Kina kritizira dvostruke standarde NASA-e koji se odnose na dijelove rakete, tvrdeći da se raketa iz SpaceX programa srušila na jednu farmu

Long March-5B Y2 rocket
5 komentara

Kina je kritizirala komentare kojima NASA optužuje Peking za “neispunjavanje standarda” zbog svemirskog otpada, podsjećajući SAD na “romantično” izvještavanje medija o raketi SpaceX koja je pala na farmu u ožujku.

Govoreći u ponedjeljak tijekom redovitog brifinga za novinare, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying odbacila je NASA-in komentar da Kina ne ispunjava svoju dužnost “u pogledu odgovornog i transparentnog ponašanja u svemiru”.

Glasnogovornica je rekla da je Peking nezadovoljan dvostrukim standardima u pogledu izvještavanja o istraživanju svemira, napominjući histeriju oko potencijalne štete uzrokovane ponovnim ulaskom kineske rakete Long March 5B tijekom vikenda.

“Također želim reći da neki američki mediji i neki ljudi očito imaju dvostruke standarde o tom pitanju. Svi se možemo sjetiti da su, u ožujku ove godine, kada je raketa u SAD-u pala na farmu, američki mediji koristili romantične riječi poput ”zvijezde padalicekoja je osvijetlila noćno nebo” i ”blistav svjetlosni show”, izjavila je.

Krajem ožujka, dio pod pritiskom iz rakete SpaceX Falcon 9 pao je na farmu u državi Washington, uzrokujući “udubljenje u tlu.”

Hua je nastavila naglašavati ono što je opisala kao “pretjerivanje” SAD-a i zapadnih zemalja u proteklih nekoliko dana u vezi s ponovnim ulaskom kineske rakete u atmosferu Zemlje. Izjavila je da raketa nije nanijela štetu tijekom ponovnog ulaska.

Komentar glasnogovornice u ponedjeljak dolazi nakon što je Bill Nelson, NASA-in administrator, rekao da je “kritično” da Kina i druge zemlje poštuju svoju dužnost da se brinu o svemiru. “Jasno je da Kina ne ispunjava odgovorne standarde u vezi s njihovim svemirskim otpadom”, napomenuo je.

Hua je rekla da je Kina svoje aktivnosti u svemiru uvijek provodila u skladu s međunarodnim pravom i praksom te dodala da je voljna sudjelovati u široj međunarodnoj razmjeni i suradnji o pitanju svemirskog otpada.

U nedjelju je kineska agencija za svemirski inženjering rekla da je raketa Long March 5B, koja je fascinirala zapadne medije, ponovno ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog oceana i izgorjela, ne nanoseći štetu životu.

Peking je govorio da je njegova raketa napravljena od materijala dizajniranog za raspadanje pri ponovnom ulasku, budući da se činilo da su se zapadni mediji usredotočili na naglašavanje opasnosti, koja navodno prijeti od te rakete.

kinaNASASpaceX
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sareni burek
2 godine prije

Ali americke rakete smiju padati gdje god hoce no ostali se moraju pridrzavati sporazuma ahahhaahahah …

cibo
2 godine prije

Jedne zapadne novine, tocnije americke su metnule naslov

  • Kineska raketa pada pravo [ straight ] na zemlju.
  • Koje budale, njihove novine i njihovi citaoci.
Stara kuka
2 godine prije

Amerikanci su izgleda zaboravili višemjesećnu sagu s nekontroliranim padom njihove svemirske stanice Skylab za koju je čitav svijet mjesecima nagađao gdje će se strmopizditi.

Boba Lazarević
2 godine prije

Balkan je ovaj puta bio siguran od tog smeća (osim Grčke), tako da mi ne smeta. Neka se samo oni prepucavaju, haha.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI