Još 50 američkih banaka moglo bi propasti

Dolar
31 komentar

Bankarska kriza mogla bi progutati još 50 regionalnih zajmodavaca u SAD ako vlasti u zemlji ne preduzmu odgovarajuće korake za rješavanje strukturnih pitanja, rekao je bivši potpredsjednik Lehman Brothers Lawrence McDonald u intervjuu za RIA Novosti.

“Kreatori politike će najvjerovatnije biti primorani da uvedu mnogo veće zadržavanje kako bi zadržali odlive depozita sa bankovnih računa koji značajno premašuju 250.000 dolara”, rekao je on.

Kolaps Lehman Brothers-a, koji je uzrokovao blokadu tržišta finansiranja i otežao globalnim zajmodavcima da dođu do američkih dolara, označio je početak globalne finansijske krize 2008. godine.

Prema McDonaldu, trenutni problemi koji predstavljaju izazov za američki bankarski sektor su vrlo slični onima koji su prethodili zloglasnom kolapsu finansijskog giganta.

Bivši izvršni direktor je dodao da se očekuje da će američke regionalne banke izgubiti “stotine milijardi dolara” s tim što će se ova sredstva neizbježno premjestiti na veće zajmodavce, a zatim i na trezorske obveznice.

Američke vlasti će morati snažno povećati garancije depozita u odnosu na postojeće, rekao je McDonald.

U utorak je nekoliko medija objavilo da su zvaničnici američkog Ministarstva finansija razgovarali o povećanju osiguranja depozita u slučaju pogoršanja stanja u bankarskom sektoru. Taj korak će navodno zahtijevati sredstva iz Fonda za stabilizaciju razmjene pri Ministarstvu finansija.

McDonald je optužio predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella da slijedi neadekvatnu politiku u pooštravanju monetarne politike.

“Čini se da puše u šupi za dinamit. Prije deset dana nam je Pauel na Kapitol Hilu rekao da je bankarski sistem u redu… Ili je lagao ili nije razumeo šta radi”, sugeriše bivši bankar.

Prema McDonaldu, Fed će morati sniziti stope, a zatim imati garanciju depozita, veću.

„To je ono što će oni smisliti… To je spas. To je u suštini federalna vlada koja preuzima rizik bankovnih depozita”, zaključio je.

bankeKrahSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko
11 mjeseci prije

opet ista stvar s bankama koja se kroz povijest ponavljala.. strašni su s tim svojim zlim planovima i “forama”… nekad je nasilje jedino rijesenje…… al vrijeme je da narod bude agrresor!

tatamata
11 mjeseci prije

u stampariju po zelene papirice ,monoply se nastavlja ,,bilo bi liepo cuti sta financijski strucnjaci gospon Burt i hiber misle o situaciji u usa ,, pokraj ekonomskog kraha Rusije

Yugo45neregistrovan
11 mjeseci prije

2 Stvari mi nisu jasne ,kako agendaši planiraju prelazak sa papirnog na digitalni novac tj.kako će se izvršiti prelaz te kome uspjeva da obuzdava cijenu zlata i kako

Max
11 mjeseci prije

Programirano uništenje.

Zlovenac
11 mjeseci prije

Crkli, da bog da.

onajnajglu...Dalton
11 mjeseci prije

“Zlato je novac, sve ostalo je kredit” ~ JP Morgan 1912. g.

P.S.
”Stari, imaš kaj sitnog?” – američka ministrica financija nazvala Buffeta

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Američke banke propadaju, svaki Amer od 0 do 100 godina je dužan 94.000 dolara.
Ali svjetski najrelevantnije kreditne agencije Standard & Poors, Fitch i Moody’s (sve sa sjedištem u New Yorku) i dalje daju SAD najbolji kreditni rejting AAA ili AA+.
Smijurija.

tihobl
11 mjeseci prije

Blumberg kaze da je 130 americki banaka u riziku od bankrota.

Nego da li ste culi da Zelenski misli preci na digitalnu valutu? Zapad mu daje dolare i evre da sa njima isplacuje plate vec godinu dana. Sad traze da provede eksperiment – isplacivace plate u digitalnoj valuti, a sa tom valutom mocice se kupovati samo odredjene stvari (nema da mozes kupiti svercovanu robu ili da trosis po kafanama kako hoces).
Ukrajina je najnaprednija clanica EU, ostali kasne za Zelenskim.

Davor Biletić
11 mjeseci prije

Mišo T, a što je sa Sberbankom?

goran
11 mjeseci prije

da kukaju kako če bnanke propasti kako če otići u vjetar nekoliko milijardi dolara i još če tražit pomoć države to jest naroda da im spase banke,dok če menadjeri tih jebenih banaka dobit milijunske iznose za svoj rad na bankovni račun,ma koga vi radite budalama mafijo odvratna treba vas sve streljati

Kobac
11 mjeseci prije

Ne propadaju banke već vrednost novčanica.BANKA JE NEŠTO ČUVA VAŠU VREDNOST a to je pre 300 godina bilo VAŠE ZLATO I SREBRO.Zlata nema ali ima novčanica(bank notes).Novčanica BANK NOTE je izjava banke DA IMA ZLATA U NJOJ.ROtshildi su krajem 18 ov veka ubedili klijente banke da bank note ima istu vrednost kao i ZLATO.Kako?Tako što dopišete jednu,dve,tri,četiri,pet,osam nula na bank note.Da li shvatate obmanu?

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Pod hitno osnovati još pet štamparija novca i neka rade 0-24.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI