Kina je započela najveći svjetski projekat zelenog vodonika

Vodonik
10 komentara

Kina je započela izgradnju velikog projekta zelenog vodonika koji će koristiti energiju sunca i vjetra u kineskoj autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija, navodi Sinopec Group, najveća rafinerija nafte u zemlji.

Kompanija očekuje da će projekat, njegovo drugo preduzeće za zeleni vodonik, proizvoditi 30.000 tona zelenog vodonika i 240.000 tona zelenog kiseonika godišnje.

Prema Xu Zhendongu, izvršnom direktoru ogranka Sinopec Star Petroleuma u Unutrašnjoj Mongoliji, tamo proizvedeni zeleni vodik i zeleni kisik bit će transportirani cjevovodima do pilot projekta dubinske prerade uglja kako bi se zamijenio dio onoga što se proizvodi korištenjem postojećeg uglja na vodikovu metodu.

Unutrašnja Mongolija je trenutno jedna od najvećih kineskih regija za rudarenje uglja, ali će postati centar obnovljive energije. Iako se Kina još uvijek u velikoj mjeri oslanja na svoju veliku industriju uglja, nada se da će u narednim decenijama napraviti postepeni prelazak na obnovljive alternative i postići dekarbonizaciju. Zemlja planira da postane ugljično neutralna do 2060. godine nakon vrhunca emisija ugljika 2030. godine.

Vodik se smatra zelenim jer se proizvodi iz obnovljivih izvora, kao što su solarni i vjetrovi, i ne dovodi do emisije ugljičnog dioksida.

Nakon što postane potpuno operativan, očekuje se da će projekat smanjiti godišnje emisije ugljičnog dioksida za oko 1,43 miliona tona. To je ekvivalentno sadnji oko 825.000 stabala, kaže Xu.

Kina je najveći svjetski proizvođač vodonika, iako se većina trenutno proizvodi iz uglja. Očekuje se da će godišnja proizvodnja zemlje dostići do 200.000 tona vodonika – zahvaljujući obnovljivim izvorima energije – kako bi se smanjila emisija ugljičnog dioksida za do dva miliona tona do 2025. godine.

kinaprojekatVodonik
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spectator
1 godina prije

Treba istraživat sve moguće izvore energije, a ne kao na zapadu gdje oligarhija gura samo određene izvore

Cut the rope
1 godina prije

Jebiga sad, ne možeš biti tako sebičan.
Tvoj frižider je bitan samo tebi, a tenk u punom gasu je za opće dobro

crodaemon1
1 godina prije

Aaa jel može ovo neko prepraviti malo?

Dax
1 godina prije

Ima još jedna zanimljivost što se tiće tenka, za njega kad ga države nabavljaju nema poreza, ali naprimjer za djećja kolica, pelene i sve ostalo što je potrebno za novorođenće, zna se (porez obavezan). A sve države (u Evropi) kukaju, mali natalitet, nema dovoljno radne snage!!! Pa skinite porez sa djećjih kolica! Ako ste za mir ne trebaju vam tenkovi, ako ste za rat netrebaju vam djeca idite pa ratujte sami.

Max
1 godina prije

Dosadna zelena agenda.

tihobl
1 godina prije

U pravu si Max postala je dosadna ko Greta.
Htjeli su progurati zelenu agendu, natjerati citav svijet da predje na nju, a panele bi proizvodili samo Njemacka i SAD. Kad ih je Kina izgurala sa trzista sad im je i ugalj dobar. A i kinezi su se nauskali sa velikom proizvodnjom panela koju su mislili prodati zapadu. Sad ce praviti zeleni vodonik, a duplo jeftinije im je da naprave cjevovod do Rusije i od rusa kupuju plavi vodonik.

Ja Sam
1 godina prije

Nije samo u pitanju tenk nego i sve ispaljene rakete, Ekvivalent jedne rakete je jedan auto 10g

dulebg
1 godina prije

Zar se ne priča nešto o dobijanju vodonika direktno iz nafte i gasa (ugljovodonika)? Šta ćemo sa ugqenikom koji nam tu preostane – praviti srca za školske olovke?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI