Kada stvari krenu po zlu

Putin - Ponašanje u krizi

Zanimljiva slučajnost, dvostruka kriza nas je snašla početkom oktobra: prvi kolaps Interneta i konačni krah Zelene Ekonomije. Zaposleni Facebooka su morali testerama i sekirama da uđu u njihove kancelarije pošto su im pametna vrata tvrdoglavo odbijala da se otvore i njihovi bedževi su izgubili njihov čarobni dodir. Izgleda da su te Internet probleme stvorlile nepoznate snaga izvan Facebooka. One imaju pristup unutarnjem radu Interneta. Možda je u pitanju vojska, ili neka opskurna tehnika čuvara tajni Interneta? Oni su dokazali svoju moć: čak i Internet domen Facebooka je stavljen na prodaju. Mark Zuckerberg to nije mogao uraditi, kako mi je rečeno. Da li je to bila pretnja ucenjivača globalnim finansijskim strukturama? Ili pokušaj skretanja pažnje od saslušanja u Kongresu? Možda je to pak bila obična demonstracija moći?

Istovremeno, prvi udar zime je razotkrio nesposobnost zelene energije da greje naše domove i snabdeva industrijske pogone. Priroda je dokazala svoje sbosobnosti: odjednom je vetar u Evropi odbio da okreće turbine. Neobično zatišje na Severu, kao da je vetar strpan u Aeolusovu torbu. Cene energije su skočile u nebo. Fantastična sve-digitalna budućnost planirana za čovečanstvo, bazirana na Internet tehnologijama i oslobođena fosilnih ostataka, nije se ostvarila. Umesto da se nastavi naš marš prema strašnoj Novoj Normali, čim su stvari krenule po zlu vraćeni smo u našu problematičnu ali dobro poznatu normalu. Kaubojski šešir Big Techa je prevelik za njegovu glavu. Srećom, ova nevolja se dogodila pre nego što je čovečanstvo nasilno ugurano u pametne stanove koji se greju nestašnim vetrom. U suprotnom je prošli vikend mogao označiti kraj za Homo Sapiense: smrzli bi se napolju, bez mogućnosti prolaska kroz pametna vrata.

Energetska kriza u kombinaciji sa krahom Interneta je veoma opasna kombinacija. Zašto se ne susrećemo sa vanzemaljcima? Mogući odgovor: svaka prosvetljena civilizacija uništava samu sebe pre nego što stekne sposobnost da se otisne ka zvezdama. Inteligentna bića imaju tendenciju da precene svoju sposobnost razmišljanja; umesto da se drže poznatih tehnologija i postepeno uvode poboljšanja, oni nastoje da naprave veliki skok napred. Rezultati su očajni, kao što smo sada ustanovili.

Ispostavilo se da je potrebna jaka sekira da bi se pametna vrata savladala; možda bi zelena politika i zeleni političari trebali biti podvrgnuti istom rešenju. Neke cene energije su nespojive sa ljudskim životom.

Ispostavilo se da je Zeleni Novi Dogovor jedna donkihotovska fantazija. Nismo spremni da pređemo na futurističke izvore energije. Ne još, u svakom slučaju. Mogli bismo prestati oslovljavati naftu, plin i ugalj tim fensi “fosilnim” nazivom: to su zapaljiva goriva. Rat protiv zapaljivih goriva, predvođen Rockefeller Fondacijom kojoj su se pridružili mladi futuristi, bio je veoma uspešan, možda i previše za svoje dobro. Evropa i Severna Amerika, kao i Kina i Rusija, su izjavili želju da postignu svet bez ugljenika. Suprotno mišljenje, naime da se smatra kao obmanom da je čovek uzrok klimatskih promena poznatim kao globalno zagrejavanje, je zvanično zabranjeno.

Kina je prva napravila zaokret. Oni su već započeli da zatvaraju rudnike u Unutrašnjoj Mongoliji kada su otkrili da im nedostaje energija za napajanje njihovih fabrika. Kakvo iznenađenje! Oni su sada suočeni sa državnom krizom i bili su primorani da reaktiviraju zatvorene rudnike. Ti rudnici su bile žrtve globalističke politike, a kriza se produbila zbog prethodnog prekida uvoza Australijskog uglja zbog diplomatskog spora sa tom zemljom. Očigledno su Kineske vođe bile ubeđene da se planetarna klima ubrzano zagrejava, i da Zeleni Novi Dogovor znači da više neće morati da napajaju svoje fabrike i greju domove. Ispostavilo se da su preuranjene prognoze globalista, i Kinezi su se vratili proverenim energetskim rešenjima.

Međutim, Evropa je tvrdoglava. Evropljani su ubeđeni da ne postoji izbor; moraju odustati od uobičajenih goriva i preći na “čistu” energiju. Čak i ako to znači smrznuti se do smrti, oni će se držati čiste energije. Vođa Zelenih u Nemačkoj Annalena Baerbock, upitana odakle će dolaziti energija kada nema vetra i sunce bude prekriveno oblacima (što se dogodilo u septembru) je odgovorila da će ona i dalje dolaziti iz utičnice. “Odakle ta struja treba da stiže? Naravno, daleko od utičnica i fabrika, kroz dalekovode koje već imamo. Ali ta struja u budućnosti mora biti klima-neutralna.” Ona izgleda ne razume da je energija potrebna za stvaranje struje.

Zeleni su dobronamerni, ali indoktrinirani i tvrdoglavi. U filmu iz 1984. godine Ghostbusters jedan Zeleni aktivista isključuje struju do centrale isterivača duhova sa katastrofalnim posledicama za New York City. Na isti način, Zeleni aktivno uništavaju Evropske tradicionalne izvore energije. To će verovatno označiti kraj Zelenog Dogovora; to jest, kada ljudi budu razumeli da je to samoubilački kurs.

Nedavno je plin, prikladni izvor energije, bio izložen naglom rastu cena iz čisto političkih manipulacija. Umesto da toliko preplaćaju plin, Nemci bi mogli da koriste ruski prirodni gas. Rusi su završili sa postavljanjem Nord Stream 2, plinskog cevovoda koji vodi direktno u Nemačku. Ako postane operativan, cena prirodnog gasa će pasti, i Nemci bi se mogli grejati ove zime. Ali Nord Stream 2 mora prethodno dobiti korisničku dozvolu; moraće zadovoljiti određene političke uslove koji su uspostavljeni pre nekog vremena kako bi se kroz njega omogućila isporuka jeftinog plina. Političari zahtevaju da taj gasovod mora imati više od jednog vlasnika jer ga je izgradio ruski Gazprom. Nadalje, traži se da Poljskoj i Ukrajini bude omogućeno da izraze svoje primedbe pre nego što jeftini ruski gas pređe nemačku granicu. Ali Poljska i Ukrajina su ipak konkurencija Gazpromu! Ako dozvola zavisi od njihovog odobrenja, plin nikada neće proći kroz NS 2 već će se i dalje isporučivati po mnogo višoj ceni putem tih antirusko nastrojenih zemalja.

Putin je zaustavio rast cene gasa time što je izrazio svoje uverenje da će taj problem uskoro biti rešen. Da je on istakao da je rešenje daleko od izvesnog cena bi ostala visoka, što bi akcionarima Gazproma donelo još više dividenda. Da li je Putin delovao protiv svojih (i ruskih) interesa iz čistog altruizma? Pa, ne. Ali Putin želi zdravo, održivo poslovanje koje donosi stabilan profit svake godine; s druge strane, Nemački i Evropski pregovarači žele da cena plina bude nepodnošljivo visoka da bi naterali građane da pređu na struju. Rusija bi imala veliku dobit danas, ali ne bi ostalo ništa za sutra. Putin više voli imati zadovoljne Evropske potrošače plina.

Evropljani bi mogli imati jeftiniju energiju, i za grejanje i za vožnju, ali njihove vođe to ne dozvoljavaju. Oni su odlučili da će cene energenata biti visoke, vrlo visoke; tako da ćete osetiti svaki stepen Celzijusa u svom džepu. Putin je izjavio da su Evropljani loše računali kada su odlučili da napuste tradicionalna goriva. Možda je to rekao iz ljubaznosti, jer nema ni trunke sumnje: evropski i severno-američki lideri su svesni da su ”čista” goriva višestruko skuplja i mnogo manje pouzdana, ali su ih ipak izabrali.

Može li se to objasniti njihovim neprijateljskim stavom prema Rusiji? Nijedna od zemalja sa velikim zalihama plina i nafte (Iran, Venecuela, Rusija) nisu bliski saveznici EU i Velike Britanije. Izgleda da su evropske vođe odlučne u nameri da zamrznu sve kuće koje plin  zagrejava. Regulatorni organ VB je odbacio planove firme Shell o razvoju gasnih polja u Severnom moru, a Shell nije ni Ruska niti Iranska kompanija. Moje objašnjenje: oni žele da unište naftu i gas, i ne mare za zamrznute gradjane. U Britaniji će računi za gorivo biti povećani za 400 funti; onaj koji si to ne može priuštiti, neka pati.

Ta politička energetska kriza je zadesila ceo svet. Jedan razlog su ogromne državne kupovine energije iz nepouzdanih tehnologija na sunce i vetar. Dodatni razlog: manjak investicija u izvore energije iz zapaljivih goriva. Već dugi niz godina, energetske kompanije su verovale u neisplativost ulaganja u tradicionalna goriva; rečeno im je da su ta goriva na samrti. Sada će možda ponovo da razmisle. Pošto smo shvatili da su nam nafta i gas još uvek potrebni, trebalo bi da investiramo u Rusiji pošto se zalihe nalaze u udaljenoj divljini Arktika. Potrebno je puno vremena i novca da bi se razvila nova plinska polja.

Problem leži u tome da Istočni Evropljani vole da varaju Ruse. Svesni su toga da su Rusi omraženi od strane elita SAD i EU, pa veruju da će kroz parnice postići bolje rezultate. Stalno menjaju pravila igre kako bi osigurali pobedu. Rusi su počeli graditi Nord Stream 2 pre više godina; da bi sprečili dalji razvoj, EU je nad tim gasovodom 2020. primenila direktivu o plinu. To je bila neobična odluka: direktiva nije postojala kada su Rusi počeli graditi gasovod. Međutim, političari iz Istočne Evrope su krajnje nepošteni. Visoki član EU Suda (ECJ) Michal Bobek je nedavno tražio od suda da promeni svoju odluku. Hoće li to uraditi, ili neće?

U slučaju da EU ne dozvoli Rusima da upravljaju gasovodom kako smatraju za shodno, Evropljani bi mogli ostati bez prirodnog gasa. I onda će ova vrlo hladna zima doneti odluku za Evropu. Pitanje je, da li bi radije da ostanu dobro zagrejani, ili više vole da provociraju Ruse čak i po cenu smrzavanja?

Rusi takođe prihvataju koncept globalnog zagrejavanja. Misle da će u okviru novog Zelenog Dogovora moći da prikažu svoje tehničke talente i visoko obrazovanje. To im više odgovara nego da jednostavno prodaju naftu kao što to čini Saudijska Arabija. Međutim, daleko je od izvesnog da će se sofisticirana radna mesta zaista pojaviti. Rusija može biti prilično hladna, ali ima ona veliku prednost u sistemu javnog grejanja izgrađenom u dobu Sovjetskog Saveza. Toplije je u moskovskim stanovima nego u Jeruzalemu zimi. U Izraelu, zima je hladna; U Moskvi je bolje, kao što sam otkrio pre više godina.

Rusiju opsedaju Ukrajina i Poljska, dve vrlo neprijateljski nastrojene susedne države, ali Putin ipak nastoji da sarađuje sa njima. Kako nastupa zima, vrlo brzo ćemo videti da li će regulatori istrajati u njihovim naporima. Krajem oktobra se održava klimatska konferencija UN u gradu Glasgow; tada ćemo videti tačno koliko su Evropljani spremni da plate da bi ”spasili klimu”.

Preveo: Dragan F.

Israel ShamirKriza
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dupla Kamilica
2 godine prije

“Zeleni su dobronamerni, ali indoktrinirani i tvrdoglavi”. Prije naivan i glup ko k*r@c nego dobronamjeran.

Nagard
2 godine prije

Da sam na mjesto Putina povecao bi ovim lazovima.muljatorima 800 posto plin pa nek Gretu muska rimca pozovu da im grije kuce .

Faust
2 godine prije

Još negdje sredinom osamdesetih pročitao sam u magazinu Start da će u Europi ostati samo sjedišta kompanija a da će se proizvodnja preseliti u druge destinacije.Istovremeno počinjala je plinifikacija tadašnje države uz propagandu da je plin superjeftin i 100% ekološki izvor energije.Jasno je i zeleinima i crvenima,plavima i crnima da solarna i energija vjetra nisu održivi izvori to im nije ni bitno jer ne će biti nikoga tko bi energiju trošio.Autoindustrija je već smanjila proizvodnju pod smiješnim izgovorom nedostatka čipova,svjesna da će se tržište drastično reducirati.

goran
2 godine prije

Sve se mijenja pa i stupanj ponizenja od strane tzv zapada prema Rusiji. Rusija je potjerala NATO predstavnike s svog teritorija i obrnuto i pokazala im da i ona moze ici u ofenzivu. Putovi snabdjevanja Kine su osigurani a Kina ce sve kupiti od Rusije. Izgradjena je arkticka ruta, flota ledolomaca, za Kinu, Rusko kineska trgovina se neometano obavlja a s zeljeznicom i brodovima su povecani kapaciteti. Rusija nece prva totalno “prekinuti” s Europom ali ako Europa hoce ona je spremna i na to. A Europa nije nezamjenljiva Rusiji. Rusija ima svoje nacionalne interese, Putin je rekao nedavno da je njegov glavni cilj dignuti narodu zivotni standard. Da bi Rusija imala zivotni standard ispod svog potencijala na tom radu 24 sata svaki dan tzv. zapad. Zapad sve radi u svojoj moci da se uspori ekonomski razvoj Rusije i da Rusi imaju nizi zivotni standard od onog kojeg bi imali inace… Čitaj više »

Ico
2 godine prije

Zašto bi Putin prodavao plin ispod tržišne cijene?!?
Tko ima love može dobiti plin, a tko nema love, neka se smrzne i crkne!
He, he, hr

filozof 🙂
2 godine prije

Nuklearna energija je rijesenje problema.
Stvoriti neovisnost energenata za koje postoji rijesenje, svaka neovisna drzava bi napravila navedeni korak. Da se odradilo isto prije 15ak godina kada se o tome govorilo danas nas nitko nebi ucijenjivao s cijenom plina. Nebi ovisili o vanjskoj politici, no to nije cilje vlastodrzaca. Svima koji ce prigovoriti vezano za radijaciju i moguci fijasko neka ne zaborave da ni Krsko nije daleko.

Maya
2 godine prije

Stil izlagača je na nivou, meni je osvježio dan. O ostalim normalnim stvarima sam osobno upoznata.

Pera Detlic
2 godine prije

Ne zanemaruju Rusi ni vodik. Pretpostavljam da će im uskoro sav transport ići na vodik. Postoji mogućnost besplatne strujice ali to nikog ne zanima. Nema se gdje brojač postavit. Već viđeno.

Sven
2 godine prije

Zar nikome ne pada na pamet da napise da je ovaj clanak pretjerivanje? Evo ja cu napisati. To prezentiranje apokalipse dolazece LEDENE ZIME u kojoj ce se smrznuti pola evrope i usput biti sami krivi jer su jeftino od rusa mogli kupiti ugljen i gas je apsurdno i smijesno. Pa kao da dolazi ledeno doba a ne zima. Vidim autor pise da su vec neki stanovnici evrope mogli biti zaleđeni kao mamuti u sibiru jer nisu mogli otvoriti svoja pametna vrata 😁. Pa sta to hara evropom, zar polarna zima. A zime jos nije ni bilo. Pa autore nije evropa sibir, niti zime u evropi traju pola stoljeca. Niti nam je jedina opcija vrece sa ugljenom made in rusija. Necemo se zalediti sigurno za tih par mjeseci 🥶. Koliko panike i izvrtanje krivnje na ljude koji to nisu zasluzili nicime. I da, evropljani prelaze na druge oblike grijanja i sta… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Sjajan autor i točan

Scorpiorex
2 godine prije

Annalena je jako opasna,zeljna moci,ne preza od kooiranha,kradje,laganja. Htjela bi da vodi njemacku u samoubistvo. Neki dan je odgovarala na oitanha studenata.ne zna odakle i kako dolazi struja,iz uticnice,za migrante nema pojma nego kaze vazna su samo njihova prava. Jednom su bili na vlasti 1994 zeleni u njemackoj pa Francuska ina 75 atom elektrana,na granici sa njemackom,ako pukne,ne zna radijacija za granicu.steasan lobi freidey for future. Kod mene u kuci Iva pojma nema sa zivotim ali petkom ide da spasava svoje djetinjstvo,ja sam uzasnut i izgubljen.vidim sta se desava a ne mogu ništa. Uspijeli su nam naoraviti djecu ne glupu, jer su inteligentni nego tupu i indoktriniranu.dabogda,sr vratila dosadna vremena a ne ova zanimljiva

dulebg
2 godine prije

Украјина и Пољска су керићи Атлантиста.

Kit
2 godine prije

Ukratko receno Zeleni su idioti, spasit cemo se tek kad umru, jer idiot je nepromjenjiv sve dok ne umre.

Vjetrenjace su najlosiji izum u proizvodnji struje.

“Stize ledena zima” konstatacija da se opremite dodatnim ogrijevom odnosno prilika za snabdjevace struje/plina/mazuta da podignu cijenu.

Dino Merlin kaže “sve je laž, samo pusta laž…”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI