Kina: Nepravda’ prema Palestincima se ne može nastaviti

Wang YI
21 komentar

Ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da će Kina nastaviti stajati na strani međunarodnog prava, mira i pravde, osuđujući sve akte nasilja nad civilima u ratu Izraela s Hamasom. Upad militanata bez presedana odnio je više od 1.400 života u Izraelu i potaknuo ga na objavu rata, a stotine Palestinaca sada umiru svaki dan u odmazdi na Gazu.

“Kina osuđuje sve radnje koje štete civilima i protivi se svakom kršenju međunarodnog prava”, rekao je kineski visoki diplomata dok se u petak sastao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku, Josepom Borrellom, u Pekingu. Wang Yi je rekao da se humanitarna situacija u Gazi “brzo pogoršava” i da je već “kritična”.

Međutim, najviši kineski diplomata je insistirao da “osnovni uzrok ovog pitanja leži u dugom odlaganju ostvarenja sna o nezavisnoj državi Palestini i neuspjehu da se ispravi historijska nepravda koju je pretrpio palestinski narod”.

„Izrael ima pravo na državnost, kao i Palestina“, rekao je Vang Ji. “Izraelci su dobili garancije za opstanak, ali koga će briga za opstanak Palestinaca? Jevrejski narod više nije beskućnik u svijetu, ali kada će se palestinski narod vratiti u svoj dom?”

Nepravde u svijetu ne manjka, ali se nepravda prema Palestini oteže više od pola vijeka. Patnje koje su mučile generacije ne smiju se nastaviti.
Peking je rekao da je glavni prioritet “zaustaviti borbe što je prije moguće” kako bi se “spriječilo njihovo beskonačno širenje” i “učiniti sve napore da osiguraju sigurnost civila, što je prije moguće otvoriti prolaz za humanitarno spašavanje i pomoć”. .”

Međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjene nacije, treba da “igraju svoju dužnu ulogu u rješavanju” krize, dok bi strane u sukobu trebale “ostati mirne i biti suzdržane, zauzeti objektivan i pravedan stav i raditi na deeskalaciji”.

Jedini odgovor na decenijama star sukob je “rješenje dvije države i nezavisna država Palestina”, insistirao je Vang Ji, izražavajući nadu da bi na taj način “Palestina i Izrael mogli koegzistirati u miru i kako bi Arapi i Jevreji mogli živjeti u harmonija.”

IZRAELkinaPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
6 mjeseci prije

biti diplomat u kini, znači “pred-stavljati” skoro frtalj svijeta, a koji uopće ne zna, – da ti postojiš.

Max
6 mjeseci prije

Prilično jasan i pravedan stav.

oli
6 mjeseci prije

Ovako bi inas drug Tito govorio dok domaci izdajnici i vucibatine zauzimaju razlicite strane

hiber
6 mjeseci prije

Ha,ha,ha. Ocigledno je Kina izazvala i organizirala cijeli događaj. Tako ga je i Xi opisao nakon odlaska od Putina. Tada je i dato zeleno svjetlo. Kina je država koja najbrži propada od svih sila. Jedini pokušaj spasa im je promjena paradigme, odnosno da umjesto Kurte uzjaši Murta.

DobrotaJeIzbor
6 mjeseci prije

Baš je briga gospona Wanga

Dok god izdašna je banka

Za tamo neke ljude male

Bilo svoje bilo tuđe

Dok ga gazde zlatom hvale

Prijevaru kroje a narod sluđen

gargamel.
6 mjeseci prije

Ja navijam za svaku stranu, tako da me ne interesuju minusi ili plusevi.Ovo što doživljavamo je čisti masohizam , čak perverzija. Neka se porokaju , pa kako bude svima neka bude i meni.

Slučajni prolaznik
6 mjeseci prije

… И пресуши гека Еуфрат да војска са истока стигне до Армагедона где ће се одиграти највећа битка…

Локалитет Армагедон се налази на Блиском истоку. 😉

Sefer
6 mjeseci prije

Narodna republika Kina ima pravedan stav oko Izraela ali mogla bi počistiti prljavštinu i u svom dvorištu. Prestati vršiti genocid nad ujgurskim narodom, dati mu slobodu ispovjedanja vjere i ostale slobode kao ostalim stanovnicima Kine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI