Kina je započela najveći svjetski projekat zelenog vodonika

Vodonik
11 komentara

Kina je započela izgradnju velikog projekta zelenog vodonika koji će koristiti energiju sunca i vjetra u kineskoj autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija, navodi Sinopec Group, najveća rafinerija nafte u zemlji.

Kompanija očekuje da će projekat, njegovo drugo preduzeće za zeleni vodonik, proizvoditi 30.000 tona zelenog vodonika i 240.000 tona zelenog kiseonika godišnje.

Prema Xu Zhendongu, izvršnom direktoru ogranka Sinopec Star Petroleuma u Unutrašnjoj Mongoliji, tamo proizvedeni zeleni vodik i zeleni kisik bit će transportirani cjevovodima do pilot projekta dubinske prerade uglja kako bi se zamijenio dio onoga što se proizvodi korištenjem postojećeg uglja na vodikovu metodu.

Unutrašnja Mongolija je trenutno jedna od najvećih kineskih regija za rudarenje uglja, ali će postati centar obnovljive energije. Iako se Kina još uvijek u velikoj mjeri oslanja na svoju veliku industriju uglja, nada se da će u narednim decenijama napraviti postepeni prelazak na obnovljive alternative i postići dekarbonizaciju. Zemlja planira da postane ugljično neutralna do 2060. godine nakon vrhunca emisija ugljika 2030. godine.

Vodik se smatra zelenim jer se proizvodi iz obnovljivih izvora, kao što su solarni i vjetrovi, i ne dovodi do emisije ugljičnog dioksida.

Nakon što postane potpuno operativan, očekuje se da će projekat smanjiti godišnje emisije ugljičnog dioksida za oko 1,43 miliona tona. To je ekvivalentno sadnji oko 825.000 stabala, kaže Xu.

Kina je najveći svjetski proizvođač vodonika, iako se većina trenutno proizvodi iz uglja. Očekuje se da će godišnja proizvodnja zemlje dostići do 200.000 tona vodonika – zahvaljujući obnovljivim izvorima energije – kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida za do dva miliona tona do 2025. godine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker Carlson
27 dana prije

Ah,jos jednom da se pohvalim..stigli sendviči na račun pa udaramo zestokoo😀..najveci svjetski projekt zelenog vodonika,jel..a zasho malo svjetski lideri,zabrinuti za planetu Zemlju,ne izadju u javnost sa podacima koliko jbn tenk potroši energenata u aktivnom stanju?!?!nekoliko tona nafte dnevno,zar ne?!?!ali njega se ne spominje..za razliku od mojeg frizidera,tenk igra bitnu ulogu u kazališnoj predstavi!hvala.

Spectator
27 dana prije

Treba istraživat sve moguće izvore energije, a ne kao na zapadu gdje oligarhija gura samo određene izvore

crodaemon1
27 dana prije

Aaa jel može ovo neko prepraviti malo?

Max
27 dana prije

Dosadna zelena agenda.

tihobl
27 dana prije

U pravu si Max postala je dosadna ko Greta.
Htjeli su progurati zelenu agendu, natjerati citav svijet da predje na nju, a panele bi proizvodili samo Njemacka i SAD. Kad ih je Kina izgurala sa trzista sad im je i ugalj dobar. A i kinezi su se nauskali sa velikom proizvodnjom panela koju su mislili prodati zapadu. Sad ce praviti zeleni vodonik, a duplo jeftinije im je da naprave cjevovod do Rusije i od rusa kupuju plavi vodonik.

dulebg
23 dana prije

Zar se ne priča nešto o dobijanju vodonika direktno iz nafte i gasa (ugljovodonika)? Šta ćemo sa ugqenikom koji nam tu preostane – praviti srca za školske olovke?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI