fbpx

Kako je tiranija pregazila Sjedinjene Američke Države

Kip slobode
306 komentara
11,754

Amerikanci se polako, protiv svoje volje i protiv svoje prirodne sklonosti da gledaju nogomet i jedu pizzu, sve češće bude u stvarnosti totalitarnog sustava, sa svojim pipcima omotanim oko svakog aspekta njihovog postojanja. Nažalost, prava priroda ove tiranije još uvijek izmiče razumijevanju većine građana, dijelom i zato što je proces kojim je Amerika potpuno transformirana bio spor, dijelom i zato što nas komercijalni mediji usmjeravaju dalje od pravih uzroka ovog klizanja i navode na sasvim pogrešna mjesta.

Oni koji su ušli u progresivnu političku tradiciju osjetili su radikalni gubitak pravde i transparentnosti pod upravom Georgea W. Busha, trend koji se ubrzao samo pod Trumpovom administracijom, s opaženom odgodom pod Obamom i mogućnošću pozitivnog zaokreta pod Bidenom.

Oni koji su marinirani u sokovima konzervativne politike primijetili su kraj slobode i širenje lažne “ljevičarske” ideologije, koja tlači građanina pod Clintonom i Obamom.

Obje se interpretativne zajednice pozivaju na iste društvene i političke trendove, na rat protiv slobode koji nas čini žrtvenim janjcima, okrutnim bogovima globalnog kapitala. Retorika koju su koristile te dvije skupine toliko se radikalno razlikuje, a povijest Sjedinjenih Država koju su prihvatile toliko se razlikuje, da se gubi u intenzivnim ideološkim sukobima, iako opisuju isti puzajući totalitarizam.

Taj sukob nije slučajan. Ta ideološka bitka oko beznačajnog upravo je ono što je liječnik naložio u interesu visokih financija. Ili kako je to rekao J. P. Morgan:

“Dijeleći ljude, možemo ih natjerati da troše energiju na borbu oko pitanja koja za nas nisu važna osim kao za učitelje zajedničkog krda.”

Super-bogati su već imali konzultante s detaljnim studijama o tome kako podijeliti građane prema vjeri, etničkom identitetu, kulturnim označiteljima i klasi, tako da nisu sposobni za jedinstvo čak i pred punim preuzimanjem vlasti.

“Naprednjaci” pristaše Trumpa u ruralnim područjima nazivaju “glupima”, a fundamentalistički kršćani sljedbenike Demokratske stranke “zlima”.

Kako djeluje manipulacija?

Taj duboki nesporazum vjerojatno je pojačan brojnim klasificiranim operacijama u kojima se potiču i plaćaju pojedinci, koji promiču razdvajajuće ljevičarske ili desničarske položaje, čineći to onima koji bi trebali imati zajednički cilj da završe kao neprijatelji. Postoji još jedan razlog zašto tako teško razumijemo transformaciju našeg društva. Priroda ovog totalitarizma protivi se pretpostavkama koje su nas učili iz filmova, romana i vijesti. Naš um je pretrpan arhetipovima za diktaturu i zlo koji su u suprotnosti sa stvarnošću.

Najveći zločin Hollywooda uvjeravao nas je da zlo poprima oblik čudovišta s očnjacima i kandžama, zlog vođe sa zlokobnim osmijehom. Korumpirani novinari šire ovu fikciju na javnu sferu, objašnjavajući kako se zlo utjelovljuje u stranim čelnicima poput Kim Jong-una, Xi Jinpinga ili Vladimira Putina, ili u domaćim zlostavljačima poput Hillary Clinton (za desničare) ili Donalda Trumpa (za ljevičare).

Kao rezultat toga, ne možemo otkriti ili razumjeti preuzimanje našeg društva koje se dogodilo. To će reći da smo suočeni s “obrnutim totalitarizmom”, kako bismo posudili pojam filozofa Sheldona Wolina, kulturne i političke države u kojoj multinacionalne korporacije kontroliraju sve aspekte našeg svakodnevnog života, a mi gubimo svaku slobodu.

Kao rezultat toga, naše su akcije duboko ograničene; neprestano nas tuče željezna šaka prekrivena mekom rukavicom kamata, studentskih zajmova i stalnog nadzora.

Totalitarizam s kojim se suočavamo je “obrnut” u smislu da očekujemo da neki diktator stoji na vrhu i upravlja nama, ugnjetavajući nas iz osobne pohlepe, taštine ili okrutnosti. Ali istinski izvor naše bijede prije je način na koji multinacionalne korporacije koriste superračunala za izračunavanje dobiti, a zatim od nas izvlače što više novca, onemogućavajući nam da sami uzgajamo hranu, liječimo vlastite bolesti i podučavamo sebe, ili da se zabavljamo. Umjesto toga, moramo kupovati proizvode putem interneta ili u supermarketima, u transakcijama u kojima će multinacionalne korporacije i banke neizbježno poduzimati velike mjere. Jedino priznato i akreditirano učenje skupo je i njime upravljaju korporacije.

Nudi nam se samo lažni izbor između Pepsija ili Cole, između Taco Bella ili Wendyja, između akcijskih filmova ili romantičnih komedija i između Demokratske ili Republikanske stranke.

Proces kojim su građani izgubili samopouzdanje, samodostatnost u proizvodnji hrane i proizvodnji energije te osnovne vještine šivanja, pletenja i stolarije, rastući ovisno o proizvodima koje dostavljaju korporacije, započeo je prije 100 godina. Trenutnu krizu možemo pratiti natrag do kampanja Johna D. Rockefellera kako bi natjerao građane da ovise o nafti kroz promociju automobila i trgovine, rezanje proračuna za javni prijevoz i masovna financiranja autocesta, poticaj za mehanizaciju poljodjelstva i popularizacije plastike.

Rockefeller je također isplatio stručnjake kako bi marginalizirao homeopatsku medicinu i tradicionalno liječenje i stvorio ovisnost o preskupim bolnicama koje su vezane uz korporacije, dok je sveučilišta i istraživačke institute učinio ovisnima o dobrohotnosti bogatih, čineći tako sustavnu kritiku izvora bogatstva tabu tema.

Točnije, nevidljivi obrnuti totalitarizam koji je preuzeo kontrolu nad našim svakodnevnim iskustvima može se pratiti od pokretanja Windowsa kao operativnog sustava 1985. Microsoft Word, pod vlašću Billa Gatesa (gorljivi student Johna D. Rockefellera), postavljen za kontrolu načina na koji građani koriste svoja računala, a kasnije i za kontrolu međusobne interakcije putem interneta.

Svakako, predsjednički izbori održavali su se svake četiri godine, a javnost je dobila priliku da se izrazi. Tajna policija nije zaobišla one koji su kritizirali vladu – zapravo se kritika vlade ohrabrivala kao način da se odvrati od utjecaja deregulacije banaka.

Većina građana jedva je bila svjesna da to što jedna korporacija kontrolira sistemski softver za sva računala koja su navodno “dugovali” znači da su izgubili slobodu.

Pomak je bio temeljan. Dok je pojedinac prethodno mogao sam odlučiti gdje će smjestiti datoteke u svoj ured, kako organizirati dokumente i rasporediti svoje papire oko pisaće stroja, način na koji su informacije organizirane u sustavu Windows izuzetno je ograničen, unaprijed određen neodgovornim silama i formatom, a izgled korisnik ne može mijenjati.

Nepotrebno je reći da je ovaj prvi korak na putu ka tiraniji, ovaj kobni gubitak osnovne autonomije, bio pažljivo zataškan retorikom praktičnosti i učinkovitosti, uzbudljivim inovacijama i tehnološkim napretkom, tako da je malo tko prepoznao gubitak.

Mitove o važnosti pogodnosti, povezanosti i globalizacije progutala je cijela populacija. Kritične teme poput znanstvene metode, kontrole sredstava za proizvodnju i procesa donošenja odluka u vladi i drugim institucijama bile su zaboravljene.

Sljedeći korak u ovoj skrivenoj tiraniji u našem svakodnevnom životu došao je u obliku tražilica poput Googlea, društvenih mreža poput Facebooka i drugih masivnih, međusobno povezanih korporacija koje su posredovale u interakciji pojedinca sa zajednicom, često preuzimajući ključne funkcije koje su prethodno pripadale zajednici ili neprofitnim institucijama poput škola ili istraživačkih centara.

Pod krinkom veće pogodnosti za pojedinca, gospodarstvenici s neograničenim financiranjem od investicijskih banaka uspjeli su otkupiti suparnike, blokirati alternative koje su tražilice nudile kao zadruge i time stvorili tražilice koje se predstavljaju kao transparentne institucije, ali novac donose putem sofisticirane manipulacije ljudskim interakcijama pomoću algoritama.

Budući da su Google i Facebook imali takve resurse da su godinama mogli gubiti novac, način na koji su izbjegavali autonomiju građana bio je gotovo neotkriven. Jednako je važna bila strategija korištenja kratkotrajne stimulacije mozga objavljivanjem poruka, trenutnih poruka i groznih vijesti, kako bi se preslikale veze između sinapsi, kako bi se učinilo najsposobnijim za složeno, trodimenzionalno razmišljanje. Ta usluga, stvaranje priglupe, pasivne populacije, bio je istinski proizvod koji internetski divovi nude svojim stvarnim klijentima.

Google kontrolira kojim informacijama pristupamo, kojim redoslijedom imamo pristup, a on iznosi hijerarhiju važnosti u rezultatima pretraživanja koja zapravo ima neku osnovu, ali je prvenstveno politički čin za prodaju ponuđaču s najvišom ponudom.

Rezultati Google pretraživanja mijenjaju se, od slučaja do slučaja, kao odgovor na potrebe korporacija u promociji njihovih stavova krajnje određenoj publici.

Iako smo obučeni da o Googleu mislimo kao o javnoj usluzi, njegove laži, kojima sve više daju autoritet paralelni unosi na Wikipediji, koje su kreirale tvrtke za odnose s javnošću, ne podliježu vanjskoj provjeri. Googleovim korisnicima nikada nije dopušteno sudjelovanje u procesu formuliranja pravila ili u pregledu sadržaja. To će reći, Sjedinjene Države sebe nazivaju demokracijom, ali primarni alat na koji se građani oslanjaju u informacijama vodi se kao diktatura.

Još jedan popularni način za klizanje u tiraniju je oblikovanje “mišljenja” kao sadržaja u vijestima. Znanstvena činjenica prestala je biti središnja u izvještavanju od 1990-ih. Umjesto toga, ankete skupina koje su odabrale anketne tvrtke održavaju se kao potvrda istine.

Ispitivanja javnog mnijenja propagandni su ekvivalent otkupa dionica. Milijarderi, radikalno deregulirajući gospodarstvo i zatrpavši stanovništvo, samo prisiljavaju svoja mišljenja javnosti putem medija koje kontroliraju, a zatim tvrde da javnost traži politike koje oni promoviraju.

Facebook daje dojam da se građanin može slobodno izraziti i može se sprijateljiti s bilo kime. Ipak, budući da Facebook Inc. kontrolira koga građanin može lako pronaći putem svoje mreže i tko vidi što, a korisnicima ne dopušta upotrebu vlastitog softvera, dizajniranje vlastite stranice ili posjedovanje mreža koje kreiraju na Facebooku, ili da ima bilo kakve riječi o načinu na koji se administrira Facebook, sloboda je fikcija.

Pravni koncepti poput ugovora izokrenuli su se do neprepoznatljivosti u totalitarnom cyber prostoru koji nas okružuje.

Ugovor je ugovorni sporazum dviju strana. Međutim, online, bez obzira je li odluka o prihvaćanju kolačića ili poštivanju pravila za komercijalnu aplikaciju, korisnik nema pravo postavljati zahtjeve korporaciji. Daje se lažni izbor hoće li se složiti sa svim ponuđenim uvjetima ili neće imati pristup usluzi. Ugovor je prazan ritual.

Navikli smo dopuštati Facebooku, Twitteru, Snapchatu ili Instagramu da odrede što će postati s informacijama koje dijelimo, a nismo svjesni ni milijarde dobiti koje te korporacije ostvaruju prodajom informacija, sadržaja i kreativnih ideja koje pružamo a da nam ne daju nikakvu naknadu. U određenom smislu, ove su društvene mreže oblik virtualnog ropstva.

Covid-19 totalitarizam

Budući da je razmišljanje građana desetljećima degradirano, a građani se za osnovne informacije oslanjaju na korporativne izvore, po prvi puta je postalo moguće stvoriti virtualnu pandemiju, koju planiraju super-bogati, a promoviraju izvori vijesti koje posjeduju, ovlastili su ih stručnjaci u institutima i sveučilištima koja financiraju, a legitimirale su ih državne agencije (i međunarodne institucije poput Svjetske zdravstvene organizacije), koje su radikalno privatizirane.

Prije je značajan broj građana mogao samostalno procijeniti točnost podataka. Istraživački instituti poput Sveučilišta Harvard još su uvijek imali etičku predanost znanstvenoj metodi i akademskom integritetu.

Sve je to sada onemogućeno. Fasade NIH-a i Harvarda ostaju iste, možda su čak i bolje održavane, ali intelektualna unutrašnjost je istrunula. Ugledni profesori lako se okupljaju kako bi svjedočili smiješnim teorijama o COVID19.

Opasnosti od cjepiva COVID19 nisu primarna prijetnja. Opasnost prije leži u pomicanju procesa donošenja odluka o politici sa znanosti i daleko od transparentne rasprave o politici. COVID19 služi uspješnom presedanu da nevidljive snage, u fondovima privatnog kapitala, u tajnosti odlučuju o medicinskoj politici, a zatim nam je dostavljaju putem državnih tijela.

Te nevidljive sile sada osjećaju da od nas mogu zahtijevati, bez ikakve odgovornosti prema znanosti, da svaku tvar i kemikaliju, koje nam oni ponude, ubrizgamo u naša tijela kao uvjet za pravo pohađanja škola, pronalaska zaposlenja ili liječenja.

Proces je omogućen interakcijom društvenih mreža, pretraživača, komercijalnih medija i drugih kritičnih komponenti svakodnevnog iskustva, koje određuju mišljenja o pouzdanim i autoritativnim glasovima. Taj se postupak vodi kao nevidljiva diktatura koja kontrolira rastrojenu, zbunjenu i rastresenu populaciju, koja se utapa u povezanosti.

Ništa neće biti bolje dok građani ne prepoznaju da uzrok ove noćne more nije nasljeđe Busheva, Clintonovih, Obaminih ili Trumpovih, iako su svi oni igrali svoju ulogu, već kraj samozatajnog i informiranog građanina s pristupom na radove stručnjaka, koji su duboko predani prema znanstvenoj metodi i etičkim načelima.

Autor: Emanuel Pastreich

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
306 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Necjepljeni Kokot
Gost
Necjepljeni Kokot
22 dana prije

strasno

Gangster
Gost
Gangster
22 dana prije

Ja udovac a žena mi živa,
to je meni Amerika kriva.

Ameriko zemljo kauboja,
neće u te ova noga moja.

Oj

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Gangster

dobra…..to baja

Maki
Gost
Maki
22 dana prije

Najzastupljenija religija u svijetu je religija novca. Mi ne zivimo u svijetu u kojem vladaju samo oni koji imaju najvise novca, vec je prisutna vladavina novca samog (bar kad je rijec o gojimima). Novac vlada svima i bogatima i siromasnima. Novac je vrhovni princip ,iznutra moralno urusenog, svijeta. Za globalnu… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Maki

U USA sve to funkcionira jer imaju svjetsku valutu dolar,kontroliraju svjetske financijske tokove i trgovinu !! A što da imaju npr.rublju kao Rusi i moraju je mijenjati za dolare ??? Ovako Amerikanci “”naštampali”” u vrijeme korone preko 5000 milijardi dolara i sve je sjajno i bajno ,burze u svemirskim visinama… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

bojim se, da nema plafona… dok imaju vodeču valutu😒

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Naravno da postoji limit za štampanje,za rad toga se i prave povremeni reseti u obliku ratova,otimanja tuđih dobara prisilnim putem i evo sad imaš kurtonu,pa zadnji reset se trebao već desiti ali je Nosferatu pokrio štampanje zlatom iz rezervi ,inflacija koja se trenutno zahuktava je prvi vjesnik sranja,nego Đuro lipo… Pročitaj više »

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Yugo 45

JUGO 45- vjeruj mi ,u ulici se jedan penzić vozi u jugu 45,ili 55 nisam detaljno gledao,neki jugonostalgičsr – nego sada imam imam 11 svinja od oko 180 kila ,NE MOŽEŠ ih prodati NI PO KOJOJ CIJENI,a prevruće za napraviti kobasice,kukuruz po 2 kune,ali eto ljudi traže šečećrac i male… Pročitaj više »

Panonicus
Gost
Panonicus
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Ovo s tresnjom ti je ok i ona vec ide hidroponski,ali ti je to slabo za doma i preradu,a ako nemaš kolicine,nisi ni na tržištu konkurentan. Sto se tiče bravaca,do 220-230 kg još ima vremena,iako već sada raste samo udio masti,a možeš i poslati,zamrznuti,pa na zimu raditi kobase. Ipak,mislim da… Pročitaj više »

Mladen
Gost
Mladen
22 dana prije
Reply to  Panonicus

Nikad od tovljene slavonske svinje dobra pršuta .U kobasicama ste daleko ispred nas Dalmatinaca .U Županji imam brojnu obitelj rade odlične kobasice ali šunka dosta masna od crne svinje iz slobodnog uzgoja .Cijena slavonske svinje u Dalmaciji u 12 misecu od 14 do 16 kuna žive vage dok su naše… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
22 dana prije
Reply to  Mladen

mladen……. dimljena šunka, ne pršut.. 🤔

Mladen
Gost
Mladen
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

Tebi šunka meni pršut i dobar tek 🤗

Panonicus
Gost
Panonicus
22 dana prije
Reply to  Mladen

Malo trolas.
Raspitaj se od kojih butova se radi prsut.
Cak i istrijani,koji su zaštitili geografsko porijeklo,rade gore kooperaciju,tj tov.

Mladen
Gost
Mladen
22 dana prije
Reply to  Panonicus

Kolega ti mene kao starog Drnišanina čiji su očevi i djedovi radili najbolje pršute u ovom dijelu EUROPE daješ za primjer Istrijane kao prsutare ,kako može kupovati i uzgajati u Slavoniji svinje i prikazivati poslije to kao izvorni Istarski pršut zaštićenog geografskog porijekla ,pa oni po Dalmaciji kupuju maslinovo ulje… Pročitaj više »

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Mladen

Imaš li ti tog pršuta za prodaju a da svinja nije jela gmo soju i ostala njasra umjetna?

Radar
Gost
Radar
21 dana prije

Nema takvih svinja u prodaji, možda jedino u nekom starom domačinstvu gdje uzgajaju za svoje potrebe pa bude jedan-dva komada viška za prodaju ali to je vrlo teško nači. Svi koji rade tov za prodaju to rade svim i svačim samo da čim prije ima kilažu.

aijfvoasefvoabeofrzg
Gost
aijfvoasefvoabeofrzg
21 dana prije
Reply to  Radar

Vidim da kužiš stvari, zato i pitam, hvala……………….

Taugo
Gost
Taugo
21 dana prije
Reply to  Mladen

Sve je stvar ukusa ..i navika ..osobno vise volim dalmatinski nego istarski prsut ..sunka i prsut su zadnje noge ..plecka je prednja noga…sunka je navodno but bez kosti a prsut but sa kostima .. Nema pravog susenja prsuta bez bure..dobro ga posolit i popaprit i molit boga da bude jaka… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Panonicus

Pridnji…digni ga “nazadnji”…

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Mladen

Pojasni malo, kako izgleda taj “kvalitetan tov”…čime, kako?

Radar
Gost
Radar
21 dana prije
Reply to  Mlata

Za svoje potrebe 2-3 komada godišnje, to je kvalitetan tov, naravno hrana, sve sa tvog polja i vrta bez kemije i steroida.

Mladen
Gost
Mladen
21 dana prije
Reply to  Radar

Zato sam i napisa ne vise od tri svinje u uzgoju jer Dalmatinski seljak sa kombiniranom hranom u kojoj ima dosta zelenine ne može kvalitetno othraniti veću količinu .Najčešće jedno ili dva za sebe a jedno za prodaju .Ako ih ima vise u tovu za prodaju tad vec počinje kalkulacija… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
21 dana prije
Reply to  Mladen

Koliko je “stara” ta svinja iz takvog tova?

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Živ ti i zdrav bio ,za tebe ova sranja ne vrijede ,robuješ samo Bogu a to znači da si apsolutno slobodan od ovih kamatarskih lopuža

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Jednu svinju uredi, ispeci komade i u veliku posudu…prelij mašću! Ne u hladnjak ni slučajno, tu treba struje

Mladen
Gost
Mladen
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Nego Đuro kad podilis zetovima i nevistama te unucadima svakom po jednu svinju izgleda da tebi neće ništa ostati.

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Bravo…..

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Djuro…Bar si na komentarima u plusu!

Insight
Gost
Insight
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Uskoro dolazi vrijeme da ce Vam u redu stajati za te svinje.Kuruze ne bude jer sve ode van,a Srbija prodaje Kini zitarice. Prosli ste hiperinflaciju u jugi,pa znate sto nas ceka. No sada nema monetarnih mehanizama. Sada cemo mi mladji nauciti kako se zivi sa korporacijama..

Radar
Gost
Radar
21 dana prije
Reply to  Insight

Misliš da će Euro zahvatiti hiperinflacija ? to bi bilo ravno ratu, ako Njemačku to nije zadesilo kod ujedinjanja a bili su korak od toga, ne vjerujem da će sada. Jedino je nepoznanica cilj ove plandemije, ako se neka država ne osvjesti do jeseni onda bi zbilja moglo biti svašta.… Pročitaj više »

Pingvin
Gost
Pingvin
22 dana prije
Reply to  Yugo 45

Mogu stampati jos punu, itako taj dug prebace na cijeli svijet manje- vise. Fed odstampao 30 tisuca milijardi $ , a FED-u ostatak svijeta duzan 150 tisuca milijardi, 5 puta vise.

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Pingvin

Oni bacaju u bezdan novac kojim upravljaju ljudima, njima je bitna samo MOC koju im ljudi daju!

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  Pingvin

mogu mogu samo što je kvadrat stana u Dojčlandu sa 2500 otišao na 6000 Eura u zadnjih 5 godina pa sad vidi gdje su,inflacija prvo pogađa proizvodnu sirovinu a na kraju kad kruh poskupi troduplo već je kasno

Pingvin
Gost
Pingvin
22 dana prije
Reply to  Yugo 45

Sta ima US sa cijenom kvadrada stana u svojoj koloniji zvanoj Naziland? Neshvacam.

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  Pingvin

pa isto ti je i u čemerici ,vlasnici papirića zvani novac su isti ,pa sam si rekao u svojoj koloniji

Željko
Gost
Željko
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Čemu “logičari” minusi kada je Đuro sve objasnio na pristojan i korektan način?

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Željko

To su ti Soroševi plaćenici i trolovi koji ne vole ljude koji razmišljaju svojom glavom !!! Pogledaj kako jučer banjalučkog Tihomira naminusali a čovjek 110 % u pravu ,da Bog da im se ruke isušile !!!

Pingvin
Gost
Pingvin
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Nisu to trolovi nego osobe koje vole kvalitetno vino, a ne Direktora kao ti.

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Dabogda ti se pršut na buri sušio

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  Željko

Pa vidjeli ranije da je Đuro dobivao minuse kad kaže iskreno šta misli pa samo udarili po starom😀😀😀

Pingvin
Gost
Pingvin
22 dana prije
Reply to  Yugo 45

To Djuro sam sebi lupa minuse, nevoli pluseve.

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Pingvin

Rob
…navike.

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Željko

Zato što se ti pecaš na đurine vragolije tvojim ganglijama i ne vidiš kako te mami glumljenom objektivnošču a u stvari je perfidan, prefrigan i zao. Ko da si zaboravio što je pisao prije, peca te na šesterokuku ko i Šlomo kad dođe sa ribičkim štapom da vas ulovi na… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
21 dana prije

Od kada smo Vi i ja na per tu ?

mislim
Gost
mislim
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

za bolje razumjevanje ,i davanje odgovora na ta pitanja, preporučujem , pročitati “kapital” od karl marxa.

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Jest da trošim bez veze binarni kod tintu ali: Od 1776 do 2020 varani u ukradenom kontinentu indijancima su tiskali u M1 4.000 miljardi dolara, od ožujka prošle godine do ožujka 2021 tiskali su u M1 16.000 milijardi dolara. Od 1980 do 2020 roba na tržištu je povečana 4 puta… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
22 dana prije

Bravo buraz…takvog te volim.

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  CAN

P.S.upade mi u oči…jedino kod tebe upis povezan s člankom…dotle je došlo.

aijfvoasefvoabeofrzg
Gost
aijfvoasefvoabeofrzg
21 dana prije
Reply to  CAN

Ma to zbog trolanja Đurinog sam se sjetio Dragaša buraz…………

Metabaron
Member
Metabaron
22 dana prije

Rokaj …samo rokaj !

aijfvoasefvoabeofrzg
Gost
aijfvoasefvoabeofrzg
21 dana prije
Reply to  Metabaron

Hehehe, sad mi se vrti pjesma od Divljih Jagoda Šejla, roka dobro hahaha……..

Malomorgen
Gost
Malomorgen
22 dana prije
Reply to  Maki

pa lej…. denar nije sve ali ga je jako komotno imati… 😒

bogat si, kad kupuješ, ne gledaš i ne pitaš za cijenu… samo kupiš😒

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

A se sjetiš kolega onih bankarskih čekova za vrijeme juge i Markovičeve vlade,kada ti nestalo keša napišeš ček i zamijeniš ga u trgovini za gotovinu,naravno uz rabat ,mito za trgovca koji je onda držao taj ček mjesec ,dva da dođe na naplatu uz inflaciju od 20-30 %!!!Ovo je sličan princip… Pročitaj više »

Malomorgen
Gost
Malomorgen
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

je, tak je bilo….. i ode nam država u PM….. 😃

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

Jebeš državu,ali mislim smo živjeli ko bogovi mogo si zapopevati Grdovičevu pjesmu :””Živim bolje nego ministar””!!!

EU dismr
Gost
EU dismr
21 dana prije
Reply to  Malomorgen

🙂 je, a mi u racku 🙂 🙂

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Hahahah…idi bre debeli i ti i tvoji čekovi😁😁 rano proleće ’91. godine, vraćamo se iz Italije, love nemamo, goriva nestaje al gazda tri butika kojeg sam za lepu lovu vozio ima ček u rezervi, ček novosadske banke, to nam je za gorivo kaže! Stanemo čim usli u Hr..kod onog marketa… Pročitaj više »

Mentalist
Gost
Mentalist
22 dana prije
Reply to  Mlata

Treba skupljati nebeska bogatstva, bogatstva za vječni život. Zemaljska neka budu minimalna i razumna. Solidarno dijeliti s braćom i sestrama. No dobar savjet je takođe hvale vrijedan

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Mentalist

A zašto SVI fratri,svećenici,biskupi i kardinali daju PREDNOST OVOZEMALJSKIM DOBRIMA???

Mentalist
Gost
Mentalist
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Za svaki slučaj, da se ne za’ebu..možda je život samo jedan itd. Prilika čini lopova, mogućnosti donose nerazumne odluke. Ukratko nedostatak vjere. Vjera je dar, ipak ne treba generalizirati, neki franjevci se odupiru tome, ima ih još

tedi
Gost
tedi
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Ovo ti je dobrar komentar,u kakvim samo dvorovima zive.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Mlata

Ajd kaži jesu li je o bila ZLATNA VREMENA,jebeš ovo sada i KORONU i demokraciju i EU !!! Ma tko te pita za komunizam,Miku Špiljak i ostalu ekipu,živio se život i pjevalo po ulicama,a za kafane i vatrogasne zabave da ne govorimo !!! Svatko je nekog vraga švercao i muljavio… Pročitaj više »

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Mika Špiljak izjavio ne mogu se sjetiti komu 79-e tako nešto, da se u Hrvatskoj za desetak godina ništa neće moći odlučivati bez Francija……………..

Marko
Gost
Marko
20 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Ma tko te pita za…živio se život. Koji se život živio? U se, na se i pod se. Malo radi puno kradi. Nitko mene ne može tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi. Podmiti, podplati, zdrpi, zaposlenje i probitak samo podobnih… Nije to ničije, državno je svačije. Reče netko… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Točno, bravo na poređenju tako je bilo !

Pelcovani Koronator
Gost
Pelcovani Koronator
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

Dobrostojeći si kad prestaneš lizati dignuti poklopac jogurta

Panonicus
Gost
Panonicus
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

Tako će netko “jaci” htjeti kupiti tvoju ženu,cerku ili tvoje prkno…

Alen
Gost
Alen
22 dana prije
Reply to  Maki

Najzastupljenija religija u svijetu je glupost , neznanje ..

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Alen

Hahaha…………..

Pelcovani Koronator
Gost
Pelcovani Koronator
22 dana prije
Reply to  Maki

Novac ima moć jer ga volimo. Osobno ne volim novac ali se baš zato lijepi za mene. Dok sam ga volio bježao je. Dakle novac i ljubav ne idu skupa

Sardelino
Gost
Sardelino
22 dana prije
Reply to  Maki

Nije u šoldima sve

Gangster
Gost
Gangster
22 dana prije
Reply to  Sardelino

Ganga, rera, ojkavica,
stara pisma, nova dica.

Sve je više škola i antena,
a još više bena i kretena.

Džaba ćaća vinograd i njiva,
u njima me ti nevidi živa.

Prodaj ćaća kuću i imanje,
pa mi kupi diplomu i zvanje.

Oj

Mladen
Gost
Mladen
22 dana prije
Reply to  Gangster

Ja sam moju i brija i šiša na Kominu di se pura miša .Oja noja dođi mala moja…….oj..oj

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Maki

Smislili su prevaru sa novcem koji se stvara ” iz nicega” da mogu kontrolirati covjecanstvo i da im otmu prave vrijednosti: nekretnine,pokretnine,zemljiste,…… Najveci problem kod covjeka sto se tice novca je da nije svijestan da za rad kojim zaraduje novac ne shvaca da u tome radu daje svoju energiju koja… Pročitaj više »

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

P.S. Ova slika “Kipa slobode” je simbol kao u svemu sluze se simbolima.

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Tako je Jdranka svugdje su sa kabalinim simbolima ! pozzdrav i ugodno🍀

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  piždro

Da gospodine pizdro. Iskreni pozdrav. I Vama jedan cvijetic od srca. Nemogu ga utipkati jer nemogu naci na ovome sa cega pisem, ali sam Vam ga nacrtala srcem i saljem vasem srcu da Vam je svaki trenutak radostan. P.S.Dala sam prekrasnoj djevojcici onaj sa kojega sam pisala,a ovaj pise slova… Pročitaj više »

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Ne može da bude isti osećaj kada imate i kada nemate novac. Normalno je da kad nemate novac i raspoloženje bude drugačije.

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Iva

Nisi shvatila poantu……

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Oploditelj

Mislite?:))

Poanta
Gost
Poanta
22 dana prije
Reply to  Iva

Filozof Diogen jeo je kruh i leću.
Vidio ga je filozof Aristip koji je udobno živio, jer se ulagivao kralju.
Reče mu Aristip:
»Nauči se da budeš podložan kralju i nećeš živjeti od leće.«
Odgovori mu Diogen:
»Nauči se živjeti od leće i nećeš se morati ulizivati kralju.«

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Poanta

Hahaha………..

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Poanta

Bravo, takva sam i gladovat cu i umrijeti od gladi a ulizivati se necu niti sam ikada ikome. Jedan clan obitelji mi je jednom rekao da sve cijeni kod mene, a da mu jedino nije jasno da ne cijenim novac i kada nemam lipe u dzepu da se ponasam kao… Pročitaj više »

Poanta
Gost
Poanta
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Kako okolina reagira na probuđene ljude Ljudi koji nas okružuju neće biti sretni kada budemo probuđeni, jer u trenutku kada otvorimo oči i progledamo, postajemo opasni. Kako kontrolirati nekoga tko je slobodan, nekoga tko nije podložan društvenim kritikama, nekoga tko ne mari što će ljudi reći ili misliti o njemu?… Pročitaj više »

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Poanta

Uljepsao si mi dan sa ovim upisom!
Hvala! 👍👏👏👏👏👍

Poanta
Gost
Poanta
22 dana prije
Reply to  Oploditelj

Ulomak odavde… i za sutrašnji dan… 🙂

https://vdocuments.mx/anthony-de-mello-svjesnost.html

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Poanta

Super👍🙂………..

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Poanta

ISTINA.meni je jedino novo kada me ljudi napadaju na ovom portalu i zaboli jer mi to ne kazu ispred mene u oci. samo cu dati jedan primjer:gospodin sa 120 kg kojega se stvarno svatko tko ga poznaje boji pa cak i njegovi clanovi obitelji jer svojim ponasanjem,pogledom …namjerno hoce da… Pročitaj više »

Poanta
Gost
Poanta
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Gđo Jadranka, ovo vam je jedna vrsta big brothera… Budan svijetom hodim 25 godina skoro, svašta doživjeh i svašta vidjeh, sa svakakvim ljudima se sretoh u situacijama raznim, sa svakim uvijek isti, iskren, bez dlake na jeziku i nimalo straha, i sa bogatim i sa siromahom, i sa akademikom i… Pročitaj više »

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Poanta

Niti jedno slovo nisam napisala za ikakvu samohvalu,a dokaz je kako sam i napisala u komentarima i prije da svatko sve sto hoce to i moze, samo opisujem iskreno iskustvo. pametni ce uciti iz tudeg iskustva dok ce drugi shvatiti kako ste vi opisali da shvacaju. Nikada nikoga nisam vrijedala,… Pročitaj više »

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Jadranka S

pametni ce uciti iz tudeg iskustva dok ce drugi shvatiti kako ste vi opisali da shvacaju. Moje je iskustvo da vrijeđanje ne treba uzimati srcu, ne ustručavati se uzvratiti oštro, ali ne primitivno i vulgarno, i sve skupa shvaćati kao zabavu… A kad sa nekim uspiješ na istoj valnoj duljini… Pročitaj više »

Jadranka S
Gost
Jadranka S
21 dana prije
Reply to  Poanta

Slazem se………………….i znam da nije zdravo dugo se zadrzavati………
Hvala od srca i iskreni pozdrav.

Jadranka S
Gost
Jadranka S
21 dana prije
Reply to  Poanta

P.S. Imam potrebu Vam reci da citajuci Vase rijeci…. i sada …….da….. osjecam
dubinom bica i suzama u ocima.

aijfvoasefvoabeofrzg
Gost
aijfvoasefvoabeofrzg
21 dana prije
Reply to  Jadranka S

Hehehe, shvaća se…………..

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Poanta

Kako je moja obitelj reagirala; kao na svakoga probudenog kada ljudi ne prepoznaju probudenost ; od pljuvanja nasred lica, pa i udarci, rijeci koje vecinom govore probudenima, …..da skratim, probudeni zna da je to ponasanje okoline iz ne znanja, iz straha,……

Poanta
Gost
Poanta
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Strah je korijen nasilja i uzrok svog zla.
Baš kako je to De Mello najljepše od svih dosada opisao.

Jadranka S
Gost
Jadranka S
21 dana prije
Reply to  Poanta

Istina…………….

aijfvoasefvoabeofrzg
Gost
aijfvoasefvoabeofrzg
21 dana prije
Reply to  Jadranka S

Prosvjetljena si, i ja dođem na isto u svezi novca, imao sam i milju maraka a i živio od 200 jevreja………..a ostao isti…………

Iva
Gost
Iva
21 dana prije
Reply to  Poanta

Izgubljeni u prevodu.

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Iva

Izgubljena u nerazumijevanju, dubokom snu, hipnozi i vlastitoj gluposti.
Slatko spavaj i dalje misli da se dobro samohvalit i za sebe govorit da si dobar. 🙂

Iva
Gost
Iva
21 dana prije
Reply to  Poanta

Dobro je da ima Vas pametnih, probuđenih i osvešćenih da uspavanima i glupima otvorite oči.

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Iva

Teto jebemese živo za tvoje zatvorene oči i za tvoje spavanje. Ja te ne budim. Niti ikoga drugog. S razlogom te kudim, jer pametan nisam noego budala pa istinu bez pardona zborim, a ti spavaj do mile volje i vjeruj u šta hoćeš.

ZriBra
Gost
ZriBra
21 dana prije
Reply to  Poanta

Od istoga :” Koje je vrijeme najpovoljnije za jelo?
Za bogataša kad hoće a za siromaha kad ima!

Pingvin
Gost
Pingvin
22 dana prije
Reply to  Oploditelj

Shvatila je Iva jako dobro poantu novca, ti nisi.

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Iva

Može ako se isključiš svijest iz materijalnog svijeta kojim te bombardiraju. Kako veli onaj gore pisac napisa: ” neprestano nas tuče željezna šaka prekrivena mekom rukavicom kamata, studentskih zajmova i stalnog nadzora.” Ukrali su nam dušu i tijelo novcem……………

Iva
Gost
Iva
21 dana prije

Nisu mi ukrali ni dušu ni telo, niti na novac gledam kao da je Bog.

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Iva

Meni je uvijek isto jer sve sto mi je bilo potrebno napravim sama i osjecam ogromnu radost kada sama kreiram (crtanje,sijem od 4 razreda osnovne skole kada sam od plahte sasila hlace na ruke koje sam i nosila (sama sam naucila, sivati na masinu sa dvanaest godina jedno popodne kada… Pročitaj više »

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Jos jednom👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏😉

Iva
Gost
Iva
21 dana prije
Reply to  Jadranka S

“sve mogu sto hocu, a tako i svatko.” Možete da popravite kola, lečite ljude, podučavate decu?

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Iva

Tko ima volje i želje čak i od toga može naučiti nešto.
Nitko ni ne zna ni ne može sve.
Razumijevanje ne ovisi o lingvistici, jeziku i prijevodu.
O stanju duha samo. Tvoga poprilično plitkog.

Iva
Gost
Iva
21 dana prije
Reply to  Poanta

Da ne zavisi o jeziku, zavisi. To je za tebe viša matematika.

Dobro je da su tvoj duh i pamet na zavidnom nivou.

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Iva

Samo srpski da ceo svet razume jeli? Nego kako! Zar se išta drugo može i očekivati od takvog uskog uma? To je za mene niža primitivna matematika.
Tebi je očito viša. Sad računaj da si odjebana.
😀

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Iva

Da nisi toliko isprana, zadrta i glupa shvatila bi da sebe smatram budaletinom, a tebe glupačetinom… Pamet samo ti spominješ, kao i kurva poštenje…
Prevedi na srpski sama u google translatoru da ti bude jasnije…

Lijepi i pozdrav i ne dopisivali se više… 😀

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Iva

P.S. De Mello lijepo piše, u prijevodu lepo, da spavači u drugima vide samo sebe.
Znači, ako si ti nezainteresirana, nesposobna i glupa za naučit nešto novo ne znači da su i svi ostali. Pronađi se u prijevodu na linku ako imaš volje. Ako nemaš o tome ne seri. 😀

Jadranka S
Gost
Jadranka S
21 dana prije
Reply to  Iva

P.S. Nista nisi shvatila……..

Iva
Gost
Iva
21 dana prije
Reply to  Jadranka S

Šta ću? Ograničena sam.

Poanta
Gost
Poanta
21 dana prije
Reply to  Jadranka S

Kaže ona ovako… Možete da popravite kola, lečite ljude, podučavate decu? Siguran sam za vas gđo Jadranka, da vam ne bi bio problem promijeniti gumu na autu i isprljat ruke ispod haube ako treba, isto sam siguran da bi znali prsikočit u prvu pomoć bilokome unesrećenom, a još više sam… Pročitaj više »

Jadranka S
Gost
Jadranka S
21 dana prije
Reply to  Poanta

Sve ste rekli……………

Sretna sam sto sam upoznala, imate moje postovanje.
Iskreni pozdrav od srca.

Pingvin
Gost
Pingvin
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

A, kako ti to otmu ili bilo kome? Drze ti pistolj na celu da moras prodati svoje? Ili svi jure sretni i veseli da prodaju kad je dobra cijena?

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Pingvin

Treba imati mozga za vidjeti cijelu sliku dupinu,pardon pigvinu!
Nitko te nije pitao za misljenje🖕🏿

Jomla
Gost
Jomla
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Najsiromašniji predsjednik na svijetu Jose Mujica je pametno govorio i o novcu!

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Jomla

Problem sa njime je to da je i on njihov, ne sječam se točno u svezi čega je bilo…………

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Jomla

Jomla al zato Mijica sjedi gostioni sa običnim ljudima. Igra domino i karte bez tjekesnog osiguranja i straha

piždro
Gost
piždro
22 dana prije

Htjeli su imati u šaci cijeli svjet i planet …Tako uvjek tužno završe globalne imperije; tko hoće sigurnost i kontrolu – izgubi sebe i slobodu. I oni će se morat pomirit sa sudbinom ‘jakih’ –
možeš šta hoćeš , al ne dokle hoćeš!

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  piždro

Pametnice!

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Iva

dobro je da si i ti tu!

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  piždro

Ej, nisam mislila ništa loše. Svideo mi se komentar. Sa malo reči uvek napišeš pravu stvar.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  piždro

A kakvu to slobodu??? Da bi npr.Bezos za vrijeme korone ostvario rekordne profite tisuće njegovih zaposlenika radilo ko roblje za minimalne plaće u neljudskim uvjetima i to je ta VELIKA I SJAJNA AMERIKA !!!

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Đuro rabili su taj pojam u techno konzum društvu i take it multi kultu.. al i to će štopati

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

E ovakvu slobodu Đuro, što Boris Jonson uvodi Englezima ulaz u pubove bez maski .. piše svica bulevar portal ’20 Minuten’ komletan tekst ‘najnovije 12. 07. 2021 UPRKOS DELTA VARIJANTI UPRKOS DELTA VARIJANTI: Boris Johnson uskoro će pustiti sve u pub bez maske Nema više udaljenosti i nema maski, već… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Nije to čemerika…to ti je tužna globorealnost začinjena pseudonizmom.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
22 dana prije
Reply to  piždro

nitko ne kontrolira čitav planet, to je nemoguče..
zapad polako propada a istočni azijski imperij je u usponu…. ako ne dođe do globalnog rata, je to neimnovno….. novi gospodari😒

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

dobro, da ima i ta mjesta

tedi
Gost
tedi
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

Nece biti rata,OSIM MALO ZA hOLIVUD TU I TAMO,ZABAVA.Oni su svi povezani kao creva,pa da sve izgube,svi se oni lizu i cuvaju jedni drugima ledja.koliko u vladi u Rusiji oko Putina ima bogatasa,satro ako im uzme pare,malo morgen, Rusija ce ostati bez kapitala.
Jelte.

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

Daj matereti ispričaj još jedan loš vic

Alen
Gost
Alen
22 dana prije
Reply to  piždro

Uvjek će oni naći sebi tržište da nastave dokle hoće..

piždro
Gost
piždro
22 dana prije
Reply to  Alen

Alan sve ima početak I kraj.. a oni to dobro znaju.. tu nikakvi algoritmi ne pomaže. ni senilni starček

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  piždro

Istina……

ledeno doba
Gost
ledeno doba
22 dana prije

U Hamburgu, u lipnju, 80 % takozvnih brzih testova bili su lažno pozitivni. Službeni podatak, koji je potvrdio gradski parlament, na upit jednog zastupnika tog parlamenta iz CDU-a

https://corona-blog.net/2021/07/07/80-prozent-der-positiven-corona-schnelltests-in-hamburg-falsch-positiv/

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  ledeno doba

To vjeruj nije tajna ni najzagrizenijim pobornicima pelcovanja ali robovi ne odlučuju ni o čemu i mole za još jedan dan života a uradit će sve šta goniči robova kažu

Diego
Gost
Diego
22 dana prije
Reply to  Yugo 45

Baš to prijatelju,kako goniči robova kažu.Sinoć patuljak Macron zapretio da nevakcinisani neće moći putovati,ići u tržne centre…I šta se događa?Za manje od 20 sati preko MILION Francuza se prijavilo za vakcinu.Neki izvori kažu i 1.300.000!Moguće je da su malo naduvali cifru,ali fakat prosečan stanovnik planete sveden je na nivo totalnog… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
22 dana prije
Reply to  Diego

Koje lazi,trzni centri rade i za vreme bombardovanja kurtona.,

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  Diego

Kaže mi jučer kolegica sa posla Njemica inače totalni protivnik pelcovanja da se ide pelcovati i pitam je u čudu što sad to pa kaže ako ne mognem još otići na godišnji u Italiju ili bilo gdje bolje da umrem od pelcovanja jer i onako nemam ništa od života,familija mi… Pročitaj više »

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Yugo 45

Dobra ti ova za švabicu.

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Yugo 45

Jaran iz bosne platio kaznu 3500kn.zbog prebrze vožnje…razlog brzini…nedostatak vremena(12sati za izaći iz Hr.)…kaže pun mu racju …ode se bost…pa šta bude.
Žena mu popustila pritisku na poslu…5 dana nakon bockanja bortala…preživjela za sad.Gdje smo za par godina.
SMRT AUTIZMU
SLOBODA LJUDIMA

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Diego

Nista nova u toru. Izadjite van,oni vas lazu! Pazi onog teoreticara zavjere,cak je preskocio i sisanje!

Yugo 45
Gost
Yugo 45
22 dana prije
Reply to  Diego

ma evo ovako pomalo kratimo ove dane i ako je veći nas volja na 10% ,mislim da ipak kao i uijek mala grupa može napraviti veći uspjeh od velike neartikulisane mase ,zato je dobro da imaju još ovakvi portali,nek se zna radi nas malo da nas ipak ima

ledeno doba
Gost
ledeno doba
22 dana prije

Dr. Peter McCullough: u SAD-a u stvarnosti ima već između 50.000 i 70.000 mrtvih od cjepiva u intervjuu sa poznatim odvjetnikom Reinerom Fuellmichom, kojega je vodio 11. lipnja, McCullough kaže da u SAD-u već sada ima 10 puta više mrtvih od cjepljenja, nego što to to tvrde službeni podtaci. On… Pročitaj više »

Krvavo Nebo
Gost
Krvavo Nebo
22 dana prije
Reply to  ledeno doba

A nažalost, to je samo početak. Sad kad počnu razne zabrane za necijepljene, većina će bit prisiljena na cjepivo i onda će se broj mrtvih utrostručiti.

bumbar
Member
Famed Member
bumbar
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

Evo i najnovijih video snimki iz Argentine i Indije, da vidimo kako izgleda prisilno cijepljenje. Užas, za ne vjerovati! BRUTALLY **FORCED** COVID-VACCINATIONS BEGIN

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  bumbar

Rekoh na početku morone da će cijepiti 99% neće samo one spremne poginuti, ovi nisu od te vrste………….

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

Pa šta će?
Tko će nadoknaditi gubitke trgovačkim centrima?
Mi nismo Njem. da se možemo odmah i za SVE prešaltati na on- line.
5,6 njih čeka ispred dućana jednog s potvrdom da im kupi kruh i mlijeko?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Nešto bitno: ako od vas netko traži obaveznu medicinsku proceduru kao što je testiranje na koronu, on je to dužan platiti. Točnije, ako se država provukla propisujući obvezne maske bez njihovih financiranja, sad neće. Da im ne bi možda palo na pamet zahtijevati testove, a da ih mi plaćamo. Dovoljno… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  ledeno doba

Brojevi odgovaraju i službeno priznatim smrtima: oko 5000 do 23., 24. 6.
Što bi značilo “adenoviralna Dna”??

Mali Ivica
Gost
Mali Ivica
22 dana prije

Desila se jedna promjena, da se demokracija pretvorila u diktaturu kapitala. Odnosno sistem u kome demokratska prava ovise isključivo o količini kapitala koji pojedinac posjeduje ili kontrolira.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Mali Ivica

Ivek,ali imaš realan i papirnati kapital !! Realan ostvaren izvozom,proizvodnjom i razvojem a papirnati razne burzovnim špekulacijama i nekretninskim manipulacijama i “”štampanjem”” ogromnih iznosa koji se upumpavaju u sistem da bi bio fiktivno održiv !!!

Malomorgen
Gost
Malomorgen
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

pa vidi se, kad pukne balon, puknu papirnati… realci ne…

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Malomorgen

Ha,čuj nije ti to baš tak jednostavno,crno-bijelo,sve je to kompleksnije nego bi se reklo na prvu !!!

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Autizam ili novo obožavanje redikulizma 27/02/2021 od Fernando Split 1968.godina Mama pita sina: „Sine, što bi želio postati kad porasteš?“ Sin: „Mama, želio bi postati najveći i najpoznatiji redikul na svijetu!“ (prim.prev.: u Splitu, onaj koji služi za ruganje) Mama: „Mate brzo dođi, moraš mi napravit još jedno dite! Ovaj je otišao… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  CAN

Autizam je neizlječiv, kaže službena znanost. Danas je to dobra vijest za „napredne“ roditelje kojima je dijete postalo autistično ili koji su jednog jutra ustanovili da iamju novo, drugačije dijete u tijelu djeteta koji poznaju. Naravno, sve to nema nikakve veze sa prethodnim cijepljenjem. Pa tko se uostalom nebi razveselio… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  CAN

Nije li sumljivo da su upravo povučeni iz prodaje, zabranjeni ili proglašeni štetnim, svi oni lijekovi koji nas uspješno rješavaju parazita. Oni su redom vrlo jeftini, a neki se i sami daju napraviti jednostavnim postupkom. Jedan od takvih preparata je opisan i na ovom portalu i potvrde o njegovoj efikasnosti… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  CAN

A di nas vodi kurtona …ako ne širokom spektru autizma-a??!?

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  CAN

Tomašević smjenio Upravni odbor Ljekarni Zagreb.

Dakle, od svih stvari koje ima za radit…

CAN
Gost
CAN
21 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Tek je krenuo sa čistkom…kad završi neće ostati ni p od Zagreba.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  Mali Ivica

Paaa, po nekim autorima, demokracija je zamaskirana i to loše, – diktatura kapitala.

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije

“Pažnju javnosti preusmeravati sa važnih problema na nevažne. Zasuti ljude nebitnim informacijama. Podsticati ih da prihvataju prosečnost. Ubediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, zbog oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i podcenjen pojedinac, opterećen osećajem krivice, odustaće od traženja pravih… Pročitaj više »

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Mlata

Deset strategija manipulacije ljudima.

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Iva

Ima li leka…ima li nade dakle? Ko je lud da ispusti te “strategije”? Dese li se velike promene u svetu, zbacimo ove sad…zasednu neki “naši”, misliš li da će pocepati ovaj papir sa “strategijama”?

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Mlata

Nema nade. Ne ide im u prilog da pocepaju papir kad strategije tako dobro deluju na obične ljude.

Čini mi se da je Čomski rekao “Ništa ne umara kao zabava”. Zato mi imamo ružičastu televiziju, a onom centru za kulturnu dekontaminaciju je Pink OK.

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Iva

Zlo od televizije, zlo…

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Mlata

Definitivno. Još veće zlo su oni koji su im sve to dozvolili.

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Iva

Mi smo dozvolili Iva,kad smo drugima prepustili da odlucuju za nas.

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Oploditelj

U konkretnom slučaju odluku su doneli političari. I to oni koji su na vlast došli 5. oktobra. Bila je neka peticija koju su građani potpisivali da se ukine Pink, ali ništa od toga. Moja odluka je da to đubre odavno ne gledam i tu se završava priča pojedinca.

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Mlata

Izbacite ju iz kuce van, ja sam ju izbacila 2008.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Mlata

Ima,pogledaj primjer Islanda,da oprostiš odjebali ucjene bankara i pustili ih da propadnu kao i strane korporacije !!

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

To bi u Srbiji bilo nemoguće.

tedi
Gost
tedi
22 dana prije
Reply to  Iva

Naravno,”kako sam ek. unistio drzave” YT.

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  tedi

Hvala. Pogledaću.

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Samo sam čuo za Island i ništa više! Treba mi još malo pojedinosti, podataka da bi mogao komentarisati zašto je to njima uspelo a amerikanci recimo ne mogu

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
22 dana prije
Reply to  Mlata

Znam da se šališ i zajebaješ,ali uglavnom nisu htjeli državnim novcem sanirati privatne i strane banke !!! Amerikanci su naravno tu napravili i državnim novcem sanirali i banke i auto industriju,ovi to i nisu da cijelosti vratili nego si menađeri isplatili bonuse na kraju godine tih istih banaka koje su… Pročitaj više »

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

To ti je korporativni kapitalizam,drzava gradi infrastrukturu,korporacija koristi istu,ne placa porez,skriva dobit po poreznim oazama,nema novca za bolnice,skole i ostalo prijeko potrebne stvari,a mi samo nemocno promatramo dok pomazanici lete u orbitu.Onaj post sa citatom Chomskog zlata vrijedi!

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  Oploditelj

I to nije sve. Korporacija ostvaruje prihode, ali ne i troškove; ne ulaže u popravak infrastrukture. Kada dođe do toga da infrastruktura ne funkcionira i/ ili je neupotrebljiva, onda se – nacionalizira. Dakle, država, tj porezni obveznici plaćaju popravke. Nije teško pogoditi idući korak: opet privatizacija. 🙃 Primjeri, ovdje na… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Jeste primjetili ‘uzlete’ političara u smislu da neke korporacije treba oporezivati? Međunarodni dogovori….

Baš čudno.
A…zašto nisu prije? 😆

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

Velika je razlika između saniranja npr Chryslera o kojem ovisi egzistencija tisuća ljudi -i – banke. Ako bankar propadne, po američkom zakonu, nikad više ne smije imati drugu banku. Kad je to Obama napravio 2008. bilo je jasno “koja je ura”. Dobici privatni, – gubici zajednički. Gdje je tu –… Pročitaj više »

CAN
Gost
CAN
22 dana prije
Reply to  Debeli đuro

I to je u međuvremenu korigirano na mala vrata. Fali ti Apdejt.

Alen
Gost
Alen
22 dana prije
Reply to  Mlata

Haha…… 👍

Krvavo Nebo
Gost
Krvavo Nebo
22 dana prije
Reply to  Mlata

Kontrola je njihov “ključ”. Treba stvoriti “kaos”. To je naša jedina mogućnost za razbijanje ove kontrole. Kako to postići? Nemam pojma. 😕

bumbar
Member
Famed Member
bumbar
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

Masonska krilatica “Ordo Ab Chao”(red iz kaosa).
Kaos su stvorili, a žabac Schwab nam tumači kakav RED žele uspostaviti. Žele najviše 500 milijuna transhumanih zombija na planeti, bez privatne imovine i s čipom pod kožom, na daljinsko upravljanje.
Sotona ništa ne zna stvoriti, samo razoriti i manipulirati već stvorenim.

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  bumbar

Istina NISTA NE MOZE STVORITI,samo moze kopirati stvoreno, dok covjek moze stvarati…………………

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  bumbar

Ah.
Nije teško napraviti nered ili rat.
Samo…u nekoliko navrata su nadmudreni.
Jer je netko drugi malo “preusmjerio”.

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
21 dana prije
Reply to  Lucija, prva

Tko ih je još “nadmudrio” osim brkatog Gruzijca?

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

Lako,samo smo kastrirani!
Znas kad neko trpi sranja i na kraju pukne i napravi glupost. Nitko nece reci:cekaj malo,isprovociran je. Svi ce ga osuditi bez obzira na ono sto ga je dovelo do toga. Nitko ne zeli vidjeti cijelu sliku!

Krvavo Nebo
Gost
Krvavo Nebo
22 dana prije
Reply to  Mlata

Nažalost, to što je on rekao je već otišlo u zastaru. Već su “svi” postali takvi….jadni ljudi ispranog mozga….ovčice zrele za klanj….

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

I Dalesova doktrina se dobro pokazala.

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

U pravu si, na žalost

Krvavo Nebo
Gost
Krvavo Nebo
22 dana prije
Reply to  Mlata

….Evo, baš mi prija kaže da ide na godišnji u Tursku. (Normalno, cijepljena je). Jedino tako može ići tj. uživati u putovanjima na koje mi necijepljeni ne možemo. Jel vidiš koje je to sranj..? Kad mi je to rekla, iskreno, htio sam se i ja cijepiti, bar da se mogu… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

Nećeš se ti vaksinisati nikada, kao i ja! Ušpricaju li u mene bilo sta, pravu mRNA vakcinu ili palcebo meni je sve jedno…mene bi taj osećaj da nosim neku čorbu u sebi ubio u roku godinu dana. Ja sam zdrav čovek, to mi je svo bogatstvo ovog sveta i ako… Pročitaj više »

Krvavo Nebo
Gost
Krvavo Nebo
22 dana prije
Reply to  Mlata

👌… Nismo nikad pričali ni vidili se uživo, ali jednostavno si odmah znao (po mom komentaru) da se ni ja neću nikad cijepiti. 👍 …Čak i ako budem prisiljen na to, vjerojatno ću završiti u crnoj kronici kao “nasilnik” koji je napravio kazneno djelo na mjestu cijepljenja. ⚡

Krvavo Nebo
Gost
Krvavo Nebo
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

“Problem” koji ja imam je taj da mi živci rade brže (ne sramim se reći) od već uvelike isprogramiranog mozga….. A sve je to posljedica ovog našeg lagodnog života. (očigledno je i to planski napravljeno). Nekome je dat mir a nekome rat. Lagodan život je ljude učinio ovcama, a rat… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

Moj tata,kada je pocelo 90tih mi je rekao ,vidi znam da ti se adrenalin dize,ali malo zalegni dok ofenziva ne prodje,pa mi isprica dozivljaj iz partizana.Pala naredba napasti oklopni vlak i idemo,komandant nas doveo na krivinu u sumu,a ispred livada do tracnica i kaze nam kada vlak izadje napad,Gledam ja… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  tedi

To je pouka o nečem drugom: ne slijedi glupog vođu.
Da je pruga minirana…vlak bi morao stati.
A…netko bi izašao 😁

Mlata
Gost
Mlata
22 dana prije
Reply to  Krvavo Nebo

Čuvaj živce i zdav razum, trebaće ti….Balkan je jeben, neće im priča tako lako ići ovde kao npr u shebanoj Belgiji, Danskoj itd

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Mlata

Spiker tame koji nam otvara overtonove prozore njegove braće da nas programira da prihvatimo lakše to što nam spremaju………….svi ti “futurolazi” su varani, svi………….

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije

Istina…….

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Jadranka S

Dobro vidiš kroz fotonsku obmanjujuću koprenu………….

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije

Pa nisi li i ti futurolog?
Sa pričama o borgovima, pa će nad sve na servere itd…
Dakle, 🧐
Ako je A = B,
i C= A
Onda je i C = B

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  Mlata

Nazalost za vecinu je ovo teorija zavjere:(!

Jadranka S
Gost
Jadranka S
22 dana prije
Reply to  Mlata

To stalno rade! Q pojedincu necu ponavljati jer sam skoro sve najbitnije komentirala, dodala bi samo kratko; covjek je samim svojim bivanjem neizmjerno vrijedan.

tedi
Gost
tedi
22 dana prije
Reply to  Mlata

mucak stari,zato sa 100g jos je savijetnik.

Iva
Gost
Iva
22 dana prije
Reply to  tedi

Kisindžer?

ZriBra
Gost
ZriBra
22 dana prije

A propo totalitarizma nije zgorega zapitati se da li je vrijednija egzistencija gotovo istrijebljenog slobodnijeg stvorenja vuka od njegova bliska rođaka ,milijune puta brojnijeg kućnog ljubimca psa.
Suvremeni homo”sapiens” očito preferira življenje potonjeg.

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  ZriBra

Tamo u Čemerici, u Viskonsinu čini mi se, digli lovostaj na vuka, u jedan dan pobili skoro 30% populacije vukova u dotičnoj državi, slobodnih naravno…………….

Oploditelj
Gost
Oploditelj
22 dana prije
Reply to  ZriBra

I u njemu cuci Vuk,samo ga treba probuditi,homo erektus;)

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
22 dana prije
Reply to  ZriBra

“Lavovi i tigrovi možda jesu jaki i moćni, ali vuk ne izvodi trikove u cirkusu”

tuf
Member
Famed Member
tuf
22 dana prije

Tragikomično je koliko su amerikanci uspjeli kroz medije dobrom dijelu svijeta nametnuti fokus na temu Huawei opreme za koju bez ijednog dokaza o špijuniranju su uspjeli isposlovati zabranu u mnogim državama pod svojom kontrolom. A ovih dana je (uglavnom u stručnoj javnosti) postala zanimljiva tema TPM modula koji će postati… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
22 dana prije
Reply to  tuf

Zastarilo je to sve:

https://truthcomestolight.com/bill-gates-china-23andme-and-your-dna/

Wang Jian, Chairman and co-founder of the BGI Group, on synthesizing viruses or any life back in 2017. China’s gene giant BGI is accused of harvesting data from millions of women across the globe.
https://twitter.com/disclosetv/status/1414573364069511176?s=20

How to Survive the 21st Century
https://youtu.be/eOsKFOrW5h8

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Bosanac

Hahaha, to je sad druga tehnologija porobljavanja, na višoj borg skali.

uhziztdtestrdftgzhuz
Gost
uhziztdtestrdftgzhuz
22 dana prije
Reply to  Bosanac

Koja Šiki scenografija za ovog iz BGI-a, kako samo priča kao neki seljak na tržnici raspravlja o kili jabuka, vidi se podrijetlo varansko od onih marka polovih po frenologiji a i cinična pritajena nadmenost svojstvena njima…………..

ledeno doba
Gost
ledeno doba
22 dana prije
Reply to  Bosanac

još sam jesenas čitao o toj firmi BGI u vlasništvu prijateljske kineske crvene kabale, ta firma prikuplja genetski materijal preko PCR testova i ima filijalu i u SAD-u, a to joj je omogućio upravo gejts, da tamo otvori filijaalu

Bosanac
Gost
Bosanac
22 dana prije
Reply to