“Od dubokog mora do beskonačnog svemira”: Indija će prkositi SVIM pritiscima u pitanjima sigurnosti

Narendra Modi
9 komentara

Indija nikada neće pasti pod vanjski pritisak ili utjecaj, izjavio je premijer Narendra Modi, naglašavajući da je snažna moderna vojska ključna zaštita nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Oružane snage moraju biti modernizirane i to je također naš prioritet”, kazao je Modi u govoru povodom 20. godišnjice Kargilove pobjede nad Pakistanom u Jammu i Kašmiru, ističući kako terorizam i posrednički ratovi još uvijek predstavljaju prijetnju ne samo Indiji, nego cijelom svijetu.

“Nećemo podleći nikakvom pritisku ili utjecaju po pitanjima nacionalne sigurnosti … Od dubokog mora do beskonačnog svemira, Indija će iskoristiti svoju nadležnost u najvećoj mogućoj mjeri.” izjavio je Modi.

Podsjećajući na velike kritike s kojima se Indija suočila kada je dovršila svoju nuklearnu trijadu, pokretanjem nuklearne podmornice INS Arihant 2016. godine, te nedavnim zabrinutostima vezanim za uspjeh testa proturaketnog presretača, Modi je obećao nastaviti s reformama oružanih snaga kako bi držao korak s modernim prijetnjama.

Indijski proračun za obranu, ove godine, iznosi 49,7 milijardi dolara, a znatan dio raspodijeljen je u okviru nacionalnog programa “Make in India”. Ostala sredstva usmjerena su na kupnju francuskih boraca Rafalea i ruskih proturaketnih sustava S-400. Indija također želi kupiti dodatne ratne brodove i helikoptere.

Sporazum S-400 suočio se sa žustrim protivljenjem Washingtona, koji pokušava zauzeti indijsko tržište oružja, no ono se tradicionalno oslanja na sovjetsko i rusko oružje. Međutim, slično kao u Ankari, New Delhi je prkosio pritisku Washingtona, naglašavajući kako je nacionalna sigurnost prioritet, osobito u uvjetima rastućih napetosti s nuklearno naoružanim susjedom Pakistanom.

Napominjemo da se ranije ove godine odvio borbeni okršaj između Pakistana i Indije u regiji Kašmir. To je uslijedilo nakon više od desetljeća primirja između ove dvije susjedske zemlje. Očito je dovoljna samo jedna iskra, da potpali vatru između njih. Ono što nas zabrinjava je što obje zemlje imaju nuklearno oružje, koje ako se upotrijebi može imati ozbiljne posljedice ne samo u Indiji i Pakistanu već i u drugim zemljama. Nadamo se da to toga neće doći.

Nukelarno oružjeS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Proleter
4 godine prije

“Od dubokog mora do beskonačnog svemira” i doslovno brda smeca na kojima indijci provode citave zivote zajedno sa kravama i ostalim domacim zivotinjama.Umjesto da ulazu, recimo u spalionice smeca i jos milijun projekata infrastrukture i ekonomije kojima bi poboljsali standard i zivot gradjana Indije oni uporno ulazu u naoruzanje .Sve sto je izgradjeno u Indiji a odredjuje jednu drzavu kao civiliziranu izgradili su onomad Englezi.

nessy
4 godine prije

Nazalost, tocno i istinito “tko ne hrani svoju vojsku, hranit ce tudju”.

Max
4 godine prije

Indije je mnogoljudna zemlja koja očito jača i nastavit će jačati i strateški razmišljati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI