Kina optužuje SAD za remećenje mira na području usred svađe s Tajvanom

Kineska vojska
15 komentara

Kineske i američke pomorske snage izvršile su posljednjih dana vježbe u vodama uz kinesku obalu, uz tvrdnje iz Washingtona da je ovo suprotstavljanje pekinškoj “agresiji, nakon čega je Narodna Republika poručila Americi neka se drži svojih unutarnjih poslova.

Narodnooslobodilačka vojska uputila je upozorenje američkim kolegama. Glasnogovornik vojnog Zapovjedništva istočnog sektora izvijestio je u srijedu da su kineske snage pratile i nadzirale razarač USS John McCain, dok je plovio Tajvanskim tjesnacem ranije tijekom dana.

Glasnogovornik je optužio Pentagon da je tajvanskim secesionistima poslao time “pogrešan signal”, te da je ”ugrozio mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca”, kao i stabilnost tog područja u cjelini.

Zapovjedništvo istočnog sektora jedno je od pet sektorskih zapovjedništava koje je definirao PLA, a odgovorno je za šest kineskih provincija na kopnu, uključujući Šangaj, Tajvan, kojeg Peking smatra odmetnutom provincijom i Istočnu morsku flotu. Uz Tajvan, njegovo područje odgovornosti uključuje i Istočnokinesko more.

Komentar glasnogovornika PLA-a slijedio je odluku američke mornarice o tome da USS John McCain, vođenim raketnim razaračem, plovi kroz Tajvanski tjesnac, što je, prema mornarici, ranije bio “rutinski” prijelaz.

“Prijelaz broda kroz Tajvanski tjesnac pokazuje američku predanost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska Sjedinjenih Država nastavit će letjeti, ploviti i djelovati bilo gdje joj to međunarodno pravo dopušta”, napisala je Mornarica u izjavi.

Mornarica je objavila video snimak mornara koji rade na mostu razarača tijekom plovidbe.

Prolaz brodova dogodio se usred eskalirajućih napetosti između SAD-a i njihovih tajvanskih saveznika s jedne i Kine s druge strane, dok Washington pokušava ojačati svoj politički i vojni savez s otokom, domom nacionalno-orijentiranih snaga, koje su pobjegle iz kontinentalne Kine 1949. nakon kineskog građanskog rata. Peking Tajvan smatra svojim suverenim teritorijem i desetljećima je pregovarao o procesu mirnog ponovnog ujedinjenja. Američka strana nastoji to spriječiti.

Tajvanske vlasti upozorile su u srijedu kopno da će njegove obrambene snage oboriti kineske bespilotne letjelice ako uđu u zračni prostor Taipeija.

“Nikad nisu ušli u naše vode i zračni prostor, samo su letjeli na određenoj udaljenosti. Nakon što zrakoplov uđe u naš zračni prostor, prema njemu će se odnositi prema pravilima. Ako trebamo otvoriti vatru, otvorit ćemo vatru,” izjavio je Le Chung-wei, zapovjednik Vijeća aktivnosti oceana.

To je upozorenje uslijedilo nakon što su tajvanske obrambene snage izvijestile da su ranije tijekom dana uočile petnaest zrakoplova zrakoplovstva PLA, uključujući 12 borbenih zrakoplova u samoproglašenoj identifikacijskoj zoni protuzračne obrane, koja seže u dijelove kopna. Kina ne priznaje Taipeijeve zahtjeve za ADIZ-om i redovito šalje zrakoplove u to područje radi vježbi.

Također u srijedu, šef tajvanskog ministarstva vanjskih poslova Joseph Wu rekao je novinarima da američki donositelji odluka “jasno vide opasnost od mogućnosti kineskog pokretanja napada na Tajvan”. Upozorio je da je otok spreman na obranu ”bez ikakvog pitanja i bez sumnje do zadnjeg čovjeka, u slučaju kineske agresije.”

Unatoč predviđanjima da će Bidenova administracija ”mekši stav” prema Kini, demokratski je predsjednik zapravo nastavio s pojačavanjem napetosti, koje nisu viđene još od prosvjeda na trgu Tiananmen 1989. Biden je nastavio s čuvanjem trgovinskih i tehnoloških ograničenja koja su nastala u vrijeme Trumpa, uz dodatno povećavanje američke vojne prisutnosti u blizini kineskih granica te aktivno djelujući na izgradnji novih protukineskih saveza u azijsko-pacifičkom području. Biden se pridružio ostalim zapadnim državama, koje su optužile Kinu za genocid nad ujgurskom manjinom u kineskoj provinciji Xinjiang. Peking je glasno negirao navode o genocidu te je ukazao na zločine koje je Zapad činio kroz povijest nad aboridžinskim i drugim narodima.

kinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
andu
3 godine prije

kinezi nemaju što tražiti oko Tajvana to je Usa baza.hvala.

rbgoierntbgerwgwuenr
3 godine prije

Dok se kinezi ne počnu zalijetati plovilima u ciokaubojska kao što su to radili rusi za vrijeme CCCP-a ništa od ovih upozorenja. Polako dogorjeva fitilj tamo da rokne sve u šesnaest.

Max
3 godine prije

Točno. SAD koristi Tajvan da izaziva Kinu. Ali Kine će krenuti na Tajvan. Taj dan još nije ddšao ali nije daleko.

nessy
3 godine prije

Kad Kinezi konacno, odluce preuzeti ono sto je njihovo, USA guzicari ce se drzati ‘ostrih protestnih nota’, jer, ratovati zbog tog otoka, i to sa Kinom, moze pasti na pamet samo idiotu. Biden nije daleko od spomenute definicije, ali, mislim da je dovoljno razuman da shvati;
-kako god okrenes, otok je Kineski (bio i biti ce)
-ratovati zbog toga nema smisla, izgubit ces prije ili kasnije. Kinezima je to na puskomet, a ‘demokratskoj USA’, na drugom kraju planete. Nadam se da senilni cika kuzi da mu ne treba jos jedan Vijetnam ili Koreja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI