fbpx

Kako je tiranija pregazila Sjedinjene Američke Države

Kip slobode

Amerikanci se polako, protiv svoje volje i protiv svoje prirodne sklonosti da gledaju nogomet i jedu pizzu, sve češće bude u stvarnosti totalitarnog sustava, sa svojim pipcima omotanim oko svakog aspekta njihovog postojanja. Nažalost, prava priroda ove tiranije još uvijek izmiče razumijevanju većine građana, dijelom i zato što je proces kojim je Amerika potpuno transformirana bio spor, dijelom i zato što nas komercijalni mediji usmjeravaju dalje od pravih uzroka ovog klizanja i navode na sasvim pogrešna mjesta.

Oni koji su ušli u progresivnu političku tradiciju osjetili su radikalni gubitak pravde i transparentnosti pod upravom Georgea W. Busha, trend koji se ubrzao samo pod Trumpovom administracijom, s opaženom odgodom pod Obamom i mogućnošću pozitivnog zaokreta pod Bidenom.

Oni koji su marinirani u sokovima konzervativne politike primijetili su kraj slobode i širenje lažne “ljevičarske” ideologije, koja tlači građanina pod Clintonom i Obamom.

Obje se interpretativne zajednice pozivaju na iste društvene i političke trendove, na rat protiv slobode koji nas čini žrtvenim janjcima, okrutnim bogovima globalnog kapitala. Retorika koju su koristile te dvije skupine toliko se radikalno razlikuje, a povijest Sjedinjenih Država koju su prihvatile toliko se razlikuje, da se gubi u intenzivnim ideološkim sukobima, iako opisuju isti puzajući totalitarizam.

Taj sukob nije slučajan. Ta ideološka bitka oko beznačajnog upravo je ono što je liječnik naložio u interesu visokih financija. Ili kako je to rekao J. P. Morgan:

“Dijeleći ljude, možemo ih natjerati da troše energiju na borbu oko pitanja koja za nas nisu važna osim kao za učitelje zajedničkog krda.”

Super-bogati su već imali konzultante s detaljnim studijama o tome kako podijeliti građane prema vjeri, etničkom identitetu, kulturnim označiteljima i klasi, tako da nisu sposobni za jedinstvo čak i pred punim preuzimanjem vlasti.

“Naprednjaci” pristaše Trumpa u ruralnim područjima nazivaju “glupima”, a fundamentalistički kršćani sljedbenike Demokratske stranke “zlima”.

Kako djeluje manipulacija?

Taj duboki nesporazum vjerojatno je pojačan brojnim klasificiranim operacijama u kojima se potiču i plaćaju pojedinci, koji promiču razdvajajuće ljevičarske ili desničarske položaje, čineći to onima koji bi trebali imati zajednički cilj da završe kao neprijatelji. Postoji još jedan razlog zašto tako teško razumijemo transformaciju našeg društva. Priroda ovog totalitarizma protivi se pretpostavkama koje su nas učili iz filmova, romana i vijesti. Naš um je pretrpan arhetipovima za diktaturu i zlo koji su u suprotnosti sa stvarnošću.

Najveći zločin Hollywooda uvjeravao nas je da zlo poprima oblik čudovišta s očnjacima i kandžama, zlog vođe sa zlokobnim osmijehom. Korumpirani novinari šire ovu fikciju na javnu sferu, objašnjavajući kako se zlo utjelovljuje u stranim čelnicima poput Kim Jong-una, Xi Jinpinga ili Vladimira Putina, ili u domaćim zlostavljačima poput Hillary Clinton (za desničare) ili Donalda Trumpa (za ljevičare).

Kao rezultat toga, ne možemo otkriti ili razumjeti preuzimanje našeg društva koje se dogodilo. To će reći da smo suočeni s “obrnutim totalitarizmom”, kako bismo posudili pojam filozofa Sheldona Wolina, kulturne i političke države u kojoj multinacionalne korporacije kontroliraju sve aspekte našeg svakodnevnog života, a mi gubimo svaku slobodu.

Kao rezultat toga, naše su akcije duboko ograničene; neprestano nas tuče željezna šaka prekrivena mekom rukavicom kamata, studentskih zajmova i stalnog nadzora.

Totalitarizam s kojim se suočavamo je “obrnut” u smislu da očekujemo da neki diktator stoji na vrhu i upravlja nama, ugnjetavajući nas iz osobne pohlepe, taštine ili okrutnosti. Ali istinski izvor naše bijede prije je način na koji multinacionalne korporacije koriste superračunala za izračunavanje dobiti, a zatim od nas izvlače što više novca, onemogućavajući nam da sami uzgajamo hranu, liječimo vlastite bolesti i podučavamo sebe, ili da se zabavljamo. Umjesto toga, moramo kupovati proizvode putem interneta ili u supermarketima, u transakcijama u kojima će multinacionalne korporacije i banke neizbježno poduzimati velike mjere. Jedino priznato i akreditirano učenje skupo je i njime upravljaju korporacije.

Nudi nam se samo lažni izbor između Pepsija ili Cole, između Taco Bella ili Wendyja, između akcijskih filmova ili romantičnih komedija i između Demokratske ili Republikanske stranke.

Proces kojim su građani izgubili samopouzdanje, samodostatnost u proizvodnji hrane i proizvodnji energije te osnovne vještine šivanja, pletenja i stolarije, rastući ovisno o proizvodima koje dostavljaju korporacije, započeo je prije 100 godina. Trenutnu krizu možemo pratiti natrag do kampanja Johna D. Rockefellera kako bi natjerao građane da ovise o nafti kroz promociju automobila i trgovine, rezanje proračuna za javni prijevoz i masovna financiranja autocesta, poticaj za mehanizaciju poljodjelstva i popularizacije plastike.

Rockefeller je također isplatio stručnjake kako bi marginalizirao homeopatsku medicinu i tradicionalno liječenje i stvorio ovisnost o preskupim bolnicama koje su vezane uz korporacije, dok je sveučilišta i istraživačke institute učinio ovisnima o dobrohotnosti bogatih, čineći tako sustavnu kritiku izvora bogatstva tabu tema.

Točnije, nevidljivi obrnuti totalitarizam koji je preuzeo kontrolu nad našim svakodnevnim iskustvima može se pratiti od pokretanja Windowsa kao operativnog sustava 1985. Microsoft Word, pod vlašću Billa Gatesa (gorljivi student Johna D. Rockefellera), postavljen za kontrolu načina na koji građani koriste svoja računala, a kasnije i za kontrolu međusobne interakcije putem interneta.

Svakako, predsjednički izbori održavali su se svake četiri godine, a javnost je dobila priliku da se izrazi. Tajna policija nije zaobišla one koji su kritizirali vladu – zapravo se kritika vlade ohrabrivala kao način da se odvrati od utjecaja deregulacije banaka.

Većina građana jedva je bila svjesna da to što jedna korporacija kontrolira sistemski softver za sva računala koja su navodno “dugovali” znači da su izgubili slobodu.

Pomak je bio temeljan. Dok je pojedinac prethodno mogao sam odlučiti gdje će smjestiti datoteke u svoj ured, kako organizirati dokumente i rasporediti svoje papire oko pisaće stroja, način na koji su informacije organizirane u sustavu Windows izuzetno je ograničen, unaprijed određen neodgovornim silama i formatom, a izgled korisnik ne može mijenjati.

Nepotrebno je reći da je ovaj prvi korak na putu ka tiraniji, ovaj kobni gubitak osnovne autonomije, bio pažljivo zataškan retorikom praktičnosti i učinkovitosti, uzbudljivim inovacijama i tehnološkim napretkom, tako da je malo tko prepoznao gubitak.

Mitove o važnosti pogodnosti, povezanosti i globalizacije progutala je cijela populacija. Kritične teme poput znanstvene metode, kontrole sredstava za proizvodnju i procesa donošenja odluka u vladi i drugim institucijama bile su zaboravljene.

Sljedeći korak u ovoj skrivenoj tiraniji u našem svakodnevnom životu došao je u obliku tražilica poput Googlea, društvenih mreža poput Facebooka i drugih masivnih, međusobno povezanih korporacija koje su posredovale u interakciji pojedinca sa zajednicom, često preuzimajući ključne funkcije koje su prethodno pripadale zajednici ili neprofitnim institucijama poput škola ili istraživačkih centara.

Pod krinkom veće pogodnosti za pojedinca, gospodarstvenici s neograničenim financiranjem od investicijskih banaka uspjeli su otkupiti suparnike, blokirati alternative koje su tražilice nudile kao zadruge i time stvorili tražilice koje se predstavljaju kao transparentne institucije, ali novac donose putem sofisticirane manipulacije ljudskim interakcijama pomoću algoritama.

Budući da su Google i Facebook imali takve resurse da su godinama mogli gubiti novac, način na koji su izbjegavali autonomiju građana bio je gotovo neotkriven. Jednako je važna bila strategija korištenja kratkotrajne stimulacije mozga objavljivanjem poruka, trenutnih poruka i groznih vijesti, kako bi se preslikale veze između sinapsi, kako bi se učinilo najsposobnijim za složeno, trodimenzionalno razmišljanje. Ta usluga, stvaranje priglupe, pasivne populacije, bio je istinski proizvod koji internetski divovi nude svojim stvarnim klijentima.

Google kontrolira kojim informacijama pristupamo, kojim redoslijedom imamo pristup, a on iznosi hijerarhiju važnosti u rezultatima pretraživanja koja zapravo ima neku osnovu, ali je prvenstveno politički čin za prodaju ponuđaču s najvišom ponudom.

Rezultati Google pretraživanja mijenjaju se, od slučaja do slučaja, kao odgovor na potrebe korporacija u promociji njihovih stavova krajnje određenoj publici.

Iako smo obučeni da o Googleu mislimo kao o javnoj usluzi, njegove laži, kojima sve više daju autoritet paralelni unosi na Wikipediji, koje su kreirale tvrtke za odnose s javnošću, ne podliježu vanjskoj provjeri. Googleovim korisnicima nikada nije dopušteno sudjelovanje u procesu formuliranja pravila ili u pregledu sadržaja. To će reći, Sjedinjene Države sebe nazivaju demokracijom, ali primarni alat na koji se građani oslanjaju u informacijama vodi se kao diktatura.

Još jedan popularni način za klizanje u tiraniju je oblikovanje “mišljenja” kao sadržaja u vijestima. Znanstvena činjenica prestala je biti središnja u izvještavanju od 1990-ih. Umjesto toga, ankete skupina koje su odabrale anketne tvrtke održavaju se kao potvrda istine.

Ispitivanja javnog mnijenja propagandni su ekvivalent otkupa dionica. Milijarderi, radikalno deregulirajući gospodarstvo i zatrpavši stanovništvo, samo prisiljavaju svoja mišljenja javnosti putem medija koje kontroliraju, a zatim tvrde da javnost traži politike koje oni promoviraju.

Facebook daje dojam da se građanin može slobodno izraziti i može se sprijateljiti s bilo kime. Ipak, budući da Facebook Inc. kontrolira koga građanin može lako pronaći putem svoje mreže i tko vidi što, a korisnicima ne dopušta upotrebu vlastitog softvera, dizajniranje vlastite stranice ili posjedovanje mreža koje kreiraju na Facebooku, ili da ima bilo kakve riječi o načinu na koji se administrira Facebook, sloboda je fikcija.

Pravni koncepti poput ugovora izokrenuli su se do neprepoznatljivosti u totalitarnom cyber prostoru koji nas okružuje.

Ugovor je ugovorni sporazum dviju strana. Međutim, online, bez obzira je li odluka o prihvaćanju kolačića ili poštivanju pravila za komercijalnu aplikaciju, korisnik nema pravo postavljati zahtjeve korporaciji. Daje se lažni izbor hoće li se složiti sa svim ponuđenim uvjetima ili neće imati pristup usluzi. Ugovor je prazan ritual.

Navikli smo dopuštati Facebooku, Twitteru, Snapchatu ili Instagramu da odrede što će postati s informacijama koje dijelimo, a nismo svjesni ni milijarde dobiti koje te korporacije ostvaruju prodajom informacija, sadržaja i kreativnih ideja koje pružamo a da nam ne daju nikakvu naknadu. U određenom smislu, ove su društvene mreže oblik virtualnog ropstva.

Covid-19 totalitarizam

Budući da je razmišljanje građana desetljećima degradirano, a građani se za osnovne informacije oslanjaju na korporativne izvore, po prvi puta je postalo moguće stvoriti virtualnu pandemiju, koju planiraju super-bogati, a promoviraju izvori vijesti koje posjeduju, ovlastili su ih stručnjaci u institutima i sveučilištima koja financiraju, a legitimirale su ih državne agencije (i međunarodne institucije poput Svjetske zdravstvene organizacije), koje su radikalno privatizirane.

Prije je značajan broj građana mogao samostalno procijeniti točnost podataka. Istraživački instituti poput Sveučilišta Harvard još su uvijek imali etičku predanost znanstvenoj metodi i akademskom integritetu.

Sve je to sada onemogućeno. Fasade NIH-a i Harvarda ostaju iste, možda su čak i bolje održavane, ali intelektualna unutrašnjost je istrunula. Ugledni profesori lako se okupljaju kako bi svjedočili smiješnim teorijama o COVID19.

Opasnosti od cjepiva COVID19 nisu primarna prijetnja. Opasnost prije leži u pomicanju procesa donošenja odluka o politici sa znanosti i daleko od transparentne rasprave o politici. COVID19 služi uspješnom presedanu da nevidljive snage, u fondovima privatnog kapitala, u tajnosti odlučuju o medicinskoj politici, a zatim nam je dostavljaju putem državnih tijela.

Te nevidljive sile sada osjećaju da od nas mogu zahtijevati, bez ikakve odgovornosti prema znanosti, da svaku tvar i kemikaliju, koje nam oni ponude, ubrizgamo u naša tijela kao uvjet za pravo pohađanja škola, pronalaska zaposlenja ili liječenja.

Proces je omogućen interakcijom društvenih mreža, pretraživača, komercijalnih medija i drugih kritičnih komponenti svakodnevnog iskustva, koje određuju mišljenja o pouzdanim i autoritativnim glasovima. Taj se postupak vodi kao nevidljiva diktatura koja kontrolira rastrojenu, zbunjenu i rastresenu populaciju, koja se utapa u povezanosti.

Ništa neće biti bolje dok građani ne prepoznaju da uzrok ove noćne more nije nasljeđe Busheva, Clintonovih, Obaminih ili Trumpovih, iako su svi oni igrali svoju ulogu, već kraj samozatajnog i informiranog građanina s pristupom na radove stručnjaka, koji su duboko predani prema znanstvenoj metodi i etičkim načelima.

Autor: Emanuel Pastreich

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
292 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Necjepljeni Kokot
Gost
Necjepljeni Kokot
10 mjeseci prije

strasno

Maki
Gost
Maki
10 mjeseci prije

Najzastupljenija religija u svijetu je religija novca. Mi ne zivimo u svijetu u kojem vladaju samo oni koji imaju najvise novca, vec je prisutna vladavina novca samog (bar kad je rijec o gojimima). Novac vlada svima i bogatima i siromasnima. Novac je vrhovni princip ,iznutra moralno urusenog, svijeta. Za globalnu… Pročitaj više »

piždro
Gost
piždro
10 mjeseci prije

Htjeli su imati u šaci cijeli svjet i planet …Tako uvjek tužno završe globalne imperije; tko hoće sigurnost i kontrolu – izgubi sebe i slobodu. I oni će se morat pomirit sa sudbinom ‘jakih’ –
možeš šta hoćeš , al ne dokle hoćeš!

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 mjeseci prije

U Hamburgu, u lipnju, 80 % takozvnih brzih testova bili su lažno pozitivni. Službeni podatak, koji je potvrdio gradski parlament, na upit jednog zastupnika tog parlamenta iz CDU-a

https://corona-blog.net/2021/07/07/80-prozent-der-positiven-corona-schnelltests-in-hamburg-falsch-positiv/

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 mjeseci prije

Dr. Peter McCullough: u SAD-a u stvarnosti ima već između 50.000 i 70.000 mrtvih od cjepiva u intervjuu sa poznatim odvjetnikom Reinerom Fuellmichom, kojega je vodio 11. lipnja, McCullough kaže da u SAD-u već sada ima 10 puta više mrtvih od cjepljenja, nego što to to tvrde službeni podtaci. On… Pročitaj više »

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
10 mjeseci prije

Desila se jedna promjena, da se demokracija pretvorila u diktaturu kapitala. Odnosno sistem u kome demokratska prava ovise isključivo o količini kapitala koji pojedinac posjeduje ili kontrolira.

Mlata
Gost
Mlata
10 mjeseci prije

“Pažnju javnosti preusmeravati sa važnih problema na nevažne. Zasuti ljude nebitnim informacijama. Podsticati ih da prihvataju prosečnost. Ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, zbog oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i podcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih… Pročitaj više »

ZriBra
Gost
ZriBra
10 mjeseci prije

A propo totalitarizma nije zgorega zapitati se da li je vrijednija egzistencija gotovo istrijebljenog slobodnijeg stvorenja vuka od njegova bliska rođaka ,milijune puta brojnijeg kućnog ljubimca psa.
Suvremeni homo”sapiens” očito preferira življenje potonjeg.

tuf
Member
tuf
10 mjeseci prije

Tragikomično je koliko su amerikanci uspjeli kroz medije dobrom dijelu svijeta nametnuti fokus na temu Huawei opreme za koju bez ijednog dokaza o špijuniranju su uspjeli isposlovati zabranu u mnogim državama pod svojom kontrolom. A ovih dana je (uglavnom u stručnoj javnosti) postala zanimljiva tema TPM modula koji će postati… Pročitaj više »

zeus
Gost
zeus
10 mjeseci prije

Taj tekst je nešto najbolje što se može pročitati . Svaka čast Logično-m – kako bi mi bez vas . U Sloveniji kod referenduma pre dva dana koji je bio glasanje protiv neo korporativistuičnog zakona za upravljavnjem vodnih obala , mladi su prvi puti išli da glasaju i daju svoj… Pročitaj više »

Žvuž
Gost
Žvuž
10 mjeseci prije

Ovo je kvaltetan novinarski uradak, k tome još i kvalitetno preveden. Pohvala.

Davidschwartz
Gost
Davidschwartz
10 mjeseci prije

Nema tu ljevičara ni konzervativaca. Abortus je ubojstvo, legalizacija droga kriminal i ubijanje, seksualizacija djece pedofilija a lgbt propaganda i sotonizam vode naciju u ludilo, propast i depopulaciju. Ovo je dakle bitka između dobra i zla, bez obzira na političko opredjeljenje.

A neg.
Gost
A neg.
10 mjeseci prije

Nakon ovakvih članaka moram popit kokakolu i pojest hamburger. I da, uključit TV jer se zbilja čudno osjećam. Da USA tiranija…tilt…

ZriBra
Gost
ZriBra
10 mjeseci prije

Ako isključimo ekstremno siromašne koje sažaljavamo,i ekstremno bogate koje preziremo čini mi se kako u bogatom dijelu svijeta ostaje nekakav mikro izbor po formuli više slobode manje sibaritske ugode i obrnuto . Na svakom je pojedincu da odredi svoju mjeru.Ako se masovno odlučimo za ugodu sibaritsku)izgubit će mo slobodu što… Pročitaj više »

Kažun
Member
Kažun
10 mjeseci prije

E,da sam bar snalažljiv kao Jason Bourne.
Extreme ways are back again
Extreme places I didn’t know

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

Eno (pojedini) građani Južnoafričke republike će pregazit svoju državu.

Mentalist
Gost
Mentalist
10 mjeseci prije

Ja svaki dan treniram duh i tijelo za ono što dolazi. “onu istu našuu košulju pripreemii, na tavan je stavi..”

Željko
Gost
Željko
10 mjeseci prije

Sve pomalo što ste nabrojali , moje mišljenje !

mislim
Gost
mislim
10 mjeseci prije

“odluka o prihvaćanju kolačića” nemam poima što su to kolačići, ali baš zato nikad ih nisam prihvatio, ako mi traži jednostavno ne idem na tu stranicu. ist tako nikad nisam nigdje ,nikad ,ostavio nikakav komentar,jer su svi tražili nekakvo logiranje. prvi i jedini što znam je “logično” , mada i… Pročitaj više »

Komplicirano
Gost
Komplicirano
10 mjeseci prije

glede amerike??? pisano je,,,,,da će zvijer nalik lavu (engleska) sa krilima (orao amerika) završiti ISČUPANIH KRILA,,,događa se već polako,,,krila kojima su sijali strah i nepravdu po svijetu pomalo otpadaju,,,,,sve je istinito što piše,,,,

nestabilni egzekutor
Gost
nestabilni egzekutor
10 mjeseci prije

Na kriptovalutama se dalo jako lijepo zaradit – rudarenjem do 2018., a trgovinom do nedavno. Ja sam rudario pa znam.
A ove reklame su prevara i navlakuša.
Ali da je to najveća prevara lako bi nam bilo 😉

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
10 mjeseci prije

Maki je to lijepo objasnio: ”

“Maki

Sotonisti su mase iskljucili iz realnosti i stvorili “realnost” i vrijednosni sistem po svom ukusu gdje je iluzija tako velika da izbjegava poimanju zombiranih gojima

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

čowjek je u prawu

Realno
Gost
Realno
10 mjeseci prije

Ante Gotovac: Simona vrati se, promijenio sam se. Prebacio friz u drugu stranu.

Krle
Gost
Krle
10 mjeseci prije

Hebe me se za Ameriku. Poharali cijeli svijet pa im sad ostalo samo sebe da poharaju. Svako zlo je došlo iz Amerike, red je da im se nešto i vrati.

Diego Delgado
Gost
Diego Delgado
10 mjeseci prije

Stvar je puno jednostavnije nego li je pisac ovog članka opisao. Dakle amerika je buldog na uzici koju držr hazaro-cio-jevreji, nisu oni slučajno izabrali ameriku, ne nikako. Amerika je u to vrijeme zbilja bila najmočnika i najjača nacija na svijetu i ciljano su je ovi okupirali. Kako su je uništili,… Pročitaj više »

Istražuj
Member
Istražuj
10 mjeseci prije

“… Opasnosti od cjepiva COVID19 nisu primarna prijetnja….” hehe… Pa nisu primarna, jer primarna je bez sumnje prijetnja “kolateralne stete” koja nastaje uspricavanjem grafitnog oksida… Evo najnovije od Spanaca… Svaka doza Pfizzer cjepiva sadrzi preko 99% grafen oksida! (a 100% sam siguran i svih ostalih tzv “CEpiva” ukljucujuci “usko, kinesko,… Pročitaj više »

Legendarni Grk
Gost
Legendarni Grk
10 mjeseci prije

Oleg Platonov o nastanku SAD: Stvar je u tome što bezvjerni, neljudski i u velikoj mjeri totalitarni sustav, kakav je američki, uopće nema pravo na postojanje, kao ni svaki drugi imperij zla. Sustav amerikanizma, to jest parazitskog postojanja na račun tuđih resursa, sustav nasilja, obmane, eksploatacije i pljačke drugih država,… Pročitaj više »

Yugo 45
Gost
Yugo 45
10 mjeseci prije

klasična “legalna”prevara,uložiš cca 250 Eur u neki od fondova i trguješ sa Borgom što bi rekao Hiber,ponzi piramida ,bolje kupi tozla

Die Freiheitlichen
Gost
Die Freiheitlichen
10 mjeseci prije

bild.de/politik/inland/politik-inland/die-welt-ist-nicht-genug-bundeswehr-startet-weltall-mission-77067838

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 mjeseci prije

U Izraelu raste broj zaraženih, i kod onih koji su cjepani o tome je čak izvjestio mainstream list Tagesspiegel pod naslovom: “Visoki postotak cjepljenih i rastući brojevi zaraženih od korone- što se događa u Izraelu” Hajo Zeeb (još jedan “taliban pseudo znanosti) iz instituta Leibniz-Institut za epidemiologiju u Bremenu je… Pročitaj više »

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 mjeseci prije

službeni izvještaj britanske državne agencije pokazuje: cjepljenje osobe umiru 3x više od delta soja Službeni izvještaj vladine agencije Public Health England pod naslovom “SARS-CoV‑2 variants of concern and variants under investigation in England” u ovom izvještaju priznaje se da cjepljenje osobe imaju 3,25 puta viši rizik da umru od delta soja, nego… Pročitaj više »

ledeno mdoba
Gost
ledeno mdoba
10 mjeseci prije

ima onaj stari narodnjak, što trešti i po kafanama i svadbama, kako ono ide:

prokleta je amerika
i zlato što sja…

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 mjeseci prije

nego, pročiatah nedavno naslova sa nekog MS portala:
talibani izjavili: Kina nam je prijatelj, a ujguri su separatisti…

ha, ha, ha…. tako je jasno je da je kabala gospodar i talibana

Vlastimir
Gost
Vlastimir
10 mjeseci prije

Некада су се ратови водили поштеније него сада-оружјем па ко победи а сада се ратови воде интелектуалним подвалама које обичан човек не може одмах да разуме у чему је подвала.А када схвате онда је већ касно.

Oploditelj
Gost
Oploditelj
10 mjeseci prije

Krankensvester,Gaber i pnp!

ledeno doba
Gost
ledeno doba
10 mjeseci prije

SAD su od početka bili tiranija…to jest masonska tvorevina… George Washington je bio mason, a cijeli grad Washington je sagrađen po masonskim planovima, sve vrvi od masonskih simbola. gledao davno dokumentarac o tome pokokali skoro sve starosjedioce indijance.. he, he, zašto ne postoji ILM (indian lives matters) kao što su… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
10 mjeseci prije

a u pm, sad sam vidio, kolakušić rekao da cjepiva po proizvođačkoj deklaraciji štite 0d 95 do 98 posto. a isto tako da oni koji su primili placebo , nisu se razbolili od dvaipo do petipo posto, a pogledao sam ,evo sad covid-live streme, total cases 188436006 to isto je… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik