Kako objasniti izjavu Angele Merkel o ukrajinskom mirovnom sporazumu?

Angela Merkel
46 komentara

Izjave bivše njemačke kancelarke Angele Merkel u intervjuu za list Die Zeit izazvale su pometnju među komentatorima: „Sporazumi iz Minska iz 2014. bili su pokušaj da se Ukrajini da vremena“, priznala je ona. “I iskoristilo se to vrijeme da se postane jači, kao što možete vidjeti danas. Ukrajina 2014/2015. nije današnja Ukrajina.”

Tako je Frau Merkel potvrdila riječi ukrajinskih zvaničnika, prije svega bivšeg predsjednika Petra Porošenka, da Kijev nikada neće implementirati mirovni sporazum, već se samo igra.

Bivša dugogodišnja šefica njemačke vlade nije bila primorana na takvu izjavu. Dakle, imamo puno pravo da njene primjedbe tumačimo doslovno – odnosno kao priznanje prijevare, odnosno svjesne obmane. Ovo potvrđuje ono što Moskva već dugo govori – da se Ukrajina samo pretvarala da je uključena u mirovni proces, a zapravo se spremala za osvetu, dok zapadne zemlje (Nemačka i Francuska kao direktni učesnici i SAD kao indirektni kustos) su pomagali ovu dvoličnost.

Usuđivali bismo se da pretpostavimo da je ovo uveliko pojednostavljeno tumačenje i da je stvarnost bila nešto drugačija. Na neki način je, međutim, i gore, jer je svjesno odabrano ponašanje lakše razumjeti od haotičnije alternative. Razumno je sumnjati da Merkelova nije imala nikakav poseban skriveni motiv ni kada su mirovni sporazumi potpisani, ni kada nisu sprovedeni. U oba slučaja, Berlin i Pariz su iskreno vjerovali da naporno rade na miru i sigurnosti u Evropi. 

Sporazumi iz Minska, koji su uspjeli da se sprovedu iz drugog pokušaja, rezultat su vojnih poraza Ukrajine, što znači da je zadatak njenih zapadnih pristalica bio da zaustave borbe na bilo koji način. U nekim krugovima tada se govorilo da je Merkel zapravo savjetovala Porošenka da ne potpisuje predloženi dokument jer je shvatila da su uslovi sadržani u njemu korisni za Moskvu. Ruskoj strani je odgovarala ideja da bi posebni uslovi za povratak Donbasa Ukrajini izrečeni u Minsku omogućili Rusiji da ima neku vrstu „zaustavnog ventila“ za blokiranje daljih geopolitičkih poteza Kijeva.

Čini se da Kremlj vjeruje da je to moguće, iako je bilo i protivnika tog pristupa. Ukrajinska strana se vodila svojom tradicionalnom političkom kulturom, koja smatra da ne postoji konačan sporazum. Pa kakva je to razlika – tj. sad ćemo potpisati pa ćemo vidjeti.

Da li je postojao neki lukav plan koji je smislio Berlin (Pariz, koji je tada predstavljao Fransoa Oland, ne treba razmatrati posebno – francuski predsednik je u to vreme delovao kao pomoćnik Merkelove)? Teško. Naprotiv, radila su dva instinkta.

Prvi je bio da je Ukrajina bila u pravu, a Rusija u krivu, dok su konkretne okolnosti bile nevažne. Drugi je bio pronaći način da se sve to gurne pod tepih kako ne bi bilo potrebe da se stalno brinete kako riješiti problem i da vas ometa tema koja je, općenito gledano, sekundarna u odnosu na širu evropsku politiku i vrijeme.

Posljednja metoda nije uspjela, kao što sada možemo vidjeti. U stvarnosti, stvari su se odvijale u skladu s onim što Merkel sada govori: sporazumi iz Minska su kupili vrijeme za ponovno naoružavanje Ukrajine i pripremu za rat s Rusijom. Ali pretpostaviti da je to bila prvobitna namjera znači uljepšati strateške talente Zapadnih Evropljana.

Naravno, da su na sporazume iz Minska učesnici gledali kao na ozbiljno sredstvo za postizanje određenih ciljeva (iako drugačijih od onoga što sada govore), možda bi oni odigrali korisnu ulogu. Međutim, pošto su sve strane imale stvarni dnevni red pored onog koji je proglašen, proces je zaista postao dimna zavesa za nešto sasvim drugo.

Paradoksalno, gubitnik je bio onaj sa najmanjim jazom između svoja dva plana. Ruski deklarisani i pravi ciljevi manje su se razlikovali jedni od drugih nego što je to bio slučaj sa ostalima. A Moskva se zalagala za implementaciju Minska što je moguće bliže slovu sporazuma, dok su ostali – prema onome što je rekla Merkel – smatrali da su oni u najmanju ruku ništa drugo do način da se kupe vrijeme.

Zašto Angela Merkel sada govori takve stvari je jasno. U sadašnjem zapadnom referentnom okviru, diplomatija s Putinom, čak i retrospektivno i sa naizgled dobrim namjerama, smatra se kriminalnim dosluhom. Frank-Walter Steinmeier, koji je od dana kancelara Gerharda Schrödera mnogo ulagao u „zbližavanje kroz međusobnu zavisnost“, jednostavno se izvinio: rekavši da je pogriješio i da mu je žao.

Merkel, međutim, traži racionalne izgovore, odnosno izmišlja ih preoblikovanjem tadašnje situacije kako bi odgovarala sadašnjoj. Ali ona to radi na način koji zapravo podržava ono što je Putin isticao: kako onda uopšte možemo pregovarati? Ali to već nikoga ne zanima.

Sporazumi iz Minska su stvar prošlosti jer su priveli kraju jednu fazu sukoba, a sada bjesni druga, kvalitativno drugačija. Vrlo je teško zamisliti da će se završiti nečim sličnim pregovorima 2014-2015. Zaista, do sada uopšte nije jasno na šta se uopšte misli kada se govori o pregovorima. Pregovarati o čemu? Sve strane u sukobu su ga već proglasile egzistencijalnim – pa kakvi kompromisi mogu biti? Ipak, korisno je prisjetiti se političkih lekcija iz Minskih sporazuma, i to ne kasnije, već sada.

Autor: Fyodor Lukyanov

Merkelnjemačkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
1 godina prije

….STA HOCE FASISTKINJA???DA ISPRAVI KRIVU DRINU?????…RUSE SU ZA…JE…BALI
´41. PA SU MISLILI DA MOGU OPET…..

eks
1 godina prije

Objašnjenje je jednostavno: zapadnjaci su lažovi, jer su njihove gazde preko bare patološki lažovi i zločinci , a vazali (“saveznici”) moraju biti poslušni.

Joe
1 godina prije

Baba je odlicna, unistila je Njemacku za sva vremena sa 1,5 milijuna bliskoistočnih inženjera. Svaka čast!

Grdi
1 godina prije

Suodgovrna za smrt stotine tisuca ukrajinaca ……………… za takve bio nurnberg ………….. treba ga opet sazvati ……. svijesno je znala i radila da se izazove rat ……………

mali jere
1 godina prije

Izjava da su lagali je za Rusiju kec na desetku i kad tad ce se zapadnim lazovima odbiti od glavu.Jednog dana kad ne bude mnogih od nas izjava ce ostati zapisana.Sad bi mnogi trebali shvatiti koliko je politika zapadnih mocnika podmukla i lazna.Naravno da to neki ne zele priznati primjer je nas plenki i njegova udbokomunisticka kopilad koja vlada Hrvatskom.Ali oni ce crknuti jednog dana a narod ce zivjeti.

Grdi
1 godina prije

Jos jedan komentar ….. bitniji …….. s obziron na obmane, lazi i neiskrenosti pri dogovoru, potpisivanje ugovora ……… kako itko u svijetu sada moze vjerovati svabima i cijelom zapadu kad jedno potpisu drugo rade ? …….. njihova rijec, ugovori, nista ne vrijedi …….. svijet/afrika, azija,lat. amer. …. svi vide kako se zapad odnosi prema drugima ….. i tko ce sada htijeti snjima suradivati ? ……………

Željko
1 godina prije

Ja objašnjavam sa jednom našom balkanskom poslovicom koja glasi “nije vjera tvrda u jačega”!
I pitam se čemu silne “organizacije” tipa UN, UNICEF, UNHCR, itd. sve je izgubilo smisao!

Ivo
1 godina prije

Putin je to jednostavno nazvao – zapad je carstvo lazi.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo priznanje Merkelove u jednu ruku ponižava Putina, ali u isto vrijeme mu ide u prilog za pokretanje rata u Ukrajini. 16 godina je Merkelova kao njemačka kancelarka bila blizak suradnik sa Putinom, a u njezinom mandatu je ugovoren, sagrađen i postao tehnički spreman plinovod Sjeverni Tok koji direktno podmorjem spaja Rusiju i Njemačku, unatoč svim problemima i kočenjima od strane izuzetnih. Ne zaboravimo da je Rusija 2014. godine pripojila luku Krim matici zemlji, za što Rusija nije bila značajnije sankcionirana. Rođena u DDR-u, Merkelova zna odlično i ruski jezik. Ukrajina je nepovratno postala bivša u svojim priznatim granicama, a već je krenulo sa ozbiljnim pričama u zapadnim medijima, i to od vojnih/političkih visokopozicioniranih osoba da bi Ukrajina trebala sjesti za pregovarački stol i priznati stanje stvari. Sve dok EU bude vazal i poslušna kujica izuzetnih, izuzetni će slati oružje i produžavati ratnu agoniju u Europi sa svim posljedicama koja… Čitaj više »

1 godina prije

Nema šta da se filozofira, Merkelova je izjavila da su minski pregovori služili kupovini vremena da Ukrajina (dakle, fašistički režim iz Kijeva) vojno ojača – i tačka! Interesantno je da je ovde reakcija bila mlaka a radi se o bombi koja je potpuno demolirala zapadnu diplomatiju! Tačno, mi smo od početka bili svesni da je to obična farsa – Srbi posebno jer smo na svom primeru (kroz kumanovski sporazum) videli kako Zapad poštuje svoje dogovore ali ne govori se javno da se dogovor pravio kako bi se druga strana prevarila! Da je ovo izjavio Bajden svi bi to pripisali njegovoj demenciji i odmah bi stiglo “tumačenje te izjave” iz Bele Kuće koje bi izjavu okrenulo za 180 stepeni… da li ste čuli od nekog zapadnog diplomate pokušaj saniranja štete? Da li ste čuli od drugih učesnika tog sporazuma sa Zapada nekakvo ograđivanje? Na kraju, da li iko misli da Merkelova… Čitaj više »

Koyte
1 godina prije

Da nisi natovci udarili na Rusiju u Ukrajini bilo bi negdje drugdje – Bjelorusija, Gruzija, Finska…bolje da se Rusija brani u Ukrajini nego 10 km ispred Moskve.

max
1 godina prije

Izjava ove babe je savršena za RU i njezin odnos s saveznicima odnosno Kinom, Indijom i drugim zemljama koje su zbog vlastitih odnosa s zapadom tražili od RU blaži/mekši pristup odnosno rješenje sukoba pregovorima i diplomacijom,
Sad niti Kina niti ostale zemlje više nemaju s čim pritiskati Rusiju i tražiti od njih diplomatsko rješenje jer je baba priznala da sve što dolazi s zapada je laž i prevara smišljena da ili kupi vrijeme za u ovom slučaju naoružavanje ili dugoročno slabljenje i uništenje protivnika.
Uz sve ostalo što je zapad pokazao u ovom sukobu izgledno je da od Rusije više nitko neće tražiti diplomatsko rješenje a da s druge strane Rusi idu na vojni slom ukrajine do potpune kapitulacije.

Vojni analitičar
1 godina prije

Kako objasniti izjavu Angele Merkel o ukrajinskom mirovnom sporazumu?
Kako objasniti? Lako. Kao sujetno hvalisanje odrtavjele jalove stasijevke jer se svojom “lukavošću” nije smjela hvaliti dok je bila na vlasti, a ne želi baš otegnuti papke a da ne dobije barem nekakvo “priznanje” i pohvalu za svoje “odlučno i pametno liderstvo” pomoću kojeg je eto “nadmudrila (zajebala) Putina i Rusiju”.

I opet imamo slučaj nekakvog “priznanja” nečega što je odavno svima bilo odavno jasno i providno. Isto kao što je onaj general britanskih marinaca “priznao” da njihovi marinci u Ukrajini sudjeluju u “osjetljivim misijama” a čemu se sad svi načuđavaju kao pura dreku, iako je svakom vrapcu na grani jasno da oni tamo već mjesecima aktivno ratuju protiv Rusije.

Max
1 godina prije

Objasniti se može tako da je lagala i to priznala.

Гавран
1 godina prije

Кедми:
Jeste li se dogovorili, prošlo je šest mjeseci,ukrajinsko žito se izvozi, ide li negdje rusko žito? Jeste li pristali? Jesu li vam obećali? Prevareni ste. Svaki put si prevaren i svaki put pristaneš. I stalno govorite da su pregovori važni. Za što? Što želite postići u njima?
Nema se što pregovarati s Amerikancima prije nego što postignete pobjedu u Ukrajini. Nakon toga možete razgovarati s njima! Do tada je beskorisno. Dok ne osjete snagu Rusije nikada neće pristati ni na kakav dogovor! Oni prihvaćaju samo silu!”.

SIRIUS
1 godina prije

Kako? Pa priznala je da su jamili…omaklo joj se. Potpisuju sporazume sa figom uđepu… kao nije bed. E pa ajd nek se sad nekom sucu omakne 30godišnja zatvorska kazna za tu oduvratnu krmevetinu!

Jednostavno receno
1 godina prije

Normalno da nije ista, sada je gora i ekonomski i finansiski i vojno. Da nema umjetne pomoći s zapada i mlitavosti kod rusa ukraina bi još u januaru ove godine skrahirala. Al ovako paše svima i rusima i zapadu, dok njemaćka daje stare kamione slovencima koji su dali još starije tenkove ukraini i dok je ispranih mozgova koji su spremni za slavu zemlji dati sve svoje do tada će biti i rata.

zoran.
1 godina prije

Koliko su ugovora zapadnjaci , a narocito SAD potpisali sa Iranom, pa su ih drzali dok im je odgovaralo. Ponasaju se kao mala djeca , a stalno pominju izgovor postivanja ljudskih prava, koja gaze gdje god mogu kada je u njihovom interesu. Sami su pokazalio da sa njima nema pregovora , jer je tracanje vremena koje za njih ne znaci nista.

blubluuu
1 godina prije

Ovom izjavom je pomogla Putinu kad mu najvise treba i opravdala njegovu opetaciju. Zna ona to dobro, a i on.

tata mata
1 godina prije

to se dalo zakljuciti da nato igra igru ,,jesu li pokusali sa ukrainom ,,jesu i uspjeli su dovesti smece koje je spremno izdati svoj narod ,, pokusali su istu igru i sa bjelorusiujom ,ali im nije proslo ,,isto su pokusali sa opozicijom u rusiji ,, sve to upucuje da citavo vrijeme rade smicalice i potpiruju nemire po svijetu ,od toga zive ,ali im se zato dive manijaci tipa djuro ili hiber

Olive
1 godina prije

Zasto NEMA Haag za Nijemce

1 godina prije

Danke frau merkel !

Red Dog
1 godina prije

Dobar clanak.
Evropljani su lutali u magli, kao obicno. Murika je vukla konce i na stetu Evrope.
Ne samo da odlazi kapital u Muriku zbog nestabilnosti izazvane sankcijama Rusiji, vec Murika deli i sargarepe u obliku drzavnih subvencija i poreskih olaksica. To nije slucajnost, to je plan.
Posle Ukrajine biva Evropa naj*ebenija ovde. A evropljani lutaju jos uvek u magli, kao obicno.

Mat
1 godina prije

Jednostavno,samo je slusaj sta kaze.

M. I.
1 godina prije

Cancelirani znanstvenik Drazen Pehar je jos 2001. pisao o americkoj tendenciji koristenja neodredjenih rijeci u mirovnim ugovorima i medjunarodnom pravu gdje su isti ‘posredovali’ i kasnije tumacili i nametali provodjenje ugovora po vlastitim zeljama.

Use of ambiguities in peace agreements – Diplo
Part of Language and Diplomacy (2001): Drazen Pehar

Schroder
1 godina prije

Zena je kreatorica NOVOGA RESET skupa sa Klausom Schwabom.Ona je sve znala godinama i za coronu i rat Ona je pohadala DEMONSKU SKOLU KLAUSA SCHWABA 1992 godine gdje je upoznala Bill Gatesa koji je isto pohadao te kursove. Tu je bilo puno politicara koji su skupa sa Merkl pohadali kursove u Davosu a poslije su postali Primjeri ili ministri Ona i Macron su postavili na celo EU zenu koja je dok je bila ministrica vojske u Njemackoj pronevjerila pola miliarde euro a za nagradu Mercl je salje na celo EU Mercel je znala 2019 godine da dolazi corona jer je ona velika prijateljica Klausa Schwaba i Bill Gates

Ivan
1 godina prije

I s tom ludom kravom je odavno trebalo nahraniyi gladne pse..

Razumna
1 godina prije

Angela Merkel, posljednji istinski politicar u Evropi, bila je (bar sto se odnosa sa Rusijom tice) razumna i djelovala je u skladu sa ondasnjim prilikama, vladao je mir, jeftin plin je stizao redovno u Njemacku. Da su ostali ona i Trump – rat u Ukrajini ne bi zapoceo, ili bi cekao na neku drugu priliku, tj. na druge, nerazumne kvazi-politicare (Baerbok, Trus, Johnson, one balticke i finske starlete na vlasti itd). Ovaj Steinmeier bio je njemacki predsjednik i u vrijeme Merkelove, nesumnjivo je sposoban i za zapadne prilike cestit politicar ( i covjek – svojoj zeni donirao je bubreg!) – ali je u ovoj godini ludila ponizio samog sebe i priznao da je krivo procjenjivao prilike, iako je bilo upravo suprotno! Desilo se, eto, da su svi na evropskom zapadu prihvatili suludu logiku Zelenskog – naravno, ta logika je manje suluda kad se zna da dolazi od americkih kvazi-demokrata, za… Čitaj više »

Perun
1 godina prije

Angela Merkel je gadura i kantunjara …jos koja godina i ona ce postati hrana za crve….P.S..nikada nije pokazala znake pameti ,potkapacitirana a sada i senilna glupa babetina

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI