Kina navodno izvodi vojne vježbe u blizini Tajvanskog tjesnaca

Kina vojnici
17 komentara

Izvještaj je stigao usred planirane posjete američkog državnog sekretara za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Keitha Kracha Tajvanu, uprkos prigovorima Pekinga.

Peking kaže da izvodi vojne vježbe u blizini Tajvanskog tjesnaca, pozivajući se na potrebu zaštite svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ranije ove sedmice, američki State department najavio je da će poslati visokog diplomatu Keitha Kracha da prisustvuje sahrani bivšeg tajvanskog političkog lidera Lee Teng-huija. Vašington i Tajvan navodno vode pregovore o pokretanju ekonomskog dijaloga.

Prema kineskom Ministarstvu spoljnih poslova (MOFA), posjeta krši princip jedne Kine i tri kinesko-američka zajednička saopštenja.

U srijedu su mediji takođe izvijestili da Sjedinjene Države planiraju da prodaju do sedam glavnih sistema naoružanja Tajvanu.

SAD, zajedno sa većinom drugih država, ne priznaju Tajvan kao nezavisni entitet i drže se politike „Jedna Kina“. Međutim, uspele su da održe neformalne odnose sa Tajvanom, uprkos prekidu diplomatskih veza sa ostrvom 1979. godine.

kinaSADtajvanVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

NR Kina pokazuje vojnu moć uslijed Američkog posjeta Tajvanu (Kojeg ni SAD više ne priznaju) i sve žešće Američke retorike prema NR Kini vježbe su usmjerene na to da se pokaže tko je gazda u tom području. Dvolična politika SAD da otoku kojeg ne priznaju prodaju oružje za borbu protiv Kine ( u slučaju vraćanja otoka pod Kineski suverenitet vojnim putem) koju priznaju.

jadran
3 godine prije

u tekstu ,peking kaže,u naslovu navodno???
jel navodno ili peking kaže

tihobl
3 godine prije

Pa oni su gori od rusa.
Dok su ameri nekidan miroljubivo letali u B-52 nad Crnim morem, dotle su rusi na nisanu drzali London iz Tu-160 i to iz dva pravca: jedni su doletjeli iznad Baltickog mora, a drugi oko Norveske preko Sjevernog. Jadan NATO sta sve mora da trpi.

Stara kuka
3 godine prije

Strašno me zabrinjava ova situacija. Čisto noću ne mogu spavati zbog Tajvana..

Mamajev Kurgan
3 godine prije

Ako su Kina i Rusija istinski sklopili vojnopolitickoekonomski savez…onda je reseno pitanje Tajvana,Ukrajine …i jos mnogih problema sto su ih stvorili ,,izuzetni,,

tucker carlson
3 godine prije

globalni reset.hvala

burt
3 godine prije

Kinezi nisu desetljećima ni pokušali zauzeti Tajvan za koji tvrde da je dio Kine i koji se nalazi u njihovom dvorištu zato jer znaju da bi vojska SAD intervenirala na strani Tajvana, Kinezi osim prazne retorike i vozikanja brodovima na sigurnoj udaljenosti ništa ne mogu Tajvanu i tako je već desetljećima, prije će Tajvan izvršit invaziju na Kinu nego obrnuto

Dokurčilomi
3 godine prije

Da? I? Ameri izvode vježbe u Crnom moru. Razlika velika ameri nemaju granicu na Crnom moru a Kina graniči s Tajvanom.

Kile
3 godine prije

Navodno onda u tekstu kaže da izvodi hahaa, a i ti kinezi su isto teža prevara ovi im ispred nosa drmaju kavez sa 3 broda doslovno, sprdačina

U prolazu
3 godine prije

Da, “navodno”, ha, ha, ha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI