Theresa May još ne želi objaviti izvješće o vezama Rijada s teroristima

Theresa May - smije se
4 komentara

Oni koji su preživjeli napade 11. rujna 2001. prisiljavaju britansku premijerku Theresu May da objavi izvješće o potpori Saudijske Arabije ekstremistima u Velikoj Britaniji, dokument kojeg ona uporno skriva u  svom uredu.

Izvješće o ovom financiranju je naručio bivši britanski premijer David Cameron, jer je istraga bila uvjet za političku potporu parlamenta za zračne udare protiv Sirije.

Britanski ministar unutarnjih poslova, Amber Rudd, nedavno je otkrio kako izvješće nije objavljeno ”jer sadrži podatke od važnosti za nacionalnu sigurnost”.

Jedna od vođa ”Stranke zelenih”, Caroline Lucas, rekla je na sjednici parlamenta ”kako je odbijanje vlade da objavi izvješće ukorijenjeno u dugogodišnjim strateškim i gospodarskim vezama između Londona i Rijada”.

Sada je skupina koja predstavlja preživjele Amerikance u napadima 11. rujna 2001. godine i obitelji skoro 3000 žrtava pozvala britansku premijerku Theresu May da objavi izvješće, čak i ako ne bude potpuno.

”Velika Britanija sada ima jedinstvenu povijesnu priliku da spriječi teroristička djela inspirirana vehabizmom i objavi izvješće o financiranju terorizma u Velikoj Britaniji, za koje je, prema izvješćima medija, kriva Saudijska Arabija”, navodi se u pismu potpisanom od strane 15 ljudi, kojeg je objavio The Independent.

”Što se više skriva sudioništvo Rijada, terorizam će biti sve nepodnošljiviji. Oni moraju biti zaustavljeni. Ali tko će ih zaustaviti? Vjerujemo da je samo ona u mogućnosti rasvijetliti što se dogodilo i senzibilizirati javno mnijenje”, stoji u pismu.

Osim toga, potpisnici su pitali Theresu May da u obzir uzme sve žrtve terorizma kojeg je financirala Saudijska Arabija, kao i obitelji i preživjele u Velikoj Britaniji i diljem svijeta.

No, britanska premijerka se do sada nije obazirala na ovakve i slične pozive, a kritizirana je i od strane mnogih organizacija za ljudska prava zbog svog stava prema Rijadu. No, Theresa May je rekla da povrede ljudskih prava ili politika Rijada ne bi trebali utjecati na trgovinsku politiku Londona.

Velika Britanija je također kritizirana zbog prodaje sofisticiranog oružja Saudijskoj Arabiji, posebice od kada se saudijski režim u ožujku 2015. odlučio provesti genocid nad narodom Jemena.

izvješće
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cliff
6 godine prije

Nek objavi veze Britanije s teroristima.

Baba
6 godine prije

Admin zašto ste počeli kronički brkati vijesti?

Ivo
6 godine prije

Uk treba netko s kičmom

Osoba C
6 godine prije

”No, Theresa May je rekla da povrede ljudskih prava ili politika Rijada ne bi trebali utjecati na trgovinsku politiku Londona.”
Na drugoj strani ”Bijela kuća “zabrinuta i vrlo uzrujana” zbog izjave Kadirova o gay osobama”.
I šta tu još kome nije jasno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI