Kina bi trebala biti u mogućnosti da obori Muskov Starlink

SpaceX Starlink
30 komentara

Kineski vojni istraživači kažu da Kina treba da razvije sposobnost da onesposobi ili obori satelite Starlink Elona Maska, ako Peking to smatra potrebnim, objavio je prošle sedmice Daily Mail, pozivajući se na kinesku studiju.

Prema članku objavljenom u časopisu Modern Defence Technology, Kina treba da pojača svoje antisatelitske sposobnosti kako bi pratila, nadgledala i, ako je potrebno, uništila Starlink satelite koji kruže oko Zemlje.

Studiju je vodio Ren Yuanzhen, istraživač sa Pekinškog instituta za praćenje i telekomunikacije u okviru Strateških snaga za podršku Narodne oslobodilačke armije.

„Trebalo bi usvojiti kombinaciju mekih i tvrdih metoda ubijanja kako bi neki Starlink sateliti izgubili svoje funkcije i uništili operativni sistem sazvježđa“, navodi list.

Starlink, satelitski konstelacijski sistem kojim upravlja SpaceX Elona Muska, uključuje najmanje 2.400 satelitskih releja u niskoj orbiti Zemlje koji mogu olakšati širokopojasni pristup informacijama. Iako može pružiti internet zemljama u razvoju, satelite bi mogla koristiti i vojska, što je Peking svjestan realnosti.

Starlink je već bio testiran u borbama u ukrajinskom sukobu, gdje su ga ukrajinske oružane snage koristile za artiljerijske napade i izviđanje.

Prema Renovom timu, preko Starlink veze, američke vojne bespilotne letjelice i borbeni avioni mogli bi povećati svoj prijenos podataka “sto puta”, što bi moglo učiniti sistem “potencijalnom prijetnjom kineskoj nacionalnoj sigurnosti”.

Ren vjeruje da Kina treba da proširi svoje sposobnosti ubijanja satelita kako bi mogla djelotvorno pogoditi Starlink u cjelini. „Sazvježđe Starlink čini decentralizovan sistem. Sukob nije oko pojedinačnih satelita, već čitavog sistema. To zahtijeva neke jeftine, visoko efikasne mjere”, rekli su istraživači, ne iznoseći detalje o metodama napada.

SpaceX je ranije potpisao ugovor s Pentagonom za razvoj nove tehnologije bazirane na Starlink platformi za otkrivanje i praćenje hipersoničnog oružja. Sredinom januara, kompanija je takođe dobila ugovor za transport vojnih zaliha i humanitarne pomoći širom svijeta pomoću rakete.

elon muskkinaStarlink
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Tako je.
U momentu, kad SAD stvore u Tajvanu opet, kao u Ukrajini, svoje baze, instruktore, treba uništiti taj sistem, jer očito je, da služi vojsci!
Bilo je jasno otpočetka… Ali, dok se ne pokaže, nije bilo osnova…

eks
1 godina prije

Star link je projekat Pentagona. Kinezi su u dosta sranja umešali svoje prste sa Amerikancima, a sada shvataju da su koketirali sa neprijateljem . Zbog toga će morati dobro da se potrude kako bi se izvukli iz go.ana i odbranili od zla.

1 godina prije

E vala i ovim Kinezima svaka dlaka smeta. Što se Ruje ne bune nego šute i rade zadatak koji su dobili?
Kako misle na civilne žrtve, tako misle i na korisnike Netflixa i CMore kanala, mahom domačice i redneke u zamašćenim tregeračama.
Što ti je reć Slavenska duša.
A ovi bi odma rušili, pizda im materina bezdušna!
A gledam ovu sliku gore i čudom se načuditi ne mogu…U sred naftnog polja ispaljivaju onoliku raketu???

ad astra
1 godina prije

Koja destruktivna razmišljanja. Musk ulaže novce i šalje satelite u svemir, razvija i modernizira društvo a Kinezi razmišljaju kako te iste satelite srušiti. Stravično.

tihobl
1 godina prije

Sto bi ih rusili?
Nagode se kao rusi i dobiju pristup za prisluskivanje.

Max
1 godina prije

Indija već ima protusatelitske rakete pa trebaju i Kini.

NOME
1 godina prije

Kad po planu dođe vrijeme gašenja interneta, izabrani će preživjele u novom svijetu kontrolirati Starlinkom…..

Fabijan
1 godina prije

SMRT DOMINACIJI JEDNOG (ma tko to bio čak i u manjoj regiji),SLOBODA RAJI!

dulebg
1 godina prije

Može li se satelit zaslepiti ili oštetiti zračenjem sa zemlje – laserom i radarskim snopom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI