Kina ljuta zbog američke “ekonomske prisile”

SAD i Kina
6 komentara

Kina je osudila američku vladu nakon izvješća da planira staviti desetke kineskih tehnoloških tvrtki na trgovinsku crnu listu koja bi im zabranila kupnju određenih američkih dijelova i komponenti, nazvavši taj potez “očitom ekonomskom prisilom”.

Upitan o planu Washingtona da kazni oko 36 tehnoloških kompanija, o čemu su ranije ovog tjedna prvi izvijestili Bloomberg i Financial Times, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da bi ta odluka ozbiljno potkopala trgovinske odnose između dviju zemalja.

“SAD rasteže koncept nacionalne sigurnosti, zlorabi mjere kontrole izvoza, sudjeluje u diskriminirajućem i nepoštenom postupanju prema poduzećima drugih zemalja, te politizira i naoružava gospodarska i znanstveno-tehnološka pitanja”, rekao je Wang novinarima u srijedu, dodajući: “ Ovo je očigledna ekonomska prisila i maltretiranje u području tehnologije.”

Prema američkom planu koji bi, prema Bloombergu, mogao stupiti na snagu već ovog tjedna, Ministarstvo trgovine stavilo bi kineske tvrtke na takozvani ‘List entiteta’, zabranjujući im kupnju neke robe proizvedene u SAD-u osim ako ne dobiju posebna izvozna dozvola. Vodeći kineski proizvođač čipova, Yangtze Memory Technologies, trebao bi biti uključen na popis.

Prema Financial Timesu, ovaj potez dio je šireg napora Washingtona da “cilja kineske tehnološke tvrtke za koje vjeruje da prijete njegovoj sigurnosti”, nakon što je ranije ove godine već uveo snažnu kontrolu izvoza, što je kineskim tvrtkama znatno otežalo dobivanje poluvodiči i oprema koja se koristi za proizvodnju računalnih čipova.

Wang je također upitan da prokomentira novi prijedlog zakona predstavljen u Kongresu SAD-a ovaj tjedan koji ima za cilj odsjeći kineske tehnološke tvrtke od američkih banaka, rekavši da Washington zlorabi svoje ovlasti za “bezobrazno ometanje kineskih tvrtki” dok obećava da će štititi prava lokalne tvrtke.

“Podrivanje međunarodnih pravila na kraju će se obiti o glavu samim SAD-u”, dodao je Wang.

Otkako je preuzeo dužnost, predsjednik Joe Biden vodio je mnoge iste neprijateljske politike prema Kini kao i njegov prethodnik, Donald Trump. Osim nastavka trgovinskog rata niske razine koji je uglavnom usmjeren na tehnološke tvrtke, Biden je slao američke ratne brodove kroz sporne vode uz kinesku obalu na gotovo mjesečnoj bazi, istovremeno ignorirajući opetovana upozorenja Pekinga da prekine sve izravne diplomatske kontakte s Tajvanom, koji Kina smatra dijelom svog suverenog teritorija.

Američka crna listakinaSADTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
1 godina prije

Zivjela slobodna trgovina, trziste, i predvodnik USA.

tihobl
1 godina prije

Kinezi su ljuti zbog vijeka ponizenja, a ovi nabijaju dodatne bodove. Uopste ne razumiju kinesku psihu – kinezi ce cekati, cekati, a onda naplatiti sve sa kamatama. Neka samo pogledaju sta su uradili mongolima – naciji koja je vladala najvecim carstvom. Da nije bilo rusa mongoli bi nestali kao nacija.

Max
1 godina prije

Znaju Kinezi što im se sprema. Isto što i Rusima prije ili kasnije.

eukolonija
1 godina prije

Imaju to Kinezi i bolje samo se malo javljaju zbog dvostrukih standarda. Biden može ovim potezima samo potkopati “povjerenje” u američko tržište kapitala i tržište uopće

Antee
1 godina prije

Doci cete i vi na red Kinezi, zar mislite da ce se kabala iz Washingtona zadovoljiti samo izoliranjem Rusije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI