fbpx

Facebook pred izbore počinje s etiketiranjem medija “kontroliranih od strane države”

Facebook

Facebook je objavio da će započeti s “etiketiranjem” medijskih organizacija koje su „u potpunosti ili djelomično pod uredničkom kontrolom njihove vlade“ kako bi ljude informirali kad čitaju medijske sadržaje koji su pod utjecajem vlada.

Tvrtka će također započeti s oglašavanjem reklama tih izdavača, ali prije izbora u SAD-u u studenom počet će aktivno blokirati reklame iz „opreza“, čime bi se trebao pružiti dodatni sloj zaštite od različitih vrsta stranih utjecaja.

Oznake će se pojaviti na tri mjesta: globalno, u Facebookovom prikazu stranice za reklamiranje, na samim ”Stranicama” i u odjeljku ”Transparentnost” stranice. U Sjedinjenim Američkim Državama, etiketa će se pojaviti unutar objava glavnih vijesti idućeg tjedna.

Facebook još uvijek nije označio sve portale. Tvrtka kaže da je započela s “nekoliko portala” i vremenom će ih dodavati sve više.

Postoji niz kriterija kako bi se jedna medijska tvrtka mogla svrstati pod uredničku kontrolu od strane vlade, uključujući izvor njihovog financiranja, vlasničku strukturu, uredničke smjernice i mehanizme odgovornosti; ipak, ako Facebook smatra kako postoji dovoljno zaštite za “osiguravanje uredničke neovisnosti”, oznaka se neće primjenjivati.

Izdavači koji žele dokazati svoju „neovisnost“ moraju uvjeriti ili biti:

  1. U zemlji gdje se  štiti uredničku neovisnost organizacije
  2. Uspostavljene postupke, procese i zaštitu u medijskoj organizaciji radi osiguranja uredničke neovisnosti
  3. Procjena obavljena od strane neovisne, vjerodostojne vanjske organizacije koja je utvrdila da je statut uistinu poštivan, te da su utvrđene procedure ispoštovane

Na neke su se organizacije ovakve oznake već primijenile: Russia Today, odjeljak „Transparentnost stranica“ na Facebooku, glasi: „Ovaj je izdavač djelomično ili u potpunosti pod uredničkom kontrolom države. To je određeno nizom faktora, uključujući, ali ne ograničavajući se na financiranje, strukturu i novinarske standarde”.

To se odnosi i na kineski Global Times, ali nije primijenjeno na BBC ili ZDF (ZweitesDeutschesFernsehen), njemačku televizijsku postaju koja se „vodi kao neovisna neprofitna korporacija pod nadležnošću Länder, šesnaest država koje čine Saveznu Republiku Njemačku”.

Ovo nije prvi put da tehnološki div etiketira medije koji se nalaze pod pokroviteljstvom države. YouTube je rekao da će primjenjivati sličnu oznaku za sadržaj na svojoj platformi, ali da je kritiziran zbog nespretnog provođenja zakona.

Nakon istrage ProPublica, tvrtka je označila 35 od ukupno 57 kanala koji su financirani od vlade, koje su im “privukle pažnju”, no nije primijenila etikete na ostala 22 kanala, bez ikakvog jasnog objašnjenja zbog čega je diferencijacija napravljena u odnosu na neke od njih.

Takve vijesti dolaze nakon što je Facebook kritizirao Twitter zbog provjere činjenica i etiketiranja ”tweetova” Donalda Trumpa, o prijevari na izborima i prosvjeda Georgea Floyda, dok predsjednik uprave Mark Zuckerberg govori kako internetske stranice za društvene medije ne bi trebale biti “arbitri istine”.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dunja
Member
Dunja
11 mjeseci prije

A mi ne znamo koji su??!!! oni će nam reći :)) fejsbuk je unazadio omladinu 30%, sad kad se počinju otimati, misliti i odvajati od pravca “organizatora” fejsa i ostalih mrežica, sad gazde misle da može nešto novim pritiskom :)))

Otac
Gost
Otac
11 mjeseci prije
Reply to  Dunja

Upravo kako si rekla, FB je unazadio omladinu. 🙁

Borik
Gost
Borik
11 mjeseci prije
Reply to  Dunja

Shit book će dobiti kaznu kao i google pa će biti jako poslušan.

Narubupameti
Gost
Narubupameti
11 mjeseci prije

Drzava ne moze, al Soros moze?

Bosanac
Gost
Bosanac
11 mjeseci prije

Ovi svi nabrojani postaju virtualni Goebelsi, a njihovi korisnici nesvjesno postaju sljedbenici. Sad vise (kod mladih) ne moras izlazit van stojat pred govornicima, sad su to virtualni sljedbenici (pored mobilnih telefona ili laptopa)

puki
Gost
puki
11 mjeseci prije

Khazar Cukerberg (ili Zakerberg, kako ga čitaju u SAD-u), pomaže svojoj braći iz kabale, da stvore svjetsku diktaturu Naravno zna se koji će mediji biti žigosani da su “kontroliranih od strane države”: Ruski, iranski, možda još iz Venecuele, Sjeverne Koreje.., Mađarske.. Poljske,- dakle iz država koje su još koliko toliko… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
11 mjeseci prije

ovdje možete vidjeti grafičku šemu, tko kontrolira sve glavne medije u Njemačkoj:

https://swprs.org/netzwerk-medien-deutschland/

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

ZDF i BBC su javne radiotelevizije koje isto kontrolira država fejsbukači nemaju pojma.

Ana
Gost
Ana
11 mjeseci prije

Ihhh kako nas samo FB podcjenjuje po svom lijepom obicaju!!
Kao da mi ne znamo tko sto kako , koliko kontrolira!

Komentarac
Gost
Komentarac
11 mjeseci prije

Nije ovo uopce lose, dapace! Nije lose sve dok sadrzaje nece cenzurirati ili zabranjivati. Ako neki portal ili medij koji je pod drzavnom kontrolom objavi nesto, za citaoce ce to znaciti da je to “sluzbeni stav”, a sve ono sto o tome pisu mainstream mediji je neozbiljno ili rekla-kazala. Desit… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik