Kina istražuje američkog proizvođača čipova zbog ‘sigurnosnih rizika’

Proizvodnja cipova
5 komentara

Kina je otvorila istragu o Micron Technology, poluvodičkoj firmi iz Idaha. Istraga dolazi u trenutku kada SAD nastoje da ograniče pristup Pekingu ovim vitalnim elektronskim komponentama usred produbljivanja tehnološkog rata.

U saopćenju u petak, Kineska administracija za kibernetički prostor (CAC) je rekla da je otvorila istragu kako bi “zaštitila sigurnost lanca opskrbe ključne informacione infrastrukture” i “spriječila sigurnosne rizike u sajber prostoru zbog problematičnih proizvoda”.

Iako kineska vlada nije dalje komentarisala istragu, nekoliko faktora moglo je uticati na odluku CAC-a da istraži američkog proizvođača čipova, a posebno Micron.

Istraga odražava američke istrage kineskih tehnoloških firmi poput Huaweija, koji je 2019. stavljen na američku trgovinsku crnu listu i kojeg je Washington optužio za omogućavanje špijunaže od strane Pekinga, što i Huawei i kineska vlada poriču. Huawei je 2021. i 2022. patio od dvije uzastopne godine pada profita, a Bajdenova administracija navodno planira da zada Huaweiu kontrolu izvoza kako bi ubrzala “propadanje” kineske kompanije, navodi Wall Street Journal.

Istraga o Micronu bi ozbiljno naškodila rezultatu kompanije, jer Kina čini 10% njene prodaje, objavio je South China Morning Post . Štaviše, Micronovi proizvodi proizvedeni u Kini direktno se nadmeću sa proizvodima domaćih firmi, što znači da će sonda koristiti domaćoj industriji.

Poluprovodnici se koriste u nizu modernih uređaja, od pametnih telefona preko mašina za pranje veša do vođenih projektila. Većina ovih mikročipova proizvodi se u istočnoj Aziji, pri čemu Tajvan proizvodi više od 60%, a veći dio ostatka podijeljen je između Južne Koreje, Japana, SAD-a i Kine.

SAD su nedavno krenule u proširenje svoje kontrole nad industrijom, ponudivši 52 milijarde dolara federalnog finansiranja domaćim proizvođačima prošlog augusta i nametnuvši kontrolu izvoza prošlog oktobra kako bi blokirale prodaju Kini hardvera i softvera koji se koriste za proizvodnju čipova. Nadalje, SAD trenutno pregovara s Japanom, Južnom Korejom i Tajvanom o formalizaciji takozvane ‘Chip 4 Alliance’, koju Peking vidi kao pokušaj isključivanja Kine iz lanaca nabavke poluvodiča.

Micron je navodno lobirao kod Bidenove administracije da usvoji zakon o finansiranju proizvodnje i zatvorio centar za dizajn čipova u Šangaju mjesecima prije nego što je to postao zakon, objavio je South China Morning Post.

U saopštenju u petak, kompanija je rekla da “potpuno sarađuje” sa CAC-om i da “stoji uz sigurnost naših proizvoda”.

kinaMikročipoviSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Kinezi vraćaju milo za drago.

tihobl
1 godina prije

Московски суд на три месеца затворио Англо-америчку школу
Због „кршења услова за извођење општеобразовних активности у Русији“.

 Има око 1.200 полазника, међу којима су и деца америчких, канадских и британских дипломата.

Nema LGBT u skolama kod Putina.
I nema izuzetaka.

nessy
1 godina prije

Admiral Loso, nakon sto nam je otkrio sto je strategija lezece ovce i strategija articoke, mislim da bi tekucu situaciju nazvao politikom bumeranga. Za primjer, ameri su trazili da sve strane organizacije, prvenstveno novinari, koji dobijaju sredstva iz inozemstva, budu prijavljeni kao ‘strani agenti’. Nakon njih, takve zakone su izglasale i Rusija i Kina, ali to im bas i nije leglo. Zabranili su Huawei tehniku sirom NATO-a, ali sam siguran da im se nece dopasti ovaj potez kineza.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI