Kina odlučila: 1.400 milijardi američkih dolara kako bi postala tehnološki šampion

Tehnološki šampion
60 komentara

Cilj ove mjere bit će smanjiti ovisnost o američkim tehnologijama te slijediti ciljeve postavljene u vladinom programu Napravljeno u Kini 2025. Plan je dio paketa poticaja u iznosu od 563 milijardi USD, o kojem će raspravljati Kineski nacionalni narodni kongres na sastanku, koji će se održati ovog tjedna.

Peking je obećao oko 1.4 trilijuna USD u velikom poticaju za ključne tehnologije i infrastrukturu na kopnu, pokrivajući sektore poput istraživanja 5G i 6G mrežate umjetne inteligencije, izvijestio je Bloomberg ovog tjedna.

Kineski predsjednik, Xi Jinping podržao je inicijativu koja predlaže ulaganje sredstava tijekom šest godina, do 2025. godine i poziva urbane regije, kao i tehnološke firme, poput Huawei Technologiesa, Tencent Holdingsa i Alibaba Group Holdinga da udruže snage, navodi se u izvješću.

Sredstva će poboljšati umjetnu inteligencijute pametne gradske i internetske tehnologije na kontinentalnom i ostalim dijelovima, kao i željezničke mreže koje će podržavati velike brzine tetrafostanice ultra-visokih voltaža, objavio je kineski centar za razvoj informatičke industrije koji citira Bloomberg.

Izvršni direktor H3C-a, Tony Yu, čija tvrtka proizvodi računalne poslužitelje, izjavio je za Bloomberg: “Brzi rast nadolazećih sektora donijet će novu snagu kineskoj ekonomiji nakon što pandemija prođe”.

Prema izjavi Chin Data Grupe, od inicijative bi imao prednost “čitav niz tvrtki opskrbnih lanaca”.

Vijest slijedi najave kineskog Državnog vijeća, koje je krajem travnja odobrilo mjere za ubrzavanje izgradnje infrastrukture u zemlji, uslijed trenutne pandemije koronavirusa.

“Poboljšanje novog razvoja infrastrukture, uključujući informacijske mreže, pro-aktivan je pristup povećanju učinkovitih ulaganja. Internetski ”uredi u domovima” i ”telemedicina” omogućena informacijskom tehnologijom, igrali su veliku ulogu u odgovoru na COVID-19″, rekao je premijer Li Keqiang u izjavi.

Trgovinski rat koji se nastavlja između SAD-a i Kine oslabljuje SAD kao tehnološkog lidera

Vijest dolazi nakon što je američko Ministarstvo trgovine produžilo zabranu na još jednu godinu, na američke tvrtke koje posluju s Huaweijem, ZTE-om i preko 70 kineskih tvrtki, koje su 16. svibnja prošle godine dodane na entitetski popis, pri čemu su američke vlasti ukazale na pitanja zabrinutosti u vezi nacionalne sigurnosti. Unatoč tome, Washington je otprilike u isto vrijeme produžio licence za kineske tvrtke.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) sa sjedištem u Hsinchu zaustavio je sve nove narudžbe za lanac opskrbe Huaweijevih procesora ranije ovog tjedna, zbog straha da će biti meta mjera američkog predsjednika Donalda Trumpa, koje stupaju na snagu u rujnu.

Ali kineski proizvođač čipova na kopnu, Semiconductor Manufacturing International Corp, počeo je masovno proizvoditi Kirin 710A procesore za Huaweijeve pametne telefone, te je tako dodatno osnažio nacionalnu industriju čipova, preusmjeravajući proizvodnju dalje od TSMC-a.

Ovaj korak prati izvještaje da je Huaweijev proizvođač čipova,HiSilicon prvi put u povijesti nadmašio Qualcomm, tvrtku koja ima sjedište u SAD-u, čime je izbjegao godišnje gubitke iz 2019., isporučivši 22.21 milijun jedinica, u prvom tromjesečju ove godine.

Bivši članovi američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost pod predsjednikom Barackom Obamom, također suu izvješću, koje je napisano krajem travnja, da SAD gube na globalnom utjecaju kao međunarodna tijela koja postavljaju 5G standarde, dok jeHuawei već tada bio vodeći, što se doprinosa 5G tehnologiji tiče.

Washington je izrazio zabrinutost da bi kineske tehnološke tvrtke poput Huaweija mogle upotrijebiti opremu za usluge špijuniranja za dobrobit kineske vlade, što su Peking i tehnološki gigant ,sa sjedištem u Shenzhenu, više puta odlučno odbili.Do danas nisu predstavljeni nikakvi dokazi američkih dužnosnika u vezi optužbi protiv Pekinga

COVID-19HuaweiTaiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC)
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
4 godine prije

Svi trose neke silne pare, jedino mi ovdje zivimo na solarnu energiju 🙂

Borik
4 godine prije

Jadna Amerika sada će svi ići studirati u kinu, niko više meće ići na usa univerzitete. Čuo sam da su kinezi od silne pameti izmislili novu struju i bolji corona virus, a još se nisu ni dedolarizirali kao Rusi.

Kihot
4 godine prije

Slava 6G Borgu i kineskom čipu! Živio Vrli Novi Svijet!

Na ilustraciji kineska žarulja jače svijetli, no što to zapravo znači? Otkad sam došao na logicno upozoravam da je Kina država poligon gospodarima svemira kao što su Bill Gaates. Miljarderi iz vrha komunističke partije ne predstavljaju nikakavu bolju alternativu ikome i ićemu. Obični kineski narod je pak preservilnog hivemind mentaliteta. Nema ni spasa ni dobra za čovječanstvo iz Kine. Kljukajte minuse kinezoljupci. SAD je isto zlo pod kontrolom kabale, ali je i jedina zemlja na planeti koja ima bar promil šanse da je se otarasi. Inače je spas samo u asteroidu kako veli subaru.

enkol
4 godine prije

George Orwell je radio za BBC i to mu je bila inspiracija za Policiju misli, za propagandu, ministarstvo istine. And it was his BBC experiences that gave Orwell the model for his unforgettable Ministry of Truth in his great classic “1984.” G. Orwell je radio u najvecem svjetskom centru za dezinformacije i fake news. George Orwell had worked in one of the greatest of all world centers of Fake News. And he knew it. Ako se tko sjeca one Orwellove scene gdje u kavezu stoji veliki stakor kao sredstvo torture, scena je uzeta iz Burmskih Dana gdje je Orwell radio kao policajac. Orwell did not “invent” or “come up” with the idea as a fictional plot device: It was just a routine interrogation technique used by the British colonial police in Burma, modern Myanmar. Silom prilika G. Orwell kao policajac u britanskom Rajj je bio dio opresivnog sistema. But how… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Kinezi su male bebe sa 1400 milardi u 5 godin za Amere koji 1400 miljardi dolari proizvedu korporacijama u misec dan samo za marende 🙂

Z.A.
4 godine prije

Sve je ovo lijepo sa ovim novim ulaganjima a i tehnologijama koje proizlaze iz tih ulaganja , samo mi se cini kako je sve krenulo da za nas obicne ljude uskoro u ovom svijetu naucnih dostignuca nece biti mjesta , postajemo a i postacemo suvisni …

Sara
4 godine prije

Zar nije 1000 milijardi = 1 bilijun?

A 1000 bilijuna = 1 trilijun.?

šeronja
4 godine prije

Nije mi jasan naslov ili sam pijan?

piždro
4 godine prije

Kina ažurira svoju “umjetnost hibridnog ratovanja” napisao 22.5.2020 Pepe Escobar 1999. godine Qiao Liang, tada visoki pukovnik u zračnim snagama Narodnooslobodilačke vojske, i Wang Xiangsui, još jedan visoki pukovnik, objavili su “Neograničeno ratovanje: Kineski glavni plan za uništenje Amerike”. Neograničeno ratovanje u biti je PLA-ov vodič za asimetrično ratovanje: ažuriranje ,”Sun Tsu-ove Umjetnosti rata.” U vrijeme prvobitne objave, kada je Kina još uvijek bila daleko od svog trenutnog geopolitičkog i geoekonomskog utjecaja, knjiga je zamišljena kao obrambeni pristup, daleko od senzacionalnog „uništi Ameriku“ koji je dodan u naslovu za američko izdanje 2004. godine. Knjiga je sada dostupna u novom izdanju, a Qiao Liang, umirovljeni general i direktor Vijeća za istraživanje nacionalne sigurnosti, ponovno se pojavio u prilično razotkrivajućem intervjuu izvorno objavljenom u trenutnom broju hongkonškog časopisa Zijing (Bauhinia ) objavljeno je. General Qiao nije član Politbiroa koji je ovlašten diktirati službenu politiku. Ali neki analitičari s kojima sam razgovarao slažu… Čitaj više »

Akb270d
4 godine prije

Konacno. Najbolji odgovor zadrtom americkom protekcionizmu.

epfvnowerogvneworgwoergwergew
4 godine prije

Bez trimaranskog nukleusa povečanog za deset puta nemaju što početi graditi. Poslije mogu razmišljati da imaju svoj operativan sustav, svoje čipove, svoje unutarnje tržište koje neće apsolutno ovisiti o izvozu i to će sve štiti ono iz prve rečenice.

Max
4 godine prije

Kina je već sad lider , s ovime bi se samo utvrdila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI