Kina konačno napreduje prema svojoj ulozi supersile. Ovo će promijeniti svijet

Xi Jinping
24 komentara

Kina je značajno pojačala svoju diplomatsku aktivnost. To nije samo zato što je izbila iz dugotrajne pandemijske izolacije koja je ranije ometala njen doseg. Glavni motiv je da su uloga i težina Kine u međunarodnoj areni porasli do tačke u kojoj više nije moguće kontemplativno odvajanje.

Ovo je važan pomak u kineskoj samosvijesti; sada je pitanje do kakvih će promjena u međunarodnoj praksi to dovesti.

Nedjelovanje kao najviša vrlina i nekontradiktorno međusobno prožimanje suprotnosti su principi tradicionalne filozofije, ali su i prilično primijenjen način vođenja međunarodnih aktivnosti. Detaljnu analizu ovog fenomena treba prepustiti stručnjacima, ali je vrijedno napomenuti da se prelazak s takvog svjetonazora na poznatiji ideološki i geopolitički sukob dogodio kada je Kina usvojila općenito tuđinsku zapadnu komunističku doktrinu.

Mao Zedong je pokušao promijeniti ne samo društveni poredak već i kulturu Kineza. Ali njegova vladavina završila se nagodbom sa Sjedinjenim Državama, što je bio povratak na stratešku ravnotežu koja je više odgovarala kineskom pogledu na svijet. Uzajamno priznanje nije značilo dogovor i harmoniju, ali je bilo u skladu sa ciljevima stranaka u to vrijeme. Ovaj period, koji je trajao donedavno, tek sada pokazuje znake da se bliži kraju.

U Americi se vodi mnogo debata o poslednjih nekoliko decenija, a prigovara se da je Kina ta koja je dobila najviše od interakcije. Kriterijumi se mogu razlikovati, ali općenito je teško ne složiti se da je Peking bio primarni korisnik – barem u smislu transformacije zemlje i njenog mjesta na međunarodnoj sceni. Deng Xiaopingova strategija tihog, postepenog uspona bila je u potpunosti u kineskom duhu, a rezultat je nesumnjivo opravdan.

Toliko da je Pekingu bilo izuzetno teško da shvati da će ovoj super povoljnoj i povoljnoj situaciji doći kraj.

Ovo se pokazalo neizbježnim iz jednog jednostavnog razloga: Kina je stekla moć koja je, bez obzira na njene želje i namjere, čini potencijalnim rivalom SAD-u. I to je dovelo do prirodne evolucije američkog pristupa Pekingu. Uostalom, američki stil je direktna suprotnost klasičnom kineskom stilu opisanom gore. A pokušaji potonjeg u kasnim 2010-im i početkom 2020-ih da uspori rastući američki pritisak naišli su na čvrstu namjeru Washingtona da odnos pomjeri u kategoriju strateškog nadmetanja. Iskreno govoreći, rasla je i kineska asertivnost i samopouzdanje, ali da je sve zavisilo samo od Pekinga, period korisne saradnje trajao bi još nekoliko godina.

Kako god bilo, nastupila je nova era. Kinesko diplomatsko oživljavanje ima za cilj da pokaže da se Peking ne boji igrati ulogu u svjetskoj politici. Dosadašnji oblik angažmana nosi obilježja prethodnog perioda i tog vrlo tradicionalnog pristupa – o tome svjedoči sterilna preciznost formulacije kineskih mirovnih prijedloga po pitanju Ukrajine. Ali i ovo će se vjerovatno promijeniti. Želja Kine da održi spoljno dobronamernu neutralnost odgovara Moskvi; Zapad je taj koji brzo navodi neiskrenost, i to tonom koji Kinezima ne priliči. Ne treba očekivati ​​da će Peking napraviti oštar zaokret, što je takođe u suprotnosti s njegovim osjećajem za prikladnost, ali smjer je postavljen.

I nije pitanje da li Kina deli rusku procenu onoga što se dešava u Ukrajini. Peking je pažljivo izbjegavao da izrazi svoje mišljenje jer to ne smatra svojim poslom. Ali prestrojavanje snaga na svjetskoj sceni ide svojim tokom, s Kinom i Rusijom, htjeli oni to ili ne, s jedne strane i Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima s druge. I od sada će to biti sve jasnije. U svojih deset godina na čelu svoje zemlje, Xi Jinping je transformirao njenu unutrašnju i vanjsku politiku.

S jedne strane, on je više od svojih prethodnika isticao klasično kinesko gledište, dok je s druge strane poštovao slogane i ideje povezane sa socijalizmom. Prvi podrazumijeva samodovoljnu harmoniju, dok drugi ima tendenciju da bude okrenut prema van koliko i prema unutra. Ova simbioza će vjerovatno odrediti pozicioniranje Kine u narednih pet ili deset godina Xijeve vladavine. Neprijateljsko međunarodno okruženje će sve više testirati sposobnost Pekinga da održi prihvatljivu ravnotežu. Mnogo će zavisiti od toga koliko će ti pokušaji biti uspešni, uključujući i Rusiju.

Autor: Fjodor Lukjanov

kinaSADSupersila
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Jure naprijed velikim koracima.

Noppo
1 godina prije

Rusija i Kina če biti prijatelji dok če postojati američka opasnost. Forsirani da drug drugome kriju leđa.

tihobl
1 godina prije

Pitin planira da do 2025. digne vojsku na 3,5 miliona. Si planira da do 2025. mobilise 30 miliona i uvjezba. Slucajnost?

Trt
1 godina prije

Da utvrdimo konačno šta je Kina – suverena država ili globalistički projekt u kamuflaži? Šta kaže struka?

Red Dog
1 godina prije

Evviva il comunismo e la libertà!
Drugarica Baba Vanga je predvidela ovo. Negde 2032 – 34 ce komunizam vladati svetom.
U Evropi ce biti rata fasista i muslimana. Kad pucanstvu dosade i jedni i drugi ce doci komunizam.

Bosanac
1 godina prije

Ćuna (Kina) napreduje, a mi ovdje izgelda već počeli podmazivat pičkice da nam ga i oni dok još malo ojačaju zaćeraju , jer od svih ovih tzv. svjetskih sila u ovih yadnjih hiljadu godina, jedino se još oni kod nas ovdje nisu upisali u listu strijelaca.

Ico
1 godina prije

Da bi Kina mogla kaskati za USA, prvo trebaju prepisati ustav USA i usvojiti ga, i provoditi u praksi.

Ico
1 godina prije

Ne vidim čime bi to Kinezi mogli ugroziti tehnološki supersilu USA?!? Rikšama?

NOME
1 godina prije

Kini sline cure na Rusiju….prvom prilikom će navaliti…..

NOME
1 godina prije

Kina je globalističko mlado, kumovi su Kisinger i ekipa….Kina je budućnost na žalost, i to vrlo mračna…..

Shukra
1 godina prije

Jel ovo ima neki dublji smisao:
“Nedjelovanje kao najviša vrlina i nekontradiktorno međusobno prožimanje suprotnosti su principi tradicionalne filozofije, ali su i prilično primijenjen način vođenja međunarodnih aktivnosti.”

Shukra
1 godina prije

Pa dobro, kakva je ovo rečenica:
“Nedjelovanje kao najviša vrlina i nekontradiktorno međusobno prožimanje suprotnosti su principi tradicionalne filozofije, ali su i prilično primijenjen način vođenja međunarodnih aktivnosti.”

Ingerman
1 godina prije

Konačno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI