Još jedna otcjepljena republika želi da se ujedini sa Rusijom

Granica Južne Osetije
4 komentara

Južna Osetija je objavila planove nakon sličnih težnji Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Južna Osetija, djelimično priznata republika u regionu Kavkaza, uskoro će preduzeti pravne korake u pokušaju da se pridruži Ruskoj Federaciji, najavio je njen predsjednik Anatolij Bibilov.

Većina svijeta zvanično smatra teritoriju dijelom Gruzije, iako Tbilisi nema kontrolu od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

„Vjerujem da je ujedinjenje sa Rusijom naš strateški cilj. Naš put, težnje našeg naroda. I mi ćemo se kretati ovim putem. Preduzet ćemo odgovarajuće pravne korake u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija će biti dio svoje istorijske domovine – Rusije“, rekao je Bibilov.

Smještena na južnom Kavkazu, Južna Osetija je vodila brutalni rat sa Gruzijom, početkom 1990-ih, a Rusija ju je priznala kao nezavisnu republiku nakon vojnog sukoba između Rusije i Gruzije 2008. godine, izazvanog granatiranjem snaga Tbilisija na region, gdje su ruske mirovne snage bili stacionirane.

Tadašnji predsjednik, a sadašnji zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije, Dmitrij Medvedev je nedavno rekao da je odluka Rusije da upotrebi vojnu snagu i političku volju u tom sukobu pomogla da se spasu životi stotina hiljada ljudi. Međutim, Moskva do sada nije reagovala na najnovije težnje Južne Osetije.

Abhazija, drugi otcjepljeni region Gruzije koji je Moskva priznala kao nezavisan 2008, rekla je da ne namjerava da slijedi primjer Južne Osetije.

„Ustav Abhazije nas jasno definiše kao nezavisnu državu“, rekao je Valerij Kvarčja, predsjednik parlamenta u Suhumiju. „Rusija je naš strateški partner, bliska i bratska zemlja, ali naša republika ne planira da se pridruži Ruskoj Federaciji.“

donjeckJužna OsetijaLuganskrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Kad pocnu turci pripajati Gruziju sebi (pola su vec pokupovali) ponovo ce moliti ruskog cara da ih pripoji.

Max
1 godina prije

Očekivano.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI