ugandski predsjednik, Idi Amin, koji je usput rečeno podržavao otmičare.

“Kad smo dobili Benz, bio je siv. Morao je biti crn. Bila je subota, trgovine su bile zatvorene, ali pronašli smo vlasnika jedne trgovine koja se nalazila u sinagogi i od njega smo dobili crnu boju spreja”, rekao je Avraham, potvrdivši ono što je rekao Sherman, koji je podsjetio na to da smo “svi mislili kako vlada neće donijeti odluku o tome da nas pusti; to je jednostavno previše rizično”.

Sherman je bio član napadačkog tima kojeg je vodio Yoni Netanyahu, brat aktualnog izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. Rekao je da se u glavnom zrakoplovu C-130 Hercules, koji je letio oko šest sati, nalazilo 33 izraelska komandosa te da je zrakoplov “veći dio vremena letio na visini na 30 metara od tla zemlje “prije svog slijetanja u Entebbe.

“Bila je prekrasna noć. Nebo je bilo puno zvijezda. Ono čega se najviše sjećam je tišina, posebno nakon vrlo bučnog leta”, podsjetio je, pozivajući se na komandose obučene u ugandske odore koji su krenuli prema zgradi terminala.

Sherman je rekao da su, nakon što im je nekoliko ugandskih vojnika koji su se nalazili dolje mahnulo, komandosi “imali premalo vremena” za razmišljanje o svojim daljnjim akcijama, nakon što su te vojnike Yoni Netanyahu i još jedan komandos eliminirali.

“Borio sam se s ljudima u kontrolnom tornju. Moja posljednja dužnost bila je voditi taoce iz zgrade terminala do zrakoplova, koji je čekao. Pucnjava ih je probudila iz sna; neki nisu imali cipele, a drugi su imali malu djecu, bebe, bili su u šoku”, rekao je Sherman o operaciji koja je trajala ukupno 90 minuta.

Avraham je zauzvrat podsjetio da je, nakon završetka operacije, “šef lokalne ćelije Mossada čekao u zračnoj luci s nekim lokalnim izraelskim biznismenima”, koji su sudjelovali u hospitalizaciji nekih koji su bili ranjeni u akciji. Tijekom akcije, 102 taoca bilo je spašeno, dok ih je četvero poginulo.

U napadu su ubijena sva četiri otmičara kao i 45 ugandskih vojnika. U akciji je također poginuo i Yoni Netanyahu; on je bio jedini poginuli pripadnik IDF-a. Yonijeva smrt navodno je bila ono što je potaknulo njegovog brata Benjamina na donošenje odluke o kretanju u političke vode.

EntebbeIFDIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

“Sherman se osvrnuo i na britansko-izraelsku medicinsku sestru, Patriciju Martel, koju su otmičari pustili nakon što se namjerno porezala, pretvarajući se da ima pobačaj. To se dogodilo nedugo nakon što je zrakoplov bio prizemljen u Bengaziju, u Libiji, kako bi bio napunjen gorivom. Odmah je iz Bengazija otišla u London, gdje su je dočekali agenti MI6 i Mossada. Dali su joj tisuće fotografija. Identificirala je teroriste, rekla koliko ih ima i kakvo oružje imaju” – meni zvuči više kao da je ovo bila hladnokrvna obavještajka s paravanom medicinske sestre – koji civil bi pod stresom i prijetnjom smrću zapamtio lica i vrste oružja?

qints
3 godine prije

…………………ajme mene, zar cemo glorificirati zhidovske uspjehe a kriti njihove zlocine……………….

*Ime
3 godine prije

Potresna priča.
Srce mi se cepa…

Max
3 godine prije

Opreacija koje zaista spada u antologiju specijalnih operacija. Da je Yoni ostao živ bio bi bolji čovijek od brata foteljaša.

putnik83
3 godine prije

Pouka priče je da Izrael sve vidi,sve čuje i nikom ne oprašta.
Da se ovakve i slične stvari ne bi ponavljale Izrael je obučio najbolje komando jedinice na svijetu. Sayeret Matkal i Shayetet 13.
Preporučam knjigu: “Mossad” (najveće operacije izraelske tajne službe) i ” Nijedna misija nije nemoguća” autora Michael Bar-Zohara.

putnik83
3 godine prije

Država po definiciji ima pravo primjene legitimnog monopola sile.To i je jedna od temeljnih uloga države.Ne postoji državni terorizam,naročito ne kad se teror primjenjuje na teroriste.

Njemačka protiv Izraela
3 godine prije

bild.de/politik/kolumnen/kolumne/kommentar-zum-israel-beschluss-mit-freunden-geht-man-anders-um-71654016.bild.html

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI