JP Morgan na mukama zbog Epsteinove trgovine ljudima

JPMorgan Chase
4 komentara

Bankarski gigant JP Morgan mogao bi se smatrati odgovornim žrtvama preminulog predatora Jeffreyja Epsteina ako pokažu da je Jes Staley, bivši šef upravljanja imovinom banke, bio lično svjestan da Epstein vodi lanac trgovine seksom, otkrio je američki okružni sudija Jed Rakoff u sudu u ponedeljak, objašnjavajući zašto je odbio da odbaci tužbe protiv banke.

„Ako se navodi u pritužbama tužitelja uzmu kao istinite, g. Staley je stvarno znao iz prve ruke da je Epstein vodio poduhvat trgovine seksom“, napisao je Rakoff.

Pripisujući Stejlijevo znanje njegovom poslodavcu, s obzirom na njegovu visoku poziciju, Epstajnove žrtve su mogle da pokažu da je banka ili „zapravo znala” šta osuđeni seksualni prestupnik namerava ili „neoprezno zanemarila” postojanje njegovih prljavih poslova.

JP Morgan je tužio Stejlija u martu, tvrdeći da je “namjerno i nečuveno ponašanje” prikrivalo zloćudnu prirodu Epsteinovog karaktera i aktivnosti od svog poslodavca. Finansijer ne samo da je zamenio seksualno sugestivne mejlove sa dobro obučenim perverznjakom, već je i seksualno napao jednu od tužiteljki druge tužbe, bivšu baletinu, navodi banka, navodeći da je Staley „koristila agresivnu silu u svom seksualnom napadu na nju“ dok joj je rekao da  “imao je Epsteinovu dozvolu da joj radi šta je htio.”

Staley je negirao navode o napadu, insistirajući da ga JP Morgan samo koristi kao “štit za odnose s javnošću” u svojim naporima za kontrolu štete. Bivši izvršni direktor je rekao da žali zbog prijateljstva sa Epsteinom, ali negira da zna za svoje zločine.

JP Morgan je bio “neophodan za rad i prikrivanje Epsteinovog poduzeća za trgovinu ljudima”, revidirana pravna tužba koju su ranije ovog mjeseca podnijele države američkih Djevičanskih ostrva, u kojoj se navodi da je “najmanje 20 osoba plaćenih preko računa JP Morgan bile žrtve trgovine ljudima i seksualne napad” na imanje Epsteina, uključujući njegovo privatno ostrvo.

Banka je navodno zatvorila oči na prirodu ovih plaćanja, opisujući 14-godišnjaka kojeg je Epstein kupio za 600.000 dolara iz Evrope kao predatorovog „ pomoćnika ili mladu damu koju je doveo iz Praga (ili nekog sličnog). ”

U tužbama se JP Morgan optužuje da je ignorirao brojna upozorenja od strane nadležnih i regulatornih službenika koji su označili sumnjive transakcije “šećernog tate” i pitali da li se višim službenicima “još uvijek sviđa ovaj klijent koji je sada registrirani seksualni prestupnik” nakon njegove presude za traženje maloljetne prostitutke.

Sve do 2013. godine, kada je šefica odjela za upravljanje bogatstvom Mary Erdoes saznala da je podizanje gotovine njenog klijenta od 40.000 do 80.000 dolara nekoliko puta mjesečno bila „stvarna gotovina“, banka je odlučila da se rastane sa svojim problematičnim klijentom – nakon 13 godina.

EpsteinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Jel to znaci da bi banka mogla u zatvor ili neki menadzercic koji je u tom periodu sjedio na nekoj skupoj fotelji i potpisivao sto su mu vlasnici naredili?

William
11 mjeseci prije

prijevodi su vam na razini djeteta 3. razred osnovne škole. teška sramota. dobijem moždani kad čitam. kod vas su isto svi transgenderi, malo u muškom, malo u ženskom rodu. i to se zove novinarstvo i novinari. e moj mišo t., tuga i jad

Max
11 mjeseci prije

Sotonini bankari.

alexosijek
11 mjeseci prije

Ovu bljutavu priču, koja se kotrlja sve dalje i otkriva tolike odvratnosti, tko želi može popratiti na stranici neovisne novinarke Whitney Webb – žena je nevjerojatna…stranica je naslova: unlimitedhangout.com….lp

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI