John le Carré: Ponižavali smo Rusiju i sada to plaćamo

David John Moore Cornwell
24 komentara

David John Moore Cornwell, poznatiji pod pseudonimom John le Carré, vrlo popularni britanski pisac špijunskih romana koji je za vrijeme Hladnog rata radio za britanski Foreign Office i tajne službe, dao je intervju za njemački  Nordwest Zeitung i govorio o svojoj viziji odnosa između Rusije i Zapada.

Posebno se osvrnuo na pitanje njemačkog novinara o sličnostima trenutnih odnosa Moskve i Washingtona s onima koje je cijeli svijet promatrao na vrhuncu Hladnog rata, a ti odnosi, kao što je poznato, zabrinjavaju cijeli svijet i ne tiču se samo Rusije i Sjedinjenih Država.

“Mislim da usporedba s Hladnim ratom ovdje nije primjerena. Danas Amerika ima drugačiju ulogu. Amerika je još uvijek nemilosrdno kapitalistička, na vlastitu nesreću, ali više nije branitelj Zapada. I podsjetimo da više nema sukoba između socijalizma i kapitalizma. Ovo vidim kao žestoku konkurenciju između dvije strane u borbi za Europu”, rekao je John le Carré.

Opsesija Rusije Europom je bezgranična. S jedne strane oni žele da ih se gleda kao Europljane, a s druge strane žele pokazati Europljanima da su ipak bolji. Ali sam siguran da veliku cijenu plaćamo samo zbog toga što nismo doprli do Rusije kada je Sovjetski Savez bio u ruševinama. Nije bilo nikakvog Marshallovog plana, niti detaljno razrađene slike o tom novom svijetu. Tada je vladala samo pohlepa i ponašalo se po modelu “zgrabite ono što se, do posljednje mrvice”. Ponižavali smo Rusiju, što je bilo fatalno. Uvrijedili smo medvjeda, a onda je Putin rasplamsao nacionalističke osjećaje u zemlji“, rekao je John le Carré.

 

David John Moore CornwellJohn le CarréNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
6 godine prije

Stvarnost zna biti maštovitija od fikcije, gosp. Le Carre, zar ne?

Podravec
6 godine prije

Da i???? Da nije bilo njega pokrali bi ju do zadnje kosti! Uostalom vi ,(zapad) ste pljačkali Rusiju, a ne obratno?! I što sad očekujete ,da vam budu zahvalni?

Sinisa
6 godine prije

“”Opsesija Rusije Europom je bezgranična. S jedne strane oni žele da ih se gleda kao Europljane, a s druge strane žele pokazati Europljanima da su ipak bolji. “”
Apsolutna glupost,covek i dalje nerazumike sta se desilo..opsesija Rusije Zapdom je bila manijakalna,ljudi su prosto htjeli da se dokazu da su DIO te “vrijednosti” i nije trebao nikakav Marsalov plan vec samo da nepodupirete mafijase i pijanice na vrhu Rusije. Niste probudili nista na nacionalisticko u Rusiji vec ste uvrijedili zdrav razum i intelekt Rusije. Fulas propalice,medo nikada nije spavao vec vas je uvijek drzao na oku.

Petar Veliki
6 godine prije

Imaju englezi sreču da je danas na čelu Rusije razuman čovek. Da je neko drugi odavno bi jih sravnao sa zemljom sobzirom na to da su baš englezi zakuhali I i II svetski rat kako bi pokrali sve nas, Njemce i Ruse u jednom mahu. Englezima je baš zbog toga razloga više puta dano do znanja, da če Rusi brez razmišljanja najpre potopit celu englesku u koliko bi oni ponovo počeli bilo kakvi “svetski rat” koji bi ugrožavao Rusiju.

Nagard
6 godine prije

Pa gospodine nije rusija ove balkanske. nedodije i juznoamwricke pustopolijne gonica stoke .to je ozbiljna velika zemlja plus nukkl.vojna sila s njom se niko ne zaj..

shumadinac
6 godine prije

“Opsesija Rusije Europom je bezgranična”
“Rusija i Amerika se bora za Evropu”

Čovek je izgradio svoju realnost. Sve što Rusija hoće je da je ostave na miru. Ima sirovina i energenata i zato nije Evropa ta koja je neophodna Rusiji već obratno (posebno sada kada je i Kina u igri). A ako su Rusiji potrebni proizodi iz Evrope nu tu ne mora da je “vuče za rukav” – “kupac je uvek u pravu” čak i kad je pod sankcijama.

Jedino ako Rusiji treba radne snage iz Evrope 🙂

Tilt
6 godine prije

Kakav ruski nacionalizam i bakaraci…o cemu ovaj prica?!zar ne vidi nacizam na balkanu,austriji,francuskoj ,UKRAJINI i ostalim podobnim vazalima!!izjava za qurac.

Ive
6 godine prije

A ni rijeci o Evropskoj opsesiji Rusijom. Mnogi bi Evropljani i danas rado vidjeli Rusiju na koljenima. Nije Rusija nikada nastojala osvojiti i pokoriti Evropu ali jesu Evropljani pokusavali Rusiju, na srecu Rusa Nisu Usijeli i nece je nikada nitiko osvojiti i pokoriti. Danas je Rusija miroljubivija od zapada i nije Rusija prijetja svijetskom miru ali je “razvijeni demokratski” zapad. Vecina Evroplajana je zahvalan USA za oslobodjenje od nacizma, neznajuci ili ne htijuci znati da je Evropu od nacizma oslobodila Rusija uz malu pomoc USA, koja i nije bila neophodna jer bez USA Rusija bi za jos 6 mjeseci ratovanja bila na Lamansu.

milan
6 godine prije

Covjek je u svome svijetu. Rusija je nesto sto nisu niti poceli na zapadu da razumijevaju. Ostali su zarobljeni u svojoj pohlepi negdje na putu. Rusija je prakticno geografski pola kopna zemljine kugle. Valja s time baratati i sa
time se nositi. To moze samo bacuska! Kad sam bio u Moskvi poznanica mi htjela pokazati nesto znamenito u Moskvi i pokaza mi nekakvi shoping centar sa pokretnim stepenicama!? Ja njojzi, pokazi ti meni nesto starine Moskve, dvoraca starih, a ona ce, ima toga na izvoz i bi ona ponosna na svoje stare dvorce u kojima imaju standove za prodaju hrane, ribe, bilo vrijeme pred NG!!!

davor
6 godine prije

Anglosaxonci nisu dostojni ni da izgovore to Sveto ime —– RUSIJA !!!!!!!!!!!!!

davor
6 godine prije

Opsesija Engleske Europom je još bezgraničnija

Sinisa
6 godine prije
Vlastimir
6 godine prije

Narodna poslovica kaže: Ko drugome kopa jamu sam u nju padne.

PeroDD
6 godine prije

Kakve gluposti!! Nije bilo Marshallovog plana? Pa samo njemačka je prvih godina upumpala više novaca u Rusiju nego Istočnu Njemačku da prežive raspad socijalizma..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI