Južna Afrika obećava da će napustiti Međunarodni Sud nakon Putinove potjernice

Cyril Ramaphosa
34 komentara

Južnoafrička vlada odlučila je ponovo pokušati povlačenje iz Međunarodnog krivičnog suda, objavio je u utorak predsjednik Cyril Ramaphosa. Njegova izjava dolazi nakon što je predstojeći samit BRICS-a, koji će biti domaćin u Durbanu u avgustu, dobio logistički problem zbog ciljanja organizacije sa sjedištem u Hagu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odluku je, prema riječima predsjednika, donijela stranka Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) nakon sastanka za vikend.

“Da, vladajuća stranka je donijela odluku da je razumno da se Južna Afrika povuče iz MKS-a”, rekao je Ramaphosa nakon zajedničke konferencije za novinare s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, koji je u diplomatskoj posjeti Pretoriji. “Uglavnom zbog načina na koji se smatra da se MKS bavi (ovakvim) problemima.”

Ramaphosa je mislio na ono što je nazvao “nepravednim tretmanom” određenih zemalja od strane Tribunala.

Južna Afrika je prvi put pokušala da se povuče iz MKS-a 2016. godine, ali je taj potez povučen nakon presude Visokog suda koji je utvrdio da je neustavan.

Ta odluka je uslijedila nakon što je utvrđeno da je zemlja prekršila svoje obaveze prema MKS-u jer nije uhapsila bivšeg sudanskog predsjednika Omara al-Bashira tokom njegove posjete toj zemlji 2015. godine na samitu afričkih lidera. Bivši sudanski lider se pred sudom suočio s optužbama za genocid u vezi sa dugotrajnim sukobom u Dafuru.

Najnovija objava o povlačenju uslijedila je nakon što je MKS u martu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sud je optužio Putina za ” protivpravnu deportaciju ” djece iz ” okupiranih područja Ukrajine “.

Optužbe se odnose na, kako Rusija kaže, pokušaje evakuacije civila iz pretežno ruskog govornog područja Donbasa, koji je bio žestoko granatiran od strane ukrajinske vojske.

Južna Afrika, koja bi trebalo da ugosti lidere najvećih svetskih ekonomija u usponu – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – na samitu BRICS-a u avgustu, bila bi obavezna da sprovede nalog MKS-a za hapšenje Putina kao potpisnika Rimski statut iz 2002.

Upitan u utorak da li će Pretorija uhapsiti Putina, Ramaphosa je rekao da se to pitanje ” razmatra”. Njegov partijski sekretar Fikile Mbalula rekao je, međutim, da je Putin dobrodošao u zemlju u svakom trenutku i da MKS služi samo „interesima nekolicine “.

Ramafosa je ranije ovog mjeseca najavio da će poslati delegaciju u Washington da razjasni svoj „ nesvrstani “ stav o Putinu i situaciji u Ukrajini.

Cyril RamaphosaJužna AfrikaPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

Međunarodni Sud je fašističko-nacistička tvorevina, odnosno Sud kojemu je AGENDA ISTREBLJENJE SLAVENA!

Ico
1 godina prije

Bosanci Christianu Schmidtu trebaju dati ” nogom u guzicu “.

DRDyes
1 godina prije

To je stara vijest koja je demantirana. Bricks zemlje moraju napraviti da je nemoguce biti u tom nacistickom klubu I Briks istovremeno.

tihobl
1 godina prije

Размена удараца између Делхија и Берлина: Индија сматра да немачки медији пропагирају расизам и подсећају Немачку да ће ускоро и њу да претекну по економској снази.

Ovo je odgovor na jednu njemacku karikaturu.

tihobl
1 godina prije

Пољаци су изашли на улице уз пароле “Стоп украјинизацији Пољске!”

Демонстранти захтевају да се заустави прилив Украјинаца у Пољску, протерају сви из земље и престану да се финансирају на рачун пољских пореских обвезника.

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

…. Za početak 😉 🍸 …

Max
11 mjeseci prije

Očekivan i inteliegentan potez.

hiber
11 mjeseci prije

Ured predsjednika tri sata kasnije sve demantirao. Greška u komentaru, kažu, a SA ce izvršavati sve preuzete obveze…

nessy
11 mjeseci prije

Kojoj to budali uopce padne napamet da ocekuje od predsjednika jedne drzave, da dade uhapsiti predsjednika druge, i to zbog neke smijesne, nenadlezne optuznice. Dovoljno govori o tezini tog suda cinjenica; prije par godina su na svoju ruku zapoceli istrage protiv USA (koja nije clan), vojnog osoblja zbog ratnih zlocina. Kad su ameri popizdeli, jelte, zaprijetili sankcijama i slicno, sve je prekinuto u tisini, i svi se prave da se nije dogodilo. Ni Rusija nije clan, i taj smijesni sud nema nikakvo pravo ni nadleznost nad Ruskim drzavljanima. Taj sud moze suditi samo Srbe i Hrvate (obje zemlje su clanovi), i gradjane Ruande. Nijedan gradjanin neke iole vazne zemlje nije optuze. Optuznica protiv Putina je jos jedna sramota za duznosnike tog “suda”. Na osnovu cega oni to sebi uzimaju za pravo? Neka se za pocetak vrate na USA istrage, od kojih su kao popisani odustali, kad su ameri ostro podviknuli.

Antee
11 mjeseci prije

Sud za afrička i balkanska plemena i njihove ratove u korist stranih gospodara.

Ivan
11 mjeseci prije

Sjetite sto su samo ta govna u Hagu radila nasim generalima i sto bi radila Tudmanu i Susku da ih nisu prije toga otrovali? A sada je zapadna stoka opet zdusno stala uz fasiste Ukrajine i Zelenskog koji je veci Hitler poslije Hitlera..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI