fbpx

Kina bojkotira američku književnost: „Ne treba nam njihov utjecaj“

Kineska knjižnica

Nedavno smo pojasnili strategiju Xi Jinpinga u području religije i kako je kineski predsjednik svjestan činjenice ako Komunistička partija Kine duhovni život Kineza i dalje bude smatrala područjem u kojem nema što tražiti da će vakuum popuniti strani faktori utjecaja, prije svega dvije velike monoteističke religije – kršćanstvo i islam. Tako su vlasti odlučile potaknuti, financijski i u svakom drugom smislu, tradicionalna vjerovanja Kine, držeći da su ona najprikladnija i najbliža Kinezima i dobra su za jačanje nacionalnog identiteta.

Istina, ovo nije neka novost i neke su zemlje na vjerskom idenitetu izgradili ne samo jedinstvo nacije, već i državu i institucije, poput Irana kao pozitivan primjer, ili kao Saudijska Arabija ranije i Turska s Erdoganom kao negativan. Negativan u smislu da svoje tumačenje političkog islama ivoze u druge zemlje, a to je već uplitanje u njihove unutarnje društvene procese. Kako je Xi Jinping potaknuo preporod starih kineskih religijai vjerovanja možete pročitati u članku „KP Kine i religija: Xi je odlučio da Kinezima treba duhovno i kulturološko sidro“.

Kine je odlučila bojkotirati američku književnost

Ali Peking se ne zaustavlja ovdje. Svjesne utjecaja Zapada kroz razne oblike „soft powera“, vlasti Kine su odlučile bojkotirati američku književnost.

Upravo sada kad bi se trgovinski odnosi između Sjedinjenih Država i Kine uskoro trebali vratili u normalu, na horizontu se pojavljuje novo žarište napetosti koje iznenada ponovno podstiče neprijateljstva između dviju supersila. Ovaj put nije riječ o carinama, proizvodima proizvedenim u Kini, razlici izvoza i uvoza ili nelojalnoj konkurenciji. Ili bolje rečeno, oni imaju nešto s tim, ali oni predstavljaju pozadinu drugog nadmetanja, onog u području kulture. Posljednja odstupnica Pekinga zbog povećanja američkih carina cilja ravno u američki izdavačko  tržište, a ono je sve samo ne malo.

Nakon što je Kina odustala od američkog mesa, soje i automobila, odlučila je blokirati stotine američkih naslova, književnih uradaka, manje ili veće vrijednosti, koje je danas nemoguće pronaći u kineskim knjižarama.

Drugim riječima, kineske izdavačke kuće su dobile popis zabranjenih naslova i time je doslovno paralizirano tržište literature „Made in USA“ u Kini.

Među naslovima u zabrani Komunističke partije Kine nalazi se i posljednja nkjiga Boba Woodwarda, “Strah: Trump u Bijeloj kući”, ili “Asimetrija”, debitantski roman spisateljice Lise Halliday i “Dijete Božje”, priča Cormaca McCarthyja iz 1973. godine.

U Pekingu je sve manje knjiga “Made in USA”

Pa ipak, nisu toliko američki izdavači ili pisci ti koji se žale, koliko sami kineski izdavači. Sophie Lin, direktorica privatne izdavačke kuće u Pekingu, objasnila je ovako situaciju: „Ova blokada ima ogroman utjecaj na nas i na cijeli izdavački sektor. Američki pisci i znanstvenici vrlo su važni u svakom sektoru.”

Ali odricanje užitka čitanja američke književnosti je samo vrh ledenog brijega političke linije koju je pokrenuo predsjednik Xi Jinping, a kojoj je cilj drastično smanjiti strane kulturne utjecaje unutar Kine, a ako se ograničavanje prodaje američkih knjiga podudara i sa udarom na Washington u kontekstu carinskog rata, još bolje.

Još prije trgovinskog rata su kineski cenzori imali vrlo krute stavove o triptihu sastavljenom od knjiga, predstava i filmova iz inozemstva.

Poučeni iskustvom istočne Europe i Sovjetskog Saveza, ali i Francuske Chalesa de Gaullea, dva „režima“ koja su prvo potkopana oružjima kulturnog imperijalizma, a onda su se urušili kao kula od karata, gotovo sami od sebe, francuski s „revolucijom“ 1968., a onaj „komunistički“ s padom Berlinskog zida 1989., kineske vođe su odlučila dozirati ili drastično ograničiti strani utjecaj kroz književnost, kazališne predstave i filmsku proukciju.

Učinci mjere na kinesko tržište izdavaštva

Ako je s jedne strane Kina uvela opisane mjere kako bi zemlju učinila neprobojnom za bilo kakve štetne strane utjecaje, s druge strane se „Azijski zmaj“ mora suočiti sa značajnim povratnim silama, obzirom na to da su jedan od najprofitabilnijih izvora na izdavačkom tržištu Kine bile upravo američke knjige. Malo je vjerojatno da će izdavači biti u minusu, jer će im država subvencionirati dio gubitaka. Što se tiče tržišta knjiga, ono će pretrpjeti kratkoročni šok, ali kada je riječ o poslovanju, Kina je prema izvješćima Međunarodnog udruženja izdavača, nakon američkog, postala „najveće izdavačko tržište na svijetu“.

Uspon nove kineske srednje klase je bio nevjerojatan poticaj za čitav kulturni sektor, koji je u posljednje vrijeme počeo koketirati sa stranim autorima i naslovima. Ali od sada se pravila igre mijenjaju i Kinezi će moći uživati više u litereturi europskih književnika, azijskih, ruskih, arapskih, latinoameričkih i drugih, dok će biti lišeni užitka čitanja američkih naslova.

Isto je prošao i japanski strip

Podsjetimo da je u veljači 2019. tako prošao i japanski strip, vrlo popularan u svijetu, ali i među tinejdžerima u Kini, na užas njihovih roditelja i djedova koji Japan pamte po višedesetljetnim zločinima. Tako je cenzuriran i japanski strip. Početni šok je brzo prevladan i sada kineski crtači stripova ubrzano rade kako bi popunili prazninu na tržištu, ali s kineskim povijesnim junacima i kineskim verzijama superheroja.

“Japanski strip je kulturološka invazija. Kad razmišljam o onome što se događa, jedina fraza koju mogu upotrijebiti da to opišem je neprimjetno i pažljivo ispiranje mozga. Ovo je najbolji način da objasnim što se događa s generacijom moje kćeri”, rekao je Zhang Jie iz sektora prodaje start-up tvrtke u sektoru komunikacija.

Ovo je bio veliki udarac za japansku idnustriju stripa, ali i video igara, animiranih filmova, prodaje igrački i svega što je vezano za japanski strip. Računalo se da bi s 200 milijuna potrošača u Kini 2020. imao promet od 30 milijardi dolara. Ali to je manje važno. Kina se suočila s problemom da su se tinejdžeri poeči oblačiti i formirati subkulturne skupine na temelju tematike iz japanskog stripa, a dio mladih je u žargonu počeo koristiti japanske riječi.

„Sve to ima takvu moć nad mladima da su neki počeli govoriti, pisati, pa čak i pjevati s japanskim naglaskom. S gledišta naše tradicionalne kulture i naše sigurnosti, to nije samo žalosno, nego zastrašujuće“, rekao je Zhang Jie za China Digital Times.

Ranije japanski strip, a sada američka književnost su nešto za što će Kinezi morati naći alternativu. Gube li što s tim što su uskraćeni za užitak u japanskom stripu ili američku književnost, ne svu, da se razumijemo, to je već druga tema i prije svega bi morali bi biti Kinezi da damo odgovor na to pitanje.

China Digital Times

Kulturni imperijalizam – Kako i koje se narode pretvara u bezlične mase

KP Kine i religija: Xi je odlučio da Kinezima treba duhovno i kulturološko sidro

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
119 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tom
Gost
Tom
1 godina prije

U rvatskoj na svim programima televizijeod jutra do mraka pice americki filmovi serije sapunice vec mi je pun kuferamerike koda ostali svjet ne postoji
Vec sam lud od americkih fajf baks muvis

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  Tom

Bio kod prijatelja i veli njegov stari da više vli gledati turske serije od ovih sa kabalazapada, pitam ja njega a zašto kad će ti on meni: pa tamo nema nemorala i sexa i svega onog nakaradnog. Ja ušuti, vidim čovjek vidi što podvaljuju a da nije upoznat kako se to radi.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Tom

tom
Istina, ali, ti to mozes gladati i ne moras. A da ti netko opali cenzuru, reci iskreno, zar te ne bi zanimalo, sto to ima tamo?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

” Istina, ovo nije neka novost i neke su zemlje na vjerskom idenitetu izgradili ne samo jedinstvo nacije, već i državu i institucije, poput Irana kao pozitivan primjer, ili kao Saudijska Arabija ranije i Turska s Erdoganom kao negativan ”

Ovo nikako ne moze biti tačno..
Da su gradili prema vjerskom , islamskom , identitetu danas uopste ne bi ličilo na sta liči..
Islam ne poznaje nacije , drzave i politička institucije i ekonomiju kakve danas imamo kod nabrojanih ,tako da se upošte ne moze tvrditi da su iste utemeljene na vjerskom uvjerenju..
Npr islamska republika iran ?! Islam i repubilika ?! ..
Ne bih sada ulazio na čijim uvjerenjima su izgradjena nabrojana drustva ali sigurno nisu na islamskim.. Ono sto ima doticaja s islamom jeste nekakav pokušaj upravljanja s istim a ne puna sprovedba istog.. Naravno iz islama je posudjeno ono i onoliko koliko je potrebno..
Islam ima sve definirano , zakon , drzavu , ekonomiju , politiku , vlast , svaki i najmanji djelić ljudskog života …
Koga zanima neka prouči gradivo..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Alen

đeki, ne lupetaj.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Alen

Zadranin, često prozivaš Izrael i dodjeljuješ mu negativne epitete. Respektiram tvoj stav dokle god ga pristojno prezentiraš. Ali, u cilju povijesne istine, predložio bih ti da pročitaš koju povijesnu knjigu koja se tiče Izraela i Arapa. Počni tamo od 1920. godine. Ako budeš zainteresiran, mogu ti predložiti nekoliko naslova. Iznenadit češ se koliko griješiš u svojim procjenama uloge Izraela u sukobima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Zadrži svoje naslove za sebe, zasra. Povijesne knjige pišu pobjednici, a štampaju i izdaju tvoji. Što se tiče izrahella i terorizma, stvari su tu sasvim jasne, i povijesno i trenutno.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  Ad astra

A ti opel astra prvo uvidi što je Ramzes II uklesao u zidove hrama hijeroglifima kako je pobijedio “narod s mora”=filistines na staroegipatskom…………………..1145 prije vašeg kojeg podvaliste a ne priznajete ga kao………..hahahah, a tiskaju i izdaju tvoji, dobra Ivo.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Astra @ Povijest izraela i arapa , muslimana , pocinje od prije 1490 godina ,pa ako si raspolozen naknadno mozemo rastabiriti tu povjest..
Takodjer ako zeliz mozemo rastabiriti i povjest prije arapa tj muslimana , nikakav problem..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
Točno si rekao…naravno.
Ali mislim da je u tekstu pisac htio reći ” izvoz svoje varijante islama odnosno svog utjecaja”.

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi
1 godina prije

Bravo! Pamtno! Čestitam!

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije

Bravo Kina, samo svoje a ne tamiono njesra.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Što se tu ima slaviti. Zatvaraju svoj narod. Još ima samo policija misli fali.
Orvel je znao da će to napraviti netko sa “K” na početku. Mislio je da će to biti korporacije kad ono KPK.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  neznanje

Orvel i onaj Haksli su prediktivno programirali mozgove jago na ono što im njihova braća spremaju u budučnosti. Još nisi shvatio da su te obmanuli a ti mislio kako su pametni pa su oni sve “predvidjeli” u svojim knjigama a braća im rekla što slijedi pa trebaju umove programitati.

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Tijekom povijesti su budući zločinci spaljivali knjige i to je bio uvod u tiraniju. Pojasni mi razliku između paljeja kniga i zabrane interneta i štampanja knjiga.

spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
Gost
spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
1 godina prije
Reply to  neznanje

Mislim da program u tebi ne dozvoljava da shvatiš što sam rekao i nepotrebno je da ti dalje objašnjavam.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  neznanje

Znanje se pretvorilo u neznanje?
Vidis kako covjek slusa sugestije. Ajmo od par sitnica krenuti…..u skolama se ne dila nikakva droga niti opijati, to ne postoji u drustvu kao na sjajnom zapadu. Znaci klinci su zasticeni. Da ti ne pricam o ponasanju klinaca i koliko su imuni i nezainteresirani po pitanjima tipa decko, cura, a kamoli nesto vezano o sexu. Vidim njihovo ponasanje iz prve ruke. Znaci u dodiru sam sa takvom okolinom. Sta tu ima lose? Zapad je bolji? Pojma nemas o cemu pricas. Naravno da ovakav pristup ima i neke negativnosti, ali kad saberes sve zajedno, ima vise pozitivnog. Ne mozes stisnut i prdnut istovremeno. Ili ti to mozes?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istina boli

istina boli@ toga je bilo oduvijek, samo su se onda skrivali (kao i u svemu ostalom), a danas ne, i danas su djeca slobodnija, ali i zaštićenija… A da ja Vama pričam kako su se razno razni profesori iživljavali na djeci i istresali svoje frustracije i komplekse.
Ne kažem da od zapada nije stiglo na teritorije Balkana puno toga lošeg, ali to zavisi od društva ili bih prije rekao od pojedinca, da li će više prihvatiti loše ili dobro.
Ja sam sretan, da moja djeca danas ne trpe one psihoterore kojim su se nekada davno neki od profesora služili i opako zloupotrebljavali svoje pozicije i imali diktatorski a ne pedagoški pristup djeci.
Izbacimo istinu sa svih strana, a ne samo ocrnjivati jednu stranu.
Uostalom, životne okolnosti su se promijenile i roditelji nemaju više vremena kao nekada posvetiti se svojoj djeci , već kudikamo više rade nego nekada.
Treba gledati svestrano, a ne samo jednu stranu. Nažalost, ima puno osoba koje rade kao pedagozi, a osobno im nikada ne bih to dozvolio kada vidim sa kakvim se oni osobno psihičkim problemima suočavaju.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

Oni koji zabranjuju i spaljuju knjige , spaljivati ce i zabranjivati ljude , to je ujedno krajnji domet totalitarnih drzava i vjerskih sekti.Na tom tragu je i ovaj tekst , odnosno vecina mu pripadajucih komentara.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Šta trtljaš ti? Nema nikakve zabrane a kamoli spaljivanja knjiga u Kini.
Samo se diverzificira uvoz kulture. Odjeb siledžijskoj propagandi koju šire kroz film, TV i pisana nedjela.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

đeki, ne lupetaj.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Meka sila je opasnije od tvrde,pametan potez Kineza.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Trt

Meki povez je opasniji od tvrdog.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

Index Librorum Prohibitorum. Zar u XXI stoljeću?
Odlično! Sada samo treba strpljivo čekati da netko u Kini umjesto Hemingway-e “Snjegovi Kilimadžara” napiše “Snjegovi Huang Shana”. A djeci će umjesto Twain-ove “Pustolovine Toma Sawyera” ponuditi npr. “Pustolovine Xing Banga”.
U vrijeme kada se godišnje pročita, prosječno, manje od jedne knjige po glavi stanovnika ovakve mjere će sigurno povećati već ionako oskudnu pismenost.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

S umjetničke strane neće mnogo izgubiti, to je sigurno. Spisak trebaju proširiti i na englesku književnost, to je ista kuhinja. A moguće i na jjoš njih par.
U principu sve zemlje koje su konstantno umiješane u osvajačke ratove i nasilne okupacije treba bojkotirati kulturološki. Ne zbog bojkota samog, već stoga što je činjenje zla nerazdvojni dio njihove kulture.
Samim tim, izlaganje njihovim ‘umjetničkim’ djelima je izlaganje njihovoj soft power propagandi.
Uostalom, kad smo kao klinci gledali Western filmove, u 99% slučajeva navijali smo za kauboje, mada su oni pred našim očima vršili genocid.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  Ivo

Svega sa ciozapada se trebaju odreći ako ne žele da im mariniraju mozgove oni koji su te programe za porobljavanje podsvjesti pisali.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Ivo

Sjeti se kako su u tim filmovima prikazivali domorodačke narode, a kako doseljenike… povučen osječajem pravde, morao si navijati za “kauboje”… e TO kinezi žele spriječiti / umanjiti.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  Jomla

Gadim se sam sebi kako su mi uvaljivali to smeće preko cioholivuda, srečom bio sam napredan pa mi odmah nešto smrdilo tu. Nisam znao točno što ali sam brzo nadošao. Sječam se prije po stoljeća prikazivali one Palce sa kefijama uvijek negativno u njihovim filmovima. Tad sam imao mozak opran kabalom holivuda i zapada nihovog pa sam pušio fore da Palci ne valjaju a ovi su jadni. Pitam se pa zašto su indijanci kojima su ukrali kontinet u filmovima negativci a ovi koji im to ukradoše pozitivci, isto tako za Palce, pa čekaj to je njihova zemlja, ukrali je i sad u svojim filmovima onog kome su ukrali zemlju prikazuju kao negativca. Tad sam skužio što se dešava a nisam to čitao u njihovim knjigama.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jomla

Ako sam dobro shvatio, vama ljudi, je cenzura OK?

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  Ivo

TV, filmovi, glazba, knjige, obrazovanje, tisak, portali, internet, radio, sport u svemu tome se kriju sublimirajući programi kod bilo koga na planetu. Svaki cigo svog konja hvali. Srbi imaju najbolju kinematografiju na Balkanu, književnost itd. ali zavisi tko to gleda i čita. Kad gleda netko iz Srbije ništa sporno neće zaključiti, kad gleda i čita netko van Srbije hoće ako nije programiran istim.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

Da, naravno, ubuduce slusam/citam/gladam samo autore iz moje ulice, da me, jadnoga, ne bi indoktrinirali ovi banditi iz drugog kvarta.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

“Američki kulturni centri” su posađeni svuda po svijetu… bilo ih je i u bivšoj Jugi… prate ih engleski i, stidljivo, francuski i njemački… svrha je potiskivanje lokalnih kulturnih naslijeđa i promoviranje pro-njihovih liberalističkih pogleda, ukratko: ispiranje mozga natenane.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Jomla

Ima toga Jomla ali ne treba generalizovati. Prava književnost obrađuje univerzalne teme i ukazuje na univerzalne vrednosti. E sad, druga je stvar kad ljudi ne znaju da razlikuju pravu književnost od šunda ili klasične propagande. Razliku bi trebalo da objašnjavaju profesori književnosti a ne “književna inkvizicija”.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Prava kniževnost programira ko tebe Njegoš i ostali Šumadijo.

shumadinac
Member
1 godina prije

Čime sam te uvredio Subaru? Ja želim da učim, ne bežim od diskusije jer tako učim i znam da nemam tapiju na istinu – imaš li je ti?

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nisi uvrijedio prijatelju, samo ti ukazujem na problem.

shumadinac
Member
1 godina prije

Evo kako ja radim Subaru: puštam da sve do mene dođe i razdvajam žito od kukolja. Ovde sam definitivno puno toga naučio i shvatio da i od budale i od najzadrtijeg možeš da dobiješ korisnu informaciju.
Da bi procenjivao moraš da imaš dve strane, ako si na jednoj moraš da znaš argumente druge. Ako misliš da si Svetlo moraš da saslušaš Tamu – imače možeš da doživiš veliko iznenađenje ili bar da živiš u laži. Ne samo da živiš u laži već da i druge njom truješ.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadijo, ostani ti to što jesi.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sumi
Nisu svi svjesni sta rade i sta gutaju. Kako utjecati na njih? Ja nemam ni volje ni vremena da se obracam nepoznatima, kad me neki iz moje blize okoline ne slusaju kako treba. I sta uciniti po tom pitanju? Svi smo bili kauboji ko klinci. Zbog cega? Vec je objasnjeno. Znaci, na generalnom nivou treba drzava intervenirati, a ako bas hocu nesto proucavati imam vpn i pdf knjiga koliko hoces. Sve je dostupno, ali odsada nece biti pri ruci.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac@ u najboljoj namjeri, samo nemojte učiti od Ive koji čita i sluša zapadnjačke LGBT-evske izvore povijesti isključivo na engleskom jeziku, a ne ruske ili srpske izvore na ruskom ili srpskom jeziku. Činjenica da sve te nastranosti dolaze uglavnom iz Engleske i njihove kulture kao što je i engleski internacionalni jezik na prvom mjestu,a općepoznata je činjenica da i od Engleza dolazi onaj pride parade..
Prošli puta sjećam se da Vam je preporučio Jezuitske sektačke knjižice od poznatog Irskog Jezuita J.Marphy-a.
Vjerujem da većina ovdje zna ruski pa je bolje slušati i čitati njihovu literaturu ili srpsku. Hrvatsku neću spominjati, jer se ipak po pitanju povijesnih događaja vrlo često razlikuje od njihove ,pa da ne ispadne da namećem išta, jer niti sam Rusofil niti Rusofob..
A propos ove izjave prethodno navedenog komentatora; “U principu sve zemlje koje su konstantno umiješane u osvajačke ratove i nasilne okupacije treba bojkotirati kulturološki.” Apsolutno se ne slažem sa time. I po tom pitanju je taj isti gosp.Ivo kontradiktoran svojim izjavama.

Inače osobno mislim da je takav jedan potez od strane Kine, koliko je inatljiv i štetan za njihov narod upravo u pogledu kulturološkog razvoja, tim više što ni jedan narod na svijetu nije do kraja kulturno prosvijećen i potrebno je na neki način svestrano se obrazovati, pa tako i čitati literaturu svjetskih stručnjaka i znanstvenika kao npr. poznatog njemačkog filozofa i psihijatra K.Jaspers-a…

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  x@y

@x@y
Ne brini kolega, ponekad mislim da imam ugrađen “crap filter”. Ali ponavljam, sve valja saslušati.

Ovih dana sam zaprepašten saznanjem da u Srbiji postoje “argumenti” kojima se Crnogorcima negira “Crnogorstvo”. To saznanje mi je pomoglo da na ovu krizu gledam iz drugog ugla. Ne radi se o drastičnoj promeni slike ali su konture sve preciznije.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

malo ti je dugo trebalo da saznaš….

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

To bi se na neki način moglo protumačiti kao zabrana isticanja nacionalnog identiteta na vjerskoj osnovi. Ako su Vas priznali kao crnogorsku naciju i ako se je istočna/ pravoslavno kršćanstvo još davne 1054.god. iz mnogih njima osnovanih razloga odvojilo od zapadnog ,onda bi nekakvim logičkim slijedom trebalo biti logično, da i Crna Gora ima priznata sva svoja kulturološka obilježja, pa tako i vjerska. Znam da će me mnogi linčovati ovdje zbog takve izjave. Mogli su ostati ujedinjeni, kao i Jugoslavija pa nisu.
Trebao bih i ja dublje zakoračiti u povijest Crne Gore ,no izvori različitih autora pišu različito pa onda čovjek sve mora uzimati sa rezervom.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  x@y

Evo opet ovaj sumanut Ivo..Nije Jack, a lijepo sam te zamolio da mi se ne obraćaš više i da me ostaviš na miru ,jer zaista ne znaš na kulturnom nivou voditi dijalog već samo monolog.
Pa gosp.Shumadinac je to pročitao vjerujem a što se tiče traženja nije problem unatoč tvojem sarkastičnom “psećem lavežu” kako je gosp. “Kora” naveo. Vidiš da imaš problem i da vrlo lucidno manipuliraš sa ljudima.
Evo Ivo UDBA i SOA rade svoj posao..
“Ivo
Shumadinac, prodaješ muda pod bubrege, pojma nemaš što je to religija, budući da nisi baš tup k’o stup, prouči si par knjiga od Josepha Murphyja ( Snaga podsvijesti, Kako ostvariti sreću i blagostanje . . . ). Sve religije se temelje na notornim lažima, a cilj su im novac i sve što ide uz njega. Notorna laž je da ti pop može oprostiti grijehe ( katolički popovi su to radili za novac ). Bog ( Viša sila ) je, dijelom, i poput struje, odnosno djeluje automatizmom. Ako se ogriješiš o zakon Boga, automatski ti slijedi “kazna” u tri oblika: 1. Gubitak zdravlja 2. Gubitak materijalni ( izgubiš novčanik, razbiješ auto ) 3. Gubitak ugleda ( vatikanski Licemjer ima stida kao klopava krmača vida ). Vremenski, kazna ti stiže, pa to ovisi o Bogu. Činjenica je, a činjenice su tvrdoglave stvari, da će sve religije nestati, ali će ostati vjera, a vjera se temelji na znanstvenim spoznajama o “mehanizmima” djelovanja Boga ( Viša sila ). Termin Viša sila se koristi valjda, jer još nije rasvijetljen i opisam način djelovanja Boga. Jedino je istina da Bog sve vidi, sve čuje i sve pamti. Kako?!? Pa tko ima “ sreće” taj to razumije, ti očito još nisi u tom klubu

2-7Odgovor27. 12. 2019. 16:54”

J.Murphy je irski sektaš, Jezuit, a inače Irska je itekako poznata po svojim sektama. A propos vjere to sve znamo i bez njega.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

Đeki, što da ti kažem.. Opet kradeš moj nick, smeće pogano. Bilo mi je čudno što se stalno pozivaš na nešto o čemu nemam pojma, trebao sam znati da si opet na svom poslu zavađanja ljudi.
Definitivno treba obratiti pažnju na tebe, smeće pogano trolovsko.
Ne koristi tuđe nickove, shlomo.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  x@y

@x@y
Nisam stručan za ovo pitanje ali ponešto znam. Ako je Crkva SPC to “Srpska” ne znači da je crkva namenjena samo za Srbe, ona vrši službu za sve pravoslavce na teritoriji koju pokriva. Vernicima je apsolutno svejedno koja je crkva ukoliko je pravoslavna, to je bitnije sveštenstvu koje autokefalnošću dobija više nezavisnosti u odnosu na Vaseljensku Patrijaršiju.

E sad, ako vernici žele da kroz autokefalnost dodatno potvrde svoj nacionalni identitet to dobija sasvim novu dimenziju.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Vrlo koncizan odgovor, slažem se iako vidim da se Srpska pravoslavna crkva ne slaže sa time kao niti srpski narod. Meni je osobno svejedno u čiju crkvu idem, kad odem iako sam katolik.. A nadam se onda da ni crnogorski narod nije za autokefalnost /CPC.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Jadove, sigurno te ni mama nije volila…
1. 1054. Crkva se podijelila oko toga kome će ići crkvena desetina ( a ne npr oko rasprava kada je Marija bila djevica).
2. Nikad nije postojala Crnogorska pravoslavna crkva.
Valjda ti je toliko trebalo biti jasno iz nekoliko članaka, samo na ovom portalu.
3. Ne postoji sukob između Srba i Crnogoraca, kao što Milo prikazuje (btw posjetio ga je izvjesni Sam, poznat po istom utjecaju na crkvu i vlasti u Ukrajini).
Postoji samo sukob vjernika, ustavnog suda na jednoj strani i Milovih lupeža na drugoj.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija@ mislim da ste totalno pogrešno shvatila poantu čitavog konteksta, no nema veze.
A sada Vas po 5-i put lijepo molim da mi se više ne obraćate ,jer ste puna mržnje, pakosti i zla.

OVO STE MI NAPISALA NAKON ŠTO SAM 4 PUTA REKAO DA MI SE VIŠE NE OBRAĆATE,JER GOVORITE ISTIM JEZIKOM KAO I IVO I ČAK PUNO ZLOBNIJIM. BTW.I ZA VAS MOGU SLOBODNO REĆI DA STE TOTALNO POBRKANA SA SOBOM.
Lucija
x@y
Bolesno go*vno. Za Novu godinu ti obećavam da ću odgovarati na svaki tvoj petparački komentar koji vidim. 😁

A OVO JE MOJ ODGOVOR VAMA:
x@y
Lucija@ to samo dokazuje da imate ogromnih psihičkih problema i govori isključivo o Vama, kao i Vaš toksičan jezik. A ja ću Vas lijepo ignorirat, dok ostali ne uvide da niste normalna. Sada lijepo odlepršaj od mene i zaobiđi me kulturno ako želiš dokazati da si normalna.

SADA VAS 6 -I PUT MOLIM DA SE NE OBRAĆATE AKO STE NORMALNA OSOBA ZAISTA, NE RADITE JOŠ VIŠE PSIHIČKI POREMEĆENU OSOBU OD SEBE.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
😃 A zašto bih se ja ili bilo tko drugi trebao povinovati vašim željama/ naredbama?
Da bi vi neometano pisali – laži?
Svo ovo vaše deranje ne prikriva činjenicu da:
– ne poznajete stvari o kojima pišete,
– ne poznajete ljude, posebice – žene.
Istina sampo sebi može biti uvredljiva, jel’ da? 😊

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija pitate me gluposti, osnovna kultura nalaže da ne psihoterorizirate nikoga sa svojim prljavim jezikom perfidno uvijenim smile-ovima , što mene ne može zavarati, već naprotiv čvrsto ukazuje na Vaš totalno poremećen moždani sustav tzv. neurotičnost,a možda neka vrsta hiper maničnog i bipolarnog poremećaja, kada već želite čuti istinu koja boli.

Drugo; mene apsolutno nitko takvog mentalnog sklopa poput Vašeg nikada ne može uvrijediti,jer to sve kao što sam rekao samo govori o Vama ,tako da Vi faktički vrijeđate samu sebe, ali intelekt Vam radi na tako niskoj frekveniciji da to ne uviđate.

Treće; ne znate Vi apsolutno ništa o meni, a ja mogu reći da ja već imam sasvim dovoljnog saznanja o Vama.
Vi ste manipulativna i zlobna žena, puna muških hormona i to je milijun posto. Tražite da Vas se poštuje, a napadate puno gore od onog zmijolikog čudovišta iz Grčke mitologije Hidre sa 9 glava ,kojoj joj ih je Heraklo uz pomoć svojeg nećaka ipak uspio odsjeći..jer bi nakon svake odsječene glave odmah izrasle druge dvije..čiji su dah, krv i slina bili tako otrovni da je čak i njezin miris smrtonosan kao i izgled.
Eto tako ja Vas doživljavam i ne varam se.

A SADA VAS PO 7-i PUT LIJEPO MOLIM DA ME ZAOBIĐETE I DA MI SE VIŠE NE OBRAĆATE, A PAMETAN ĆE SVIJET VEĆ RAZOTKRITI VAŠE LAŽNO LICE.

JA SE HVALA BOGU DO SADA U ŽIVOTU NISAM PREVARIO, JER KAO ŠTO VEĆ REKOH ODLIČNO PROCJENIM OSOBU ČAK I KROZ NAČIN PISANJA.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Komentar si pisao u 22.53? Na novu godinu?
O, pa one lezije su malo veće…vjerojatno imaš i druge – fizičke poremećaje…to bi objasnilo i ove poremećaje u komunikaciji.
Idealni trol.
Otkud ti to da se Jackie bavi – iscjeljivanjem? Odnosno čitanjem o tome?
Pogledaj koliki su tvoji bezvezni komentari? Tko to ima vremena čitati? Bez veze s temom.
Ako si invalid, to ti ne daje pravo da gnjaviš druge.

poervneiuvnesunfvienfvnefefve
Gost
poervneiuvnesunfvienfvnefefve
1 godina prije
Reply to  x@y

Dobro si skužio Luciju.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

poervneiuvnesunfvienfvnefefve@ skužim takve brzo.. Za sada se još u životu nisam prevario.

efvioewfvrnejfnviewifvnewindvwedvw
Gost
efvioewfvrnejfnviewifvnewindvwedvw
1 godina prije
Reply to  x@y

Mene trebe zovu dr Gruden i kad im nešto nije jasno zovu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Kolega ni Luciju ne bih nazvao trebom, kao ni Koru. Takvima ništa ne pomaže. Baš me interesira da li će te Lucija nazvat ,čini mi se zločestija od Kore ..

efvioewfvrnejfnviewifvnewindvwedvw
Gost
efvioewfvrnejfnviewifvnewindvwedvw
1 godina prije
Reply to  x@y

Ja govorim o stvarnim a ne virtualnim, boga pitaj tko su i što su one. Jest negativnija, netko ju je napunio negativom al vjerojatno i genetika ima udjela.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Nekako imam feeling da bi se tebi Lucija ipak dopala po svojim političkim stavovima koliko god da je izgorena u glavi, a ja osobno ljude ne dijelim po naciji ni po vjeri ,niti širim mržnju.
Lucija se je zakačila ,otkako sam na neku temu bio detaljno opisao psihopatološki poremećaj i juriša ko sumanuta, a onda su je zasmetali i neki moji komentari vezano za Ivu pa je i on počeo režat ko sumanut, na kraju ih smetalo što bih podržao Jack-a. Tip je zafrkant i takav je ,kakav je.
Dođem ovdje pročitat nove teme,prokomentirat i našalit se bez apsolutno ikakve loše namjere.

sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
Gost
sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
1 godina prije
Reply to  x@y

Lucija ima dibidus drugačije političke stavove. Ona se može nekome dopasti možda fizički ili u krevetu a ovo sve ostalo je u minusu.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe@ po svemu što sam do sada stvorio sliku o toj osobi Lucija, sumnjam da bi zadovoljila i fizički, tim više, jer u protivnom ne bi bila toliko isfrustrirana..
Dobro kužim žene,pa i predobro. Ne treba mi puno da evaluiram osobu u stvarnosti,ali ni u virtuali ovdje..
Po meni sigurno ne zadovoljava ni jedan kriterij, no svaki lonac nađe svoj poklopac.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  x@y

Totalno pogresno SHVATILA?
Ovo ste mi NAPISALA? Itd
Ala nove rvatske gramatike, uzas i strahota. Kako to nakaradno zvuci…..fuj

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  istina boli

istina boli@ Pa možemo mi razgovarati i na latinskom, talijanskom, njemačkom, engleskom, francuskom pa i ruskom, samo čisto sumnjam da je Vaš intelekt na tom nivou , obzirom da vidim da su Vam već slavenski jezici vrlo teški po pitanju gramatike… “Quot linguas calles, tot homines vales” Nažalost nekog poput Vas priroda gadno zakine. 😉

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

đeki nesrećo lgbt-evska, trk u kućicu! I ponesi sa sobom tog J.Marphy-a, pa se zabavljajte.
Btw, pronađi negdje taj moj napis gdje navodno propagiram tog tvog derpe pisca, za kojeg inače nikad čuo. Ukaži na taj post i svi ćemo ti vjerovati. Ajde đeki, traži! Traži!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ti si Ivo dosta pobrkan sa sobom, ali logika i strast prema vojnom naoružanju i zrakoplovima vidim je itekako prisutna.. Nema problema, ja volim pročitati svačiji komentar tim više ako je potkrijepljen vjerodostojnim izvorom i na kulturan način.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y
Aha. Ti bi od Ive vjerodostojan izvor.
A što ti nisi pogledao barem na wiki uzroke crkvenog raskola?
Nego ti je bilo važno da – opet- mutiš vodu o događajima u Crnoj gori……
Ti bi kulturnu komunikaciju? A kako si počeo svoje trolanje ovdje? Ti bi vrijeđao sve druge, a da tebe – nitko ne vrijeđa?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ne pravi se lud Ivo, jer znam da to čitaš, ali razumijem da ne želiš sada to priznati. Ispada da iznosim ovdje tvoje privatnosti, ali iznio sam onoliko koliko si sam napisao. Poslati ću ti link.
A Jack sigurno ne čita takvu literaturu,jer čovjeka ne interesiraju te stvari tipa iscjeljenja isl.. sa zapada, ruku na srce uopće nije taj tip.
Inače odlično mogu procijeniti osobe i preko pisanja, kao što sam odmah razotkrio Koricu …

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  x@y

LINK: IVO šalje popis jezuitske literature irskog sektaša Jezuita J.Murphy-ja
https://www.logicno.com/politika/kp-kine-i-religija-xi-je-odlucio-da-kinezima-treba-duhovno-i-kulturolosko-sidro.html

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Klasici nisu cenzurirani,…… Ono što se uči na svim fakultetima i što imaju sve knjižnice, nego šund i šljam,.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Laki upravo tako knjige irskog jezuita sektaša LGBT-vca jesu šund.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije

Laki@ ne znam kakvu si ti literaturu čtao,ali ja sam davno npr.iz predmeta Opća Historija države i prava – koristio literaturu Prof. Šefka Kurtovića.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jomla

Dragi Bog je svima (ili skoro svima), dao razum, da razluce dobro od losega. Dakle, imas sposobnost odabira, u svemu. Ne treba mi cenzor, da mi kaze sto je OK, sto ne. Dapace, razuman covjek gledajuci USA filmove, shvati njihovu prozirnu propagandu, i ne treba biti genije za to.

rover50
Gost
rover50
1 godina prije
Reply to  Jomla

Ne samo to, oni su rasadnici ljudi koje vrbuju u matičnim zemljama. Primjerice prije dvadeset godina, pupovac stariji više je visio u britanskoj ambasadi nego u saboru. Smatram da svaka zemlja ima takve faktore destbilizacije koje koriste strane obavještajne službe u cilju stvaranja kriza i utjecaja na službenu politiku.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

To je dobro?
Kad su to isto rekli Hrvati devedesetih za srpska knjige onda je t bilo lose

A da Hr blokira Internet pristup Logicnom
Uuuhhh
Kakav bi to bio naslov !!!!!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

šuti fabo, da se to dogodi, ostade ti bez posla.

shumadinac
Member
1 godina prije

Kada sam pre neku godinu pisao da ulazimo u ideološki sukob ogromna većina je lupala minuse.

Japanski strip i američku književnost nikako ne treba stavljati u isti koš. Japanski strip i animirani filmovi su samo indistruja zabave bez kulturne vrednosti. Imaju i oni pozitivnih aspekata ali ništa što domaća roba ne može da zameni.
Koliko vidim za sada se zabranjuje manji broj knjiga, ne govori se o pravom kvalitetu već verovatno o propagandnom šundu (pretpostavljam, mrzi me da proveravam). Ali posmatrajući novu kinesku filozofiju velika je verovatnoća da će doći dan potpune zabrane američke literature. To je uostalom stalni deo ideološkog rata: “njihovo ništa ne valja, jedino naše je dobro”. Na taj način ne samo da će biti uskraćeni za kvalitet (osim ako se ne drže one: “ali ta zgrada ima istorijsku vrednost – nema veze, napraviću vam još stariju”). Neće biti uskraćeni samo za kvalitet, još je gore što neće poznavati drugu stranu, počeće zaista da veruju da su tamo “svi glupi, lenji, ružni, zli i da razmišljaju samo kako da im naude”.

Kompromis obično znači da se nešto gubi ali ovde je moguća win-win situacija. NA kraju knjige bi mogao da se doda deo koji objašnjava šta je u njoj propaganda. Ali to bi moralo da se uradi vrlo suptilno i logično (kao na ovom portalu 🙂 a ne rigidno kako to oni znaju da rade. Tako bi dobili ljude koji shvataju suštinu a ne programirane robote.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Svatko tko ne čita nit gleda to smeće od programa sa cio zapada slobodan je od istog u glavi. Tebe je nastavnica tjerala da ućiš Njegoša napamet a njega i Andričija obučila tama kako da vam uvali programe putem slova u glave nakon što su vas terorizirali sa taminim turkešama i hazburzima.

shumadinac
Member
1 godina prije

Od Njegoša sam učio o čojstvu i junaštvu, istini i čati, ponosu i rodoljublju. Pogrešan program, znam. Danas su neke druge vrednosti “in”. Međutim, to što sam učio od Njegoša nalazio sam i kod drugih, ruskih i američkih pisaca.
Ja mogu da biram koji program mi odgovara jer ih imam više. Oni koji imaju samo jedan nemaju izbor.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Nisi shvatio Šumi, znači oni koji su vas zbombali sa turkešama i habzburzima 500 godina vam šalju i “umjetnike” Njegoša i Andričija da vam u svom umjetničkom opisu opišu da ste terorizirani od njihove nestašne djece i da vam otvore oći da se to zaista desilo i da imate tu “turke” da ih milujete.

shumadinac
Member
1 godina prije

Jbg, tek te sad ne razumem.

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Jesi Šumadijo al ne možeš povjerovati u to jer se to kosi sa onim što si učio na pamet.

shumadinac
Member
1 godina prije

Upao program u “loop” – znači ako nastavim počeću da loopam 😉

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, mislim da ti Subaru želi reći da je cilj programirati pripadnike tvog naroda da su vam turci i austrougari neprijatelji, a ne oni koji kontroliraju svijet putem lihve, i iz pozadine guraju i upravljaju i turcima i austrougarima, kako danas, tako i onda.
Putem TV-a to objašnjavaš svima, sa probranom literaturom onima koje je malo teže zavesti standardnim metodama, kao tebe npr.
Sad da li su Njegoš i Andrić dio te ekipe za programiranje ne mogu tvrditi, jer Njegoša nisam čitao, a Andrića zanemarivo malo.
A da se određeni pisci guraju naprijed a drugi koče je opće poznato, ovisno o agendi koju se želi promicati. Hebi ga, neki nikako da nađu izdavača, a druge vuku za rukav i štampaju u milionskim primjercima. (harry potter i ta sotonistička smeća)

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, nisu badava dali masonskog nobela Andričiju i sada Handkeu, trebalo je marinirati mozgove sa nabijanjem na kolac za 91-u a sa Handeovim uradcima budemo vijdeli gdje to sve vodi jer ga nisam čitao al su sa njime dali vjetar u glavi za sutra što se desi klorofilnima il albancma. I mene su pokušali teroizirati sa Njegošem al se nisam dao nit znam bilo što od njega. Čim prmijetiš da se nekog gura na sve strane TAJ JE TAMIN igrač, to nije teško za skužiti. Jel se pitaš kako se to Andrići rukovao sa Šikijem kad je davao vjerodajnice kao veleposlanik u Šikijevoj cioTeutoniji, bio ministar u vladi gdje je opisivao kako treba istrijebiti albance (ima taj napsi na netu), a onda u Titinoj Jugi se baškario i pripremao mozgove radovanovih da se lakše usmjere u osvetu kroz “pisanu riječ” njegovih “romana povjesnih”. Andrići je bio varan a ne hrvat kako bacaju spin, zato je mogao u sve tri države radit što želi jer je dio stada stvorovog. Isto i Njegoš. Neki dan gledam uradak kako je kralj Aleksandar na Avali porušio tvrđavu Žrnov. I sad me to zaintrigiralo i vidim da su putem masona Alekse i masona Meštrovića u stvari porušili neke dokaze o životi tamo u ta davna vremena. Sve pet al kad tip pođe pljuvati po Meštroviću da su one statue onih žena u narodnim nošnjama pravili kao šegrti Meštrovičevi i da je Meštrović samo to zagladio uvidio sam da program u glavi tog umnog čovjeka neda da uvidi stvarnost, morao je pokakati se po Meštroviću. I pazi filmaša Nemanje čije je ime uzeo? Onoga koji zatra bogumile, kako se filmaš posprdno sveti bosancima, koji su to kompleksi. Sječam se u školi da su me terorizirali sa tim ustancima, te turci te srbi te ovo te ono, imao sam i tad otpor prema tomu programu, vidim danas bio apsolutno u pravu.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Subaru
Čovjek bi skoro pomislio da…mrziš Srbe? 😊 Još od kad si navalio na Štulića…
Sad si se bacio na – Njegoša. Ako ga nisi čitao, …što onda znaš? Njegoš nije mogao niti trebao biti protiv – lihvara. Zato jer je Crna gora kao i Slovenija, – bila presiromašna…ali zato u zadnja 2,3 mjeseca stalno spašavaju neke Izraelce s Durmitora itd.

Andrić je možda najbolji pisac s ovih prostora. Napomenut ću, iz edukativnih razloga, da se, iako je bio Hrvat, smatra srpskim piscem jer je pisao na srpskom.
Za razliku od današnjih diplomata, bio je gospodin i tako se i ponašao…
te nemoj s tim manipulirati, kao npr kad si komentatora koji se zalagao za autohtonozam u povjesti, – napao da je za panslavizam.
Btw, još jedan arheolog, Radovan Kovačević, se oglasio i rekao da se od njega tražilo da krivo interpretira podatke, te da se iz muzeja – krade.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija- Ovo nije kritika tvojeg komentara nego nastavak. Kad spomenu Andrića i problem s njegovim izbornim jezikom sjetio sam se da su nama i drugi bili sumnjivi. Krleža-precrven, Desnica-bolje ne otvarati temu, Zagorka-žena pisac i još k tome “šunda”, jedino s Tadijanovićem nije bilo problema, on je bio u svakom pogledu u redu ali ga svejedno nitko nije čitao jer tko još čita poeziju.
Ni sa živućim književnicima nismo u najboljim odnosima, npr. Jergovića bi najradije vratili u Bosnu.

spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
Gost
spdfbousenfivnfijdfvsdfvsdvcsd
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ima tu štiva kontra Andrića more, voliš čitati pa prouči. Meni rođaka rekla kad sam bio mladac i taj Andrić ni jednu dobru ne reće za balije. Meni to bilo čudno jer nisam razumio, kasnije sam sazrio. Ti očigledno nisi i za tebe je taj utjerivač mržnje največi pisac a za mene feklaija od čovjek upregnuta u stvorove planove na Balkanu. Drži se ti svoje mitomanije i nemoj slučajno da proučavaš kritiku Andrića. Mogao bi ti sada pucati argumente do sutra ali ti češ opet po svome, zašto da se tebi pametnoj pravdam argumentima kad ti po njima pisiraš.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Nisi li ti to malo pomijesao TV seriju, stvarnost i fantazije?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

aeifvuaqnfrewfqewfolutnimuqweufwudcwedc
Drug, nemoj se naci uvrijedjen, ali sa svim tvojim apsolutnim, neporecivim i sveobuhvatnim znanjem o funkcioniranju svijeta, kako to da nisi na nekom mjestu gdje mozes ispraviti krive Drine, nego gubis vrijeme sa nama ostalima? Ti o svemu znas sve, ali koji je rezultat?

poervneiuvnesunfvienfvnefefve
Gost
poervneiuvnesunfvienfvnefefve
1 godina prije
Reply to  nessy

Nessy, vrtiš se u programu, izađi iz njega, ugledaj se na Morena, taj je iskočio iz njega.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ivo

@Ivo
Nekada se neprijatelj definisao kroz narodno predanje i to je trajalo vekovima. Onda smo naučili da čitamo pa su nam kroz knjige definisali neprijatelja što se svodilo na decenije. Nastavio je Hellywood sa definisanj neprijatelja na po par godina – dve godine Rusi, pa dve godine Srbi, pa islamski teroristi, pa Kinezi…

Onda smo prešli na internet gde se neprijatelj menja od vesti do vesti. I tako je populacija dospela na pamćenje zlatne ribice – tri sekunde. Knjige? To je danas ubijanje vremena između slanja fejsbuk poruke i čitanja odgovora. Sada se ionako forsira “creative writing” – sranje bez ideje u lepoj ambalaži.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac,slažem se. No, princip je uglavnom isti, podmetanja određenih ideja u podsvijesti, kao što Subaru kaže.
Btw, onaj trol jack/x@y ti je napisao nešto pod mojim nickom, pa se stalno poziva na to. Nemam pojma tko je taj Murphy o kojem on piše, vjerovatno neki njegov sotonistički autor. Kvaran trol u svakom slučaju.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ivo

Od mene ćeš Ivo uvek dobiti kulturan odgovor ako kulturno pitaš. Sa nekima si razvio toksičan odnos pa dobijaš šta si tražio. Jack ovde većinu vuče za nos (vidi našu diskusiju na jučerašnjem tekstu) a sa x@y-om upravo ovde iznad imam odličnu diskusiju.

Ljudi ovde dolaze da se zabave, informišu i nešto nauče. U početku mi je to prepucavanje bilo zabavno ali sada sve više smara. Nije problem, preskočim ali ću ponekad preskočiti i nešto vredno čitanja.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac @ hvala Vam puno na razumijevanju i upravo iz tih navedenih razloga i jesam ovdje..
Želim vam oboje ugodan doček Nove god. i sve najbolje. A ovo pišem i u Jackovo ime,jer kakav god da je čovjek je duhovit na svoj način i nije zloban.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo ,nažalost opet lažeš, jako dobro znaš koje Murphy i nemoj da sad još napišem svima tvoje pravo ime i prezime barem u incijalima…
Sve znam o tebi, no ne želim se ovdje svađati već na kulturnom nivou razmjenjivati stajališta.
To govorim,jer konstantno lažeš ljude a ne želim da ikoga držiš u zabludi niti da manipuliraš sa dobrim ljudima na bilo koji način ,jer oboje znamo da si sklon tome…
Jack uopće nije tip osobe koga to interesira a za tebe osobno to ja znam da jesi.- I molim te ne laži, već pokušaj sebe kontrolirati i uljudno voditi dijaloge.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

đeki, đeki, pašče lažljivo. Stići će te Božja kazna, kao i tvoju šarenu sabraću.
Dabogda radio kao trolejbus do kraja života, shlomo.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Prijatelju, ovo tvoje shvacanje Njegosa je vrlo povrsno, ne radi se tu o Turcima, nego o svjetonazoru i odnosu sebe prema drugim ljudima, ma tko oni bili. Kad bi ljudi postovali vrline koje Njegos propagira, svijet bi sigurno bio bolje mjesto za zivot. Nisam ni Srbin ni Crnogorac, samo da se zna.
.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
To sto si ucio od Njegosa, postuje i nastoji biti takav svaki posten i castan covjek na planeti, bio Kinez ili Aboridzin. E sada, u mojoj drzavi, pretpostavimo, netko odluci da ne mozemo citati Njegosa jer je Crnogorac. Meni to smrdi na Fahrenheit 451.

poervneiuvnesunfvienfvnefefve
Gost
poervneiuvnesunfvienfvnefefve
1 godina prije
Reply to  nessy

Kad sutra neki hrvat napiše knjigu kako su ih nabijali na kolac i vrtili na ražnju ili neki klorofilni napiše isto i dobije masnog nobela za to zapitaj se jel to netko tamo u Švedskoj želi hrvate, kojima je to obavezno štivo u obrazovnom sustavu, nahuškati na susjede za sljedeće njekla koje nam spremaju. “Umjetnost” je bila i ostala program za kodiranje mozga. Farenhajt je prediktivni film što nam spremaju u budučnosti jer će sve kjnige uništiti a ostaće sve skenirano, ono podobno i izmjenjeno, u binarnom kodu. Ne pitaš se zašto SVE skeniraju, pa zato jer će sve uništiti ko Aleksnadrijsku biblioteku. Kinezi ako su pametni, a nisu glupi, če izbaciti svo to smeće sa šerko zapada putem kojeg im navlače svoju luđačku košulju preko mozga.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Ne, nebi trebalo dodavati nikakva tumačenja na kraju knjiga. Nisu to knjige za retardirane nego za normalne ljude.
Još nisam našao niti jedan argumentirani komentar protiv američke književnosti, mislim sa citatom i punim nazivom djela. To ispadne kao da npr. nas dvojica donosimo svoje mišljenje o heklanju, naravno uz uvijet da o tome nemamo pojma.
Američka književnost je jedna od najvećih na svijetu. Stvar je ukusa i afiniteta prema temama i stilu ali to je činjenica. U američkoj književnosti lako je pronaći desetak najznačajnij i najutjecajnijih pisaca XX stoljeća. Koliko ih je iz Kine? Bilo je i kod nas pokušaja, ako baš ne zabrane ali omalovažavanja “nepodobnih” najčešće susjednih stvaralaca. No, kod nas su pravi ljubitelji književnosti to vrlo lako zaobišli, jednostavno su otišli tamo ili naručili knjigu koju žele pročitati.
U kulture se najčešće miješaju nekulturni. Drugima ona nije problem. Nekome je knjiga hrana za duh, nekome dekorativni predmet u polici, a nekome opasnost.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Moja greška, nisam bio dovoljno precizan.
Mnoge knjige posebno vrhunskih pisaca nemaju puno ili uopšte propagande. Na drugoj strani je književnost čiji je cilj propaganda. Ako nećeš da zabranjuješ onda moraš da ukažeš na propagandu inače ćeš završiti kao Morales.
Takođe, propaganda može biti izuzetno moćna a krajnje suptilna tako da je prepoznaju samo malobrojni. Šta država da uradi sa opasnom a teško prepoznatljivom propagandom?

Dakle, ne radi se čak ni o zabrani propagande. Ako je stanovništvo osposobljeno da je prepozna onda je ona kontraproduktivna (primer je ovaj portal). Međutim, to je i rizik. Pitanje je do koje mere je koja država spremna da rizikuje. Kina sada deluje sa pozicije da ne mopa (želi) da rizikuje ali takva akcija nosi rizike druge vrste.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Knjiga je u osnovi zbirka međusobno povezanih misli. E sad, tu dolazimo do slobode izražavanja, odnosno slobodnog mišljenja. Nešto opasno ne štima s političkim sustavom koji se mora braniti zabranama i cenzurom. Kako u Europi ili Americi nema zabrane knjiga, doslovno možeš tiskati sve što hoćeš ako imaš izdavača, ili o svom trošku ako nemaš, a Kina mora cenzurirati književnost i internet?
Kao netko tko cijeli život čita, što stručne što beletristiku, a što najviše imam zahvaliti negledanju TV-a, užasava me pomisao da mi netko određuje što smijem a što ne. Pa nije knjiga bomba. Inače nemam favorite u nacionalnim književnostima, imam po pitanju pisaca. Ako je netko zanimljiv, čitak, i ima neku poruku sigurno ću pročitati sve od njega. Ako ne, neću.
Kineska politika mi u cjelini ne miriše. Jako me to potsjeća na diktaturu, doduše umivenu, ali svejedno represivnu. Na tankim je granama politika koja se boji religije (tekst od prije neki dan o “opasnostima” kršćanstva i islama u Kini i istovremene blagodeti od tradicionalnih, što god to značilo, domaćih kultova), pa sad i zapadne književnosti. Može biti vrlo pogubno pokušati izolirati milijardu ljudi nakon što su već vidjeli da je svijet veći i šareniji nego što im partija priča. Pobune su izbijale i zbog trivijalnijih stvari.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis_ odlican komentar

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis
Moje mišljenje je vrlo blisko vašem…no kako odlučiti što treba ići u školsku lektiru…uglavnom sam htjela pisati o tome…
Mislim da naše državice tu rade opake cenzure.
Dakle, pisci koji jesu ‘svjetske vrijednosti, Shakespeare, Tolstoj, Ali i tradicionalne stvari…npr koliko ljudi zna za Petra Hektorovića? Svi. Ali koliko ljudi zna da ti hvarski ribari u “Ribanju i ribarskom prigovaranju”, pričaju Hektoroviću priče o tome da je Skender beg (Kastriotić) iz – njihovog naroda, kao i netko iz današnje Rumunije?

X60
Gost
X60
1 godina prije

Nema indoktriniranijeg naroda nego što je američki.
Isto to pokušavaju učiniti cijelom svijetu, i već su to postigli u velikom dijelu. Odjeb.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Sad kad navale komentari onih koji su od americke knjizevnosti procitati samo Snjeguljicu
Uupss to nije americki Autor
A od pisaca znaju samo za Jacka Danielsa
🙂

aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
Gost
aeifvuaqnfrewfqewfuqweufwudcwedc
1 godina prije
Reply to  Fabijan

A duhovit si sa Đekom.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

bravo, inženjeru.

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Potpuno su u pravu. Naši izavači i distributeri guraju samo usanski šund i zaglupljuju iz dana u dan narod. Groznona što je ova zemlja (HR)spala.

Bilo kuda, Kiki svuda
Gost
Bilo kuda, Kiki svuda
1 godina prije

Ako je to istina, pretiravaju.

mane
Gost
mane
1 godina prije

jednostavno ina ne planira da dozivi sudbinu jugoslavije

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  mane

@mane- Jeste. Jugoslaviju su potkopali Faulkner i Harper Lee pa se raspala. Za sve su nam bile krive knjige.
Nije bilo našeg rigidnog nacionalizma, država prije toga nije bankrotirala, nije bilo teritorijalnog prekrajanja.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije

Isto je radio i Ceausescu u Rumuniji.. Nema govora to je sigurno vrhunski način razumijevanja slobode, Hitler je za njih mala maca..

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

U odnosu Kine i USA, uvijek sam na strani Kine. Ali, stvari se ne rjesavaju cenzurom. Tek ono sto je zabranjeno, ljudima postaje zanimljivo. Pogotovo, vezano za Japanski strip, mislim da se odnosi na Anime. Anime su fenomen, koji nadilazi USA superheroje, D.C. Comics i Marvel, cita se u cijelom svijetu, i sto ima lose u tome?

“Ali od sada se pravila igre mijenjaju i Kinezi će moći uživati više u litereturi europskih književnika, azijskih, ruskih, arapskih, latinoameričkih i drugih, dok će biti lišeni užitka čitanja američkih naslova”.

Ova recenica kao da je izasla iz pera Staljinovog cenzora. Kao da prije nisu mogli? Dajte ljudima da biraju, ili ne spominjite demokraciju.
Zao mi je, ali, ovaj smjer vodi zabrani Americkih filmova, cijele Hollywood produkcije. Zapravo, to je trebao biti pocetak, ako zele navedeno, tj. ograniciti USA kulturni utjecaj. Malo sam razocaran, mislio sam da je Kina ipak nesto drugo. No, ako je vec tako, bilo bi dobro zabraniti i zapadnjacko pismo, i priznati komunikaciju samo na Kineskom, to je jedan od logicnih koraka u buducnosti.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy, Piretis
Čini mi se da nisi daleko od istine u vezi kineskog pisma nessy što bi, naravno, bilo strašno. Sa druge strane, mi smo odličan primer šta se događa kada se kultura “prepusti tržištu”. Ovde imamo 4 kanala farme, “velike bratove”, “sapunice” 24/7/365, u časopisima i web portalima golotinja, skandali i krajnji egzibicionizam…

Narod voli zabavu, voli šund i ako mu prepustiš slobodu degradiraće do nivoa životinje (ja verujem u snagu i razum naroda kao zajednice ali ne i naroda kao gomile pojedinaca – tu je ogromna razlika). Sve gore navedeno a ima ga još mnogo više je katastrofalno za ljudsku psihologiju i društvo u celini. A ovo je ono što sami sebi radimo, spoljnjeg subverzilnog delovanja se nisam ni dotakao.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Uh, to što si načeo je dobra podloga za doktorsku disertaciju. Narod voli šund, pa dobro, treba mu ga dati a ne zabraniti. Nismo mi nikakva moralna policija da drugima određujemo što je ispravno. Nije bilo bolje ni prije TV-a i interneta. Sjedili su pred mrak na klupici ispred kuće i pretresali što tko radi, s kime se dohvatio u sjeniku, čije bi moglo biti susjedovo dijete. Općeniti većina se radije bavi drugima nego sobom.
Ako nešto možemo učiniti po pitanju distanciranja od neukusa i šunda onda to možemo samo za sebe, ne za druge. Ne postoji kolektivni moral ili kolektivni ukus. Odgoj, obiteljski i poslije školski, može puno pomoći ali konačni rezultat je individualni.
Prije nekog vremena trebao mi je citat (točnije odlomak) iz knjige koju nemam niti je ima za kupiti. “Država i Sloboda” Mihail Bakunjina. Odem u gradsku knjižnicu i imaju je, doduše u spremištu pa će potrajati da ju donesu, ali da, postoji. I tako dok čekam saznam da je to jedini primjerak, da je kupljen one godine kad sam rođen i da je iste posuđen samo jednom i nikad više. Zamisli, u gradu od približno 25000 ljudi samo je jednog čovjeka, i to u periodu od preko 50 godina, zanimalo što ima reći Bakunjin. Istovremeno su postojali spiskovi čekanja za “Da Vincijev Kod”.

Zeljko
Gost
Zeljko
1 godina prije

Normalno da gube….. Nikada se takve stvari ne smiju ograničavati jer je kroz neprijateljsku književnost najlakše shvatiti kako neprijatelj funkcionira…… Kinezi neće postati ni japanci ni amerikanci…. Ali sustav vrijednosti i razmišljanja će im pomoći da izgrade sebe i predviđaju poteze slabijih nacija te ih tako u budućnosti na dugi period drže pod kontrolom

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

‘da će vakuum popuniti strani faktori utjecaja, prije svega dvije velike monoteističke religije – kršćanstvo i islam’…da, ovo u praksi zapravo znači, po onome tko se širi na sve načine, bilo milom, bilo silom, bilo podmuklo, bilo otvoreno – evangelički protestantizam i sunitski islam. To dvoje, plus cionizam, i eto, ti današnjeg Trojnog pakta.

Dundić
Gost
Dundić
1 godina prije

komunistička alternativa religiji je uvijek bila znanost, praćena umjetnošću, ne znam zašto bi se od toga odstupalo.

Marko
Gost
Marko
1 godina prije

Zanimljivo mi preko htv gledamo americka sranja,lizemo njihovu izjebanu kulturu,a dobar dio hrv.rijecnika je amerikanizam,nastavimo li ovako necemo znati tko smo,a drzava bi mogla brzo nestat.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik