John Kerry: Američka posvećenost NATO-u nadilazi politiku i neće se promijeniti pod Trumpom

Kerry - Lavrov
1 komentar

Prema riječima američkog državnog sekretara, posvećenost SAD-a NATO alijansi se neće promijeniti pod administracijom novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa.

John Kerry je ovo kazao na ministarskom sastanku zemalja članica alijanse održanom u Briselu u utorak.

„Naglasio sam svojim kolegama da promjena administracije u SAD-u neće promijeniti nepokolebljivu posvećenost SAD-a ovim idealima i NATO obavezama“, kazao je on. „Američka posvećenost NATO-u i članu 5. nadilazi politiku.“

On je na istom sastanku pozvao Rusiju na saradnju sa NATO-om u cilju implementacije Minskog sporazuma u cilju rješavanja ukrajinske krize.

Istočne ukrajinske provincije potresaju sukobi još od aprila 2014. godine, kada su kijevske vlasti pokrenule vojnu operaciju protiv milicija koje se bore za nezavisnost u Donbassu. Strane su postigle sporazum o prekidu vatre u februaru 2015., a nakon što su pregovore inicirali lideri Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine u bjeloruskoj prijestonici Minsku.

Sporazum podrazumijeva puni prekid vatre, povlačenje naoružanja sa linije sukoba u istočnoj Ukrajini, razmjenu zarobljenika po principu „jedan za jedan“ i ustavne reforme koje će dati specijalni status samoproglašenim narodnim republikama Donjecku i Lugansku. Obje strane sukoba optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma.

„Još jednom bih apelovao na Rusiju da radi zajedno sa svima nama u cilju pune implementacije Minskog sporazuma“, kazao je Kerry.

donbasdonjeckdonjecka narodna republikaluganskiminski sporazumNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frank
7 godine prije

Lavrov govori s onima koji mu zelu izbrisati drzavu. Eto, to zovu diplomacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI