Kina objavila izvješće o katastrofalnom stanju ljudskih prava u SAD-u

Kršenje ljudskih prava u Sjedinjenim Državama
20 komentara

Nedavno je američki State Department objavio tradicionalno godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u zemljama u svijetu. No, isto je učinila i Kina, ali samo za SAD.

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Državama 2016. su bili puni “laži i lakrdija“, a provedeni su od strane “financijskih moćnika koji su odlučili smjenu vlasti”, navodi agencija kineske vlade koja svake godine odgovara na uobičajeno izvješće o ljudskim pravima objavljeno u Sjedinjenim Američkim Državama. Kinesko izvješće je objavljeno pod naslovom “Human Rights Record of the United States in 2016”.

“U 2016. je zamjena novca za vlast obilježila izbore Sjedinjenim Državama, koji su bili puni laži i lakrdija”, navedeno je u izvješću u kojem se ističe komplicirana situacija u SAD-u o pitanju političkih prava.

“Nije bilo jamstava za politička prava, a sami izbori, koje su pratili prosvjedi velikih razmjera, potpuno su otkrili licemjernu prirodu američke demokracije”, tvrdi se u izvješću kineske agencije.

Nakon toga se SAD kritiziraju “kako se i dalje pogoršava pitanje ljudskih prava u zemlji u ključnim aspektima”, a spominje se “zaglušujuća buka u ušima ljudi koji se skrivaju iza Kipa Slobode, dok se istovremeno pogoršava rasna diskriminacija i provodi izborna farsa u kojoj dominira politika novca”.

Ovim Washington vlastitim djelima ponovno dovodi u pitanje “mit o njegovim ljudskim pravima“.

U izvješću se ističe da je u posljednjih godinu dana registriran porast stope kriminala uz uporabu vatrenog oružja s velikim brojem žrtava.

“Ukupno je bilo 58 100 zločina u kojima se koristilo vatreno oružje, uključujući i 385 masovnih ubojstava, koja su počinjena u ukupnom broju od 15 000 ubijenih i 31 000 ranjenih“, nastavlja se u priopćenju.

Izvješće također ističe situaciju u “zatvorskoj industriji”, koja je katastrofalna do te mjere da Sjedinjene Države danas imaju drugu najveću stopu zatvorskih kazni u svijetu, a svaka treća odrasla osoba ima kriminalni dosje.

“Na unutarnjem planu, rastuće razlike u plaćama među spolovima i spolno uznemiravanje, a nije došlo do poboljšanja u zaštiti prava žena, djece i starijih osoba, kao i u prava najugroženijih”, navodi kineska agencija.

Na vanjskom planu, Kina je istaknula svoje nezadovoljstvo jer Sjedinjene Države i dalje masovno krše “ljudska prava u drugim zemljama, što uzrokuje ogromne civilne žrtve u zemljama poput Sirije, Pakistana, Jemena i Somalije”.

Naime, izvješće navodi da su američke zračne kampanje u Siriji i Iraku izazvale između 4 568 i 6 127 civilnih žrtava i da je od 2009. godine američki ilegalni program napada bespilotnim letjelicama izazvao 800 smrtnih slučajeva u Pakistanu, Jemenu i Somaliji.

U izvješću se također ističe kako su preostalih 59 zatvorenika nezakonito zatočeni u Guantanamu, a posebno zabrinjava da SAD, kršeći međunarodno pravo, ne žele kazniti dokumentirane ratne zločine i mučenja počinjena od strane američkih vojnika i agenata CIA-e u 16. godina takozvanog “rata protiv terorizma”.

Kinesko izvješće je objavljeno nekoliko dana nakon što je američki State Department objavio svoj godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava zemalja u svijetu, koje kritizira mnoge aspekte unutarnje politike Kine o pitanju građanskih i političkih prava.

Nakon objave Pekinga, Washington je licemjerno sve prešutio i nije imao odgovor na kineske tvrdnje. Za sada je još uvijek tako, ali se svijet mijenja…

izvješće
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
leone
7 godine prije

Bravo Kinezi,jedino ste blagi u ocijeni koliko je Crnaca u Americi ubijeno od
strane policije,čak postoje video snimke,bez ikakvog razloga,ali su
oslobođeni krivnje ili osuđeni na minimalne kazne.USA-NAJVEĆI izvoznik
demokracije i oružja,što ide jedno sa drugim.

Ivan
7 godine prije

Tako je svijet se mijenja…
Ako je prije 30 godina bila üdaljenost “izmedju Kine i SAD-ista 10 metara, danas je sest a sutra ce biti cetiri…itd.

Netko
7 godine prije

He he, kako ameri kažu: They tried their own medicine.

shumadinac
7 godine prije

U isto vreme Rusi “žele objašnjenje” za CIA špijunažu koju je Wikileaks objavio i “čude se” kako je Zapad ravnodušan na hemijski napad ISIL-a na civile u Mosulu – svaka koordinacija sa Kinom je slučajna 😉

deplorable
7 godine prije

Rusi mogu glumiti cudjenje ali im jasno da je dvolicnost kod Amerikanaca dio njihove politike, da im je to u DNA

Padania
7 godine prije

Podrzavam Kinu, nema visepolarnog svijeta bez Kine. Nema Rusiji zivota bez Kine. Samo Kina moze obuzdati Ameriku.

čitatelj portala
7 godine prije

Ha ha ha. In your face Americans. lol

Antonio
7 godine prije

Ma nije moguce i uopste nije tacno ovo sto su napisali Kinezi. Ovo je provokacija iz Pekinga. SAD su prava demokratija i to je jasno kako beli dan. Ko ne veruje neka pita Hilari Klinton, njenog muza, Sorosa, Rokfelera, Obamu, Busha… Ja im verujem. Peking isto kako i Moskva je samo ljubomorna sto se u SAD sve vise napreduje u demokracii.

Alen
7 godine prije

Redovno godisnje prepucavanje kina- usa oko ljudskih prava i ostalih izmisljotina.. Cini mi se sa uskoro izlazi americki izvjestaj o kini pa kinezi hoce da preduhitre..

Da usa nije ppalila samare kini oko ljudskih prava sumnjam da bi kinezi reagovali na stanje u usa..

Tomica
7 godine prije

Mogu oni da pišu šta hoće i koliko hoće, pišemo i mi pa nas niko ne zarezuje ni za suvu šljivu. Oni koji bi isto trebali da napišu takav izvještaj, jer znaju da je to sve tako, čije bi pisanje i nešto značilo, ne pomišljaju ni da prošapću takvo nešto a kamoli objave. Ovako, to je samo još jedna “fake news”

jale
7 godine prije

“Svaka treća odrasla osoba ima kriminalni dosje.” Dobro je. Još nisu dostigli hrvatske standarde. H Urvatskoj svaka druga osoba je lijevarukadesnidžep.

jale
7 godine prije

Znači Kokolinda i Plenky šuruju sa notornim kršiteljima ljudskih prava! Ma nije moguće! Šta kažu trolovi iz Vrankvurta? Srbija našla 7 milijardi dolara u zlatu ispod zemlje, a Hrvatska ispod zemlje tek ovih dana počinje ekshumaciju srpskih žrtava iz Oluje. Nakon 22. godine. Šta Kina kaže za ljudska prava u Hrvatskoj?

Josip
7 godine prije

SAD sebi uzimaju pravo da “popuju drugima” a sami krše sva moguća ljuska, nacionalna i međunarodna prava. Sebi uzimaju prvo vojnim, obavještajnim, političkim i ekonomskim sredstvima intervenirati svuda po svijetu u ime tobože lljudskih prava rušiti države ubijati ljude iz sama pljačkaških ciljeva.

Jupiter
7 godine prije

Baš su ovi Kinezi naivni postoji samo jedna istina koju propagira vodeća zemlja demokratije.

dalmata
7 godine prije

Sve je prosto,Yenki jedino razumi kad dobije po nosu.Sve ovo sta Kinezi nabrojise je macji kasalj na realnu bahatost i zvirstva koja je ova sorta ucinola,kako vanka tako i doma

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI