Kako se bliži završetak velikih vježbi na Krimu, Moskva odlučuje povući postrojbe iz područja koja graniče s Ukrajinom

Ruske vjezbe na Krimu
13 komentara

Ruski ministar obrane Sergej Shoigu najavio je da će se postrojbe, koje su raspoređene na zapadu i jugu zemlje posljednjih dana uskoro početi vraćati u bazu, rekavši da su prošle sve ispite svoje borbene spremnosti.

Čelnik vojske u zemlji otkrio je u četvrtak da je niz postrojbi regularne vojske i zračnih divizija prebačen na to područje, u blizini zajedničke granice s Ukrajinom, u sklopu iznenadnih vojnih vježbi. Gomilanje postrojbi izazvalo je uzbunu u Kijevu. Zapadne su sile više puta gomilanje ruskih postrojbi na granici s Ukrajinom navodile kao potencijalni početak invazije, što je Kremlj više puta demantirao.

Prema Shoigu: „Ciljevi iznenadne inspekcije u potpunosti su postignuti. Postrojbe su pokazale sposobnost obrane zemlje od neprijatelja.“

Kao rezultat toga, izdao je zapovijed zapovjednicima neka “planiraju i započnu povratak postrojbi na njihova mjesta redovitog raspoređivanja, počevši od 23. travnja.” Do završetka mjeseca, rekao je ministar, “vratit će se osoblje 58. armije Južnog vojnog okruga, 41. armije Središnjeg vojnog okruga, 7., 76. zračnog jurišnog i 98. zrakoplovnih postrojbi” u njihove baze.

Međutim, upozorio je da će vojska “reagirati adekvatno i pravovremeno na sve promjene situacija u blizini ruskih granica.”

Ranije istog dana, Ministarstvo obrane objavilo je snimke postrojbi koje napadaju plaže na Krimu u simuliranim ratnim igrama, kao i amfibijske postrojbe, koje se iskrcavaju na sporni poluotok. U priopćenju se navodi da vježbe “omogućuju vježbanje zadataka iskrcavanja postrojbi i prevladavanja protu-desantne obrane uvjetnog neprijatelja.”

Ranije ovog mjeseca, Shoigu je posjetio postrojbe smještene u blizini granice s Ukrajinom i rekao da one pokazuju “punu spremnost i sposobnost za ispunjavanje zadaća osiguranja vojne sigurnosti zemlje.”

“Trenutno su ove udruge i formacije uključene u vojne vježbe”, dodao je, objašnjavajući da je taj potez uslijedio nakon povećanih napetosti s NATO-om i “kao odgovor na vojnu aktivnost saveza, koja prijeti Rusiji.”

U srijedu su zapadni mediji izvijestili da Washington razmišlja o proširenju svojih pošiljaka oružja u Ukrajinu. Nove pošiljke oružja uključit će projektile i oruđa za protuzračnu obranu. Zemlja je prethodno zatražila potporu NATO-a u obrani od, kako tvrdi, ruske agresije.

Borba između kijevskih snaga i vojnika lojalnih dvjema takozvanim i samoproglašenim republikama na istoku eskalirala je posljednjih tjedana. Moskva je upozorila da bi mogla intervenirati kako bi spriječila moguću humanitarnu katastrofu.

KrimSergej Shoiguukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor drugi
3 godine prije

Svaka vojna vježba uvjek sobom nosi određenu i jasnu poruku, bez političkih floskula i uljepšavanja. Pogotovo kada se izvode u blizinima mogućeg i pretpostavljenog sukoba, time je vježba još porukom jasnija.

3 godine prije zadnji put uredio Davor drugi
zag
3 godine prije

Kad veliki brat zaprijeti mora se povuci zna se ko je glavni…

Max
3 godine prije

Ovom Vježbom je Rusija pokazala spremnost da odgovori na provokacije.

irnfguwergtuweogrbwe
3 godine prije

Što ste ih uopće pustili tako blizu, to jest onaj koji vas za varane vodi je to uradio, zašto nije prije zaprijetio “vježbama” sa nuks punjenima dok su još bili daleko na horizontu tamo još do granica bivšeg varšavskog ugovora. Što je varan Flekavi ostavio Kalinjigrad u okruženju, što taj nije osuđen na smrt zbog toga, nije zato što je iste krvi kao ovaj koji vas sad vodi. Imali ste taktičkih da ih ispalite 50.000 puta, zahvalite se varanu što ih sad imate 5.000 a ciokuaboji i dalje 25.000, nisu smanjivali broj ko vi pod varanom. Što kemisjko uništiste a ciokauboji ne. Budete vidjeli gdje će vas varan odvesti.

Mölltaler
3 godine prije

Kabalisti su planirali vojnu intervenciju žrtvujući jadni ukrajinski narod koji taj sukob ne želi odnosno ne želi se odazivati na mobilizaciju u tzv. ukrajinsku vojsku.
Par hiljada nacista ispranog mozga nije dovoljno za bilo kakvu ozbiljnu vojnu operaciju, a nato države ne žele slati svoje vojnike da ginu u sukobu sa rusima tako da od operacije nema ništa, a samim time nema niti potrebe za ruskom vojskom na granici.

Zvrk
3 godine prije

Obično ruska povlačenja u prijevodu znače rotaciju snaga. Tako da pravog povlačenja biti neće.

Brainstorm
3 godine prije

ruska vjezba a zastava donbasa (3:25).

Zorule
3 godine prije

A taman se MSM mediji raspisali o neizbjeznom sukobu, o osvajackim apetitima Putina, a vi ovako. Pa sta sad da pisu, o koroni?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI