Kijev tvrdi da je ostvario napredak u ključnom gradu pokrajine Donbas

Artjomovsk
57 komentara

Ukrajinske su se postrojbe učvrstile u Artjomovsku, rekao je zamjenik ministra obrane

Ukrajinske snage napredovale su dva kilometra u osporavanom gradu Artjomovsku u Donbasu, također poznatom kao Bakhmut, ustvrdio je visoki dužnosnik u Kijevu. Ruska vojska prethodno je stanje na prvoj liniji opisala kao stabilno, zanijekavši izvješća o ukrajinskom napretku. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Malyar izjavila je u petak da kijevske snage ovog tjedna nisu prepustile nikakav teritorij u Artjomovsku, te su zapravo napredovale. Nadalje je tvrdila da su ruske snage pretrpjele značajne gubitke.

“Neprijatelj također plasira dezinformacije o nedostatku oružja, što vjerojatno ima za cilj dati izgovore za stvarnu situaciju”, rekao je Malyar.

Čini se da je dužnosnik mislio na proturječne izjave Jevgenija Prigožina, čelnika ruske privatne vojne tvrtke Wagner Group. On se požalio na nestašicu streljiva prošlog tjedna, ali je kasnije rekao da mu je ruska vojska obećala nove zalihe. Kijev je optužio Prigožina da ga je pokušao prevariti u vezi sa sposobnostima grupe Wagner.

Prigožin, čije su trupe zadržale veliku prisutnost na crti bojišnice u Artjomovsku, također je optužio neke ruske vojne jedinice da su se povukle sa svojih položaja i razotkrile Wagnerove snage.

Ranija su medijska izvješća tvrdila da je Kijev pokrenuo svoju dugo očekivanu protuofenzivu i da je postigao određeni napredak, uključujući onaj u gradu Artjomovsku.

Rusko ministarstvo obrane demantiralo je te tvrdnje u najnovijem izvješću, izvijestivši da je linija bojišnice ostala stabilna. Rečeno je da jurišne jedinice nastavljaju “oslobađanje zapadnog dijela Artjomovska uz potporu zračnih snaga i topništva”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovaj tjedan zapadnim novinarima da njegovoj vojsci treba još vremena kako bi se

ArtjomovskBakhmutrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
11 mjeseci prije

Za NATO-Ukre je Bahmut kao lepak za muve. Kada se tu nakupe, sledi “deratizacija” .

Sir Oliver
11 mjeseci prije

Napredovale im trupe 2 kilometra prema Kijevu.

Ivan
11 mjeseci prije

Ukrajinci lazu cim otvore gubice. A tek kad vidite onog usranca Zelenskog, proljev dobijete..

tihobl
11 mjeseci prije

Vec sam pisao o tome da ce Kijev imati virtuelne uspjehe. U Bahmutu ostalo im je 2 km kvadratna i najvjerovatnije da ce rusko napredovanje stayi kad se kvadratura prepolovi. Uradice isto sto u Marinci – ostavice im nekoliko ulica najzapadnijeg predgradja i pustace ih da se iscrpljuju. Treba dovesti ljudstvo i zalihe preko brisanog prostora, a i kad uspiju ceka ih cjelodnevno djelovanje artiljerije. Koliko sam ja izbrojao rusi su 6 puta denacifikovali Marinku do kraja i onda dobili naredbu za povlacenje par stotina metara da ukropi imaju gdje da dodju. Kijev je slao ljudstvo u kontraofanzivu koje je zauzimalo ispraznjen prostor i onda su izvjestavali o velikom uspjehu, a zatim bi pocela ruska artiljerija po otprije utvrdjenim koordinatama. Vjerovatno je bilo vise od 6x, ali toliko sam ja upratio po novoruskim izvorima. Kad mogu da im to rade u marinci zasto nebi ponovili pricu u Bahmutu? Drze daleko… Čitaj više »

Majk Majers
11 mjeseci prije

Popravili su ono jedino vozilo za odvozit mrtve i ranjene?

hiber
11 mjeseci prije

Kakav Bahmut?. Nesto je rusima jucer srušilo 4 letjelice najmanje 50 km od linije. Također ih je drmnuo britanski Storm Shadow u Luganjsku, s tim da ne znaju koju su varijantu isporučili Britanci: onu od 250 ili onu od 550 km. Sada je situacija obrnuta od prošlogodišnje. Sada se ukrainci slobodno šetaju a rusi s zebnjom gledaju u zrak. Čak je i dragocjeni kinžal lansiran na Patriote neslavno oboren.

Dupla Kamilica
11 mjeseci prije

Rusi u velikim problemima. Ostali bez lopata a Švicarci im stavili embargo na nožiće. Šalu na stranu, Klaus je pohvalio oba pulena jer bez dugotrajnog rata i krize nema reseta.

Kiko
11 mjeseci prije

Može se kazati da su Ukrajinci počeli koristiti moderno zapadno naoružanje. Dobro obučeni i odlično naoružani Ukrajinci postaju vrlo opasni protivnici. Dolazi vrijeme kad će biti sve više izvješća o povlačenju ruske vojske.

Max
11 mjeseci prije

Vidjet ćemo.

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev prilikom napada na Lugansk koristio rakete „storm šedou“ koje mu je nedavno dostavila Velika Britanija. ….napale su Lugansk sa dva ukrajinska borbena aviona, koje su potom oborili ruski lovci, saopštilo je rusko Ministartsvo” “Руси су саопштили да су њихови ловци оборили украјински Су-24 који је лансирао те ракете и МиГ-29 који га је штитио.” Znači da su bili u zraku. Ali, jbg, nedovoljno brzo. “„Borbeni avioni ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva izveli su raketni napad na preduzeće Polipak i fabriku za preradu mesa „Milam“ u gradu Lugansku“, preciziralo je Ministarstvo u saopštenju i napomenulo da to nije u skladu sa izjavama Londona da njihovo oružje neće biti korišćeno protiv civilnih ciljeva“, naglasilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Nakon granatiranja u preduzeću Polipak je nastao požar, uništena je civilna infrastruktura, stambene zgrade i ima povređenih, među njima šestoro dece Kijev je tokom granatiranja Luganska 12. maja… Čitaj više »

Lucija, prva
11 mjeseci prije

Nastavak. “Украјинци су једини прави успех остварили у ваздушном простору  руске Брјанске области. Убацивши преко границе обучене диверзанте са преносним ПВО-ракетама, успели су да оборе два руска хеликоптери за електронско ратовање Ми-8МТПР-1 који су коришћени за ометање непријатељских система ПВО и станица за навођење авиона.           Један од тих хеликоптера је радиоелектронски покривао ударе бомбардера Су-34 „паметним бомбама” по циљевим у украјинској Черниговској области. Као и један ловац Су-35.           Украјинци су – вероватно по плану који су осмислили стручњаци НАТО – прво са територије Черниговске области истовремено лансирали велики број ракета којима је једини задатак био да „запосле“ руску ПВО. Истовремено су убачени диверзанти отворили ракетну паљбу са земље.           Била је то – први пут изведена – својеврсна заседа. И, успели су да оборе оба хеликоптера и оба авиона.            Руси су се са оваквим комбинованим ударом срели први пут, а њихови хеликоптери су направили грешку што су… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI