Još jedan voz koji je prevozio opasne materijale iskočio je iz šina u Maineu – TREĆA nesreća ove nedelje

Nesreca voza u Mainu
20 komentara

 Iz nekog razloga, vozovi imaju sve teže da ostanu na prugama u Sjedinjenim Državama jer je još jedna teretna lokomotiva iskočila iz šina i zapalila se ove sedmice, ovaj put u Maineu.

Kanadski voz imao je ukupno tri motora lokomotiva i šest vagona, koji su prevozili drvenu građu i električne instalacije u šumovito područje “gdje su se zapalili i pokrenuli mali šumski požar”, prema Ministarstvu šuma u Maineu.

Bilo je nekoliko dodatnih vagona koji su prevozili opasne materijale, ali vlasti kažu da oni nisu iskočili iz šina i da “nisu u opasnosti” da procure i zapale se kao ostali.

Vozovi se ruše u Ohaju, Alabami, Minesoti, Pensilvaniji i drugdje – šta se dešava?

Izvještaji pokazuju da je do ispadanja iz šina došlo u “ispiranju kolosijeka”, što je moglo biti uzrokovano nagomilavanjem leda i krhotina koji se topi. Stanovnici područja su ohrabreni da se „drže podalje“ od područja dok se napori na čišćenju nastavljaju.

Ispadanje se dogodilo oko 15 milja istočno od Jackmana, prema C. Doniele Carlsonu, direktoru komunikacija za kanadski Pacifik Kansas City.

“Naši timovi za hitne slučajeve i stručnjaci za opasne materijale odgovorili su i nastavljaju da vrše punu procjenu situacije”, rekao je Carlson u izjavi. “Nema evakuacije niti prijetnje po javnu sigurnost.”

Samo ove sedmice, Canadian Pacific je najavio spajanje sa Kansas City Southern. Nova zajednička kompanija se predstavlja kao prva i jedina jednolinijska željeznička pruga koja povezuje Kanadu, Sjedinjene Države i Meksiko.

Uz brojne druge željezničke nesreće posljednjih sedmica, Kongres i savezna regulatorna tijela pozivaju željeznice da učine više da zaustave ove vrste incidenata, kojih je, čini se, sve više.

Jedan takav nedavni incident dogodio se u Jasperu, Al  gdje je 11 vagona u vozu North Atlantic Southern iskočilo iz šina. Dva člana posade morala su biti prevezena u obližnju bolnicu nakon nesreće, ali su nakon toga pušteni.

“Prema Norfolk Southernu, posada voza je nakratko bila zarobljena u strojarnici jer se motor nagnuo”, napisala je policija Jaspera u saopštenju o tom incidentu. Nije bilo većih povreda, ali je RPS pozvan na lice mesta radi procene posade i iz predostrožnosti prevezla dva člana posade.”

“Jasper Fire je pozvao svo osoblje da pomogne posadi da izađe iz voza i upravlja mjestom nesreće, zajedno sa Jasper policijom. Norfolk Southern i Walker County EMA ostaju na sceni kako bi vratili stazu u funkciju.”

Samo nekoliko sati ranije, još jedan voz Norfolk Southern je iskočio iz šina u Pittsburghu, iako taj nije rezultirao opasnostima ili povredama. Pet praznih vagona navodno je sišlo sa šina u blizini ulica Telford i West Carson u gradskoj četvrti Esplen, saopštilo je Ministarstvo javne bezbednosti Pitsburga.

U tom incidentu, gradske vlasti morale su privremeno zatvoriti nekoliko ulica dok je oprema premještena u sklopu procesa sanacije. Nejasno je šta je izazvalo to iskakanje iz šina.

“Sabotaža, kakva glupost”, napisao je jedan komentator na sve ove vijesti. “U 2019. godini prije nego što se o Istočnoj Palestini uopće razmišljalo, u SAD-u se dogodilo 1.338 iskliznuća iz šina, što je bilo prije Joea. EU je, naprotiv, te godine doživjela samo sedamdeset i tri iskakanja iz šina iako je imala skoro 6 puta veći željeznički promet.”

“U Bidenovim godinama (i prije) željezničke kompanije su praktikovale ono što se zove precizna planirana željeznička pruga. To znači da trošite mnogo manje na održavanje i vraćate milijarde dioničarima. Vidite problem? Željezničke kompanije sabotiraju svoje poslovanje.”

nesrećaSADVozovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
11 mjeseci prije

Ako ništa drugo HŽ Infrastruktura barem ima utjehu da na svijetu ima i gorih.

nekoime
11 mjeseci prije

Putin je kriv!!!

Max
11 mjeseci prije

Namjerno uništavaju vlastiti narod.

alexosijek
11 mjeseci prije

Tako je dragi Ameri…samo neka vas filuju i dalje “domaćim izdajništvom”, rasizmom i slavlju Ukrajini vaši – svi – političari…i neka lovu koju su vam pokupili i dalje daju privatnicima koji su, manje-više, vlasnici svega kod vas…lp

Гавран
11 mjeseci prije

To su predrasude. Postoje i pojave koje odstupaju od uobičajenih, tradicionalnih uloga u železničkom transportu. Sasvim je normalno i prihvatljivo da voz ne bude na šinama već šine na vozu.

tihobl
11 mjeseci prije

ЕУ остаје највећи увозник руске нафте због рупе у санкцијама – Индепендент

Toliko o sankcijama. BP, Total i Shel razbijaju se od uvoza ruske nafte, a ovde neki pricaju kako je Rusija propala bez evropskog trzista. Kina i Indija trude se da stignu EU, ali jos uvijek ne uspijevaju.

Mamajev Kurgan
11 mjeseci prije

Post zivim tu blizu USA da kazem ukratko stanje cinjenicno. Infrastructural sagradjena ubrzo posle IIsr I sve do 1980g je gro infrastructure I Ona je u uzasnom stanju… bukvalno se vozi preko destine hiljade mostova Kojima je isteko rok ili I’m treba hitna generaln a popravka. U is to vrijeme Pentagon I vojska I korupcija spiskali su destine hiljade dolara u bezbrojne pljackaroske ratove a od opljackana samo malobrojni su se ovajdili. U is to vrijeme Kina je napravila infrastructure zadnjih 30g da to nije svijet zapamtio….a samo zeljeznica izgradjeno je destine hiljade km brzih pruga sto se vozi 200km pa do 500kmh

abc
11 mjeseci prije

Inftastruktura je u USA jako zastarjela i dotrajala, a zasebni kapital ne vidi u obnovi mogučnosti za dobiti odnosno profit. Država nema financija, jer je sve u rukama par zasebnika vlasnika banki, koji u razvoj države ne ulažu ništa, a porezi se troše na ratove izvan USA.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

“koji su prevozili drvenu građu i električne instalacije” molimo ubuduće sve one koji prevoze električne instalacije da ih isključe iz struje prije prevoženja.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Zanimljiva koincidencija je da su u navedenima Ohaju, Alabami i Pensilvaniji na posljednjim izborima pobijedili Republikanci, a Minesota je pola-pola.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Dakle?
Tko je vlasnik? Privatnik?

A sada… gdje je država? 🙃
Ne da je nefunkcionalna nego – ne postoji.
Aha.
Znači korporacije upravljaju državom.
Kako se zove to društveno uređenje?

Ne zaboravite one divote sa električnom mrežom u Kaliforniji (ovdje članak),…i isto tako infrastrukturom u Francuskoj: NACIONALIZACIJA. Popravak o trošku države. Stara stvar.
E, kad se to obavi, opet se vrati – privatnika. Cute. 🤗

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

ha, ha, ha.. “amerika”…. Pa oni pobiju djecu u školi za svoje potrebe, smaknu svog predsjednika u pol’ bijelog dana, sruše zgrade avionima u pol’ bijelog dana, a neće sjebati neki vlak tamo, a i tko zna na koju cifru je osiguran vlak i teret… 🎃.. Amerika je to……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI