Izvoz ruske nafte u Kinu dostigao rekordno visok nivo

Kina i Rusija
10 komentara

Očekuje se da će isporuke nafte iz Rusije u Kinu dostići rekordnih 350.000 barela u svibnju, izvijestio je u srijedu Bloomberg, pozivajući se na podatke o praćenju brodova kompanije Kpler.

Prema navodima agencije, manje kineske rafinerije povećale su kupovinu lož ulja, koje se obično koristi za miješanje i manje je vrijedan dio bureta od benzina i dizela.

Isporuke ruskog nafte Kini su porasle nakon februara, kada je na snagu stupila granica cijena ruskih naftnih derivata koju su usvojile EU i G7.

Prema Bloombergu, tokovi su porasli u posljednjih nekoliko mjeseci jer je provincija Shandong, dom većine kineskih nezavisnih rafinerija, pokrenula provjere kvaliteta bitumenskih mješavina, još jedne omiljene sirovine.

“Očekujemo da će priliv nafte i mazuta u Kinu ostati visok u maju i da će se dalje povećati od juna”, rekao je agenciji Jianan Sun, analitičar Energy Aspects sa sjedištem u Londonu.

Kina je u januaru izdala nižu uvoznu kvotu sirove nafte u prve dvije serije 2023. u odnosu na prošlu godinu, što znači da se rafinerije moraju oslanjati na druge sirovine kao što je lož ulje za svoje potrebe prerade. Za 2023. izdvajanje je stabilno na 16,2 miliona tona, od čega bi više od polovine moglo biti iskorišteno do kraja aprila, rekao je Sun.

Očekuje se da će potražnja za naftom drugog najvećeg potrošača na svijetu porasti tokom tekućeg tromjesečja jer zaraze Covidom opadaju u najvećim kineskim gradovima, dovodeći mobilnost na normalan nivo.

Prema Sunu, predviđa se da će ruske rafinerije u narednim sedmicama povećati isporuke direktnog mazuta sa visokim sadržajem sumpora i M100 bogatih destilatom u Aziju za čak 140.000 barela dnevno.

Analitičar kompanije Kpler Viktor Katona rekao je za Bloomberg da Rusija trenutno isporučuje do 40% nafte koje uvozi Kina.

kinaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Očekivano.

Kiko
11 mjeseci prije

Rusija crpi oko 10 milijuna barela dnevno a vi pričate o povečanom izvpzu od 350 000 barela. A što s viškom ako druga najveća ekonomija kupuje samo ovoliko.

hiber
11 mjeseci prije

Ural se na slobodnom tržištu prodaje za 56 dolara po barelu. Tko zna koliko je u kineskom diskontu? Teško da prelazi 40 dolara u juanima + transport.

Jao Ming Ksao
11 mjeseci prije

Umjesto EU, razvija se sad Kina. Pametan gospodar si nikad neče dopustiti, da prekine uvoziti ruske sirovine i goriva. A sa Rusima je najlakše poslovati.

Dux
11 mjeseci prije

Puno će vremena trebati da se europa makne od ruskih energenata, mislim da je ovo nekakva stanka, i dalje kupijemo ruske energente na različite načine i po nametnutoj cijeni, ipak Rusi prodaju, možda manje zarađuju, ali prodaju i čekaju priliku koja će doći, sigurno.

Rat pack
11 mjeseci prije

Pitanje je koliko se izvozi sirove nafte a koliko prerađene….jer je razlika u cijeni velika…skoro ko kruške i jabuke

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI