Kina je previše zauzeta da bi napala Tajvan

Xi i Biden - Kina i SAD
18 komentara

Američki predsjednik Joe Biden sugerirao je da su kineski lideri previše uronjeni u suočavanje s ekonomskim nedaćama svoje zemlje da bi pokrenuli napad na prisilno ponovno ujedinjenje sa samoupravnim Tajvanom.

Govoreći na brifingu za novinare u nedjelju tokom svoje državne posjete Hanoju, Biden je upitan da li bi ekonomske borbe Pekinga mogle dovesti do agresivnijeg stava prema Tajpeju. “Mislim da to neće uzrokovati invaziju Kine na Tajvan; u stvari, suprotno”, rekao je. “[Kina] vjerovatno nema isti kapacitet koji je imala prije.”

Pozivajući se na kineskog predsjednika Xi Jinpinga kao na “premijera Xija”, Biden je rekao da kineski lider “probija put kroz” ekonomske poteškoće, posebno u industriji nekretnina. “On trenutno ima pune ruke posla”, tvrdi američki predsjednik. “On ima ogromnu nezaposlenost među mladima. Jedan od glavnih ekonomskih principa njegovog plana trenutno uopće ne funkcionira. Nisam zadovoljan zbog toga, ali ne radi.”

Biden, koji je prošlog mjeseca nazvao ekonomiju Pekinga “tempiranom bombom”, negirao je da je njegova administracija pokušala obuzdati ekonomski rast Kine ili njen geopolitički utjecaj. „Želim da vidim da Kina uspije ekonomski, ali želim da vidim uspjeh po pravilima.”

Dodao je da su nedavni napori SAD-a da uspostave bliže odbrambene veze sa susjedima Kine dizajnirani da “održe stabilnost”, a ne da naškode Pekingu. “Radi se o tome da se poštuju pravila puta – sve od zračnog prostora i okeanskog prostora, međunarodnih pravila na putu.”

Otkako je Biden preuzeo dužnost 2021. godine, kinesko-američki odnosi su se pogoršali zbog sukoba Rusije i Ukrajine i navodnog miješanja Washingtona u Tajvanski moreuz. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi upozorio je prošle sedmice da su zemlje jugoistočne Azije u opasnosti da budu iskorišćene kao geopolitički pijuni i da izazovu indo-pacifičku verziju ukrajinske krize.

Iako je Biden naglasio da nema za cilj da povrijedi Kinu, dodao je: “Ono što neću učiniti je, neću prodavati Kini materijal koji bi poboljšao njihov kapacitet da naprave više nuklearnog oružja, da se uključe u odbranu aktivnosti koje su u suprotnosti s onim što se smatra – što većina ljudi smatra – pozitivnim razvojem u regionu.”

Biden je tvrdio da SAD imaju “najjaču ekonomiju na svijetu” i spekulirao je da će ekonomska slabost Kine učiniti sukob između zemalja manje vjerovatnim. „Samo mislim da lideri razmišljaju o drugim stvarima i da odgovaraju na ono što je potrebno u tom trenutku“, rekao je on.

Kineski bruto domaći proizvod rastao je tempom od 5,5% u prvoj polovini ove godine, u poređenju sa stopom rasta u SAD od oko 2%. Kineski ambasador u Vašingtonu, Xie Feng, upozorio je krajem prošlog meseca da bi bilo “potpuna fantazija” očekivati ​​da će SAD napredovati u slučaju kineskog ekonomskog kolapsa. Dodao je da bi američki napori da se ekonomski “odvoje” od Pekinga “još više zakomplikovali ionako težak globalni oporavak”.

BidenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Koje prodavanje magle.

Bidenu su njegovi rekli da bi njihov napad na Kinu preko Tajvana izazvao vojni i gospodarski kolaps SAD-a, a on sad govori u stilu ‘Kina bi napala Tajvan, ali njihove ekonomske teškoće ih sprječavaju u tome’  😁

Tajvan je otok preko puta Kine, ima 20 milijuna stanovnika, 95% stanovništva čine Han Kinezi, dok Kina broji 1,4 milijardu stanovnika.

Kina izdvaja godišnje za vojsku skoro 300 milijardi dolara (3 i pol puta više nego trećeplasirana Rusija odmah iza nje), a Tajvan 7 milijardi dolara.

Jedino što Kina treba raditi je držati status quo u Tajvanu, jer vrijeme radi za njih.
Ali američkim psihopatama to ne odgovara, naročito dok traje rat u Ukrajini.

FATIH
7 mjeseci prije

VRIJEME PROMJENE PELENA DENENTNOM STARCU.

Alibaba
7 mjeseci prije

Kakve gluposti Kina nikad neće napasti Tajvan pa to su njihovi sunarodnjaci.

nekoime
7 mjeseci prije

Blago Bidenu, pobjeđuje u Ukrajini, dolar jača, USA ekonomija cvjeta, njegove mudrosti citiraju širom svijeta…

jupiter
7 mjeseci prije

covek vlada materijom….izmedju pelena

tuf
7 mjeseci prije

Aha. Kao, Amerikanci puno bolje financijski a imaju duplo manji rast BDP-a, dug se udvostručuje. Citat iz Bloomberga: “US on the brink of financial disaster, expert says In the US, for the first time in almost 3 decades, military expenditures have equaled interest costs. And next year it is almost certain that interest payments will exceed defense spending. Bloomberg columnist Niall Ferguson says that due to this the US is not in a position now to wage war over Taiwan, which it is moving so hard to do. He says mutual assured financial destruction will be achieved at best, should the war take place. In the eyes of Europeans, the US economy is doing just fine: full employment, consumers continue to spend, and inflation is falling after a spike in 2022, he argues. However, this apparent prosperity masks serious structural fiscal weakness, the article says. While the debt was $19.9… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Biden ne treba niti komentirat , dovoljno je pogledat 🙄 a na Taiwan žive – Kinezi ! Jednako kao i na mainland … Koga bi Kina trebala napasti – KINEZE ???? Toliko o ” pameti ” libtarda ! Više bi bilo traćenje vremena ….

tihobl
7 mjeseci prije

A kad je to rekao kad su mu iskljucili mikrofon i pustili dzez?

Gad
7 mjeseci prije

Popit fine lijekiće, promijenit pelene i marš spavati.

sram te bilo
7 mjeseci prije

Čovjek koji se bori sa misaonom inkontinencijom (neugodan zdravstveno-socijalni problem, a definiramo ga kao nevoljno otjecanje pameti) kojoj svjedočimo svakom njegovom pojavom u javnosti, a koja se očituje u blesarijama izjava prvog od prvih USranaca,
Usput kaže inkontinentalac kako je US najača ekonomija, misleći na veličinu Bruto Domaćega Proizvoda (izmišljotina kapitalističke političke ekonomije) u koji ulazi sva sila potrošnje (prostitucije, igara na sreću, reality političkoga guzojeba…) koja u zapadnim ekonomijama čini preko 33% Gross domestic product (GDP). Kada se mjeri realnim pokazateljima poljoprivredne i industrijske proizvodnje dobara i proizvodnje energetike i materijalnih resursa , onda zapadnjačka ekonomija bez financiskoga inženjeringa i burzovnoga tržišta (mešetarenja) bude billa vriti ili malo izvan guzice.

Max
7 mjeseci prije

Kina će napasti Tajvan kad i ako njoj to bude odgovaralo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI