Kašmir na putu nuklearnog konflikta

Indija Pakistan granica
12 komentara

Napetosti između Pakistana i Indije oko sporne teritorije Kašmira mogle bi izazvati nuklearni sukob, izjavio je pakistanski vojni portparol. Upozorenje dolazi nakon izveštaja o borbama duž linije kontrole.

„Kašmir je definitivno tačka oko koje može izbiti nuklearni sukob“, rekao je u subotu general-major Asif Ghafoor, glavni portparol Pakistanskih oružanih snaga.

On je dodao da su pakistanske oružane trupe spremne da odgovore u bilo kojem trenutku, opisujući tenzije kao dugoročnu borbu.

Ghafoorova opaska dolazi samo nekoliko sati nakon izveštaja o još jednoj razmeni vatre duž linije kontrole. Kaže se da je indijski vojnik ubijen u okršaju, u onome što su indijski mediji nazvali kršenjem primirja bez povoda s pakistanske strane.

Ranije ove sedmice, Islamabad je objavio da su u prekograničnim borbama poginula tri pakistanska i pet indijskih vojnika. New Delhi je negirao da je bilo koji od njegovih vojnika ubijen u razmjeni vatre.

Rasplamsavanje nasilja na teritoriji lokalne samouprave uslijedilo je nakon odluke Indije da opozove poseban status Kašmira, izazivajući zabrinutost da bi višedecenijski spor oko teritorije mogao eskalirati. Obje države i Indija i Pakistan posjeduju nuklearno naoružanje..

Indijski ministar odbrane Rajnath Singh je izjavio kako je njegova zemlja i dalje posvećena svojoj politici da neće prva upotrijebiti nuklearno naoružanje, ali upozorio je da bi “okolnosti” mogle potencijalno promijeniti ovu poziciju.

Nukelarno oružjenuklearni sukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Ova dvojica na slici demonstriraju snagu ”nuklearne noge” ?

alfa33
4 godine prije

Nek odigraju tombolu pa tko dobije njegov kašmir,a stvarno su dosadni,ako bi bilo tko pokrenuo prvi udar hoće li ovaj najaviti kad i gdje padaju nuklearke…a dobro,taman se spremam kupiti novi tv-e valjda neće do tad početi…

System Failure
4 godine prije

Aj porokajte se vise. Dopizdili ste i bogu i coviku…

Zvrk
4 godine prije

Inače na liniji razgraničenja se nalazi ledenjak Sijačen gdje je na nekih 4 tisuće metara nm smještena najviša vojna baza na svijetu pod kontrolom Indije. Samo malo niže se nalazi pakistanska baza. Zanimljivo je to da su ondje vojnici više ginuli od lavina ili smrzavanja nego od ratnih borbi.

Kile
4 godine prije

Ma ništa od toga, prazne prijetnje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI