Kao način ”uzajamnih protumjera”, Kina naložila američkim medijskim izvorima podnošenje izvješća o svom poslovanju u roku od tjedan dana

Medija
4 komentara

Peking je u ponedjeljak dao za šest američkih medijskih izvora rok od tjedan dana za pripremu detaljnih izvještaja o njihovim operacijama u Kini. Ovaj potez je nastao nakon što je Washington najavio planove za određivanje još šest kineskih medijskih tvrtki kao strane misije.

Ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu zatražilo je od američkih medija da “u roku od sedam kalendarskih dana, u pisanom obliku objave podatke o svom osoblju, financijama, poslovanju i nekretninama u Kini”. Taj se potez odnosi na kineske podružnice Američke radiotelevizijske korporacije, Los Angeles Timesa, Javnog radija Minnesote, Ureda za nacionalne poslove, Newsweeka i News Storyja, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Zhao Lijian novinarima.

Kina je prisiljena poduzeti “potpuno potrebne i uzajamne protumjere”, kao odgovor na “nerazumno ugnjetavanje”, koje kineske medijske organizacije doživljavaju u SAD-u, rekao je Zhao. “Oni su legitimna i opravdana samoobrana u svakom smislu.”

Američka vlada posljednjih je godina postavila neopravdana ograničenja za kineske medijske agencije i kinesko osoblje u SAD-u, otežavajući njihove uobičajene zadaće izvještavanja, napomenuo je glasnogovornik.

Nakon što je Washington odlučio odrediti još šest kineskih medija kao strane misije, Kina je prošli tjedan jasno dala do znanja što o tome misli, rekao je Zhao. Peking želi od SAD-a promjenu smjera, poništavanje štete i ukidanje odluke, koja je “vođena mentalitetom Hladnog rata”. No američka je strana “ustrajno pojačala političku represiju i stigmatizaciju kineskih medijskih agencija i osoblja”, otkrivajući tako “licemjerje samozvanog zagovornika slobode tiska”, rekao je on.

Washington bi trebao “zaustaviti svoje političko ugnjetavanje i proizvoljna ograničenja kineskih medijskih organizacija”, rekao je Zhao, dodajući da u suprotnom Washington samo može očekivati još više protumjera od Kine.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je prošlog tjedna da bi označavanje šest kineskih medija u SAD-u kao stranih misija pomoglo u suzbijanju kineske “propagande”. Medijske organizacije morat će identificirati svoje zaposlenike koji rade pri američkoj vladi.

kinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mladen
3 godine prije

Major Chinese industrial firms saw their profits surge for the fifth straight month, National Bureau of Statistics (NBS) data shows, as the world’s second largest economy continues to recover from the coronavirus crisis.
In September, industrial profits of large Chinese enterprises increased 10.1 percent compared with a year earlier, hitting 646.43 billion yuan (about $96.5 billion).

Dokurčilomi
3 godine prije

Tako je, samo recipročno kako bi ameri rekli.

Antikabalista
3 godine prije

Ne jedi govna…..Loše utiče na mozak…..

Antikabalista
3 godine prije

Amerikanci razumeju samo batine….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI