Kina je protiv Trumpovog pritiska na Sjevernu Koreju

Djeca u Sjevernoj Koreji
26 komentara

Samo dan nakon što se američki predsjednik Donald Trump pohvalio dobrom atmosferom i razumijevanju oko brojnih pitanja između njega i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, Kina je službeno priopćila da se protivi američkim jednostranim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

Američki predsjednik je proteklih dva dana dao brojne izjave u kojima je hvalio Kinu, ali njima nije utjecao na zaokret u vanjskoj politici Pekinga.

Naime, tijekom konferencije za novinare u društvu glavnog tajnika NATO pakta je američki predsjednik napravio još jedan zaokret u odnosu na predizbornu kampanju i izjavio “kako NATO nije zastarjela organizacija“, a potom je rekao kako njegova administracija, suprotno onome što je najavljivao u predizbornoj kampanji, neće proglasiti Kinu “manipulatorom valutom”.

Kina ne manipulira svojom valutom“, rekao je Trump, što je u suprotnosti s predizbornim obećanjem da će proglasiti Kinu “valutnim manipulatorom” i da će to biti “prvi potez njegove administracije u sklopu planiranog smanjenja kineskog uvoza u SAD”.

Trump je također pohvalio Kinu što je tijekom glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o rezoluciji o Siriji bila suzdržana, zbog čega se zahvalio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu što nije stao na stranu Rusije.

“Mislim da je divno što su bili suzdržani. Mi smo počašćeni što nisu glasovali”, rekao je Trump, komentirajući stav Kine u Vijeću sigurnosti, koja ovaj put nije koristila pravo veta.

Međutim, već danas stiže vijest da su Rusija i Kina u kratkom roku dogovorili dva sastanka između Vladimira Putina i Xi Jinpinga, što znači da suradnja na ovom kolosijeku teče neometano.

Naime, odmah po odlasku američkog državnog tajnika Rexa Tillersona iz Rusije se Vladimir Putin u Moskvi sastao s prvim zamjenikom premijera Kine i članom Državnog vijeća Zhangom Gaolijem.

Visoki kineski dužnosnik i ruski lider su dogovorili Putinov radni posjet Pekingu sljedećeg mjeseca, gdje će sudjelovati na forumu “Jedan pojas – Jedan put”, a Xi Jinping će u Moskvu u radni posjet doputovati u srpnju.

Zhang Gaoli je Putina nazvao velikim i dugogodišnjim prijateljem Kine, te istaknuo da se ruski lider sastao sa Xi Jinpingom više od 20 puta, što su susreti koji su označili strateški put u razvoju kinesko-ruskih odnosa.

“Znamo da se 3. travnja u metrou St. Petersburgu dogodio ozbiljan teroristički napad, eksplozija, koja je imala vrlo neugodne posljedice. Kina još jednom čvrsto osuđuje teroristički čin. Koristim ovu priliku još jednom izrazim sućut obiteljima, rodbini žrtava, a  Kina će u ime očuvanja mira i stabilnosti u svijetu, zajedno s Rusijom i drugim članovima međunarodne zajednice, sudjelovati u borbi protiv međunarodnog terorizma”, rekao je Zhang Gaoli.

Dodao je kako kineska vlada pridaje veliku važnost Putinovom sudjelovanju na forumu u svibnju u Pekingu, te da će predsjednik Xi Jinping uzvratiti posjet Rusiji u srpnju.

“Glavna svrha mog trenutnog posjeta Rusiji je priprema za predstojeće susrete između dvije zemlje”, zaključio je zamjenik kineskog premijera.

Nedugo potom stiže prijetnja Trumpa o uvođenju sankcija Sjevernoj Koreji, koji je vjerojatno mislio da će zbog njegovih pohvala upućenih kineskom predsjedniku službeni Peking promijeniti stav o Sjevernoj Koreji. Istina, Trump je rekao kako će, ako Kine ne izvrši pritisak na Pjongjang, Amerika “djelovati sama”, što ne isključuje ni eventualni napad na Sjevernu Koreju po sirijskom scenariju, budući da su u vodama Korejskog poluotoka prisutna dva razarača klase “Arleigh Burke”, “USS Michael Murphy” i “USS Wayne E. Meyer”, identična onima koji su krstarećim projektilima izvršili napad na Siriju.

Naravno, lider Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, koji provodi inspekciju oružanih snaga zemlje, rekao je da je “spreman odgovoriti imperijalističkom neprijatelju”.

Kina se protivi jednostranim američkim sankcijama protiv Pjongjanga

U međuvremenu je američki predsjednik, Donald Trump zatražio da njegov tim za nacionalnu sigurnost pripremi novi detaljan plan za uvođenje jednostranih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

“Washington želi izvršiti pritisak na Pjongjang, ali je ovaj plan  u suprotnosti s nacionalnim interesima Kine”, na konferenciji za novinare je izjavio glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, Lu Kang.

“Uvijek smo se protivili korištenju jednostrane osvete u međunarodnoj politici, pogotovo ako one potkopavaju kineske interese”, naglasio je kineski diplomat, što je ujedno bio odgovor na planove Washingtona o nametanju novih ekonomskih sankcija protiv Pjongjanga.

Prema riječima Lu Kanga, situacija na Korejskom poluotoku je oduvijek bila osjetljiva tema.

“Vjerujemo da sve zainteresirane strane trebaju pokazati odgovornost i da se trebaju suzdržati od davanja izjava koje bi mogle dodatno pogoršati situaciju”, rekao je Lu Kang.

Trgovinski embargo na vidiku?

Američki predsjednik, Donald Trump je odobrio “sveobuhvatan pristup” u vezi Sjeverne Koreje, te zatražio od svog tima za nacionalnu sigurnost da razvije detaljan plan koji uključuje nove sankcije i različite mjere za sprečavanje programa razvoja oružja od strane Pjongjanga.

“Postoji mnogo mogućih metoda za provođenje trgovinskog embarga protiv Sjeverne Koreje”, prenosi Reuters, pozivajući se na izvor u Trumpovoj administraciji.

Moguće opcije, među ostalima, s nametnuti embargo na opskrbu nafte u Sjevernoj Koreji, uspostaviti blokadu nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji Sjeverne Koreje, zabraniti plovidbu sjevernokorejskim teretnim brodovima i zamrznuti financijska sredstva u inozemstvu vođe Sjeverne Koreje, Kim Jong-una, te njegovoj obitelji.

Reuters ističe da još konačna odluka o sankcijama i kakve bi one trebale biti još nije donesena.

SankcijeZhang Gaoli
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
7 godine prije

Čitajući AMSI prije i ” Logično ” sada mislio sam da se ” novi svijet rađa ” , ali Putinov ” kukavičluk ” i kineska ” politika ” su me u zadnjih par dana razočarali , ” naranđasti ” radi što mu se prohtije i za divno čudo “popularnost ” mu raste doma !!??

jale
7 godine prije

Amerikanci i njihovi NATO trabanti se iživljavaju nad cijelim svijetom u bolesnom naumu da nas sve potčine mrkvom (Hollywoodom) i batinom (bombama). SFR Jugoslavija je cijelu deceniju od smrti Tita do raspada bila pod sankcijama, a kako tek razumjeti Iran i zapadne sankcije kojima su obuhvatili i cjepiva za djecu. Cjepiva za djecu!!! Tek sad, po “stare dane”, shvatam kako su mi Hollywood i MTV, Rock & Roll i NBA u mladosti skretali pažnju od bitnih stvari, zato ih sad sve skupa i pojedinačno prezirem do koštane srži.

Ivo
7 godine prije

Ako Kinezi misle ozbiljno, Kimu ce prodati DF21

Ivo
7 godine prije

imaš stvari??

subaru
7 godine prije

Kina je nagužena od svojih stvoritelja, računam na domoljubne da pometu ove koji rade za tamu. Kina da vodi svoju politiku branila bi S. Koreju kao da su napali sam Peking, što trebam im to crtati, ma marš.

Tadmur
7 godine prije

@UbojicaLR- promijeni terapiju!!

subaru
7 godine prije

LAVROV ‘Dogovorili smo s Amerikancima da se njihovi napadi u Siriji ne smiju ponoviti’ WASHINGTON ‘Ne isključujemo mogućnost novog bombardiranja

Weteran
7 godine prije

Kinu i Kineze treba držati na kvačilu i konstantno je ograničavati i obuzdavati !

Alen
7 godine prije

Ovo vec postaje smutnja povelikih razmjera..svi se dogovoraju a svi lazu jedni druge…
Ozbiljnije je sto se dogovori mijenjaju skoro pa dnevno…

Jedno je sigurno a to je pratiti vojnu industriju i njeno ozbiljno povecanje kapaciteta kod ovih aktera..

Nista drugo nego sitan vez pred erupciju…
Sta ce eruptirati..pitanje je..

Jupiter
7 godine prije

Kina je protiv gubljenja vlastitih interesa! Mešanje USA im neide u prilog.

mate
7 godine prije

Ljudi što vam je?Kina ima svoj interes kao i svaka druga sila.Oni će se za svoje interese boriti i pod cijenu rata.Ali još nije došlo vrijeme ratova za njih.Zašto? Naime, koliko god je Kina, trenutno, svjetska gospodarska sila i vojno, ipak, samo regionalna sila oni su još uvijek zemlja u razvoju sa godisnjim gospodarskim rastom od skoro 7 posto.Zašto bi oni ugrožavali tako veliki gospodarski rast i zašto bi riskirali velike konfrotacije sa USA, kad jednostavno vrijeme radi za njih.I na vojnom i gospodarskom planu.I zato oni pokušavaju održati neki balanas, naći kompromise itd. Ako nastave sa ovim tempom, za samo 4,5 godina imat ce 30 posto jače gospodarstvo,imat ce vrlo snažnu mornaricu sa bar 3 borbene skupine nosača aviona i bar još toliko u izgradnji,imati ce sigurno S400,nove najmodernije podmornice,snažnije zrakoplovstvo, apsolutno na svakom vojnom području bit će jači i neprikosnoveniji nego danas.Ameri im neće moći prismrditi sa nosačima… Čitaj više »

Nikša
7 godine prije

Trump uvelike dominira svijetom! Putin je izbezumljen! Nije očekivao ovako snažnog inteligentnog trumpa! Putin je ponižen! Mora da vi Putinovi plaćenici baš i ne spavate haha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI