Kina komentira Wagnerovu pobunu

Kina i Rusija
19 komentara

Peking u potpunosti podržava napore Rusije da stabilizuje situaciju u zemlji nakon neuspješnog pokušaja državnog udara privatne vojne kompanije Wagner, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je u nedjelju objavilo odgovor na svojoj web stranici nakon što su novinari zatražili izjavu o zvaničnom stavu Kine o tom pitanju.

„Ovo su unutrašnji poslovi Rusije“, rekao je portparol ministarstva. “Kao prijateljski susjed i sveobuhvatan strateški partner koordinacije u novoj eri, Kina podržava Rusiju u održavanju nacionalne stabilnosti i postizanju razvoja i prosperiteta”, dodao je zvaničnik.

U nedjelju je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je održalo razgovore s Pekingom o brojnim pitanjima, uključujući pokušaj puča. Prema saopštenju na Telegram kanalu ministarstva, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko sastao se sa kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom tokom radne posjete Pekingu.

„Kineska strana je izrazila podršku naporima rukovodstva Ruske Federacije da stabilizuje situaciju u zemlji u vezi sa događajima od 24. juna i potvrdila svoj interes za jačanje kohezije i dalji prosperitet Rusije“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva . navodi se u saopštenju. Napomenuto je i da su dva naroda visoko ocijenila trenutno stanje odnosa i potvrdila spremnost da ih dalje razvijaju.

Wagnerov PMC pokrenuo je pobunu kasno u petak. Njen šef, Evgenij Prigožin, najavio je “marš pravde” u Moskvu nakon što je optužio rusku vojsku za napad na jedan od terenskih kampova grupe. Rusko Ministarstvo odbrane odbacilo je njegovu tvrdnju kao “provokaciju”. U subotu su Wagnerove snage preuzele kontrolu nad vojnim štabom u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu i počele se kretati prema glavnom gradu.

U obraćanju naciji u subotu ujutro, ruski predsjednik Vladimir Putin označio je Wagnerove postupke kao izdaju i “zabijanje noža u leđa našoj zemlji i našem narodu”.

Kasnije u toku dana, Prigožin je pristao da prekine ustanak i povukao svoje snage u zamenu za „sigurnosne garancije“, kao deo dogovora koji je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Šef Wagnera je kao razlog za odluku naveo želju da se izbjegne krvoproliće.

kinaPekingrusijaukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Suzdržani ali kristalno jasni.

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Nikad vise necu u Kinu nakon onog sto rade svojim gradanima… Mislim zalosno je sto se radi djeci na zapadu ali Kinezi su sve napravili jos milion puta strasnije.

tihobl
10 mjeseci prije

Kad god u NATO pocnu razmisljati o odustajanu od rata sa Rusijom rusi pokazu slabost. Prosle godine izbocinu oko Izjuma otanjili su na bataljon ruskih zanadara i bataljon mobilisanih rezervista iz LNR. Preko 100 km fronta ne mogu drzati dva bataljona niti to moze ostati neprimjeceno sa satelita. NATO se upecao, a Putin je odradio djelomicnu mobilizaciju bez protivljenja javnosti (cak su se bunili sto nije digao 2 miliona rezervista).

Sad opet pokazuje slabost, daje zapadnjacima nadu da se vlast u Moskvi moze srusiti i sa malim snagama. Zapad se ponovo upecao.

Ove me podsjeca na jarebicu – kad se predator priblizi gnijezdu punom jaja muzjak opusti krilo kao da je slomljeno i pocne copati na jednu nogu i odvuce predatora dalje od gnijezda. Bas kad predator pomisli da ce ga uhvatiti on uzleti.

Isto tako Putin odvlaci zapad od Kine. Nastavice to raditi dok Si ne izleze jaja.

Lopata
10 mjeseci prije

Šahista je stvarno odigrao šah mat sa Šojguom i Gerasimovimm. Šalomović Putin je sa svojim cionističkim prijateljem Prigožinom zaista odigrao maestralno. Istinski patrioti će sada biti maknuti sa pozicija moći i utjecaja. Neki optuženi za izdaju, neki samo maknuti na finjaka pa će cepuknuti od grižnje savjesti.

MNK
10 mjeseci prije

Objasnite, maskirovka ili ipak drzavni udar? Gdje se nalazi sad Putin i Prigozin?

Stop budalama
10 mjeseci prije

Maskirovka uspjela – slijedi čistiona, a onda pušiona

Sve je bila zabava za zavarati Zapad?

MORAO SAM DA SPREČIM UNIŠTENJE VAGNERA” Oglasio se Prigožin prvi put nakon što je okončana pobuna
Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin upravo je objavio 11-minutnu audio poruku u kojoj kaže da niko nije pristao da potpiše ugovor sa ministarstvom odbrane i da je njegova plaćenička firma zbog toga trebalo da prestane da postoji 1. jula.

Jimbo
10 mjeseci prije

Lažirovka

Ivan
10 mjeseci prije

Spremaju Wagnerovce da uskoce u Ukrajinu iz Bjelorusije i pribiju jaja Zelenskom usred Kijeva..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI