Još dvije američke države usvojile su zakone koji zabranjuju biološkim dječacima da učestvuju u sportovima za djevojčice

Sport
19 komentara

Poslanici Arizone i Oklahome glasali su za zabranu transrodnim učenicima da se takmiče sa djevojčicama.

Državni zakonodavci u Arizoni i Oklahomi usvojili su zakon kojim se zabranjuje biološkim dječacima da učestvuju u sportovima za djevojčice, nastavljajući sa nastojanjem zakonodavnih tijela pod kontrolom republikanaca da osvoje poene kod konzervativnih glasača kako se približavaju ovogodišnji izbori za Kongres na sredini mandata.

Zakoni u Arizoni i Oklahomi usvojeni su u četvrtak, stvarajući mogućnost da postanu zakon ako ih potpišu guverneri dvije države. Zakonodavci Arizone su takođe glasali za zabranu ljekarima da vrše operaciju promjene pola na djeci.

Pristalice zakona o sportu kažu da će nacrti zakona očuvati integritet atletike za djevojčice i spriječiti biološke dječake da iskoriste mogućnosti, uključujući stipendije za fakultet, svojih drugarica iz razreda. Protivnici su tvrdili da republikanci diskriminišu transrodne učenike ističući problem koji ne postoji.

Od 2020. godine, više od deset država predvođenih republikancima usvojilo je zakon koji zabranjuje biološkim dječacima da se takmiče u sportovima za djevojčice. U najmanje dvije od tih država, Ajdahu i Zapadnoj Virdžiniji, primjena novih zakona je otežana sudskim sporovima.

Međutim, nije izvjesno da će prijedlozi zakonaa Arizone i Oklahome postati zakon. Ni guverner Arizone Doug Ducey ni guverner Oklahome Kevin Stitt nisu rekli da li će potpisati zakon. Samo ove sedmice, republikanski guverneri u Indijani i Juti stavili su veto na zakone koji bi ograničili transrodne djevojčice da se takmiče u sportovima za dječake. Poslanici u obje te države rekli su da će pokušati da prevaziđu veto.

„Snažno apelujemo na guvernera Duceya da slijedi vođstvo guvernera Spencera Coxa u Juti i guvernera Erica Holcomba u Indijani i stavi veto na ove diskriminatorne zakone“, saopštila je LGBTQ grupa Kampanja aktivista za ljudska prava u četvrtak. Grupa je rekla da poslanici širom zemlje koji su usvojili zakone o „anti-transrodnim” zakonima nisu uspjeli da „pruže primjere protiv čega su tačno donijeli zakone”.

Međutim, zagovornici takvog zakona, uključujući guvernera Floride Rona DeSantisa, ukazali su na takve slučajeve kao što su dvije transrodne djevojke koje su dominirale srednjoškolskim sprinterskim prvenstvima u Konektikatu, što je dovelo do tužbi porodica djevojaka koje su izjavile da su lišene trofeja na stazi i mogućnosti za stipendije .

Senator Oklahome Michael Bergstrom bio je među republikanskim zakonodavcima koji su ukazali na Lia Thomas, transrodnu ženu koja je prošle sedmice osvojila NCAA prvenstvo u plivanju. „Žene su žene i imaju pravo da se takmiče protiv drugih žena i imaju iste mogućnosti kao i muškarci da napreduju u atletskim nastojanjima u kojima su dobre“, rekla je senatorka Oklahome Julie Daniels.

ArizonaDjecaSporttransrodne osobeTransrodnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
2 godine prije

Bilo bi interesantno da se naši djedovi mogu nakratko ustati iz groba da im pokažemo ovaj članak i rečenice poput
“ Državni zakonodavci u Arizoni i Oklahomi usvojili su zakon kojim se zabranjuje biološkim dječacima da učestvuju u sportovima za djevojčice…”
Ili
“ Zakonodavci Arizone su takođe glasali za zabranu ljekarima da vrše operaciju promjene pola na djeci.”
Civilizacija koja je uopće došla do toga da raspravlja o ovakvim stvarima jednostavno ne može opstati.

mislim
2 godine prije

da bi se zaštitila prava svih, treba osnovati transrodnu ligu.
pa će žene da se takmiče u ženskoj ,muški u muškoj a ovi u “transu ” u transrodnoj.

2 godine prije

znaci ipak postoje prirodne razlike koje odlucuju tko je muski a tko zenski spol . … Ajde napokon nekakva potvrda na znanje biologije iz osnovne skole ,inace sam mislio da se razmnozavamo kao amebe ili LGBT -ovci ,,,,, djeljenjem ili maltretiranjem guza

gigi pinna
2 godine prije

“Transrodni učenici?” Pa kud su već prije “promijenili” spol? Em što košta, em što očito imaju bogate i udarene roditelje.

Siske
2 godine prije

Hvala Bogu i dobrim ljudima!. Konačno malo zdravog razuma u Americi. Nadajmo se da će i većina ostalih država postupiti na ovakav način.

Slonica
2 godine prije

Koliko se pažnje i vremena ulaže u transrodnu djecu nameće pitanje u kojem postotku ih ima.

Mali zloco
2 godine prije

A tangice nisu zabranjene.

Mali zloco
2 godine prije

A dozvoljeno im je da piske cuceci.

Antonija
2 godine prije

“ne mogu se razmnozavati, a bit ce ih sve vise i viise”

Johnny Walker
2 godine prije

Udri Putine samo jako!!!!!

Tupko Glupko
2 godine prije

Od naših 20 županija niti jedna ne bi zucnula na ovako nešto da se desi u Hrvatskoj.
Svi bi bespogovorno slušali Velikog Vođu, a on bespogovorno što mu kaže Centralni Komitet na čelu sa Usruljom.

Lucija, prva
2 godine prije

Hm…sve ovo polako dovest će do, blago rečeno, povećane agresivnosti prema lgtšlj osobama…

Ne bi bilo prvi put u povijesti…to je ono što sociopati rade iz normalnih osoba.

Max
2 godine prije

Ineka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI