fbpx

Kina navodno izvodi vojne vježbe u blizini Tajvanskog tjesnaca

Kina vojnici

Izvještaj je stigao usred planirane posjete američkog državnog sekretara za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Keitha Kracha Tajvanu, uprkos prigovorima Pekinga.

Peking kaže da izvodi vojne vježbe u blizini Tajvanskog tjesnaca, pozivajući se na potrebu zaštite svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ranije ove sedmice, američki State department najavio je da će poslati visokog diplomatu Keitha Kracha da prisustvuje sahrani bivšeg tajvanskog političkog lidera Lee Teng-huija. Vašington i Tajvan navodno vode pregovore o pokretanju ekonomskog dijaloga.

Prema kineskom Ministarstvu spoljnih poslova (MOFA), posjeta krši princip jedne Kine i tri kinesko-američka zajednička saopštenja.

U srijedu su mediji takođe izvijestili da Sjedinjene Države planiraju da prodaju do sedam glavnih sistema naoružanja Tajvanu.

SAD, zajedno sa većinom drugih država, ne priznaju Tajvan kao nezavisni entitet i drže se politike „Jedna Kina“. Međutim, uspele su da održe neformalne odnose sa Tajvanom, uprkos prekidu diplomatskih veza sa ostrvom 1979. godine.

3.3 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

NR Kina pokazuje vojnu moć uslijed Američkog posjeta Tajvanu (Kojeg ni SAD više ne priznaju) i sve žešće Američke retorike prema NR Kini vježbe su usmjerene na to da se pokaže tko je gazda u tom području. Dvolična politika SAD da otoku kojeg ne priznaju prodaju oružje za borbu protiv Kine ( u slučaju vraćanja otoka pod Kineski suverenitet vojnim putem) koju priznaju.

burt
Gost
burt
1 mjesec prije

upravo je suprotno od onoga što pišeš, vojska SAD je gazda u tom području jer da nije Kina bi već odavno pokušala zauzeti Tajvan, to je jedino logično objašnje

Dam
Gost
Dam
1 mjesec prije

Džunke su jako opasne jer se ne vide na radaru pošto su od drveta a kako idu na jedra onda se n mogu locirati ni podvodnim mikrofonima se ima svojih prednosti
Wuhan party.

jadran
Gost
jadran
1 mjesec prije

u tekstu ,peking kaže,u naslovu navodno???
jel navodno ili peking kaže

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Laž je glavno oruđe i instrument komunističke partije!

Sino-Belarus
Gost
Sino-Belarus
1 mjesec prije

“Communists always lie” – Mike Pompeo on Twitter, 16th September 2020

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Pa oni su gori od rusa.
Dok su ameri nekidan miroljubivo letali u B-52 nad Crnim morem, dotle su rusi na nisanu drzali London iz Tu-160 i to iz dva pravca: jedni su doletjeli iznad Baltickog mora, a drugi oko Norveske preko Sjevernog. Jadan NATO sta sve mora da trpi.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Strašno me zabrinjava ova situacija. Čisto noću ne mogu spavati zbog Tajvana..

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije

U trenu, kada Kina odluci preuzeti ono sto, legicno, jeste njihovo, malo ce im pomoci USA farizeji, i vojne vjezbe. Bit ce ‘ili prihvatite neizbjezno, ili budete prihvatili neizbjezno’. U tom trenu, mozemo ocekivati USA diplomatski prosvjed, toliko ostar, da se mozes brijati.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 mjesec prije

Ako su Kina i Rusija istinski sklopili vojnopolitickoekonomski savez…onda je reseno pitanje Tajvana,Ukrajine …i jos mnogih problema sto su ih stvorili ,,izuzetni,,

IMF
Gost
IMF
1 mjesec prije

Koji vojni savez, Kinezi prvo idu Rusiju.

tucker carlson
Gost
tucker carlson
1 mjesec prije

globalni reset.hvala

burt
Gost
burt
1 mjesec prije

Kinezi nisu desetljećima ni pokušali zauzeti Tajvan za koji tvrde da je dio Kine i koji se nalazi u njihovom dvorištu zato jer znaju da bi vojska SAD intervenirala na strani Tajvana, Kinezi osim prazne retorike i vozikanja brodovima na sigurnoj udaljenosti ništa ne mogu Tajvanu i tako je već desetljećima, prije će Tajvan izvršit invaziju na Kinu nego obrnuto

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Kini se ne može vjerovati, jer sada možemo vidjeti da je izigrala sve dogovore sa V.Britanijom oko Hongkonga. Hongkong je trebao 50 godina biti nekakva država u državi, koja bi formalno bila u sastavu Kine, ali bi imala svoje zakone i svoje državno uređenje, ali mic po mic, Kinezi su počeli tamo uvoditi i primjenjivati svoje zakone, da isprovociraju pobunu stanovništva Hongkonga a poslije su te pobune iskoristili, da sasvim ukinu autonomiju Hongkonga i uvedu svoju komunističku diktaturu. To je imalo za posljedicu, da je Tajvan odlučniji nego ikad prije, da se nikad više ni po kakvu cijenu ne vrati u kinesko okrilje. Ti ljudi na Tajvanu su naučili živjeti u pravoj demokraciji, Izbori se tamo redovito i bez problema održavaju svake četiri godine i svi poštuju izborne rezultate.
Ali Kina je agresivna država, pod vodstvom doživotnog predsjednika i pošto je Kina vojno ojačala misli da vojskom može prijetiti i osvajati druge države. Tajvan se uz pomoć Amerike naoružava naj modernijim oružjem i uz pomoć SAD može se obraniti od kineske Invazije. Naime, Kina ne može u potpunoj tajnosti pripremiti i izvesti invaziju na otok, jer je Tajvan ipak poprilično udaljen od Kine i u doba satelita, koji dostavljaju sve podatke u realnom vremenu bi svako sumnjivo skupljanje vojnika i brodova upozorilo Tajvance i SAD, da se nešto opasno priprema i dalo bi im dosta vremena, da se priprave na obranu i da oni preventivno napadnu kineske invazijske sile u položaju kad su te u naj osjetljivijem
položaju i gusto skoncetrirane i ne očekuju nikakav napad. Inače, tajvanska vojska spada među najjače vojne sile na svijetu. Broji preko 600 tisuća vojnika i u svom naoružanju ima veliki broj modernih lovaca vlastite i američke proizvodnje, jaku mornaricu koja ima i moderne dizel električne podmornice, također ima i jaku protuzračnu i proturaketnu obranu, a područje cijelog otoka Tajvana je prepleteno utvrđenim položajima i fortifikacijama, već unaprijed pripremljenim za možebitni kineski napad. U svakom slučaju, Kina bi skupo platila svaki pokušaj zauzimanja otoka i jedino bi za tajvance bilo pogubno, kad bi ih Kina napala nuklearnim oružjem , ali, od Kine i njezinog agresivnog vodstva se može svašta očekivati i nikakva opačina im nije strana!

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Da? I? Ameri izvode vježbe u Crnom moru. Razlika velika ameri nemaju granicu na Crnom moru a Kina graniči s Tajvanom.

Kile
Gost
Kile
1 mjesec prije

Navodno onda u tekstu kaže da izvodi hahaa, a i ti kinezi su isto teža prevara ovi im ispred nosa drmaju kavez sa 3 broda doslovno, sprdačina

U prolazu
Gost
U prolazu
1 mjesec prije

Da, “navodno”, ha, ha, ha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x