Je li ministrici Divjak pozlilo zbog pitanja “Zašto reforma obrazovanja u Hrvatskoj treba odobrenje Velike Britanije?”

Blaženka Divjak
72 komentara

Vrijeme vlade Andrije Plenkovića i mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, iz perspektive hrvatskoga naroda, umjesto vremena obilježenoga djelima domoljublja, časti i napretka, pamtit će se kao vrijeme hrvatske političke tragedije, tvrdi dr. sc. Sanja Bilač za HKV.

Hladnoća i nemilosrdno djelovanje anacionalnoga bruxelleskoga podanika na mjestu premijera i upitno razumijevanje društvenih područja ključnih za napredak Hrvatske aktualne predsjednice države, ostavit će trajne posljedice za hrvatsko društvo, identitet i Domovinu u cjelini. Poziv najeminentnije hrvatske znanstvene institucije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja upozorava na kaos s nesagledivim posljedicama za pola milijuna djece i mladih ostaje bez odgovora i reakcije najviših državnih dužnosnika. Šutke su prepustili sve stečeno i vrijedno u hrvatskome odgoju i obrazovanju beskrupuloznim interesnim skupinama. Iza guste kazališne zavjese probija se krik zbog posljedica silovitoga i bezobzirnoga napada na hrvatski odgoj i obrazovanje koji interesne skupine, poput zvijeri, pripremaju trgati kao dobar plijen.

Onoga trenutka kada je hrvatsko obrazovanje prepušteno Blaženki Divjak, zvijeri su namirisale krv. Interesne skupine i aktualna ministrica vrhunski su organizirani i umreženi te osim političke potpore uživaju i potporu mainstream medija. Jedan od tih medija organizator je nedavno održane konferencije o obrazovanju na kojoj se zbio jedan intrigantan događaj koji se, naravno, kasnije ignorirao i prikrivao.

Što se dogodilo?

Aktualnoj ministrici Divjak je pozlilo. Naprasno je napustila konferenciju. Njezini su savjetnici odmah informirali javnost kako je riječ o umoru te kako je ministrica, nakon ove neugodne situacije, otišla u svoj  ured, odmoriti se. Kada nekome pozli, uobičajeno je potražiti liječničku pomoć ili otići kući na odmor. No ministrica odlazi u svoj kabinet. Je li ministrica možda doživjela trenutačnu slabost zbog neugodnih vijesti? Pa zbog toga odjurila u kabinet? Jer zanimljivo je kako je baš toga jutra ministrici upućen upit uredništva Braniteljskoga portala koji je, izgleda, izazvao snažnu slabost. Upit je istodobno poslan predsjednici i premijeru, ali i svim medijima koji su ga u potpunosti ignorirali te se s razlogom stvorio dojam kako se nešto skriva od javnosti.

“Velika Britanija dorađuje kurikulnu reformu Hrvatske”

Jedno od pitanja uredništva Braniteljskoga portala odnosilo se na upit o tome je li istinita tvrdnja kako bi doradu kurikulne reforme „trebale odraditi institucije drugih država“. Naime, kalkulira se kako se „Jokićeva“ Cjelovita kurikulna reforma (CKR) poslala na doradu u Veliku Britaniju. U svakoj bi državi ovakva informacija bila prvorazredni medijski događaj. U ovome slučaju, informacija je u potpunosti bila medijski blokirana. No i to nešto znači. S obzirom na činjenicu kako Divjak nije odgovorila na  upućeno pitanje, odnosno nije demantirala slanje CKR-a može se zaključiti kako je pitanje bilo opravdano pa iz toga proizlazi kako je informacija točna. Kako je upit upućen premijeru i predsjednici, koji su ga također ignorirali, također se može zaključiti da je pitanje bilo opravdano pa iz toga proizlazi kako je informacija točna. Nije ovo jedina informacija koja se namjerno blokira i ignorira u javnosti. Kontrola medija u Hrvatskoj približava se razini kontrole medija u totalitarnome režimu. U takvim okolnostima, informacije su pod nadzorom što se poglavito odnosi na mainstream medije. Još jedna informacija o aktualnoj ministrici Divjak ne može doprijeti do javnosti. Riječ je o njezinoj navodnoj uključenosti u financijske malverzacije. Treba biti dodatno zabrinut jer ovom informacijom raspolažu i obavještajne strukture. Ako je tome tako, znači li kako je riječ ne samo o financijskim malverzacijama već i ugrožavanju nacionalnih interesa? Jer su do sada, na žalost, u Hrvatskoj kriminal i korupcija redovito dospijevali u javnost tek nakon pljačkanja Domovine.

Digitalizacija koja će koštati 2,5 milijarde kuna

Zanimljivo je podsjetiti kako je bivši ministar obrazovanja Vedran Mornar govorio da će Hrvatska za opremanje i  digitalizaciju škola trebati 2,5 milijarde kuna, što znači „okretanje“ pozamašnih svota u resornome ministarstvu. Nije li to razlog zašto Divjak doslovno srlja u informatizaciju i nabavku informatičke opreme? Jer umjesto reforme, koju je sama Blaženka Divjak zaustavila, samovoljno kreće u parcijalnu promjenu nastavnoga plana i programa što je u suprotnosti s koncepcijom reforme, krši zakone i propise te uvodi „pilot projekt“ koji nema uporište u strategiji. K tome, iako javna rasprava o kurikulnim dokumentima nije uopće dovršena, Blaženka Divjak samovoljno kreće u pripremu digitalnih sadržaja prema neraspravljenome i neusvojenome prijedlogu kurikula informatike. A već iduće godine na raspolaganju će imati 300 milijuna kuna pa Divjak žuri s informatizacijom i nabavkom opreme. I analiza načina na koji Ministarstvo provodi natječaj za nabavu mikroračunala (unaprijed definirana dimenzija i težina) jasno pokazuje kako se ciljano želi nabaviti oprema koju može ponuditi samo jedan dobavljač. I djeca bi shvatila o čemu je riječ.

Temelji reforme, opremanje škola informatičkom opremom

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a 9. listopada ove godine objavilo je Izjavu za javnost kojom  izražava zabrinutost zbog izostanka sustavne skrbi i društvenoga suglasja oko odgoja i obrazovanja. Argumentirajući kronologiju problema vezanih za područje obrazovanja, upozorili su javnost i aktualno vodstvo države kako se u ovome trenutku provodi reforma koja se svodi na opremanje škola informatičkom opremom te kaos koji će dovesti do nesagledivih negativnih posljedica za budućnost hrvatskoga odgoja i obrazovanja. Ova izjava koja nije predstavljena javnosti u mainstream medijima, osobito na nacionalnim TV kućama i dnevnim tiskovinama, potvrdila je medijsku blokadu i prema najvišoj nacionalnoj znanstvenoj instituciji. HAZU je izjavu poslao osobno premijeru i predsjednici, no i oni su u potpunosti ignorirali ozbiljno i zabrinjavajuće upozorenje najviše hrvatske znanstvene institucije. Aktualna vlada u potpunosti je ignorirala kaos koji prijeti gotovo polovici milijuna hrvatskih učenika. Takvu politiku provodi aktualna vlada uz suglasje hrvatske predsjednice.

Primjedbe HAZU-a nisu uzete u obzir

Podsjetimo kako je HAZU upozoravao na štetnost i neprovedivost „Jokićeva“ CKR-a. Svoje argumente predstavio je u trima knjigama recenzija najeminentnijih hrvatskih stručnjaka iz zemlje i svijeta. Očekivalo se kako će vlada i predsjednica poduprijeti najcjenjenije hrvatske znanstvenike, prepustiti hrvatsko obrazovanje struci i depolitizirati ga. Umjesto toga, oni daju potporu štetnome i neprovedivome prijedlogu „Jokićeva“ CKR-a, podržavaju Blaženku Divjak u nikad viđenoj do sada politizaciji odgoja i obrazovanja te u potpunosti ignoriraju najeminentnije predstavnike struke. Pa Blaženka Divjak vadi iz pepela „Jokićev“ CKR te ga pod zaštitom vlade i predsjednice ponovno vraća u odgojno-obrazovni sustav. I ne samo to. Divjak je obmanjivala javnost informacijama kako nije bilo značajnijih primjedaba na CKR te kako je 90 posto materijala spremno za provedbu. Sve to prolazi bez odjeka u javnosti. Potpuno je jasno zašto se ignorira i medijski blokira HAZU. Od kada je došla na čelo ministarstva, Divjak difamira neistomišljenike eliminirajući ih iz pozicije kreatora odgojno-obrazovne politike bez obzira na to što je riječ o vrhunskim hrvatskim stručnjacima. Pod krinkom depolitizacije obrazovanja, kao nikada do sada, ispolitizirala je obrazovanje i prepustila ga isključivo jednoj ideološki definiranoj skupini. Na sve ovo upozorava i HAZU.

Na žalost, treba se suočiti s istinom. U Hrvatskoj se odluke o odgoju i obrazovanju ne donose uz suglasje struke već isključivo uz suglasje politike, što u konačnici podržavaju aktualna vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i aktualna predsjednica Grabar Kitarović. Oni ovakvoj politici, ali istodobno i nesagledivim, te štetnim posljedicama koje će ona proizvesti na pola milijuna djece i mladih, daju punu potporu.

Izvor: Dr. sc. Sanja Bilač | HKV

Blaženka Divjakkurikularna reformaskandal
Pretplatiti se
Obavijesti o
72 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlastimir
6 godine prije

Zaista čudne stvari se dešavaju.Englezi rade reformu obrazovanja u Hrvatskoj a Hrvati reformišu novokomponovani Crnogorski jezik.To je stvarno veoma čudno.Crnogorci su dobili odgovor od UN da novokompovani “crnogorski jezik ne postoji”,već da je to ustvari srbski jezik.

Miroslav
6 godine prije

Nikada nisam razumio zašto svi volimo tuđu čizmu. Ne samo mi Hrvati, nego i svi ostali narodi Balkana.

Rat i mir
6 godine prije

Ljudi, gdje je problem kad problema nema….jednostavno je, proucite na internetu teme kolonijalizam i imperijalizam pa cete shvatit kakvo RH uređenje ima od 90 tih godina i vise vas ovakvi clanci nece šokirat.

Kajzer Soze
6 godine prije

To koliko političari u država nastalim raspadom Jugoslavije vole da ih stranci karaju to je jednostavno neopisivo,onako ljudski mi ih je ponekad žao pa predlažem da narodi u ovim državama osnuju jedan zajednički fond iz koga bi se finansirala kupovina vazelina za sve naše ,,branioce nacionalnih interesa” u foteljama !

Osoba C
6 godine prije

Uzmite ovo sa zrnom soli. Ova gospođa je na udaru konzervativnih, desničarskih i crkvenih krugova.
Možda vam zvuči nevjerovatno, ali je veliki otpor uvođenju informatizacije u škole. Odatle vjetar puše.

Koča+Popović
6 godine prije

Kritika tzv informatizacije je na mjestu, ali je to trebalo napraviti uz ozbiljniju argumentaciju. Pozivanje na notorni HKV ne sluzi na cast autoru. Taj medij je zadovoljan korupcijom kada su tzv. domoljubne silnice ukljucene u koruptivne djelatnosti. Promicatelji zla (HKV) ne mogu biti referenca za pravo i pravdu.

zgvaca
6 godine prije

To je super vjest. Sacekajmo jos koju godinu i kad ova Banana Drzava bude zaduzena sa 200% BNPa onda Slavonija, Dalmacija Istra, Medjimurje i Lika zatraze odcjepjenje. Onda Svak na svoju stranu i nadat se da smo iz gresaka dobro naucili i da se nove jos manje drzave nece ovoliko zaduzivat. Ako ne onda opet ocjepjenje.

slix
6 godine prije

A baš sam neki dan pomislio kako se ta žena čini sasvim normalna u odnosu na druge političare 🙁

Rokokoko
6 godine prije

Postovani administratore ! Nadam se da cete procitati moj komentar.Ovaj je portal stekao ugled i popularnost medju publikom koja trazi alternativu i prezire umrezene mainstream medije koji prosljedjuju fake news vijesti koje se oblikuju u istoj kuhinji.Konkretno ova tema je univerzalna i tice se svih drzava u okruzenju. Nazalost, umjesto da se bavimo posljedicama price po nase drzave,odnekud se pojavi grupa provokatora koji ne mogu zatomiti svoj uzas i gadjenje prema samostalnoj hrvatskoj drzavi.Oni toboze nastupaju kao hrvatski drzavljani i svaka druga rijec ima naglasak na ustasama.Oni nisu Hrvati,nego sovinisti i mrzitelji i to ne mogu sakriti.Molim vas da radi drugih,normalnih komentatora takve onemogucite u miniranju komentiranja zanimljivih tema koje stalno otvarate.Takve osobe ovdje dolaze sa losom namjerom ili kao kad huligani dolaze na nogometne utakmice prije svega da naprave nered.Hvala. P.S.Inace portal vam je cista desetka i nastavite tako,samo bez provokatora koji kvare sve sto je dobri.

1.komentar
6 godine prije

Danas sam bas u komentaru, na nekoj drugoj vesti, hteo spomenuti i sistem, tj reforme obrazovanja koji namecu svojim “saveznicima”,iliti kolonijama.Nemojmo se zavaravati da nase zemlje, imaju bilo kakav suverenitet u odlucivanju ili bilo kojoj reformi.
Pokojni premijer Djindjic je jedini zeleo da reformise ovu drzavu pa je ubijen od strane i vasih i nasih “gazda”.Pazite, cim vam MMF i Svetska banka odlucuju koliko da smanjite i povecate plate u drzavnom sektoru ili penzije, budite uvereni da vi nemate vise suverenitet.Vlade, banana drzava kao sto su nase, vam dodju kao neka filijala.

Kljucno pitanje je, zasto su im bitni obrazovni sistemi drzava kao sto su Bosna, Srbija, Hrvatska, i ko zna koliko jos?Odgovor je vrlo jednostavan.
Stvaras iluziju o svetu kod ljudi, u koji zelis da oni veruju da je stvaran.Elementarno ih zaglupljujes, da se nepitaju sta, kako i zasto nesto funkcionise.

Antiglobalist
6 godine prije

Glede nametanja izvana i domaćih petokolonaša,samo da spomenem da je mađarski premijier Orban,prije nekoliko dana u intervju za jednu mađarsku radio stanicu,spomenuo soroševu mrežu koja u Briselu ima preko 200 članova u EU parlamentu.Soroš ima tamo jači utjecaj,nego u Washingtonu ili Tel Avivu.Znači nisu u pitanju samo pripadnici propale ljevice,nego i pučani,demokršćani i skoro sve opcije koje tamo postoje.Nedavno je prebacio 18 milijardi u Otvoreno Društvo,što znači da će pojačati propagandu i financirati nove jurišnike,koji uglavnom dolaze iz smjera društvenih znanosti.

tuf
6 godine prije

Dakle na sluzbena vrata u hrvatskoj obrazovanje se integrira socijalni inzenjering putem kojega ce se djeca kondicionirati da vec od malena budu zbunjena po pitanju spolnosti, da izbace pojmove mama i tata, te da njeguju ispodprosjecnost i netoleranciju prema bilo kakvoj kritici.

nonwo
6 godine prije

“.. na sastanku Europske komisije u Bruxellesu je odlučeno da se provede istraga protiv Mađarske zbog pokušaja mađarskih vlasti da zatvore američko Srednjoeuropsko sveučilište u Budimpešti (CEU). Prema kritičarima mađarskih vlasti je svrha novog zakona zatvoriti Srednjoeuropsko sveučilište (CEU), koje je osnovao američki milijarder i samozvani “filantrop” George Soros. Mađarska vlada je tražila i pronašla formalnu osnovu za zatvaranje CEU-a i novi zakon sadrži jasno pravilo prema kojem se to može učiniti. 27. travnja se George Soros u Bruxellesu sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i još jednom pokazao da CEU ima jasan ideološki profil, kao i da se Soros nikada nije odrekao političkih ambicija u Europi i bivšem Sovjetskom Savezu. Plan je bio da CEU postane leglo i rasadnik ideje “otvorenog društva” No, treba upozoriti da CEU nije klasično europsko sveučilište, nego je fokusirano isključivo na društvene znanosti. Dakle, ono je u prvom redu ideološka institucija.” Kao što… Čitaj više »

Zagor
6 godine prije

Evo ovako. Danas se moram složiti sa komentatorima sa kojima se inače ne slažem u velikoj većini drugih članaka.
Naime, ja kada pročitam vijest o srpskom predsjedniku ili srpskoj premijerki ili bilo kojoj temi o Srbiji, se nikada ne osjećam da bih trebao komentirati. Iako imam neko mišljenje, smatram da o problemima drugih država (u regiji) bi trebali raspravljati stanovnici tih istih država, a ne ja koji znam najmanje.
Još kada vidim da prvi komentar ispod članka napiše deklarirani velikosrbin, odmah mi padne mrak na oči. Molio bih zlonamjerne komentatore da se vrate u eupe iz kojih su ispuzali, i da hrvatske probleme ostave Hrvatima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI