Jordan je otkrio novi obrambeni sporazum koji omogućava slobodan ulazak američkih snaga u kraljevstvo

Jordan i Americka vojska
8 komentara

Dogovor je potpisan u siječnju, a jordanska vlada odobrila ga je prošlog mjeseca, zaobilazeći parlament kraljevine u izvanrednom potezu. Prema ministru vanjskih poslova kraljevine, sporazum je bio “plod dugih pregovora.”

Jordan je objavio novi sporazum sa Sjedinjenim Državama koji dopušta slobodan ulazak američkih postrojbi, zrakoplova i vozila u kraljevstvo, izvijestila je u nedjelju Al-Arabiya.

Prema izvješću, novoobjavljeni sporazum navodi da su američke snage, njihovi zrakoplovi i brodovi ovlašteni “slobodno ulaziti i izlaziti iz jordanskog teritorija.”

Konkretno, odredbe sporazuma navodno predviđaju mogućnost “posjedovanja i korištenja oružja od strane američkih snaga na jordanskom teritoriju dok izvršavaju svoje dužnosti.” Sporazum također omogućuje američkom vojnom osoblju prijevoz i skladištenje opreme na teritoriju kraljevine.

The Jordan Times citirao je riječi ministra vanjskih poslova Aymana Safadija, koji je rekao da najnoviji sporazum s Washingtonom ne nanosi štetu jordanskom suverenitetu, nego da dolazi kao dio vojne i sigurnosne suradnje sa SAD-om, koja traje više desetljeća. Dodao je kako sporazum ne ovlašćuje strane snage za provođenje borbenih misija na teritoriju kraljevine, nego se usredotočuje isključivo na obuku i suradnju u borbi protiv terorizma na tom području.

Safadi je također rekao da Hašemitsko kraljevstvo godišnje prima 425 milijuna dolara vojne pomoći od Sjedinjenih Država.

Prema informacijama koje je objavila kongresna Istraživačka služba, otprilike 3.145 američkog vojnog osoblja raspoređeno je u Jordan na zahtjev kraljevstva od lipnja 2020., s ciljem borbe protiv Daeša i promicanja stabilnosti na tom području. Američka vojna prisutnost proširila se u kraljevstvu u sklopu operacije ”Odlučna sila” protiv terorista, s postrojbama koje su razmještene u zračnoj bazi Muwaffaq Salti.

Izvještaj američkog sigurnosnog projekta citirao je nalaze satelitskih snimaka, koje su navodno pokazale prisutnost američkih bespilotnih letjelica u drugim bazama u Jordanu, no te navode američki dužnosnici nisu potvrdili.

Američka vojskaJordansuverenitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ritmu
3 godine prije

jordan je potpisao kapitulaciju. Bolje i kapitulacija i ostanak na vlasti nego obojena revolucija sa građanskim ratom i ljuljanje na stablu.

Kažun
3 godine prije

Izrael, naime, priznaje Jordanu posebnu ulogu u zaštiti islamskih svetišta te je pristao da to bude prioritet u pregovorima između Palestinaca i Židova. S druge pak strane, Jordan smatra da Izrael dopuštanjem desničarskim židovskim skupinama ulazak u krug džamije Al Aksa potkopava ulogu Ammana u zaštiti tog svetog mjesta za muslimane.”

Max
3 godine prije

Jordan je odavno marioneta SAD a i Izraela.

gigi pinna
3 godine prije

I irački je parlament prošle godine donio odluku o povlačenju zio-kauboja – i što se dogodilo? Jedno veliko ništa – Ameri imaju logističku pozadinu za beskrajnu okupaciju Sirije, sada mogu upadati i sa juga ponovno, kao i 2011. u Daaru.
Oni ne odustaju od ekonomskog uništenja Sirije, kada već nije išlo vojno – krađa energenata, okupacija najveće brane, genocidne sankcije…
Kobila Harris? Ona (židovska nevjesta – svugdje su se uvukli, kao pantagane) stvarno donosi odluke, a ne Pospani Joe.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI