Izvješća otkrivaju da je Ukrajina potrošila 17.6 milijuna američkih dolara na pokvarene bespilotne letjelice

Ukrajinski HAWK dron tokom vjezbi
8 komentara

Ukrajinska tvrtka uspjela je isporučiti samo jednu bespilotnu letjelicu iz serije od 55 koju je naručio Kijev, javlja istraživački medij

Tvrtka za proizvodnju bespilotnih letjelica nije uspjela ispuniti unosan ugovor s ukrajinskom vojskom, izvijestio je u utorak ukrajinski istraživački list Bihus.info. Ukrainian Aviation Systems (UAS) nije uspio ispoštovati rok za isporuku vojsci 55 izviđačkih bespilotnih letjelica HAWK sredinom kolovoza, isporučivši samo četiri jedinice, od kojih je samo jedna ocijenjena sposobnom za let.

Bespilotna letjelica HAWK mala je bespilotna letjelica s krilima koja može doseći brzinu do 55 kilometara na sat (34 mph), prema UAS-u. Svaka jedinica košta više od 14,5 milijuna grivni (gotovo 400.000 dolara), dok je cijeli ugovor vrijedan 807 milijuna grivni ili gotovo 22 milijuna dolara, pri čemu je najmanje 17,6 milijuna dolara plaćeno tvrtki unaprijed, navodi Bihus.info. Novinari, kao i medijske kuće, prisustvovale su nesretnim ispitivanjima bespilotnih letjelica, tijekom kojih je samo jedna jedinica uspjela pokazati pristojne performanse nakon čega ju je prihvatila ukrajinska vojska.

Jedna od letjelica više puta je izgubila vezu sa zemaljskom kontrolom usred leta, dok je druga ostala bez krila i srušila se. Treća jedinica uopće nije uspjela poletjeti, izvijestio je list.

UAS je povezan s Borislavom Rosenblattom, bivšim parlamentarnim zastupnikom i bliskim suradnikom bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. Rosenblatt je više puta bio umiješan u razne korupcijske skandale, a na kraju mu je oduzet mandat 2017. usred istrage o ilegalnom iskopavanju i trgovini jantarom.

Nakon neuspjelih ispitivanja HAWK-a, tvrtka je uspjela vojsci isporučiti još 11 bespilotnih letjelica tog tipa, prema Rosenblatt. Nije odmah bilo jasno jesu li nove letjelice pokazale bolje rezultate tijekom ispitivanja ili jesu li uopće provedena ispitivanja, navodi Bihus.info. UAS je osigurao svoj prvi ugovor za isporuku devet bespilotnih letjelica HAWK Kijevu 2018. Stvarna isporuka, međutim, dogodila se tek nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, jer su proizvođač i vojska bili upleteni u pravnu bitku oko propuštenih rokova i prevelikih troškova oko bespilotnih letjelica, istaknuo je list. Ukrajinsko ministarstvo obrane izjavilo je za taj list da nije primilo negativne povratne informacije o bespilotnim letjelicama tijekom sukoba.

Sumnjivi rekord tvrtke nije postao prepreka novom velikom ugovoru za još 55 bespilotnih letjelica. Ugovor je zatim izazvao raskol unutar samog UAS-a, njegov zaštitni znak i administrativne dijelove na kraju je kontrolirao Rosenblatt, dok je stvarne proizvodne jedinice vodio suosnivač tvrtke Konstantin Pozhidayev. Unutarnji sukob je navodno bio potaknut sporom oko prenapuhanih troškova dronova, koji su uključivali i 30% provizije koju je Rosenblatt ponudio dužnosnicima Ministarstva obrane, nastavlja Bihus.info. Unutarnji spor također je doveo do promjena na bespilotnim letjelicama HAWK, a kasnije su jedinice izgrađene korištenjem novih komponenti. Kako prenosi Bihus.info, Rosenblatt je priznao promjene, tvrdeći da se zapravo radi o “nadogradnji”. Tijekom ispitivanja sredinom kolovoza, biznismen je priznao da tvrtka ima samo 12 kompletnih HAWK jedinica u svojim zalihama, s komponentama za izgradnju još oko 18 drugih, što je daleko ispod unaprijed naručenih 55 jedinica. Za situaciju je okrivio anti-korupcijsku istragu UAS-a, čija je imovina zamrznuta. Do sada, debakl HAWK-a nije izazvao nikakve posljedice kod Ministarstva obrane, dok je rok isporuke jednostavno prebačen na listopad.

HAWK dronUASukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
7 mjeseci prije

i onda se cudimo sto su AP-eju  poslali migove sa dijelovima kopacice Fergunson 

nekoime
7 mjeseci prije

Još jedan Židov koji lešinari Ukrajinu.

Darko
7 mjeseci prije

Sve je to završilo na Zelenkovim tajnim računima, pas mu mater usranu kada će ga konačno glupi Ukrajinci skratiti za glavu?

Max
7 mjeseci prije

Uzaludno,trošenje,života,i,novca,

hiber
7 mjeseci prije

Loše letjelice. Pokvare se točno iznad Moskve i ničim izazvane padnu. Koji put slučajno strefe i koji Iljušin.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI